08/25/16 17:59
(http://www.klassa.bg/)

Лихвите по депозитите на домакинствата в левове нарастват леко през юли

 Лихвите по левовите депозити на домакинствата в България през юли нарастват леко до средно 0,84%. Увеличението е с минималните 0,01 процентни пункта в сравнение с 0,83% лихва срещу спестените ни средства през юни, показват изчисленията на Investor.bg на база лихвената статистика на БНБ. 

При спестяванията на домакинствата в евро също има малка промяна, но в обратна посока. Лихвата тук се понижава до 0,64% през юли спрямо 0,66 през предходния месец. 

За сравнение, преди година за левовите си депозити домакинствата са получавали лихва от 1,55%. Днес за отложеното потребление на домакинствата банките отпускат с 0,71 процентни пункта по-ниска лихва. 

При спестяванията в евро годишното понижение е по-малко – в сравнение с 1,22% през юли миналата година, сега лихвата е с 0,58 процентни пункта по-ниска.

При фирмите средният лихвен процент по новопривлечените депозити и в левове, и в евро се увеличава. При депозитите с договорен матуритет в левове увеличението е с 0,06 процентни пункта до 0,41% спрямо 0,35% през юни.

При сумите в евро ръстът е с 0,03 процентни пункта – до 0,43% при 0,40% през предходния месец.

Въпреки това при фирмените депозити лихвите остават по-ниски в сравнение с преди година. През юли 2015 г. лихвата при левовите депозити е била 0,65%, а при сумите в евро – 0,61%. 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване