09/08/16 19:36
(http://www.klassa.bg/)

Замърсяването на въздуха струва на света по 5,1 трлн. долара годишно

 Преждевременните смъртни случаи вследствие на замърсяването на въздуха струват на глобалната икономика по 5,1 трлн. долара годишно, съобщава Financial Times. Грубо казано това е два пъти повече от икономическото производство на Великобритания, като повечето от половината от това бреме се дължи на Китай и други развиващи се икономики в Азия, твърди ново проучване.

Оценките, представени в четвъртък от Световната банка, за пръв път поставят „цена на благосъстоянието“ за жертвите от замърсяване на въздуха в затворени помещения и на открито и подчертават как тя се вдига през изминалия четвърт век, след като развиващите се икономики като Китай се индустриализират и урбанизират все по-бързо.

Оценките илюстрират и предизвикателствата в околната среда и икономическата логика пред тези страни, докато се опитват да намерят решение на хроничното замърсяване на въздуха.

А това води до сериозни икономически загуби. В Източна и в Южна Азия цената на смъртните случаи от замърсен въздух е равна на над 7% от регионалното икономическо производство през 2013 г.

Урваши Нарайн, който е ръководител на екипа по доклада, казва, че макар да има известни доказателства за успеха в света при намаляването на замърсяването на въздуха в домакинствата, проблемът със замърсяването на въздуха навън продължава да расте.

Страните определено полагат усилия в тази посока. Китай обяви война на замърсяването. Виждаме действия и от Индия. Но в същото време виждаме и Лондон и Париж като градове, където тези опасения все още съществуват“, казва тя. „Това е широкоразпространен проблем и засега тенденцията е, че замърсеният въздух навън е все по-голямо предизвикателство“.

Страните с ниски и средни разходи формират около 59% от глобалните загуби на благосъстоянието, като повечето се дължат на Азия. Източна Азия и Южна Азия допринасят за повече от половината, или 2,9 трлн. долара, от общо 5,1 трлн. долара през 2013 г., сочи проучването на банката.

Някои богати региони обаче също понасят значителни разходи от замърсяването на въздуха, въпреки че са намалели леко през изминалото десетилетие. Загубите в Европа и Централна Азия допринасят с 1,2 трлн. долара за глобалните разходи, а Северна Америка – 495 млрд. долара.

В България през 2013 г. е имало 7297 смъртни случаи, свързани със замърсяването на въздуха, като това все пак е по-добър резултат спрямо 1990 г., когато е имало 10 523 случая. Според изчисленията на Световната банка загубите от замърсен въздух на страната през 2013 г. възлизат на малко над 10 млн. долара, или 8,85% от брутния вътрешен продукт. 

Един от най-големите замърсители на въздуха са PM2,5 - малки частици с размер с около 1/30 от човешкия косъм, които могат да навлязат в белите дробове и да причинят смъртносни болести като рак на белите дробове и сърдечни заболявания.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване