08/10/16 06:17
(http://www.klassa.bg/)

Търсенето на петрол в света ще надвиши предлагането през 2017 г., сочи доклад

 Производителите на петрол в САЩ се оказват по-устойчиви на ниските цени на суровината от очакваното. В същото време глобалното предлагане вероятно ще се понижи до дефицит през следващата година, съобщава Bloomberg.

Администрацията за енергийна информация (АЕИ) повишава прогнозата си за местното производство в САЩ за 2017 г. до 8,31 млн. барела на ден от 8,2 млн. барела на ден, обявени през юли, се посочва в доклада с краткосрочни енергийни перспективи, представен във вторник. Глобалното петролно потребление ще надвиши предлагането средно със 170 хил. барела на ден следващата година. В доклада от юли агенцията очакваше излишък от 10 хил. барела на ден за следващата година.

Американският суров петрол поскъпна с 64% от 12-годишното дъно, достигнато през септември, което насърчава рестартирането на сондажа от шистовите компании. Производителите са увеличавали броя на работещите кладенци през последните шест месеца – най-дългия период на ръст на броя им от миналияавгуст, сочат данни на Baker Hughes.

“След стръмния спад през последната година в производството на петрол в САЩ, очаква се ръстът на броя на работещите кладенци напоследък да помогне за по-стабилен месечен добив на петрол от тази есен“, казва ръководителят на АЕИ Адам Симински в изявление. „Очаква се местното месечно производство на петрол да започне постоянно да нараства в края на 2017 г. отчасти заради по-високите прогнозирани цени на петрола и подобрения в сондажната производителност“.

Световното търсене ще бъде средно 97,76 млн. барела на ден през 2017 г. - понижение от 20 хил. барела спрямо доклада от миналия месец. Световното производство ще бъде средно 96,59 млн. барела на ден през следващата година, което е с 200 хил. барела на ден спрямо предишните прогнози.

Цената на американския суров петрол и сорта Брент ще бъде средно 51,58 долара за барел през 2017 г. спрямо предишната прогноза за 52,15 долара за барел, казва още агенцията.

По статията работи: Виктория Тошкова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване