08/12/16 07:00
(http://www.klassa.bg/)

Доналд Тръмп: Барак Обама и Хилари Клинтън създадоха ИДИЛ

 андидатът за президент на САЩ на републиканците Доналд Тръмп нарече опонента си Хилари Клинтън и президента Барак Обама "съоснователи" на Ислямска държава (ИДИЛ). Тези изявления предизвикаха нова вълна от критики към кампанията, която води милиардерът, пише Ройтерс.

Тръмп обвини Обама и Клинтън в качеството й на държавен секретар на САЩ (в периода 2009 - 2013 г.) за политиката им в Ирак, която е помогнала за създаването на военни ислямиски групи в страната и в Сирия.

Ройтерс припомня, че в основата на кампанията на Обама през 2008 година беше противопоставянето на военните действия в Ирак и прекратяването на войната там. САЩ изтегли своите военни през 2011 година.

"Обама определено е основател на ИДИЛ, заради начина по който изтегли нашите военни", каза Тръмп и допълни, че Хилари Клинтън е била "съучастник" на действащия президент м тази насока.

Това е нова линия в кампанията на Тръмп, която милиардерът утвърждава в последните дни - късно снощи по време на реч във Флорида той лансира идеята, че настоящият президент на САЩ е помогнал за създаването на терористична групировка. Днес той повтори тезата си в интервю за CNBC, пише още Ройтерс.

Седмицата беше трудна за Тръмп, който получи критики от лидери в Републиканската партия след конфронтация с мюсюлманско семейство, чийто син - военен, е загинал в Ирак. В същото време и проучванията на общественото мнение показват, че кандидатът на републиканците започва да губи от своя опонент - кандидата на демократите Хилари Клинтън.

Тръмп обаче е убеден, че ще спечели срещу кандидата на демократите. Ако това не стане, той планира "много дълга ваканция", стана ясно още от думите на милиардера пред CNBC.

Американците ще гласуват за президент на 8 ноември 2016 г.

По статията работи: Деляна Петкова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване