08/18/16 05:34
(http://www.klassa.bg/)

МФ обмисля нулев лимит за нов дълг за 2017 г.

 Много е вероятно да се заложи нулев лимит за нов дълг в бюджета за 2017 г. Твърде рано е обаче още да се представят сметки за новия бюджет. Тепърва ще се водят консултации в рамките на правителството за приоритетите. Това коментира министърът на финансите Владислав Горанов, който заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова провери ремонта в Софийската математическа гимназия.

Министър Горанов коментира темата за стес тестовете на банките. Както показват числата, лимитът за нов държавен дълг за 2017 г. ще бъде нула. Хората могат да бъдат спокойни за своите спестявания. Капиталовите показатели на нашата система са близо двойно по-добри от средноевропейските, които излязоха от стрес тестовете на европейските банки, посочи министър Горанов.

Той каза, че стратегията на министерството още в началото на годината е била подготовка с ликвидни буфери. Моята увереност дойде след резултата, че всички банки издържат стрес теста. В този смисъл не се налага подкрепа с публични средства, посочи министърът. По думите му средствата, които остават, са част от фискалния резерв и ще бъдат използвани за погасяване на падежиращи дългове. Спестеният ресурс ще отиде за операции по намаляване на дълга.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване