08/31/16 05:29
(http://www.klassa.bg/)

Супермощен трактор стана български преди световна премиера

 Супермощен трактор на английската компания JSB стана собственост на български земеделски производител преди световната му премиера. Машината, която е с мощност 346 к с и тежи 12 700 кг беше закупена за 350 000 лв без ДДС от собственик на огромни площи в Северна България, който дойде за сделката при откриването на есенното изложение „Бата Агро“ в Стара Загора.

За родната промоция на новия продукт на JSB там беше и посланикът на Великобритания у нас Емма Хопкинс, която не пропусна да отбележи , че страната й за м.г. е била на пето място по преки инвестиции в България.

Тя отказа да коментира появилите се информации за увеличаващ се брой на британци, желаещи да получат български паспорти, по думите й у нас живеели много съннародници, които се чуствали добре и като поданици на кралицата.

180 компании представиха своите продукти и услуги на есенното изложение, което се разгърна върху площ от 35 000 кв м на територията на неработещото летище край Града на липите.

Старт на изложението даде министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която напомни че вторият прием по Мярка 4 -1 с остатъчен обем от 234 млн евро ще започне през октомври. Намален е максималният таван на проектите от 1,5 на 1млн евро, очаква се поне 36 на сто от кандидатите за финансиране да бъдат одобрени. По думите й никой не е „отрязан“ от достъп до Програмата за развитие на селските райони, направените промени разширявали обхвата на бенефициентите.

Въпреки направените през последните години сериозни инвестиции все още състоянието на машинния парк в селското стопанство е далеч от желанията, призна министър Танева.

По нейни данни едва 20 на сто от регистрираните 75 000 трактора са на възраст до 10 години. Сходна била ситуацията и със зърнокомбайните, които са 11 500 към края на 2015 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване