09/13/16 07:19
(http://www.klassa.bg/)

Срокът на годност на НАТО

 Проблемите с Турция, Източна Европа и Доналд Тръмп могат да разкъсат по шевовете и бездруго разнебитения алианс

Ако броят на чакащите за прием в един клуб определяше неговата жизнеспособност, то Северноатлантическият алианс щеше да е в отлична форма. На последната среща на върха във Варшава НАТО приветства своята 29-а страна членка – Черна гора, което означава, че сега броят на страните в алианса надхвърля този на Европейския съюз. Съседна Македония чака вратите да се отворят за нея в продължение на 17 години, но всеки път среща блокажа на Гърция заради дългогодишния спор за името Македония. Босна също иска да членува в НАТО, но условието за това е първо да преодолее вътрешното си разделение. Членството на Грузия бе отложено заради опасенията, че би предизвикало негодуванието на Русия, но това не попречи на страната да стане терен за учения на НАТО.

Може би по-изненадващото е, че традиционно неутралните скандинавски държави Швеция и Финландия вдигнаха шум около евентуалното си присъединяване към алианса. Те взеха участие в последната среща на върха на страните от НАТО. Сигурно онова, което ги тревожи, са руските рокади в близост до границите им, както и ситуацията в Украйна. Дори и да не стигнат до формална заявка за присъединяване, те подписват договори за отбрана със САЩ и вероятно все по-често ще координират военните си въпроси с НАТО. Нещо като „да пушиш, без да гълташ“.

Едва наскоро, след няколко ужасяващи терористични атаки, Турция най-накрая осъзна неотложната нужда от борба с „Ислямска държава“. В същото време Турция е обезпокоена от факта, че най-ефективните бойци срещу Асад в Сирия са кюрдите, които работят с кюрдските сепаратисти в Югоизточна Турция. Ето защо, когато стартира въздушни удари в Ирак и Сирия през 2015 г., Турция ги насочи не само към „Ислямска държава“, но също и към кюрдските бойци.

Миналия месец турски сухопътни части навлязоха в Сирия, с което едновременно изтласкаха ИДИЛ далеч от своята граница и попречиха на кюрдската автономия Рожава да се разшири.
След опита за преврат в средата на юли т.г. Ердоган умножи усилията си за възстановяване на отношенията с Русия. Той бе дълбоко разочарован от отказа на Съединените щати да екстрадират ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара сочи като основна фигура зад преврата. Посланието към Вашингтон от срещата на високо равнище в Кремъл е нещо като „Върви по дяволите!“ Нещо повече, в руските медии това сближаване бе интерпретирано като начало на процедурата по развод между НАТО и Анкара и предстоящ годеж с Русия.

„Подобно на Шарл дьо Гол, който през 60-те години се противопостави с политиките си на САЩ и НАТО, в дългосрочен план Голистка Турция може да постави под въпрос както членството си във военната структура НАТО, така и дългото чакане за вечно изплъзващото се членство в ЕС. В търсене на пълната си независимост, цялостния си суверенитет, стратегическо влияние и най-важното – „национален престиж, слава и величие“, Голистка Турция може избере пътя на своя собствена „политика на сдържане“ – ядрено възпиране, на своята Realpolitik с държави като Русия, Китай и Индия.“

Проблемът с Източна Европа

Ако Турция беше просто трън в петата на НАТО, то източникът на дразнение можеше да се премахне и алиансът да продължи напред. В края на краищата Турция отдавна е проблемен партньор. Но НАТО се изправя пред редица голистки предизвикателства и в други страни от Източна Европа. Един пример е Унгария, която начело с Виктор Орбан действа доста избирателно по отношение на политиките на НАТО. Тя похвали НАТО за решението да направи нещо за мигрантите, изтъквайки собствената си роля във вземането на това решение. В същото време Унгария се сближава с Русия и твърдо заявява, че тя не е заплаха за Европа. Това затопляне на отношенията с Москва е отчасти по прагматични причини – осигуряване на руски газ и диверсифициране на търговските връзки, а също и по идеологически причини – Орбан харесва модела на демокрация, който Путин налага. Въпреки множеството си противоречия с ЕС Орбан подкрепи създаването на обща европейска армия. Ако бъде реализирана подобна идея, това би означавало създаване на пряка конкуренция на НАТО и дори може да става дума за замяната на алианса и отпадането на САЩ от уравнението. Вероятно Орбан гледа далеч отвъд сегашното напрежение между Изтока и Запада във времената, когато Съединените щати ще се измъкнат от Близкия изток и ще се насочат към Азия. Но ако нещата не се случат точно така и САЩ успеят да излязат сухи от сегашната ситуация, какво ще прави една малка Унгария?

Чехия и Словакия се присъединиха към призивите на Унгария за сваляне на европейските санкции срещу Москва. От 2014 г. и двете държави са лишени от присъствието на натовски войници, макар след това Словакия да покани НАТО да създаде команден център (Force Integration Unit).

България също се опита да прекрачи тънката разделителна линия между членството в НАТО и добрите отношения Русия. Това лято тя отказа участие в натовския флот, който беше предназначен за противодействие на руското влияние в Черно море. Въпреки това тя ще участва заедно с Румъния в натовска бригада, а съвместно със САЩ вече извършва въздушни патрули над Черно море.

Голяма част от страните от ЕС се отнасят скептично към провокирането на конфликт с Русия. Според The Financial Times на последната среща на върха на НАТО гръцкият министър-председател Алексис Ципрас е заявил, че е крайно време да се излезе от задънената улица на отношенията с Москва.

Трудно е да вземеш един голям и тежък предмет като НАТО и да го обърнеш, за да провериш какъв е срокът му на годност. Както вече се е случвало, един нов конфликт или нов враг (като например кибератаките) би могло да е достатъчен, за да предотврати разпадането на разнебитения алианс. В момента бракът по сметка едва удържа. Но не разчитайте, че НАТО ще издържи до платинената си годишнина през 2019 г. в празнично настроение.
(Със съкращения)

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване