08/01/16 06:39
(http://www.klassa.bg/)

Потреблението на петрол в Саудитска Арабия с най-бавен ръст от поне 2010 г.

 Потреблението на петрол в най-големия износител на суровината в света - Саудитска Арабия, се разширява с най-бавното темпо от поне шест години насам, след като ниските цени на енергийните суровини накърниха икономическия растеж, пише Bloomberg.

Търсенето на петрол от страна на кралството се увеличава със средно 24 хил. барела дневно през първите пет месеца на 2016 г. Това е най-бавният темп на прираст за този период от поне 2010 г. – първата година, от която са налични данните на Joint Organisations Data Initiative в Рияд.

 

 

Международната агенция по енергетика (МАЕ) вече очаква спад на търсенето в Саудитска Арабия за цялата 2016 г., след като по-рано тази година прогнозира увеличение.

Потреблението на газ, керосин и други рафинирани продукт е надолу от началото на годината, като спада с 22 хил. барела на ден. Това е първото понижение от поне 2002 г., откакто JODI събира данни.

Месечните данни на JODI за общото търсене на петрол, които включват изразходвания петрол за създаване на електричество, датират от 2009 г. Търсенето е надолу, след като правителствата от богатия на петрол регион намалиха или премахнаха субсидиите върху горивата, посочва BMI Research в свой доклад.

В продължение на години Саудитска Арабия стимулираше производството, за да запази приходите от износ, докато същевременно задоволява вътрешното търсене. Обикновено потреблението в страната скача между юни и септември, успоредно с нарастването на използването на климатици.

Търсенето на рафинирани горива, измежду които газ, се е удвоило от 2003 г., показват данните на JODI.

Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Катар, Оман и Бахрейн понижиха или премахнаха субсидиите върху горивата през последната година, за да ограничат правителствените разходи заради ниските цени на петрола.

Търсенето на газ в Оман е нагоре с 1% през първите четири месеца на 2016 г., което е доста под средния годишен прираст от 9,6% през последното десетилетие, посочват от BMI.

МАЕ очаква тази година Саудитска Арабия, най-голямата икономика в Близкия изток, да генерира близо половината от нарастването на регионалното търсене със 100 хил. барела дневно.

ОПЕК прогнозира кралството да допринесе със сравним дял от очаквани общо 180 хил. барела дневно под формата на ново потребление от Близкия изток през 2017 г.

Същевременно в края на юни Централната банка на Саудитска Арабия е предложила на банките краткосрочни кредити с цел преодоляване на ликвидни проблеми, посочват пред Bloomberg пет лица, запознати със случилото се.

Паричната агенция на Саудитска Арабия (Saudi Arabian Monetary Agency или SAMA), както се нарича централната банка, е предложила около 15 млрд. риала (4 млрд. долара), твърдят две запознати лица, пожелали анонимност.

Други четири лица посочват, че SAMA е отпуснала на конкретни банки най-много 1,5 млрд. риала. Срокът на заемите, дадени при преференциални лихви, е до 1 година.

Банките в страната са изправени пред предизвикателства, след като правителството тегли депозити и емитира вътрешен дълг в местна валута, за да финансира бюджетния дефицит.

SAMA вече предприе стъпки, с които да опита да облекчи ликвидния натиск, като позволи на банките да отдават под формата на кредити 90% от своите депозити. Година по-рано лимитът бе 85%.

По статията работи: Свилен Колев

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване