08/16/16 06:03
(http://www.klassa.bg/)

Уникален слънчев колектор изпече хляб в центъра на Кюстендил

 Уникален слънчев колектор изпече хляб в центъра на Кюстендил вчера. Инициативата е на читалище „Зора 2003“ и клуб за авангардни технологии „Зодиак“, които представиха технология за печене на хляб на слънчева енергия. Това е само част от множеството атракции на вчерашния празник „Панагия - Въздигане на хляба“ в Кюстендил. Инструктор на уникалното съоръжение, което се нарича слънчев концентратор, е инж. Христофор Скандалиев. Чудото е с площ от 1 км. метър и развива около 800 вата. В зависимост от разположението на соларната пекарна спрямо слънцето може да развие различни температури.“В момента температурата е около 180-190 градуса. Може да се качи и до 200 градуса. Вече сме извършили тестове и това е наистина едно ново изобретение“, коментираха инициаторите на идеята.

Десетки бяха кюстендилците, които с възхита гледаха новата машина за печене на хляб. До атрактивната соларна пекарна се снимаха и много кюстендилци, които за първи път виждат подобно чудо.

И тази година на единствения по рода си празник „Панагия – Въздигане на хляба“, бяха показани майсторски приготвени баници, погачи и различни тестени произведения. Най-малките пък имаха възможност да се включат в замесването на хляб. Тазгодишното издание се провежда за 9 - та поредна година и със всяка изминала се радва на все по-голям интерес.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване