09/10/16 17:06
(http://www.klassa.bg/)

Относителното спокойствие на британския паунд е изправено пред изпитание

 Относителното спокойствие на британския паунд е застрашено предвид завръщането на Английската централна банка (АЦБ) под светлината на прожекторите през следващата седмица, пише Bloomberg.

Макар че паундът сложи край на триседмичната печеливша серия, показателят за очакваната волатилност на валутата спрямо долара се понижи до нива отпреди обявяването на референдума за членството на страната в Европейския съюз (ЕС). Това е сигнал, че завръщането към нормалността се укрепва, коментира Bloomberg.

Спокойствието може да бъде разклатено от данните за инфлацията, които ще бъдат публикувани във вторник. Някои икономисти очакват ръстът през август да е най-резкият от ноември 2014 г.

Два дни по-късно е заседанието на АЦБ. През миналата седмица управителят Марк Карни заяви пред депутати, че вероятността от рецесия се е понижила, макар че обяви готовност за въвеждане на още стимули, ако е необходимо.

„Пазарите ще се фокусират върху заседанието на АЦБ, за да разберат дали банката планира още понижения на лихвения процент“, коментират от Commerzbank. Експертите посочват, че очакванията за понижение на лихвата са се понижили след публикуването на по-добри макроикономически данни.

Очакваната едномесечна волатилност на двойката паунд-долар се понижи с 0,76 пункта през тази седмица до 8,34% в петък, което е най-големият спад от месец насам. За сравнение, на 24 юни, когато бяха потвърдени резултатите от референдума, показателят достигна най-високото си ниво – 32,1%.

Тази седмица паундът поевтиня с 0,3% до 1,3259 долара за една лира и сложи край на триседмичната печеливша серия, при която валутата поскъпна с 2,9%.

Спрямо еврото лирата поевтиня се 0,8% до 84,61 пенса за евро през седмицата и продължи спада спрямо единната валута, след като ЕЦБ се въздържа от допълнителни стимули в четвъртък.

Британският паунд се представи по-добре от 16-те си основни конкуренти с изключение на една през последния месец. Редица доклади за секторите на услугите и производството показаха, че икономиката на Острова се представя по-добре, отколкото някои икономисти очакваха.

Всички 45 икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакват АЦБ да остави лихвите без промянана рекордно ниските нива от 0,25%. Отделно проучване прогнозира, че инфлацията ще се ускори до 0,7% на годишна база през август.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Миглена Иванова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване