08/20/16 05:04
(http://www.klassa.bg/)

На 1 октомври тръгва търговията с двустранни договори за ток

 Енергийната борса има готовност не по-късно от 1 октомври да стартира и сегмента за търговия с двустранни договори. В момента на енергийната борса тече тестова търговия с двустранни договори за електрическа енергия, съобщи шефът на КЕВР Иван Иванов, цитиран от investor.bg.

"Със стартирането на двустранните договори ще се даде възможност на много повече производители да се включат в борсовата търговия", коментира той. Дали всички производители ще участват задължително на борсата, каквито предложения се чуха, трябва да бъде решено с промяна в Закона за енергетиката, уточни той.

Следващата фаза на развитие на борсата ще бъде въвеждането и на платформа за т.нар. договори за разлика. С тяхна помощ ще бъдат компенсирани производителите на електроенергия, които имат дългосрочни договори с преференциални условия и гарантирани от държавата цени на електроенергията. При пълната либерализация те ще могат да участват на борсовия пазар. При постигната по-ниска цена от преференциалната им, разликата ще бъде покривана от специален фонд. На първо време това ще бъде Фондът "Сигурност на електроенергийната система", но може да бъде създаден и специален нов фонд.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване