08/15/16 05:29
(http://www.klassa.bg/)

Имането законно до доказване на противното

 Имуществото на проверяваните за корупция висши чиновници или на други лица за престъпна дейност да се счита за законно, докато не се открият доказателства за обратното. За това настояват депутати от БСП, ДПС и ПФ с поправки в проекта за нов Закон за противодействие на корупцията, който преди лятната ваканция на НС бе приет на първо четене.

Още тогава вносителят му вицепремиерът Меглена Кунева даде сигнал към депутатите, че вратата за промени е широко отворена, за да може в окончателния си вариант законът да изглежда по най-добрият начин. С поправките сега масово се атакува залегналата в проекта обратна доказателствена тежест, според която автоматично се счита за незаконно всяко имане на проверяваното лице, за което не е установен законен източник на придобиване. Тази презумпция за виновност не се харесва на депутатите.

„В действащото законодателство дори при най-тежките и умишлени престъпления всеки е невинен до установяване на противното“, аргументират се в мотивите си от ПФ. Законотворците от ДПС пък привеждат и становища на ВКП, на Висшия адвокатски съвет, на Института за пазарна икономика срещу залегналия в проекта на Кунева модел.

Очаквано, другият масово атакуван текст в законопроекта е възможността за подаване на анонимни сигнали, като отново и трите формации са поискали отмяната на тази опция. С други поправки пък хората на Кунева предлагат компромисен вариант – да има възможност за криптирани сигнали, авторът на които да бъде известен само в Софийски градски съд.

Промените между двете четения на законопроекта предвиждат още разписването на контрол над новото Бюро за борба с корупцията от страна на ресорната комисия в парламента. Предвижда се включително изслушвания и подаване на имуществени декларации и за конфликт на интереси. Освен това се предлага шефът на звеното да не се избира с обикновено мнозинство в НС, както пише в закона на Кунева, а с гласовете на 2/3 от депутатите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване