09/09/16 06:39
(http://www.klassa.bg/)

Скиците за имоти само през мрежата

 

Над 1800 сгради вече се санират по държавната програма

От следващия месец никоя държавна или общинска служба, както и нотариусите няма да имат право да искат от гражданите да носят скица на имота си, за да получат някаква услуга, обяви в отговор на депутатски въпрос на блицконтрола в регионалната комисия на НС министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. По думите думите й това ще стане възможно след като през октомври влезе в сила съответната наредба, която сега е на етап на обществено обсъждане.

Тя ще задължава съответните институции да си направят труда да изтеглят въпросния документ от мрежата, а не да разкарват гражданите. „Отделно за бизнеса и гражданите издаването на скицата за имота ще е 30% по-евтина, защото ще се издава електронно и на едно гише. От октомври ще приключи чакането с часове за издаването на скица за районите, където има кадастрална карта“, смята Павлова.

Министърът припомни, че в в момента

 

страната има покритие с кадастрална карта от 22%,

 

и амбицията й е до края на програмния период тя да достигне 95 на сто. „За да стане това имаме предвидени 12 млн. лв. по Оперативна програма „Добро управление“ именно за новите кадастрални карти и за обединяването на имотния регистър и кадастъра. Дългосрочната ни цел е кадастърът да стане многопластов и да включва и подземните съоръжения. Ще направим пилотно тестване с няколко ВиК дружества в тази насока“, добави министърът.

Павлова припомни, че не след дълго всички имоти у нас ще имат свое ЕГН. „Това е важна промяна,

 

даваща възможност да се проследи историята им.

 

По този начин ще се намалят рисковете от имотни измами. Ще се знае кои и кога са били собствениците и как имотът е бил продаван“, добави министърът.

Над 1800 сгради в момента се санират по безвъзмездната програмата за саниране, финансирана от хазната, съобщи още в отговор на депутатски въпрос Лиляна Павлова. „За 847 от сградите тече процедура по избор на изпълнители. Пикът на строителството ще е до края на тази и през следващата година“, прогнозира министърът. Тя добави, че има над 2100 етажни собствености с готови документи, които чакат одобрение. „И през 2017 г. финансирането остава изцяло безвъзмездно. Чак след това ще се мисли за други механизми, защото такива са изискванията на финансиращите институции, като ЕБВР“, обясни Павлова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване