09/07/16 07:25
(http://www.klassa.bg/)

Сладко-киселите отношения между Китай и Силициевата долина

 Базираният в Маунтин Вю, Калифорния, стартъп Quixey предизвика завистта на мнозина в Силициевата долина, когато компанията обяви инвестиция за няколко десетки милиона долара от една от най-големите и най-мощни технологични компании в Китай – Alibaba.

Сделката за 110 млн. долара – разделена на два финансиращи кръга през 2013 и 2015 г., бе поредното доказателство, че богатите китайски инвеститори ще платят висока цена, за да купят дялове в най-горещите млади компании в региона, коментира The Washington Post.

Тогава обаче нещо се обърка: Alibaba спря да плаща, твърдят запознати източници. И докато стартъпът се чудеше какво да прави, Alibaba излезе с контрасделка: ние ви даваме заем, вие обещавате да не ни съдите. След няколко месеца тежки преговори Quixey се съгласи, като седмици обяви, че е взел заем за 30 млн. долара. Според източниците обаче условията за взимането на средствата са много по-лоши от тези в първоначалното споразумение.

В сърцето на този горчив спор между китайския гигант в онлайн пазаруването и Quixey, чиято технология позволява на потребителите да търсят в рамките на приложения, е културният сблъсък. А той символизира както обещанията, така и опасностите във връзката между Силициевата долина и Китай, която е достигнала нова критична точка с безпрецедентните парични потоци, изливащи се от азиатската страна в технологичния център на света.

През последните две години интернет гиганти като Alibaba, Baidu и Tencent, както и множество частни инвеститори, семейни компании, местни общини и държавни дружества се втурнаха да купуват дялове в най-напредналите технологии на региона.

Инвестициите от Китай към Силициевата долина, без да се включват недвижимите имоти, са достигнали 6 млрд. долара до края на първото полугодие на 2016 г., като повече от половината от тази сума е била вложена през последните 18 месеца, сочат данни на Rhodium Group.

“Китай осъзнава, че се нуждае от модел за подражание, който да следва, докато страната преминава от производство към иновации", казва Шоучен Джан, прочут физик от Станфорд, който стартира фонд за рисков капитал за 350 млн. долара преди две години, за да се възползва от бума.

„Това е новият дигитален Път на коприната“.

Американските стартъпи пък са по-гладни от преди за достъп до богатите китайски компании и новоизлюпени милионери, които могат да отворят врати към над 1 млрд. потребители в Китай за услуги и продукти, изправени пред наситен пазар в САЩ.

Подобни инвестиции могат да променят посоката на една зараждаща се компания. „Стартъп финансирането в Силициевата долина няма да функционира без китайски пари“, казва Крис Никълсън, главен изпълнителен директор на двегодишната компания за изкуствен интелектSkymind.io, получила средства от Tencent и други китайски инвеститори.

Все още има недоверие и от двете страни обаче. Американските стартъпи са предпазливи към тактиките и силата на някои китайски играчи. Някои изразяват опасения за копиране на иновациите им, като това е трайна тревога за много американски корпорации, партниращи си с китайски компании. Като новодошли китайските инвеститори пък не искат да виждат липса на уважение към тях или да бъдат третирани като наивни, сочат мениджъри, работещи в близки отношения с тях.

В същото време американските предприемачи твърдят, че китайските инвеститори често играят по непознати правила. Quixey, например, научава това по трудния начин.

Проблемът е, че в Китай, където върховенството на закона е по-слабо, мощното правителство непрекъснато иска растеж, а конкуренцията между компаниите е огромна, по-агресивнитебизнес тактики са широкоразпространени, казва Тило Ханеман, икономист в Rhodium Group.

“Понякога тези тактики не са недоразумения, а отражения на културните норми за това как се случва бизнесът в Китай. Китайският инвеститор може да поиска условия, които биха били възприемани като твърде агресивни в Силициевата долина, но са справедливи в Китай“, казва Кони Чан, партньор във фонда за рисков капитал Andreessen Horowitz, фокусиран върху Китай.

Като цяло предприемачите и инвеститорите казват, че китайските инвестиции са отворили много нови врати. За CloudFlare – стартъп за уеб представяне и сигурност, необичайното партньорство с Baidu през 2015 г. поставя технологията на компанията в ръцете на милиони китайски потребители. За Artsy – онлайн пазар за предмети на изкуството, инвеститори от Китай са помогнали на компанията да разшири пазара си в Хонконг.

 

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Деляна Петкова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване