08/09/16 05:42
(http://www.klassa.bg/)

Не теглете бърз заем, ако е над 30% от доходите ви

 

Решават безплатно споровете между клиенти и кредитори

Има множество проучвания, които казват, че здравословната граница, до която човек може да си позволява да плаща кредит, е около 30 на сто от неговите доходи или грубо казано, една трета. Тоест винаги, когато вноската, която ще трябва да изплащаме, представлява над 30 на сто от доходите ни,
поемаме
по-голям риск
Това посъветва шефът на „Активни потребители” Богомил Николов.
Според него сред големите грешки на потребителите при теглене на бързи кредити е неспазването на сроковете за изплащане на вноска. В договорите с фирми за бързи кредити има различни по обем и вид неустойки при неплащането навреме.
“Ако реши да просрочи вноска или му се наложи да просрочи вноска, клиентът трябва внимателно да си прочете договора преди това, защото закъснение, понякога и с два дни спрямо падежа на вноската, може да донесе много допълнителни разходи и да ни вкара в една спирала, от която впоследствие много трудно се излиза”, каза Николов по повод клаузи в договори за бързи кредити.
Преди да изтеглим кредит, е важно
да съобразим сумата с
възможностите ни да я
изплащаме
каза още Николов.
Николов обясни, че ще бъде създаден и нов механизъм, който да разрешава споровете между потребителите и фирмите за бързи кредити извън съда. Съвместно с Асоциацията за отговорно небанково кредитиране и Асоциацията на медиаторите в България, ще стартираме
схема за
извънсъдебно решаване
на спорове
която предстои да бъде регистрирана в Министерството на икономиката, каза Николов. “Надявам се, че вече когато човек изпадне в по-сложен казус и проблем, ще може да се обърне към този механизъм и в рамките на относително кратък срок - много по-кратък от съдебния, да се стигне до някакво споразумение”, обясни той.
Механизмът за извънсъдебно разрешаване на споровете ще бъде безплатен за потребителите. Николов допълни, че за да може да потребител да се обърне към новия механизъм, когато заработи, ще трябва да пази всички бележки, вносни документи и договори, защото могат да послужат за потенциално решаване на спор в бъдещ период.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване