09/17/16 07:46
(http://www.klassa.bg/)

Горанов: Държавата няма да тегли нов дълг през 2017 г.

 Планираме лимитът за нов дълг през 2017 г. да бъде нула. Това заяви от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов. В отговор на въпрос от народните представители Петър Славов и Мартин Димитров, Горанов заяви, че доброто изпълнение на бюджета за 2016 г. може да позволи да бъде намален държавният дълг и през следващата година да не бъдат теглени нови заеми.

По думите му по оперативни данни към 31 август излишъкът е в размер на 3,3 млрд. лева, спрямо излишък от 622 млн. лева към края на август 2015 година. Това се дължи основно на по-добрата събираемост. Ръстът на приходите от данъци е по-голям от ръста на икономиката, което индикира именно за това, както и за излизане „на светло“ на редица дейности. За същия период на миналата година беше отчетен излишък в размер на 622млн. лв., или 0,7 на сто от БВП. Това означава, че в относителен дял от БВП бюджетната позиция се подобрява с около 3 процентни пункта.

Финансовият министър очаква тенденцията да се запази до края на годината и 2016-а да приключи с дефицит под 1%. Горанов припомни отново, че предвиденият буфер свързан с прегледа качеството на активите няма да бъде използван и той също остава на разположение за фискалния резерв. „По този начин ще се даде възможност на натрупания ресурс във фискалния резерв да посрещне предстоящи плащания, което ще доведе до нетно намаляване на държавния дълг“, каза още министърът на финансите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване