09/01/16 11:39
(http://www.klassa.bg/)

Тереза Мей определи миграцията като първа червена линия в преговорите за Brexit

 Британският премиер Тереза Мей обяви първата червена линия в преговорите около Brexit,заявявайки, че иска да сложи край на свободното придвижване на хора, идващи във Великобритания от Европейския съюз (ЕС). Тя намекна, че е готова да излезе и от единния пазар на блока, за да постигне това, съобщава Bloomberg.

На среща в сряда министрите се договориха, че Великобритания трябва да се стреми към сделка с ЕС по свои собствени условия, а не да копира тези с Норвегия или Канада, съобщиха от службата на министър-председателя. Кабинетът е решил още, че няма нужда от парламентарен вот преди задействането на двете години официални разговори за излизане.

Кабинетът заема „решителна позиция, че моделът, който търсим, ще е уникален за Обединеното кралство, а не готово решение“, казаха от офиса на Мей в серия от изявления след срещата. „Това трябва да означава контрол върху броя на хората, които идват във Великобритания от Европа, но и положителни последствия за тези, които искат да търгуват със стоки и услуги“.

Езикът предполага, че основното искане на Мей в преговорите около Brexit ще бъде прекратяване на правото на европейските граждани да се установяват свободно във Великобритания, дори ако това е на цената на свободния достъп до единния пазар на блока. Френският президент Франсоа Оланд неведнъж е казвал, че членството в единния пазар означава приемане на правото на европейските граждани да се преместят във Великобритания.

Срещата в Чекърс е първата след лятната ваканция на министрите. Преди почивката премиерът натовари министрите със задачата да идентифицират възможностите от Brexit в министерствата им. Изявленията след срещата обаче не предоставиха детайли за резултатите от тази задача.

Мей стартира срещата, повтаряйки познатата си позиция. „Трябва да продължим да показваме ясно, чеBrexit означава Brexit, че ще постигнем успех с него“, каза тя. „Това означава, че няма да има втори референдум, няма да има опити да останем в ЕС през задната вратичка, че реално ще постигнем това[излизане]”.

Важно в изявленията бе заключението, че няма нужда да се провежда парламентарен вот, преди да се започне официалният процес за изтегляне на Великобритания от ЕС, като министрите заявиха, че искат да „се придвижват напред“ с Brexit.

Макар че противниците на напускането на ЕС ще се обърнат към съда с твърдението, че парламентът трябва да гласува задействането на Член 50 от Лисабонския договор, кабинетът сега официално отхвърли тази идея.

Позицията на правителството е такава още от вота на 23 юни. На депутатите им беше казано през юли, че стартирането на процеса е в рамките на „прерогатива“ на администрацията. Това обаче е първият път, в който позицията излиза директно от кабинета на Мей. Парламентът все пак ще има право да изрази „гласа си“, каза говорителят на Мей.

Изявлението на кабинета отхвърля и идеята, че полуавтономните правителства на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия може да имат решително влияние за Brexit, макар че Мей започна консултации с тях.

„Министрите в кабинета ясно заявяват, че решението на правителството на Обединеното кралство е това, което определя условията и решава кога да задейства Член 50“, казаха от офиса на премиера. Гражданите на Шотландия и Северна Ирландия подкрепиха оставане в евросъюза за разлика от Англия и Уелс.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване