08/30/16 05:17
(http://www.klassa.bg/)

Без съпрузи и любовници на кандидат-президентите в РИК

 Членовете на районните избирателни комисии (РИК), които ще бъдат назначени за предстоящия президентски вот, не могат да бъдат женени за някой от кандидатите за „Дондуков“ 2, нито пък да живеят под един покрив с него. Наред с това в една и съща РИК е забранено да се назначават съпрузи, любовници, братя и сестри и роднини по права линия. Това пише в решение на ЦИК във връзка с консултациите, които партиите трябва да проведат, за да попълнят всички 31 РИК в страната.

Сред условията пред бъдещите членове на РИК е и задължителното висше образователно и препоръчително тапия за юристи.

Самото договаряне на имената трябва да стане при областните управители, а срокът за това е две седмици – до 10 септември. В консултациите ще участват всички 8 парламентарно представени формации, но при желание в тях могат да се включат и други партии. Съставът ще се определя в зависимост от съотношението на политическите сили в НС. Така в малките РИК-ове с 13 членове в районите до 9 мандата, ГЕРБ ще има по четири души, БСП и ДПС - по двама, а РБ, ПФ, коалиция „България без цензура“, „Атака“ и АБВ – по 1. В по-големите РИК с по 17 души. ГЕРБ ще е с по шест членове, БСП – трима, ДПС и РБ – двама, ПФ, коалиция „България без цензура“, „Атака“ и АБВ – по един.

Ако по време на преговорите формациите се изпокарат и не успеят да се разберат за членовете на РИК, тогава ЦИК ще има последната дума и ще излезе с решение какъв да бъде съставът. До 16 септември обаче окончателно трябва да са назначени всички районни комисии, за да може организацията на вота по места да тече по план.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване