08/25/16 06:49
(http://www.klassa.bg/)

САЩ поемат охраната на небето ни

  Двойка US изтребители ще патрулират над България в средата на септември

 Кабинетът утвърди кандидатурата на ген. Стойков за шеф на военната ни авиация

 

Изтребители на ВВС на САЩ ще се включат в охраната на небето ни в средата на септември, стана ясно вчера. Става дума за двойка съставена от машини F-15 Strike Eagle, които ще патрулират заедно с наши бойни самолети във въздушното пространство на страната ни.

За целта на правителственото заседание днес бе одобрено решение за съвместен ерполисинг със САЩ, който ще стартира на 9 септември и ще приключи на 16 септември, обяви министърът на отбраната Николай Ненчев. По думите му цялата мисия ще бъде

изцяло на разноски на американската страна

България не дължи нищо по този договор, увери той и добави, че мисията е мирновременна и в нея ще участват 2 американски самолета, които съвместно с нашите пилоти ще извършват охрана на въздушното ни пространство. Ненчев подчерта още, че това е инициатива на НАТО, а ние просто изпълняваме своите ангажименти. Държа да отбележа, че и сами бихме могли да изпълняваме мисията. Имаме достатъчно самолети МиГ-29, които могат да се справят, категоричен бе министърът във връзка с участието на чужди сили в охраната на небето ни, което бе и законово уредено с промените в нормативната уредба в началото на 2016 година.

Ненчев описа и ситуацията с нашите изтребители. В резултата на договора с Полша в рамките на ноември месец ще получим последните 2 двигателя, тоест общо 6. Ще имаме още 3 изправни МиГ-29. Въз основа на решение на Министерски съвет бяха отпуснати 69 милиона, с които чрез обществена поръчка ще придобием допълнително 10 ремонтирани двигателя за МиГ-29. Или още

5 допълнителни самолета МиГ-29

ще имаме в рамките на тази година, изчисли военният министър. Той гарантира, че „нямаме извънредна ситуация, нито имаме информация за предстояща такава“.

На заседанието на кабинета днес беше утвърдена и кандидатурата за командир на ВВС на ген. Цанко Стойков, който е военен аташе в САЩ. Той ще наследи поста от подалия оставка ген. Румен Радев, което обаче минава през подписването на указ от президента Росен Плевнелиев. Ненчев изрази надежда новият шеф на военната ни авиация да встъпи официално в длъжност още в началото на следващия месец.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване