08/07/16 12:18
(http://www.klassa.bg/)

Защо бушонът винаги е разузнавач №1, а не Първанов или Плевнелиев - част 2

 Кирчо Киров действително се готви като за война след април 2012 година. Най-дългогодишният шеф на служба у нас иска да защити своето име. Не е ясно точно кога, но известна пиар агенция съветва бившия шеф на разузнаването и изработва цяла медийна стратегия за поведението му. “24 часа” разполага с копие от този материал. Една от идеите на специалистите е да се “опаковат” двамата генерали - освен Кирчо Киров и колегата му от резерва Румен Миланов.

Премиерът Бойко Борисов се разделя с тях почти по едно и също време. Заедно с Киров поста си на съветник напуска и бившият шеф на Националната полиция, ГДБОП и НСО, а по това време ръководител на БОРКОР - специалното звено за борба с корупцията.
През април 2012 г. “24 часа” пише, че
Румен Миланов
се опитвал да
влияе на новото
ръководство на
НРС, за да не
излизат
скандалните
злоупотреби
от времето на приятеля му Кирчо Киров като директор. Това обаче не се случва и докладът от ревизията отива в прокуратурата. Така двамата генерали напускат заедно високите постове в държавната администрация.
Следва масирана кампания в медиите. Стратегията, изработена от добри пиар специалисти, започва с две тези, на които трябва да се противодейства.
Първата е, че ген. Кирчо Киров е отстранен като съветник на премиера заради финансови нарушения в доскоро управляваната от него Национална разузнавателна служба. Другата е, че ген. Миланов е махнат заради опита му да скрие доклада за същите финансови нарушения. Основната цел на медийната стратегия е
да се покаже, че
има чистка и
заговор за
отстраняването
на двамата
Според стратегията Киров и Миланов трябвало да се показват в медиите заедно, за да се внуши, че са в един отбор. Те били борци за това службите за сигурност да работят със закони и така да няма монопол върху тях.
Обвиненията във финансови нарушения трябва да изглеждат като пушилка, зад която се крият други интереси.
Ето и основните послания в писмената медийна стратегия, която по-късно се реализира в медиите, но без успех:
Чистка в сектор
“Сигурност”
l Свръхконцентрация на власт и информация от службите в Цветан Цветанов (тогава силов вицепремиер, бел. авт.)
l Отнемане на всички правомощия върху службите от президента.
l Застрашаване на властта на Бойко Борисов.
Медийната стратегия с цел генералите Киров и Миланов да се показват заедно дава резултат.
На 19 май 2012 г. в БЛИЦ се появява материал със загла вие“Румен Миланов и Кирчо Киров на церемония на тамплиерите в Пловдив”. Генералите от резерва и още 100 рицари и дами участвали в двудневен форум, който се провел в пловдивски хотел. Статията е богато илюстрирана със снимки, а водещата е на Кирчо Киров и Румен Миланов един до друг.
Те позират с
тамплиерски
одежди, а зад
тях тематично се
вижда надпис
“Зала Москва”
Преди това обаче Румен Миланов реализира друг съвет от медийната стратегия. На 24 април 2012 г. отстраненият съветник на Борисов пуска изявление до обществото чрез БТА. В него той заявява:
“Категорично отричам твърденията за оказване на какъвто и да било натиск от моя страна върху новото ръководство на Национална разузнавателна служба по повод критичен доклад за ген. Кирчо Киров.”
И още: “Смея да твърдя, че системата ни за национална сигурност е неефективна и е необходимо нейното развитие и надграждане. Поддържам позицията си, че
концентрация на
власт в сектор
“Сигурност”
е вредна и
опасна”
Написаните думи тотално потвърждават целите в медийната стратегия за необходимата им реабилитация пред обществото.
През 2015 г., след като беше осъден на първа инстанция, ген. Кирчо Киров дава интервю пред БТА.
“Това дело започна като политическо в зародиша си, като изпълнение на политическа поръчка от днешното ръководство на НРС и наредена в онзи период на 2012 г., когато аз бях освободен като директор на НРС”, казва той.
Същата теза и в същия ден - 7 август 2015 г., Кирчо Киров повтаря и в “Труд”, но с повече подробности:
“Делото срещу
мен е
изпълнение на
политическа
поръчка на
бившия министър
на вътрешните
работи Цветан
Цветанов
в онази толкова далечна 2012 г. Всъщност за началото на този процес, за това, което по-нататък вероятно ще се развие, аз се досетих от една среща разговор, на която ме покани Цветанов и ми обясни, че трябва да напусна екипа на Борисов, тъй като срещу мен ще започнат действия на компетентните органи”.
Медийната стратегия на двамата генерали включва и организиране на различни говорители, които да коментират събития в сектор “Сигурност”, като развиват посочените тези. Целта е била те да се появят в сутрешните блокове на всички големи телевизии.
“Материали от журналисти с основните ни послания могат да излязат в “Дневник”, “Капитал”, “Медиапул”, “Сега”, “Дарик”, ТВ+, СКАТ, НР”, пише в глава 4 на стратегията.
През октомври 2013 г. Кирчо Киров дава интервю в предаването “Всяка неделя” с водещ Кеворк Кеворкян, където още веднъж повтаря тезите си.
Смисълът е
чистката в
сектора е с цел
някой друг да
пише законите
за службите
Подобен текст се появява в “Медиапул” на 25 април 2012 г., където се посочва, че премиерът ще е цар на службите, а на мястото на Румен Миланов като съветник на Борисов е назначен човек на Цветан Цветанов.
Анализ във вестник “Сега” от същия период посочва: “ГЕРБ стяга службите за сигурност, т.е. идват избори” и “Махат онези, които биха могли и да не са сляпо подчинени на сегашната власт, и се назначават лоялни на управляващите и най-вече на силовия вицепремиер. Акцентите са отстранените Миланов и Киров. За Румен Миланов там пише: “Той си тръгна по-бързо и от здравен министър.
Естествено, се появяват и отклоняващи внушения - че се бил провалил с БОРКОР, че се опитвал да прикрие наскоро уволнения бивш шеф на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров и какво ли не още.”
Още след отстраняването на двамата премиерски съветници Румен Петков ги защитава в сутрешния блок на Нова тв.
“Имал съм честта да работя и с Кирчо Киров, и с Румен Миланов. И двамата са изключително стойностни, подготвени, знаещи и можещи хора. Те биха били чест за всяка една служба и чест за нашата държава и аз не разбирам стремежа да бъдат оклеветени и унизени, не го приемам, отхвърлям го. Това е голяма грешка”, казва днешният втори в АБВ.
Ето и основните послания в медийната стратегия за действие, чието добро изпълнение се потвърждава от интервюта и анализи в много медии:
1. Изчистват се доказани професионалисти с огромен опит - ген. Миланов, ген. Киров, Цветлин Йовчев. В последните години тези хора бяха местени от пост на пост. Така те бяха държани достатъчно близо (да не са срещу нас), хем да са в несигурност и под контрол.
2. Чистката в сектор “Сигурност” става в момент, когато предстои да се приемат законите за службите. Премиерът обеща това да стане веднага щом Първанов вече не е президент. Румен Миланов и Кирчо Киров ръководеха групата, която подготвяше новите устройствени закони.
Има и формула:
двама силови
съветници на
премиера срещу
един силов
вицепремиер
3. Концепцията на Цветанов за службите остава единствената.
4. Концепцията на Цветанов за службите прави от новия президент кукла на конци.
5. Министърът на вътрешните работи ще се превърне в кукла на конци.
6. Премиерът може да е друг, но вицепремиерът ще остане същият. (Очевидно се случи обратното - Борисов отново е премиер, но Цветанов не е в правителството.)
7. Странното отстраняване на Киров и Миланов е удар срещу Борисов и той е подведен. (След присъдата на първа инстанция ген. Кирчо Киров започва да твърди още, че делото срещу него е удар и по Георги Първанов.)
8. Да се подчертава, че тезата за финансови нарушения е лансирана от Яне Янев, който е известен като “политик за поръчки”. (Тогава Янев разкрива пред медиите факти от доклада за финансовите нарушения.)
9. Играта със службите е игра на руска рулетка с живота на българските разузнавачи. Има говорители, които могат да покажат и опасността за агенти в най-горещите точки на света.
И без въпросната медийна стратегия самият бивш шеф на разузнаването действително е сред най-търсените коментатори по темите “сигурност” и “тероризъм” и до днес във всички медии. Преди дни той даде голямо интервю за “168 часа”. Често се изявява в агенция Фокус. Атентатът в Сарафово и терористичните атаки в Европа го правят чест гост в сутрешните блокове на основните телевизии без нужда от реализация на стратегията за медийно влияние.
В “Наръчник на шпионина” съдбата на генерал Киров се сравнява с аналогични неприятности, които е имал дори шефът на американското разузнаване Джордж Тенет.

Разследването е на "24 часа". 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване