08/11/16 06:28
(http://www.klassa.bg/)

Cosko получи 51% от пристанище Пирея

 Cosko получи (51 на сто) от държавния оператор на пристанище Пирея, съобщава "Катимерини". Китайският гигант стана собственик на контролния пакет срещу 280,5 млн. евро. По информация на fortunegreece.com са придобити 12,75 млн. от акциите на порта на цена по 22 евро.

Отделно договорът предвижда делът на купувача да достигне 67%. Това обаче ще стане след изпълнение на инвестиционната програма, залегнала в договора за приватизация на най-големия гръцки порт. Тя възлиза общо на 650 млн. евро. За дела от 16% китайците вече са внесли 88 млн. евро в доверителна сметка на гръцкото правителство, така общо платена сума достигна 368,5 млн. евро.

Процедурата по приватизация на пристанището в Пирея отне цели 4 години. За раздържавяването бе получено разрешение от парламента на Гърция, което беше гласувано с голямо мнозинство. Продажбата на порта бе едно от условията, наложени на южните ни съседи от Тройката кредитори на страната, която контролира изцяло финансовата политика на страната.

Скоро се очаква да завърши процедурата и за приватизацията на пристанището в Солун.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване