09/16/16 08:56
(http://www.klassa.bg/)

Със или без сделка - разговорите за замразяване на петрола вече носят резултати

Дори само със спекулациите по това дали Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще сключи сделка с Русия този месец или не техните преговори вече се отплащат, коментира в свой анализ Bloomberg.

Хедж фондовете и техните инвеститори са обърнали залозите си срещу понижаващите се цени на петрола с най-бързия темп от пет месеца, след като производителите заявиха, че ще се срещнат в Алжир, показват данни на Комисията на САЩ за търговия с фючърси върху суровини. Макар че нараства скептицизмът за това дали ОПЕК, чиито представители проведоха серия от срещи от Москва до Париж миналата седмица, може да преодолее вътрешните конфликти, спекулативните къси позиции върху американския суров петрол все още са с 41% под пика им от август.

Петролът е поскъпнал с 16% през седмиците, след като ОПЕК обяви разговорите в алжирската столица, възстановявайки се от достигнатия четиримесечен минимум. Макар че желанието на Иран и Ирак да засилят производството си предизвиква съмнения за постигането на сделка, суровият петрол запазва голяма част от поскъпването си, точно както цените задържаха първоначалния си тласък от предишния провалил се опит за замразяване на добива в Доха през април.

„Най-доброто, което могат да направят, е да предупредят продавачите на къси позиции, че ако наистина получат подкрепа, могат да се освободят от няколко барела“, казва Ян Стюарт, глобален енергиен икономист в Credit Suisse Securities в Ню Йорк. „Това променя съотношението между риска и възвращаемостта за инвеститорите, а рекордната къса позиция от преди няколко седмици се отпуска и става по-неутрална“.

Паричните мениджъри са намалили късите си позиции върху американския суров петрол със 124 819 контракта, или 57%, през трите месеца до 30 август, което е най-големият процентов натиск за такъв период от края на март, сочат данни на Комисията за търговия с фючърси върху суровини. Мечите залози са са възстановили с 34 954 контракта през следващата седмица, след като съмненията около сериозността на споразумението ОПЕК-Русия се засилиха.

Американският суров петрол се търгува с 0,5% по-високо до 45,13 долара за барел в Хонконг, а Брентът – с 0,3% до 47,25 долара за барел на пазара в Лондон.

Разговорите в Алжир на 27 септември ще се изправят пред същите политически препятствия, които спънаха усилията в Доха, когато в последната минута Саудитска Арабия настоя, че Иран трябва да се присъедини, коментира Commerzbank. Иран, който отхвърли плана в Доха, докато възстановява производството си след вдигането на санкциите, каза, че все още има резерви към участието си.

Саудитска Арабия също не е склонна да ограничи добива си, тъй като това само ще помогне на шистовите производители в САЩ да запълнят липсата, твърди Стюарт от Credit Suisse. Предвид факта, че управлението на доставките е „игра на загуба“, вербалната интервенция може да остане най-печелившата опция, каза той.

Фокусът на обсъжданията се измести от замразяване на добива на сегашните нива до ограничаване на производството до ниво, избрано от всяка една страна. Това е система, с която производителите могат да поискат да увеличат производството си с милиони барели, разширявайки капацитета си или – в случая с Нигерия и Либия, възстановявайки прекъснатия износ.

По този начин удължаването на преговорите може да бъде по-добър вариант от сключването на споразумение, което не прави нищо за намаляване на глобалния излишък, казва Оливие Джейкъб, управляващ директор в консултантската компания Petromatrix в Цуг, Швейцария.

„Ако се договори замразяване, което обаче се окаже твърде меко, спекулантите вече няма да се страхуват да правят залозите си“, казва Джейкъб. „Най-доброто, което петролните бикове могат да очакват е мълчаливото обещание за конкретни действия по добива, ако цените се понижат до около 40 долара за барел за по-продължителен период. ОПЕК ще продължи да разчита на думите и времето, за да подкрепи цените“.

Евентуални действия за ограничаване на производството са нужни сега повече от всякога, за да се смекчат цените, докато перспективите пред търсенето и предлагането се влошават. Както ОПЕК, така и Международната организация по енергетика преразгледаха прогнозите си за 2017 г. тази седмица, като МАЕ сега предупреждава, че излишъкът ще продължи и през следващата година.

„Това, което ОПЕК направи много добре е, че действа както всеки друг централен банкер и всеки път, когато пазарите се влошат, те доста умело успяват да прогонят късите позиции“, каза Адам Лонгсън, стратег по суровините в Morgan Stanley, в интервю за Bloomberg Television. “Като цяло почти няма значение“ дали има споразумение в Алжир или не, добави той.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване