09/02/16 06:03
(http://www.klassa.bg/)

Лъчезар Богданов: Финансовият сектор не е фактор за икономически растеж

 Банките в цяла Европа прекараха няколко години в много тежко състояние, със силен натиск от регулаторите, а в някои страни се разразиха банкови кризи. Банките са доста консервативни в отпускането на нови кредити, а от друга страна и домакинствата, и бизнесът са доста по-предпазливи и изчакващи в търсенето на кредити. Този анализ направи в предаването „12+3“ икономистътЛъчезар Богданов от „Индъстри уоч“. Това според него е изключило финансовия сектор от източниците на икономически растеж:

На практика почти всичко, което се разви добре след 2010 година, нямаше нищо общо с финансовия сектор и кредитния пазар. Тези, които изнасяха и имаха достъп до читави клиенти, те работеха добре. Останалите сектори бяха в тежко, кризисно състояние или стагниращи около нулата.

Експертът изрази надежда за раздвижване на финансовия сектор.

Относно данните на БНБ за по-малко чуждестранни инвестиции за първите месеци на годината Богданов коментира, че най-големият проблем за последните години е не постъпването на нови инвестиции, колкото изплащането на вложени ресурси обратно:

Има предприятия или чужди компании, които инвестират в България, влагат, създават работни места и същевременно има такива, които вече са в България, но не разширяват дейността си, а репатрират всичките си печалби обратно към компанията – майка.

Подобно връщане от функциониращи у нас предприятия на капитал и свободен ресурс към компаниите – майки според Богданов възлиза на 2 милиарда и половина евро за последните три години.

Източник: БНР

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване