08/22/16 05:45
(http://www.klassa.bg/)

Вътрешното потребление няма да движи икономиката ни

 Вътрешното потребление няма да бъде основен двигател на икономическия растеж в България през тази година. Това прогнозира икономическият експерт Мика Зайкова пред Bloomberg TV Bulgaria. Според нея причината е, че повече от 53% от хората получават доходи, които са под необходимия минимум, или под 560 лв. на човек месечно по данни на КНСБ. Освен това инвестициите значително намаляват - при 6,8 млрд. през 2008, в момента те са от порядъка на 250-300 млн. лв, посочи още тя. По думите й не се създават условия за бизнеса, така че да привлича нови инвеститори.

„Евросредствата ще свършат след време, но частните инвестиции трябва да бъдат привлечени по някакъв начин”, каза икономистът. Тя счита, че образователната реформа в момента също не е в полза на икономиката ни. С промените в Закона за образованието ще се произвеждат кадри, които няма да могат да намират реализация на пазара на труда предвид липсата на необходимост от умения вследствие на бъдещата автоматизация на услугите. По думите й голяма част от българския износ на резервни части е насочен към компании като Siemens, чиито разработки и технологии ще позволяват 98% роботизация на производството на автомобили след 3 години.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване