09/01/16 07:40
(http://www.klassa.bg/)

Стартира Четвъртата процедура по присъждане на Етикет за иновации и добро управление на местно ниво в България

 „През 2007 година поставихме началото на изпълнението на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво, приета от Съвета на Европа. Целта ни беше да докажем на себе си, че самоуправлението в България следва високи стандарти, съизмерими с европейските. Страната ни беше една от първите страни членки на Европейския съюз, която приветства и осъществи идеята за връчване на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво. Равносметката до сега са 3 успешно преминали процедури, оценки и връчени отличия“. С тези думи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова откри 14-то заседание на Комисията за присъждане на Етикет за иновации и добро управление на местно ниво, което се проведе в сградата на МРРБ. Със заседанието беше даден и официалният старт на Четвъртата процедура по удостояване на български общини с европейския етикет. „Изключително позитивен е фактът, че все повече общини желаят да се включат в това предизвикателство. Това показва, че местните власт са мотивирани да се ангажират и да спазват на практика дванадесетте принципа на добро управление, следователно - да повишават ефикасността и прозрачността на самоуправлението и да увеличат участието на гражданското общество“, заяви още зам.-министър Деница Николова.

 

Тя сподели още, че в началото на годината Народното събрание на Република България ратифицира със закон Допълнителния протокол към Европейската харта за местно самоуправление относно правото на участие в делата на местната власт. В средата на март в Страсбург са подписани ратификационните документи на протокола от Постоянното представителство на Република България в Съвета на Европа. С това се разширява нормативната база, регламентираща важни права на гражданите и техните организации на местно ниво: правото на информация и правото на участие в обществения живот, както и задълженията на общините за създаване на условия за упражняване на тези права.

Председател на Комисията е министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, заместник-председател – заместник-министър Деница Николова, членове са представители на Министерския съвет, Омбудсмана на Република България, Министерство на финансите, областни администрации, Националното сдружение на общините в Република България, кметове на общини, председатели на общински съвети, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българска стопанска камара, Центъра за изследване на демокрацията, Сдружение за партньорство и подкрепа на гражданската активност „Болкан асист", Българската национална телевизия, СУ„Св. Климент Охридски".

Четвърта процедура за присъждане на Етикета ще стартира с информационна кампания през октомври 2016 г. и ще приключи с награждаване на избраните от Комисията за присъждане на Етикета общини, по време на Годишната среща на местните власти през есента на 2017 г. Срокът за кандидатстване на общините в рамките на Четвъртата процедура ще бъде от 10 януари до 11 април 2017 г.

Етикетът е основен елемент от прилагането на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво, приета и прилагана от Съвета на Европа. Призът е морална награда, символ на престиж и стимул за общините да подобряват своето управление в услуга на гражданите. Главната цел на инициативата е да се насърчават усилията на местните власти за формиране и прилагане на по-ефективни политики, насочени към силно и жизнено местно самоуправление. България е първата държава-членка на Съвета на Европа, която през 2010 г. получи акредитация от СЕ да присъжда на свои общини Етикет за иновации и добро управление на местно ниво. Досега успешно са проведени две процедури по присъждането на европейския приз у нас – през 2011 и 2015 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване