08/09/16 06:35
(http://www.klassa.bg/)

Доналд Тръмп обеща най-голямата данъчна революция в САЩ от времето на Рейгън

 Републиканският кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп се опита да отхвърли икономическата програма на съперничката си от Демократическата партия Хилари Клинтън, определяйки плана й като неефективна реликва, и да рестартира собствената си кампания след серията от грешки, посочва Bloomberg.

В понеделник Тръмп представи своите икономически виждания, които включват данъчни облекчения за работещите семейства и корпорациите, предава Ройтерс.

„Сега започваме голям национален разговор относно икономическото възобновяване на Америка“, каза Тръмп пред Детройтския икономически форум, връщайки се към първоначалната си управленска идея с лозунга „America-first“ (свобода на действие за САЩ по целия свят, за да могат да защитават собствените си интереси – бел.ред).

„Град Детройт е живият, дишащ пример на провалената икономическа програма на моя опонент“, отсече Тръмп.

Планираните мерки ще включват временен мораториум върху нови федерални регулации и намаляване на данъците за работещи родители.

Той обяви големи промени в плана си за намаляване на данъчните ставки за доходите на физически лица, като сега предлага най-голямата ставка да бъде 33%. Въпреки че това е повече спрямо първоначално предложения таван от 25%, това все пак е по-малко спрямо текущите 39,6%.

Първо Тръмп предложи три данъчни ставки, или по-малко от текущите седем – от 10%, 20% и 25%. Новите му ставки – от 12%, 25 и 33%, съвпадат с предложените от говорителя на републиканците Пол Райън през юни. Тръмп обеща да работи с Райън относно данъчния план, но добави, че ще разработят свои собствени политики и предположения, като в някои области може да има разногласия.

„За мнозина американски работници данъчната им ставка ще бъде нула“, коментира той, като обеща да осъществи най-голямата данъчна революция в САЩ от времето на Роналд Рейгън, отбелязва ДПА.

Предложенията за данъчна реформа, в комбинация с регулаторните промени и планове за стимулиране на местната енергетика, ще ускорят икономическия растеж на САЩ до 4% годишно, заяви икономистът Стивън Мур, който е съветник на Тръмп по време на кампанията.

Подобен растеж може да намали цената на приходите при данъчния план на Тръмп, която някои анализатори оцениха на близо 10 трлн. долара за 10 години, до под 2 трлн. долара за десетилетие, поясни Мур.

За фирмите Тръмп предлага намаляване на корпоративния данък до 15% спрямо текущия таван на корпоративния данък от 35%.

Магнатът също така мисли да сложи край на възможността за фирмите да отлагат плащането на данъци върху техните печалби от чужбина, въпреки че и тези печалби ще бъдат обект на 10% данък според плана му.

Този по-нисък данък би дал възможност на компаниите да върнат печалби от чужбина за около 2 трлн. долара в САЩ и ще сложи край на „убиващите работни места корпоративни инверсии“.

Според Тръмп богатите ще платят своя справедлив дял. Според Bloomberg това е тон, характерен повече за демократите. Тръмп добавя, че на никой няма да бъде платено толкова много за това, че унищожава работни места или подкопава конкурентоспособността на САЩ.

Кандидатът на републиканците обеща да премахне някои „специални вратички“, които са донесли ползи за инвеститорите на Wall Street. Той повтори идеията си да сложи край на специалното данъчно третиране относно дела на инвестиционните печалби, платим на фонд мениджърите.

Това беше първата реч на Тръмп за икономиката, откакто той обяви своя екип от икономически съветници миналата седмица. Той представи плановете си чрез аутокю в опит да възвърне импулса на своята кампания, след като последната седмица според мнозина беше най-лошата за него като кандидат за президентските избори на 8 ноември. Програмата му е била съставена след консултации с икономическите му съветници, водени от Стивън Милър.

Тръмп разкритикува своята съперничка от Демократическата партия Хилари Клинтън, определяйки я като "кандидата от миналото", и затова, че иска да повиши данъците за средната класа. Той нарече своите усилия за спечелване на битката за Белия дом "кампанията на бъдещето".

Тръмп няколко пъти беше прекъсван от протестиращи, докато изнасяше своята реч.

Кандидат-президентът на републиканците каза, че плановете му са в рязък контраст с тези на Хилари Клинтън.

Според него Транстихоокеанското партньорство (ТТП) ще бъде "предателство" за американската промишленост. По думите му ТТП ще бъде "още по-голямо бедствие" за автомобилната индустрия, отколкото Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), влязло в сила при президентството на Бил Клинтън през 1994 г.

Тръмп заяви, че ще изтегли САЩ от ТТП, но неговата демократическа съперничка няма да направи това, макар да е казала наскоро, че не би могла да го подкрепи в сегашния му вид. Той също така заяви, че ще предоговори НАФТА и ще изтегли САЩ, ако не получи по-добри условия.

Тръмп обеща да укрепи американските въоръжени сили с приходите от търговията с енергоносители, посочва ТАСС, цитирана от БТА.

"Отмяната на ограниченията за всички енергийни проекти в САЩ ще осигури нарастване на брутния вътрешен продукт и създаване на нови работни места. Част от тези средства от добива на нефт може да бъдат използвани за укрепване на въоръжените сили", каза той.
Тръмп също така заяви, че ще накара съюзниците на САЩ да плащат "справедлив дял" за получаваната от Вашингтон подкрепа.

По статията работи: Свилен Колев

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване