Съмнителните сделки с „Царските конюшни“ започнали още преди 13 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272200_%D0%A1%D1%8A%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B8+%D1%81+%E2%80%9E%D0%A6%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%8E%D1%88%D0%

 Сагата с продажбата на т.нар „Царски конюшни”, заради която областният управител на София Веселин Пенев подаде оставка, всъщност е започнала преди цели 13 години, заяви строителният министър Лиляна Павлова пред БТВ.

„През 2003 г. се случва нещо дълбоко крито – 5 дка от общо 7 са продадени от тогавашния областен управител Росен Владимиров (ДПС-б.р.) по схема дълг срещу собственост на варненска фирма”, разказа тя. Това обаче е само началото.

През 2005 г., в началото на мандата на Тройната коалиция, парцелът изведнъж отново се оказва държавен и с него друга фирма прави заменка за имот на бул.”Драган Цанков”. Година по-късно собственикът от 2003 г. ипотекира всичките 7 дка (в това число – и тези, които са собственост на държавата) за почти 60 млн. лв., за да получи 30 млн. като кредит.

Междувременно, съсобствениците също правят сделки със своите дялове.

Десетилетие след всички тези събития, МРРБ официално уведомява областния управител, че има дела, които се водят за терена. Той обаче еднолично се разпорежда с него и го продава. Именно заради заплетената ситуация ведомството на Лиляна Павлова атакува последната продажба – няма ясно легитимиран собственик, няма и ясен купувач.

„Колкото повече дълбаем в тази история, толкова повече се заплита. Толкова повече започват да излизат неща страховити, които са се случвали повече от 12 години”, обобщи Лиляна Павлова.

Кметът на Монтана прие гости от побратимения град Шмалкалден

https://www.24chasa.bg/region/article/5769150

Кметът на Монтана прие гости от побратимения град ШмалкалденКметът на Монтана Златко Живков прие гости от побратимения град Шмалкалден. 17 ученици от гимназията "Филип Меланхтон" посетиха своите връстници от гимназията с преподаване на чужди езици "Петър Богдан" в Монтана. Те присъстваха на откриването на новата учебна година на 15 септември, а след това разгледаха забележителностите на региона.

Скандални разкрития! Живков пита: Костов ли ще правят премиер? Ето как Командира се добра до властта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272199_%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%8F%21+%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%3A+%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%

 Спомнете си онзи въпрос на сваления вече диктатор Тодор Живков към журналиста Кеворк Кеворкян през 1990 г.: „Костов ли ще правят премиер?” , разкрит от самия Кеворкян в интервюто му по Нова телевизия на 7 септември 2014 г. Този въпрос е синтезирал истината за цялата кариера на Командира преди 10 ноември и след тази дата, пише в свой анализ вестник "Телеграф".
Историята започва през есента на 1970 г., когато Иван Костов е приет за студент по специалността „Политическа икономия” във ВИИ „К. Маркс”. Според строго секретните кадрови справки на СГУ-МВР-ДС, свързани с дело за оперативна проверка „Самозванец”, което управлението провежда в началото на 80-те години по отношение на Костов, пише: „след приемането му за студент още първата година е избиран за секретар на Дружествения комитет на ДКМС, а следващите три години е член на ДК. Като член на ДКМС в дружеството на асистентите и аспирантите се проявява като деен комсомолец.” Дружествените комитети в соцвузовете бяха от по десетина човека ­ най-големите натегачи пред партийното ръководство на съответния ВУЗ. Костов е сред тях.

Покровители от ПГУ

 През 1974 г. Костов защитава дипломна работа на тема „Относно развитието на теорията за предмета на политическата икономия” – ужасна марксистко-ленинска боза, която трудно се чете. Негов научен ръководител е Стоядин Савов. В архивите на Комисията по досиетата има документи, че „за проявено високо гражданско, патриотично и партийно съзнание и за оказана многократна, честна и безкористна помощ на Първо главно управление – ДС (ПГУ) при провеждане на агентурно-оперативни и активни мероприятия на територията на НРБ и зад граница” Стоядин Савов е награден с медал „За заслуги за сигурността и обществения ред”. Друг покровител на Иван Костов в средата на 70-те години във ВИИ „К. Маркс” е проф. Лалю Радулов, отново със зависимости от ДС. Той е назначен за ОРОН (оперативен работник на обществени начала) към ПГУ-ДС със заповед № 31 от 9.12.1976 г., с псевдоним „Романов”. От ранни години, та до днес около Иван Костов гъмжи от кадрови офицери, секретни сътрудници, агенти, информатори, осведомители, оперативни връзки, явочници и каквито се сетите още щатни и нещатни сътрудници на ДС и РУМНО. По тази линия върви една от най-чудовищните асиметрии между думи и дела при този човек.

Сексуални щения

През декември 1974 г., след успешно издържан конкурс, Костов е назначен за асистент във ВИИ „К. Маркс”, т.е идеологически работник, който трябва задължително да стои на „здрави идеологически позиции”. През 1977 г. облаците над асистента по политическа икономия се сгъстяват ­ партийното бюро дори взема решение да не бъде допускан до педагогическа работа, защото заедно с още един преподавател имали сексуални щения към свои студентки. Заради това е принуден да напусне и през 1979 г. постъпва като асистент във ВМЕИ „Ленин”. Там той попада в най-идеологизираната катедра – Център по идеологически дисциплини (ЦИД). През 1982-1983 г. е привлечен от главния икономически помощник на генералния секретар на БКП Тодор Живков, проф. Иван Илиев, който е и съветник на министър-председателя Гриша Филипов. Проф. Илиев е участвал в създаването на лаборатория, а после и на специален научен институт за алтернативни варианти за развитие на стопанството на НРБ до 2000 г. В средата на 80-те години Костов е привлечен в работна група, обслужваща комунистическия терорист Мако Даков, който е председател на Комитета по горите и горската промишленост.

Факти

На Костов и през ум не му е минавало да се бори с комунистическата тирания, да даде знак, че осъзнава нейната престъпна идеология и практика, нито пък може да намерим дори и едно-единствено доказателство, че той има интелектуална сила и морална твърдост да прозре отвъд тези няколко години, които делят диктатурата на БКП от нейния край. Такъв факт вие няма да намерите в нито една негова статия, студия, текст, дисертация, хабилитационен труд от онова време. Показателно в тази посока е и неговото поведение в първите месеци след падането на Т. Живков и комунистическия режим. Той буквално избягва от големия митинг на СДС (виж карето). На 30 ноември 1989 г. публикува във в. „Работническо дело” статията „Никаква отсрочка”, в която съветва БКП как да се реформира. На 22 януари 1990 г. излиза втора статия на Костов със заглавие „Ръкуване с перестройката” пак в „Работническо дело”. Днес той хич не обича да си спомня тези факти, но тъкмо к.и.н. Иван Костов и неговата статия в сп. „Отечество” от 11 юли 1989 г., озаглавена „Анатомия на илюзиите”, става основа за доклада на Андрей Луканов на разширеното заседание на Политбюро на ЦК на БКП от 13 юли 1989 г. Лично Луканов идва при Петър Берон през 1990 г. и му казва „дай да го направим Иван Костов министър”. И Костов няколко месеца по-късно влиза в кабинета „Попов”. Без да е член на СДС, оглавява съюза и го превръща в необолшевишка партия, същата секта, каквато днес представлява следващото му политическа отроче – ДСБ.

Бяга от митинга на СДС

На 7 декември 1989 г. се създава СДС, готви се митинг на 10 декември, както и жива верига около Народното събрание на 14 декември. Да видим къде е бил Иван Костов по това време: „Обсъдиха се предложения кой да говори на митинга… Имаше предложение за някой си Иван Костов, бил публикувал интересна статия в „Работническо дело“. Костов беше канен да бъде оратор и отказа.“ (Симеонов, П., „Голямата промяна, 1989-1990 г. Опит за документ“, С., 2005, изд. Български писател, стр. 95-96). В края на 1989 и началото на 1990 г. Костов категорично не желае да има каквото и да е общо със СДС и антикомунистическата опозиция. И как да желае, като само допреди няколко години преди 10 ноември е бил в екипа, съветвал Живков, а буквално до пролетта на 1989 г. прави няколко опита да стане член на БКП. Затова в началото на прехода работи срещу парички за КНСБ (след като СДС му отказва такива според свидетелството на Ж. Желев в неговите спомени). Покойният Николай Добрев пазеше в архива си протокол от решение на първична партийна организация, която издига Иван Костов за кандидат-депутат от името на БКП/БСП за изборите за Велико народно събрание. (Не)знайна ръка обаче е сложила на листа стрелка „СДС“, т.е. командироваме го в създадената от нас опозиция.

Съветник на Югов, помощник на Живков

Кой е проф. Иван Илиев? От май 1962 г. е съветник на министър-председателя Антон Югов, от октомври 1971 г. е зав.-отдел „Икономически” на ЦК на БКП. През януари 1978 г. става зам.-министър на народната просвета, а от май 1980 г. е съветник на един от зам.-председателите на МС. А сега внимание - от септември 1982 г. проф. Иван Илиев става съветник на председателя на МС Гриша Филипов, а от октомври 1983 г. е икономически помощник на генералния секретар на ЦК на БКП Тодор Живков!

Партизанин и горският на ЦК

Кой е Мако Даков, кой не е чувал за него? Мако Даков е терорист шумкар през 1943-1944 г. в Червенобрежката партизанска шайка. След 9 септември става заместник-председател и председател на Управление „Горско стопанство” (1953-1957), заместник-министър на земеделието и горите (1957-1960), председател на Главното управление на горите (1960-1962) и председател на Комитета по горите и горската промишленост (1962-1990). От 1966 до 1990 година Мако Даков е член на Централния комитет на БКП. Издига си до академик и зам.-председател на БАН.
Ген. Атанасов се обгражда с хора на тоталитарните служби ДС дърпа конците на Командира

Агент Иванова върти приватизацията, Пешко го съветва 

Темата за ДС и ченгетата, с която толкова обичат да се заиграват Костича и неговият джобен генерал Атанас Атанасов, наподобяват копчета с програмиран ефект.

Натискаш преди избори копчето и някаква (макар и все по-рехава) група избиратели ти осигурява политическо рециклиране в парламента.

Учи се от КГБ

Но когато са на власт, и двамата нямат равни в назначенията основно на ченгета от ДС и РУМНО (военното разузнаване). Искате факти? Ето например кои са хората, които стават заместници на Атанас Атанасов в НСС (контраразузнаването). Първият се казва Янис Груйчев. От 1980 г. „разузнавач” в Ленинско РУ на МВР-ДС. Мотив за предложението Янис Груйчев да бъде прехвърлен от милицията в ДС е, че се „учи от натрупания опит на нашите и братските органи на КГБ” (Архив на Комисията по досиетата, лично кадрово дело, л.13). Нека видим кой беше вторият заместник на великия борец с ДС и досаден кресльо Атанас Атанасов. Това е Владимир Манолов, бивш кадрови офицер в отдел 09 на Второ главно управление (контраразузнаването) на ДС. Третият му заместник беше отново кадрови офицер от ДС. Казва се Васил Берберов, трайно свързан освен с бившите тоталитарни служби и с „Позитано” 20. Самият Берберов обичаше да разказва в тесен кръг, че санкция да приеме предложението на Атанасов е получил от Николай Добрев, с когото е бил изключително близък. Берберов напуска през 1999 г. и на негово място отново е назначен кадрови офицер от Второ главно на толкова омразната на Костича и Атанасов ДС – Иван Драшков.
 
Куки от Шесто

Костича не пада по-долу в назначенията на куки от любимеца на зам.-шефа на Шесто управление ген. Георги Силянов. За зам.-министър, отговарящ за приватизацията, е назначена неговата близка приятелка с библейско име и агентурна зависимост към Държавна сигурност Едит Гетов, агент Иванова. В периода ноември 1999 ­ юни 2000 г. ръководител на дирекция „Информация и връзки с обществеността” в Министерския съвет (1999-2000) при правителството на Иван Костов е медийният консултант Михаил Михайлов агент на Шесто управление на Държавна сигурност с псевдоним Пешко. Съветник по сигурността в кабинета на Иван Костов е Филип Филипов, бивш служител на ПГУ-ДС и ВГУ-ДС, в демократични времена официален представител на НРС в Мадрид. Спортният съветник на Иван Костов в периода 1997-2000 г. Веселин Балевски също е бил кадрови офицер на ДС. Това е малка, много малка част от назначенията на другаря Костов. Само и единствено щатни и нещатни сътрудници на ДС и РУМНО. Направо не е за вярване, че при това цунами от зависими хора, с които се е обграждал, все още има нахалството да говори за „ченгетата”.

Първата далавера на Костов като финансов министър

Държавата ужилена с $20 млн. от „Сапио”

На 20 декември 1990 г. Иван Костов става финансов министър в коалиционното правителство между БСП и СДС, на което министър-председател е Димитър Попов. Много порочната формула на коалиция между БСП и СДС създаде неразрушимата и до днес традицията на сговор между десни и леви.
И Костов веднага започва със злодействата. Аферата „Сапио” е най-знаковата за ранния му период.

Огромен дълг

 Става дума за около 400 млн. лева невнесени данъци, такси, мита от фондацията. Курсът на долара в края на 1991–1992 г. варира около 19–22 лева за долар. „Сапио” е ощетила държавата с около 20 млн. долара. Тя е собственост на бившия депутат от СДС в ВНС Ясен Златков. На 24.III.1992 г. финансовият министър Иван Костов пише резолюция върху писменото искане на фондация „Сапио” и разрешава „по изключение” договорените от фондацията стоки да бъдат внесени по режима на ПМС №133 от 1990 г., ако това стане до 31.III.1992 г. По това време според справка на Столичното данъчно управление от тогава задълженията на фондацията са огромни. Защо Костов дава една седмица на фондация с такива данъчни котви да направи една от най-големите афери на ранния преход? Имал ли е вина и каква е тази вина, ако е съществувала? Вина има и тя е свързана с обстоятелството, че резолюцията „По изключение до 31.III.1992 г.” на финансовия министър, осигурява една седмица, в която да не се прилага ПМС № 36 от 26.II.1992 г. – постановлението, с което преференциалният режим на фондациите е премахнат.

Нарушение на закона

В резолюцията на Костов има два смущаващи момента. Първо, тази резолюция е в пълно противоречие с отговора, който неговото министерство дава на фондация „Сапио” на нейното искане. Вторият момент, който според експерти представлява нарушение на законите, е, че не може с подпис, пък бил той и на министъра на финансите, да се удължава срок на нещо, което е отменено с постановление.

Алъш-вериш с цигари

„Нефтохим” и заемът на Световната банка е друга от далаверите на драгалевския наглец (виж карето). Година по-късно нашият човек продължава да е министър. Този път в правителството на СДС. И се почва пак старата песен на нов глас. Сега обект на неговата благосклонност е приятелската фирма на офицера от ДС Веселин Балевски. На 25 март 1992 г. финансовият министър в правителството на СДС Иван Костов подписва заповед №90/25.III.92 г., с която позволява на фирмата на Веселин Балевски „Б.Н.К.” ООД да извършва незаконна валутна търговия, основно с цигари – без конкурс, без основание, в грубо нарушение на действащите нормативни документи.

Облажва и мошеникът Марк Рич

Кабинетът упълномощава Костов като финансов министър да води преговори и да подпише от името на България споразумение с Експортно-импортната банка на Япония за отпускане на кредит. Определен е и начинът за изразходване на заема: от Световната банка за закупуване на 400 хил. т мазут на стойност 54 млн. долара и на 640 хил. т петрол на стойност 96 млн. долара и от Япония за закупуване на 400 хил. т нефт, 5 хил. т памук, 1500 т вискозно и полиестерно влакно. Записано е, че потребителите ще заплатят стойността на внесените петрол и мазут, както и дължимите лихви. Средствата в левове е трябвало да постъпят в сметката на ДФРР, но това така и не се случва. Било е постигнато и рамково споразумение с казахстанската държавна петролна компания и „Нефтохим”, но пипалата на растящите в геометрична прогресия корупционни практики са предпочели нефтът да дойде от други фирми. Назначената временна парламентарна комисия доказва, че се облажва главно мошеникът с международна слава Марк Рич, вносител на петрола.

Източник: "Телеграф"

Германия и Исландия допълниха финалистите на европейското по баскетбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/18/2828994_germaniia_i_islandiia_dopulniha_finalistite_na/?ref=rss


Вече са ясни 24-те отбора, които ще участват на европейското първенство по баскетбол за мъже през 2017 година.

След последните двубои от европейските квалификации, изиграни в събота вечер, бяха попълнени и последните шест останали свободни места.

Те бяха заети от Грузия, Германия, Полша, Великобритания, Исландия, Украйна и Черна гора. Класирането на исландците затвърждава най-силната година в историята на местния спорт, в която стигнаха до четвъртфиналите на европейското...

В Крим за първи път се провеждат изброи за руската Държавна дума

http://www.cross.bg/dyma-durzhavna-krim-1520278.html

/КРОСС/ В Крим, където за първи път се провеждат изброи за руската Държавна дума, са били отворени всички избирателни секции, обстановката е спокойна, предава РИА Новости.  „На територията на Крим са създадени 1207 избирателни секции. Всички бяха отворени навреме. Обстановката е спокойна", заяви ръководителят на кримската избирателна комисия Михаил Малъшев. Изборите за Държавна дума на 18 септември се провеждат по смесена система: половината депутати ще бъдат избрани по едномандатни райони, а другата половина: по партийни списъци. В Крим са създадени три едномандатни района, а в Севастопол: един. Право да участват в гласуването имат около 1,8 млн. жители на полуострова. Средната избирателна активност при гласуването за Държавна дума в Русия в 10.47 ч. местно време е 10,8%, съобщават от Централната избирателна комисия (ЦИК), предава ТАСС.„Като цяло активността за страната надвишава 10%", заяви заместник-председателят на ЦИК Николай Булаев.За депутатите в Държавна дума се гласува по смесена система: 225 се избират по партийни списъци и 225 по едномандатни райони. По време на изборите в Русия за Държавна дума днес ще работят 774 наблюдатели от 63 държави.„Акредитация получиха 774 международни наблюдатели от 63 страни", уточниха от Централна избирателна комисия (ЦИК).Наблюдателите работят в 55 региона на страната, като всеки един сам е избрал своя регион

Културната шизофрения на българина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272198_%D0%9A%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%88%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D1%84%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0

 Тук няма да окайвам опростачването, некадърните управници или пък това че нямаме нобелови лауреати за литература. Високата култура така или иначе е детронирана, практикуват я малки елитарни групи, малко като субкултура - оставяме я за дисертационни трудове и мемоари. На Запад тя беше маргинализирана в резултат от настъплението на пазара, у нас - от политиката, прислужница на идеологията при комунизма, пиар за дивия популизъм днес.

Парадоксът, на който искам да обърна внимание, е, че макар насочена основно към масовия вкус, културата у нас все пак се явява в два варианта: горница и долница.

В официозната си горница културата е задължение на гражданина, от когото се очаква да благоговее, тачи и знае наизуст. Нали се разбрахме, не говорим за поезията на Кристин Димитрова, а примерно за ширпотребата паметници на ханове. Откъде е задължението? Ами от това, че културата опазва традициите и българщината - задача, вменявана днес и на образованието, та дори на Светата Православна църква. Нарастващите в геометрична прогресия исторически дати, които поменуваме, все по-често се придружават със самодейни исторически възстановки или тракийски ритуали, измислени от съответния отдел на общината. Кметовете възлагат на псевдо-графитери да рисуват ведри неща по калканите на сградите, етнографи журират кукери, по площадите се вият хора.

Ако се вгледате ще видите, че матрица на тази тържествена култура е спортът: някой с някого се състезава по прости и ясно съизмерими критерии, някой се оказва рекордьор, а ролята на Олимпийски комитет е заела книгата на Гинес, която придава безсмъртие на най-дългото хоро, най-голямата баница, най-високата Дева Мария.

Организирани посещения и ритуали

Строята се нови паметници, около които могат да се държат различни речи

Макар и да е ширпотреба, тази културна горница не е за удоволствие: тя е малко като неудобната вратовръзка в топъл ден, която непрестанно ни се искаме да махнем, но не смеем преди да го е направил шефът. Повечето сме селяни, дошли в града преди едно-две-три поколения и още ни тежи усилието да не се изложим. Гражданинът, значи, ходи на музей, това е аксиома. Само че повечето музеи у нас навяват убийствена скука. Може би си е в реда на нещата, мислим си ние и – наместо да изискваме от институциите да ни предлагат нещо интересно, ако не да вървят по дяволите - ние покорно пращаме децата си да отбият номера вместо нас.

Културата-горница е малко като гражданска ангария, трябва да изтърпиш което трябва, за да изпиеш после една бира. И това не само при организираните посещения и разните национални ритуали. Покорството е проникнало дълбоко в нас, един вид дълг да следим българските неща, да ги тачим, макар те отдавна да са станали индустриален продукт, а производителите им не са поетите-революционери или гладуващите авангардисти, а едни сериозни бизнесмени. Вменен ми е дълг да следя българските сериали, след което леко гузно мога да се кефя на турските или индийските.

Само помислете: има ли дни, по-скучни от празничните? Зареждат се едни патетични клишета, една светлост и благост. Културни дейци обясняват над какво работят в момента и какви следва да бъдат младите. Обезумели журналистки търсят събеседници, които да кажат нещо интересно, белким вдигнат падащия рейтинг на медията. Е, няма как, трябва да се изтърпи, мислим си ние, в културните страни е така - после тайно си пускаме някой пиратиран американски блокбъстър.

Културната долница е онази, която потребяваме за удоволствие. Нали знаете, че в Средновековието църквата е позволявала секса само с цел възпроизводство, а любовта за наслада е била обявявана за грях? Е нещо такова има в днешната българска култура: трябва да четеш, ама за национална идентичност, не за удоволствие. Затова Вазов, но в никакъв случай Роулинг. Не познавам младеж, който да чете Вазов за кеф; само че попитайте ги във викторина за любимия им роман и ще видите, че с голяма вероятност повечето ще кажат „Под игото“. Алилуя! Междувременно изстинала е самата страст по четенето – онази, която навремето ни караше да се крием с фенерче под одеялото, защото мама е казала да спим. Налага се да промотират книгата със състезания /пак тоя пусти спорт! /, придружени от СМС-и, скандали, награди.

Автентичен фолклор ли?

Едни пари се въртят, самодейци и политици намират своята публика

Най-видима е културната шизофрения обаче в сферата на популярната музика. Представете си, че сте кмет на гордо българско градче, трябва да извършите ритуални действия около празника на града. Каква музика ще поръчате?... Правилен отговор – автентичен фолклор, такъв, какъвто са го измислили автентичните етнографи от времето на социализма. Ако искате да сте малко модерен, ще има и рок, доколкото този жанр днес доби интелектуален ореол /най-вероятно заради носталгията на застаряващите бейби-бумъри, които днес управляват държавата/. Е да, но какво искат вашите съграждани?... Браво, роден сте за кмет – искат попфолк. Бедата е, че медийните ви противници ще ви разкатаят, както скоро стана във Видин, чийто празник фалшив афиш обяви за „фестивал на чалгата и кючека“. Значи цялото политическо майсторство се оказва намирането на баланса между горница и долница. Например пускате приятното, след като сте изпилили нервите на публиката с речи и тракийски танцьорки.

С какво попфолкът е по-долен от ръченицата или общовойсковия рокендрол, разбира се, е трудно да се каже – разни видове популярна култура, всички те различни, примерно, от симфоничната музика. Просто чалгата пое върху себе си омразата към чуждите, към мафиоти, цигани, турци, към ориенталското в самите нас. И ето ти повод за изливане на омраза, та и не рядко за пламенна есеистика на културните нотабили. Точно така левскарят ругае цесекарите, че били „свине“ и „турци“. Това, че се упражняваме по морализъм върху популярната култура го има навсякъде по света, но защо специално да мразим една част от нея, а не друга, това е загадката. Защо се гордеем от телевизионни риалити-франчайзи, които за българската версия слагат по някое знаме на съответния остров или ферма?

Лошото в случая е мега-скуката, която популистката машина произвежда. Защото – трябва ли да припомням? – в културата интересното е новото, отклоняващото се, рискованото. Вземете примера с читалищата. По-голямата част от тях са в малки места, където основното им занимание са етнографски възстановки. Надпяване, участие във фестивали. Само народните носии, които сега шият по европроекти, са по-къси от тези, шити при соца; като че ли кройката е добила и малко баварски момент.

Гордата култура е и добра политическа инвестиция

Цари Мали град в Белчин

Скоро бях в едно такова селско читалище, където една щатна шефка и една хореографка на хонорар организират девет баби за въпросната културна дейност /дядовците ги било срам да играят/. Шокът дойде, когато разбрах, че на горния етаж на изоставеното училище, където е офисът им, има още едно читалище, „на другата партия“, както го описаха – и то крадяло идеите им, т.е. правело пак възстановка на Бабин ден и на жътва. Ще кажете, уредили са някакви роднини на работа, усвояват средства. Пък и какво толкова, ако им е забавно, нека правят каквото искат. Но не е само това. Читалищата в България са към 3600, а според статистиката членовете им са средно по стотина, което прави 360 000 потенциални избиратели, които можеш да събираш и агитираш след „жътва“.

Ако го проиграете в други сфери на гордата култура, ще видите, че тя всъщност е една много добра политическа инвестиция. Няма особени политики за самотните писатели и художници, за това пък много сили се хвърлят за многобройните музеи и театри, за новите паметници /на естетическо ниво „Бабин ден“/, около които могат да се държат различни речи. Едни пари се въртят, самодейци и политици намират своята публика – и всичко това колкото се може по-скучно, по-заоблено, само и само да не подразни, да не даде повод за атака на противниците. Честно да си кажа, пред бабите, които играят Бабин ден, предпочитам комерсиалната, просташка стихия на чалгата, защото поне е жива и кефи някого. Докато чакаме да възникне критична маса на българската интелигенция.

Масови протести в Германия срещу преговорите за търговските споразумения със САЩ и Канада

http://www.moreto.net/novini.php?n=331316

Многохилядни протести срещу преговорите за трансатлантическите споразумения за свободна търговия със САЩ и Канада се проведоха в редица германски и европейски градове. Най-многобройни бяха те в Германия, където граждани и активисти от седем града демонстрираха срещу непрозрачните, според тях, преговори за двата пакта, за които ЕК преговаря с Вашингтон и Отава.

„Гласът“ на президента: Турбуленциите не спряха

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/glasyt-na-prezidenta-turbulenciite-ne-spriaha-6058930

„Много е удобно да обясняваме как президентът разделя нацията. Говори се много общо, без примери и факти”, каза Мария Иванова-Захариева

Роберт Фицо: Може да блокираме „Брекзит“

https://www.24chasa.bg/novini/article/5769146

Роберт Фицо: Може да блокираме „Брекзит“Страните от Вишеградската четворка ще използват правото си на вето за сделка за излизането на Великобритания от ЕС ако Лондон ограничи правата на техни граждани да живеят и работят на Острова, заяви словашкият премиер. В остро напомняне за предизвикателствата, пред които е изправена Великобритания, Роберт Фицо каза, че Унгария, Полша,

ТОЛ ШИПС на път към Сочи, после пристига във Варна

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606804

Участниците във ветроходната регата „Тол шипс“ се очаква да пристигнат в третото черноморско пристанище Сочи на 21 септември. Така за втори път този град ще приеме най-големите ветроходи в света. За първи път те бяха домакини през 2014 г, отново с Варна. Със сигурност това е най-голямото спортно събитие за Сочи, като разбира се изключваме зимната Олимпиада. През 2014 г повече от 300 000 души в Сочи посетиха ветроходите, като жителите на града са около 470 000. Тази година се очаква рекорд по посещаемост, защото сезонът все още не е приключил. О...

Масово нощно каране на мотористи подразни столичани (видео)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/18/2828990_masovo_noshtno_karane_na_motoristi_podrazni_stolichani/?ref=rss




Мощен рев и клаксони на стотици мотори изпълни някои от основните пътни артерии на столицата между 22 и 1 часа в ноща на 17 срещу 18-и септември. В социалните мрежи множество хора споделиха притеснение от това, че не знаят какъв е поводът и раздразнение от шума. Събитието обаче беше планирано и ескортирано от полицията - ежегодното масово нощно каране, организирано от мото клуба Sofia Riders, посветено на загиналите по пътищата любители на мотори.

Мотористите се събраха...

Цветанов като Хичкок

http://www.cross.bg/gerb-hichkok-pyblikata-1520277.html

/КРОСС/ Цветанов се прави на Хичкок - гениалният майстор на съспенса.Вече могат да му викат Цецо Хичкока.Сега пък казал, че кандидатът на ГЕРБ за президент щял да бъде достатъчно известен.Като будалкат публиката с тайния си кандидат-президент, от ГЕРБ си въобразяват, че продуцират някакъв трилър, изпълнен с напрежение.Той обаче може да е ефектен, само ако се яви Бойко.Всеки друг ще лиши трилъра от впечатляваща финална кулминация.Е, ако искат да побъркат публиката, могат да хвърлят на тезгяха и Луна, примерно.Или нещо от този сорт.В съспенса не е задължително убиецът да е съвсем нормален.***Като вечните победители - нещо като футболният ЦДНА от 50-те години, от ГЕРБ не зачитат опонентите си - и затова очакват, когото и да сервират, публиката да пищи от ужас. А героят им да ръга с ножа през пердето на душа - като в прочутата сцена от „Психо".Иначе, съспенса на ГЕРБ е дълбоко неуважителен към публиката.Ако имат увереност в себе си, а и убеденост в качествата на кандидата си, отдавна трябваше да го обявят, за да има време народът да обсъди качествата му.Обаче, не - ръгай с ножа!***Накрая ще стане така, че ще изберат кандидата им - ако го изберат - и тогава ще започнат да излизат далаверите или прегрешенията му.Такива неизбежно съществуват около всеки, който се е допирал до българската политика.Ще видите, какво ще започне да излиза за Плевнелиев, след като омете канцеларийката си

Филип Гунев: Решението за спешната помощ от 160 милиона евро е светкавично

https://www.24chasa.bg/novini/article/5769141

Филип Гунев: Решението за спешната помощ от 160 милиона евро е светкавичноВ сравнение с миналата година има спад от 30 % на мигрантите, които се опитват да влязат в България, каза в "Денят започва с Георги Любенов" заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. Продължаваме да взимаме мерки за справяне с мигрантския поток, допълни той. Той коментира, че решението за спешната помощ от 160 милиона евро за опазване

Русия избира нова Държавна Дума

http://www.moreto.net/novini.php?n=331318

В Русия се провеждат парламентарни избори и за губернатори и депутати от 39 регионални парламента. 111 милиона души ще участват в гласуването, включително в анексирания от Москва Кримски полуостров. Очаква се управляващата пропрезидентска партия „Единна Русия” да спечели необходимите й мандати за пълно мнозинство в Държавната Дума.

Лиляна Павлова за "царските конюшни": Колкото повече дълбаем, толкова повече се заплита

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/18/2828988_liliana_pavlova_za_carskite_konjushni_kolkoto_poveche/?ref=rss


Колкото повече дълбаем в тази история, толкова повече се заплита. Толкова повече започват да излизат неща страховити, които са се случвали повече от 12 години. С тези думи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова коментира пред Би Ти Ви казуса с приватизацията на имота в центъра на София, в който преди десетилетия са се помещавали царските конюшни.

За това, че държавата е продала на безценица свои дялове в имота с раздробена собственост алармираха депутатите от БСП. Стигна...

Дядо издъхна на соц събора на Копривките

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606803

Възрастен мъж почина след инцидент в местността „Копривките” край Пловдив, където днес се провежда традиционния събор на БСП. Сигналът е подаден на телефон 112 към 9.20 часа, съобщават от полицията. Според първоначалната информация, лек автомобил „Опел” тръгнал сам на заден ход и блъснал 81-годишен асеновградчанин, който паднал на земята и ударил главата си. На път за болницата пострадалият е издъхнал. Установена е шофьорката на колата, на 53 години от Димитровград. На място са пътни полицаи и служители на Първо РУ, които извършват оглед и разс...

36-годишен българин е открит мъртъв в Кипър

https://www.24chasa.bg/novini/article/5769137

36-годишен българин е открит мъртъв в Кипър36-годишен българин бе открит мъртъв в района между Аламину и Мазоту. Трупът е бил в найлонов чувал с вързани ръце и крака в частично състояние на разлагане, съобщава „Български новини“. Същият е изчезнал от дома си на 6 септември, а на 10 септември е обявен за издирване от съпругата си. Българинът е женен с едно дете.

30 катастрофи са станали в града през изминалото денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=331321

30 пътни произшествия са станали във Варна през изминалото денонощие. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. При катастрофите има трима контузени, които са без опасност за живота. При всички останали катастрофи са причинени само материални щети и няма пострадали граждани.

Пътят на един млад български учител от Калифорния до Костинброд (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5769112

Пътят на един млад български учител от Калифорния до Костинброд (Видео)Преди няколко дни в класните стаи за първи път влязоха над 66 000 първолаци. Звънецът в едно костинбродско училище би за първи път и за един учител - Здравко Керелски. До преди няколко месеца той е бил музикант в Калифорния, а днес - учител по английски. 28-годишният Здравко вече работи в Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско

Във Велико Търново ще се проведе пешеходен тур

https://www.actualno.com/velikotarnovo/vyv-veliko-tyrnovo-shte-se-provede-peshehoden-tur-news_563592.html

Тематичен безплатен пешеходен тур „По стъпките на българската държавност“ организира на 22 септември 2016 г. Регионален исторически музей-Велико Търново по повод 108 години от обявяване на независимостта на България, съобщиха от пресцентъра на музея. Обиколката, придру

Укрепват опасни участъци по ски път в Пирин

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606802

Директорът на дирекция „Национална служба защита на природата" в МОСВ Мирослав Калугеров и началникът на отдел „Защитени територии" Димитър Стоев инспектираха Национален парк „Пирин" и ревизираха досиетата на документация по контролната дейност на парка. Във връзка с доклад за санитарното състояние на най-старото дърво в България - Байкушевата мура, бяха набелязани мерки, които да се предприемат по предотвратяване на вредното въздействие върху уникалното дърво. С директора на парка Росен Баненски са определени стъпките и сроковете за опазванет...

4 града формират близо 70% от жилищното строителство в България

http://www.cross.bg/zhilishta-stroezh-zhilishte-1520276.html

/КРОСС/ София, Варна, Бургас и Пловдив са четирите града у нас, които формират близо 70% от обема жилищно строителство в България. Общо за четирите града 2 440 000 м² са в строеж или приблизително 21 000 апартамента. Данните представи инж. Пламен Андреев, управляващ партньор на „Планекс Холдинг" в интервю за Bloomberg TV. Анализът се базира на засичане на наличната публична информация за текущи строителни проекти, съпоставена с публикуваната на сайтовете на агенции за имоти. Макар и данните да са с известно приближение, те дават сравнително коректни данни за състоянието на пазара на жилища в София, Варна, Бургас и Пловдив. Според инж. Андреев държавната администрация може да подкрепи строителния бранш ако създаде Единна регистрационна система на строителните проекти. Общините разполагат с всички необходими данни - бруто РЗП в т.ч. подземно и надземно, функционално разпределение на площите, брой жилища, парко места и т.н. По този начин системата би функционирала като индикатор за бизнеса и предпоставка за саморегулиране на предприемаческата активност. Подобна реално функционираща система би превантирала евентуален строителен балон, какъвто се случи в годините след началото на финансовата криза. София: Жилищните обекти в строеж в София са около 1, 46 млн. кв.м или около 13 400 апратамента. В разгънатата застроена площ се отчита наличието на подземни паркинги, изискуеми по закон и наличието на места на търговски обекти в сградите

Българин ще приземи най-големия пътнически самолет в света

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5769074

Българин ще приземи най-големия пътнически самолет в светаБългарският пилот Марио Бакалов ще приземи най-големия пътнически самолет в света „Еърбъс А380” на българска земя на 16 октомври. Машината е с висока 24 м и дълга 80 м. Тя е на два етажа, вътре могат да пътуват над 500 пътници и екипаж, а теглото й надвишава 240 тона. Подобен самолет никога не е казал на българска земя,

Протест в "Лагера" заради строеж на частно училище

http://offnews.bg/news/n_1/n_636230.html

Жители на столичния ж.к. "Лагера" излизат на протест днес. Причината е планираният строеж на частно училище в квартала на площ от 8288 кв. м. Протестът започва в 16 ч. в градинката с гъбките. Училището трябва да бъде издигнато върху имот, чийто характер е променен от публична в частна общинска собственост с решение на Столичния общински съвет на 28 юли 2016 г. С решението е учредено и безвъзмездно право на строеж на фирмата "Дани партнърс" ЕООД за частно основно училище "Томас Едисон". Според решението правото на строеж трябва да бъде реализирано в срок от 3 години, считано от датата на издаване на разрешителното за строеж. Дружеството "Дани партнърс" е създадено през 2014 г. с капитал 500 лева. Негов едноличен собственик и управител е Марин Милев Маринов. Предметът на дейност според съдебната регистрация е "детска градина - експлоатация, организация и всички други дейности свързани с детската градина и незабранени от закона". OFFNews се свърза по телефона с г-н Маринов. Имаме подадени молби в общината от 5 години. Те са в резултат на огромното желание на много родители, каза той по повод планираното изграждане на училището.  На въпрос как е бил избран точно този терен, той отговори, че са го посочили от общината, но допълни, че той е бил предпочетен от него, "понеже живеем наблизо". Протестът не ме засяга, категоричен беше Марин Маринов и заяви, че няма намерение да отиде на него или да общува по друг начин с протестиращите. В момента училището се помещава в сграда на "Горнобански път". В него сега учат 28-30 деца, каза още Маринов. Той уточни, че планът на фирмата е чрез заем да бъде построена сграда на площ 1200-1500 кв. м.

Надал помогна на Испания да се върне в елита на купа "Дейвис"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/18/2828987_nadal_pomogna_na_ispaniia_da_se_vurne_v_elita_na_kupa/?ref=rss


Рафаел Надал сподели, че е щастлив от завръщането на Испания в световната група на купа "Дейвис", неофициалното отборно световно първенство по тенис.

Бившият номер едно в световната ранглиста и неговият партньор Марк Лопес победиха след обрат в мача на двойки срещу Леандер Паес и Сакет Минени с 4:6, 7:6 (2), 6:4, 6:4. По този начин те донесоха успеха на тима си в плейофа с Индия след 3:0 успеха.

"За нас това е прекалено важно, след като изкарахме две години извън...

Лиляна Павлова разкри подробности от сагата с царските конюшни през последните 12 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/5768996

Лиляна Павлова разкри подробности от сагата с царските конюшни през последните 12 г.Колкото повече дълбаем в тази история толкова повече се заплита и излизат едни страховити неща, които са се случвали повече от 12 г. с този имот, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова по Би Ти Ви по повод внесения иск в СГС сделката да бъде обявена за нищожна. Намерихме в документите за тази земя - т.нар.

Първите смартфони с името Google

http://www.cross.bg/pixel-google-imat-1520274.html

/КРОСС/ Наскоро Google обяви, че спира да представя смартфони с името Nexus. Нa 4 oктомври се очакват новите модели, носещи името Google Pixel и Pixel XL. Двете устройства са обект на много спекулации в последните седмици, които най-вероятно ще работят с платформата Android 7.0 Nougat. Oчаква се смартфоните да бъдат произведени от HTC, които представиха и първия Nexus преди шест години.В интернет се появиха първите изображения, показващи как изглежда предната част на устройствата, предаде PhoneArena, цитирани от Digital.bg. От снимките става ясно, че смартфоните няма да имат рамки около дисплеите. Google Pixel ще е с 4.99-инчов панел, докато Pixel XL ще е 5.46-инчово устройство. Любопитна подробност е, че те ще имат сензори за пръстови отпечатъци, които са разположени на гърба под задната камера.Камера сензорите ще имат 12 и 8-мегапикселова резолюция и ще са произведени от Sony. Първите модели от новата серия Pixel ще се захранват от Snapdragon 821 процесори на Qualcomm. Вградената памет ще е 32GB/128GB, а цената на стартовата версия на Pixel XL се очаква да е приблизително $649. Източник: economic.bg  

Родителите на Мейзер се страхуват от отмъщение от близките на Николай

https://www.24chasa.bg/novini/article/5769075

Родителите на Мейзер се страхуват от отмъщение от близките на НиколайЖестока война са на път да изпаднат роднините на покойния мъж на скандалната Анита Мейзер с цялото й потомство, дори с родителите й от разградското село Живково, които хабер си нямали от делата на своята пораснала щерка – пише „Уикенд“. Възрастните хора треперели от страх и дори престанали да вдигат мобилните си телефони на непознати номера.

Арестуваха хип хоп изпълнителя Кулио заради оръжие

https://www.24chasa.bg/novini/article/5769056

Арестуваха хип хоп изпълнителя Кулио заради оръжиеСилите на реда в САЩ задържаха двама души, един от които се оказа американският хип хоп изпълнител Артис Леон Айви – младши, по-известен като Кулио (Coolio). Те опитали да вкарат на територията на аерогарата в Лос Анджелис крадено заредено оръжие. Според телевизия Ей Би Си оръжието е открито в чантата на 53-годишният музикант.

По-евтини почивки по нашето Черноморие през октомври

https://www.24chasa.bg/novini/article/5769069

По-евтини почивки по нашето Черноморие през октомвриЛетният сезон у нас ще продължи до края на октомври. А вече есенните месеци предлагат интересни оферти, по-ниски цени и спокойствие, невъзможно през пиковите летни седмици по българското Черноморие. В по-малките курорти на юг туристи почти няма. Не така обаче е в „Слънчев бряг”, където гости ще има поне до 15 октомври.

Велизар Енчев: Вярвам, че помощта от ЕС няма да бъде присвоена

http://www.cross.bg/enchev-miliona-evro-1520273.html

/КРОСС/ „Като приветствам решението на Европейския съюз да отпусне 160 млн. евро на България за охрана на границата, призовавам министър-председателя Бойко Борисов да не допусне погазване на Закона за обществените поръчки, както това стана в началото на тази година, след като Народното събрание гласува текст, позволяващ заобикаляне на процедурата по провеждане на търг за строителството на оградата." Това се казва в отворено писмо на независимия народен представител Велизар Енчев до премиера Бойко Борисов. „Тогава на областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково (и тримата назначени от правителството на Борисов) бе дадено правото еднолично да определят фирмите-изпълнители на проекта. А не е тайна, че голяма част от фирмите, които строят оградата, са близки до изпълнителната власт. По тази причина цената на линеен километър от оградата сега е 1 милион лева, докато цената при кабинета „Орешарски" бе 250 000 лева", припомня Енчев и допълва: „При четири пъти по-висока цена, като до момента са платени 130 милиона лева за 130 километра телена ограда, логично възниква съмнението за тежки корупционни практики." По думите на лидера на ПП „Българската пролет" и кандидат-президент директното договаряне на държавата с частни фирми при разпределението на отпуснатите от ЕС 160 милиона евро ще даде нов тласък на корупцията в държавната администрация

На преки от експлозията в Манхатън намериха тенджера, свързана с жици и телефон

http://www.moreto.net/novini.php?n=331313

Взривно устройство беше открито близо до мястото на взрива в квартал "Челси" в района на Ню Йорк Манхатън, където бяха ранени 29 души, заяви в Туитър Хари Уедин, началник на отдел "Специални операции" към нюйоркската полиция, предаде Ройтерс.

Хиляди мотори превзеха улиците на София в нощта срещу неделя (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606801

Хиляди мотористи се включиха в организирано масово каране по улиците на София в нощта срещу неделя, съобщава NOVA. Целта на акцията бе да се привлече вниманието върху културата на шофирането, която предполаг...

Почина най-известният екзорсист в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/5769066

Почина най-известният екзорсист в светаНа 91-годишна възраст почина най-известният екзорсист на Римокатолическата църква отец Габриеле Аморт. В продължение на 30 години той е прогонил зли демони от десетки хиляди души. Италианският свещеник е починал в клиника в Рим, където е бил приет преди няколко седмици за нарушена белодробна дейност.

Въздушни удари убили десетки сирийски войници

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/09/18/2828983_vuzdushni_udari_ubili_desetki_siriiski_voinici/?ref=rss


Въздушни удари на самолети от предвожданата от САЩ коалиция са убили десетки войници от армията на Башар ал Асад в събота, съобщи "Ройтерс".

Според американски военни, цитирани от агенцията, ударите са били прекратени, след като Русия съобщила, че може да са бомбардирани сирийски военни, а не позиции на "Ислямска държава".

Представител на Белия дом съобщи, че САЩ са изразили "съжаление" чрез руското правителство заради, по думите му, неумишлената гибел на сирийски военни...

Музей на открито в парка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606800

Музей на открито е подреден в Парка на младежта. Инициативата е посветена на 20-годишнината от създаването на ВМРО-БНД в Русе. Официалното откриване на музея ще бъде в 12 часа, като сред гостите ще бъдат Искрен Веселинов и Юлиан Ангелов - народни представители от ПГ на ПФ. Посетителите ще могат да видят и да се докоснат до автентични оръжия от Възраждането до Първата световна война, а младите ще могат да се научат на стрелба, като най-добрите ще премерят сили в турнир. До 16 часа в парка ще могат да се разгледат автентични национални носии, как...

В село Долно Осеново е регистрирано е земетресение с магнитуд 2.1

https://www.actualno.com/society/v-selo-dolno-osenovo-e-registrirano-e-zemetresenie-s-magnitud-21-news_563628.html

Земетресение с магнитуд 2.1 по скалата на Рихтер е регистрирано в района на село Долно Осеново, община Симитли. Това показва справка на сайта на Европейския сеизмологичен център. Трусът е отчетен в 09.19 часа. Според информацията, посочена на сайта, епицентърът на земетресението е на 82 км южно от столицата. Трусът е с дълбочина 10 км на 41.96 северна ширина и 23.22 източна дължина, предаде "Фокус". 

Стояна-Мария Мутафова: Кръстили са ме Стояна, за да остана на тоя свят, и Мария - за да ме пази Дева Мария

http://www.cross.bg/mariya-mytafova-aktrisata-1520271.html

/КРОСС/ „Мечтая никога да не ставам нормална и да не напускам сцената", каза в интервю за Нова телевизия актрисата Стоянка Мутафова. Актрисата, която разсмива поколения зрители, призна, че по принцип е „мрачен и тъжен човек" и се чувства много самотна. „Висше щастие изпитах само в деня, в който родих дъщеря си. Иначе щастлива съм само на сцената", каза тя.  За първи актрисата разкри и истинското си име - Стояна-Мария Мутафова. „Кръстили са ме Стояна, за да остана на тоя свят, защото съм била много хилава, и Мария - за да ме пази Дева Мария", обясни актрисата. Тя разказа и за едно от най-мрачните събития в живота й напоследък - обирът в дома й. „Отмъкнаха 80 000 лева, много евро и долари и куп ценни бижута. Сега нямам и едно пръстенче. Дъщеря ми държеше цялото това съкровище в гардероба си", разкри Мутафова. Тя обаче е категорична, че не се сърди на съдбата си за тъжните моменти, които й поднася, защото „не познаваш ли живота, нищо не знаеш".  

Започна гласуването за местен парламент на Берлин

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606799

В Берлин започна гласуването за местен парламент, предаде ТАСС. С право на глас са около 2,48 милиона души. За най-малко 130 места в местния парламент се състезават 652 кандидати от 21 партии. Според последните проучвания на избирателните нагласи победител ще бъде Германската социалдемократическа партия, която в Берлин е оглавена от сегашния кмет Михаел Мюлер. За социалдемократите са изразили предпочитание 24 процента от анкетираните. Очаква се за Християндемократическия съюз на Ангела Меркел да гласуват само 17 процента от избирателите. Основн...

Над 120 хиляди са заетите лица в областта

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606563

През второто тримесечие на 2016 г. общият брой на заетите лица на 15 и повече навършени години в област Стара Загора е 123.4 хил., от които 67.6 хил. са мъже и 55.8 хил. са жени. Коефициентът на заетост в областта е 44.8% (при 49.5% за страната), като в сравнение със същото тримесечие на 2015 г. се увеличава с 1.9 процентни пункта. През второто тримесечие при мъжете този коефициент е 51.3%, а при жените - 38.9% . През второто тримесечие на 2016 г. във възрастовата група 15 - 64 навършени години заетите лица са 121.9 хиляди. Коефициентът на зает...

Фермери от Плевенско се включват днес в "Подкрепяме българското" на МЗХ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606798

Във връзка с кампанията на Министерството на земеделието и храните "Подкрепяме българското", на 18 септември - неделя ще се състои Изложение - базар на земеделска продукция, в което ще участват регистрирани земеделски стопани в различни направления. Откриването на базара ще се състои в 12:00 часа. Участниците в базара ще предлагат мляко и млечни продукти, месо, яйца, хляб и хлебни произведения, пчелни продукти, плодове, зеленчуци, цветя, вино. Около 30 производители от плевенския регион ще се включат в базара, на който посетителите ще имат възм...

Вишеградската четворка ще блокира Брекзит, ако Великобритания ограничава гражданите й

http://www.cross.bg/velikobritaniya-sporazymenie-london-1520270.html

/КРОСС/ Страните от Вишеградската четворка ще използват правото си на вето за сделка за излизането на Великобритания от ЕС, ако Лондон ограничи правата на техни граждани да живеят и работят на Острова, заяви словашкият премиер Роберт Фицо, цитиран от „Гардиън", предаде БГНЕС. В остро напомняне за предизвикателствата, пред които е изправена Великобритания, Роберт Фицо каза, че Унгария, Полша, Челия и Словакия (В4) няма да се поколебаят да блокират каквото и да е бъдещо споразумение за търговия, което би поставило под въпрос ключовия за ЕС принцип за свободно движение на работна ръка. „Страните от В4 ще бъдат безкомпромисни", каза Фицо. „Докато не видим гаранции, че тези хора (живеещите и работещи във Великобритания) са равнопоставени, ще наложим вето върху всяко споразумение между ЕС и Великобритания. Смятам, че Великобритания знае, че това е въпрос за нас, по който няма място за компромис", съобщи той. Лондон засега не е дал да се разбере към какъв вид търговско споразумение с ЕС се стреми, но подчерта, че приоритет за него е контрола върху имиграцията от ЕС, и в същото време отдава голямо значение на възможностите за търговия. Европейската комисия и Европарламентът, освен 27-те страни членки, които трябва да ратифицират споразумението, неколкократно дадоха ясно да се разбере, че широк достъп до единния пазар няма да бъде предложен, докато Лондон не приеме свободното придвижване.  

Решено: БСП предлага генерал да управлява и "Младост"

http://offnews.bg/news/n_1/n_636229.html

БСП издигна ген. Стефан Стефанов за кандидат за кмет на район "Младост" в София. Решението за кандидатурата, за което OFFNews първи писа, бе взето на конференция на районната организация. Кандидатурата на бригадния генерал от резерва и бивш зам.-директор на служба "Военна информация" Стефан Стефанов спечели в конкуренция с Кристина Петрова с 58 срещу 5 гласа. Ген. Стефанов бе кандидат и на миналите местни избори. Той се класира на балотаж срещу Цвета Авджиева от ГЕРБ (47.95%) с 12.05 на сто подкрепа. Авджиева подаде оставка по настояване на кмета на София Йорданка Фандъкова след протести на граждани срещу застрояването на детска площадка. Така на 6 ноември, когато са изборите за президент и частичните местни избори, БСП ще участват с две генералски кандидатури - тази на кандидат-президента Румен Радев и на Стефан Стефанов. Част от протестиращите сега миналата година са работили в щаба на ген. Стефанов. Освен на тяхната подкрепа той ще разчита и на немалкото военни, които живеят в "Младост".

Хилари Клинтън: Кой ще бъде неин приемник?

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/77215/Hilari-Klintan-Koi-shte-bade-nein-priemnik

/Поглед.инфо/ Кандидатът за президент на САЩ Хилъри Клинтън бе във фокуса на световните медии. Не заради предизборната кампания, а поради рязкото влошаване на здравето и./Рус.ез./

ТИР се преобърна в Кресненското дефиле, изсипа прасета на пътя

https://www.24chasa.bg/novini/article/5769058

ТИР се преобърна в Кресненското дефиле, изсипа прасета на пътяТИР, превозващ прасета, се преобърна на влизане в Кресненското дефиле Инцидентът отново стана на острия десен завой, където бе променен габаритът на пътя заради разчистване на свлачището. Тъй като завоят е много остър, това е второ преобръщане на товарен автомобил в последните двадесет дни, съобщи БГНЕС. При инцидента има умрели животни.

Президентът се среща днес с българската общност в Ню Йорк

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/09/18/2828980_prezidentut_se_sreshta_dnes_s_bulgarskata_obshtnost_v/?ref=rss


Президентът Росен Плевнелиев от днес до 23 септември (петък) е в Ню Йорк, където ще участва в 71-вата редовна сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации (ООН). Днес в програмата му е среща с българската общност в Генералното консулство на България в Ню Йорк.

Срещата на ООН и престоят на българския държавен глава в САЩ обаче се случват на фона на взрив на самоделна бомба в Манхатън, която рани 29 души тази нощ. Един човек е в тежко състояние. Наблизо е намерена и...

"Скандалната Виктория: Първата жена, кандидатирала се за президент на САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/09/18/2828045_skandalnata_viktoriia_purvata_jena_kandidatirala_se_za/?ref=rss


Почти век и половина преди Хилъри Клинтън пламенна активистка от Охайо станала първата жена, издигната като кандидат за президент на САЩ, разказва "Асошиейтед прес".

Заради своя разнообразен и колоритен живот Виктория Удхъл трудно може да бъде поставена в определена категория. За някои тази суфражетка (участничка в движението за даване на избирателни права на жените), медиум, бизнесдама, борсов посредник и вестникарски издател е била "г-жа Сатана", а за други - идеалистка, защитавала...

Варненски лекоатлети спечелиха два златни и два сребърни медала

http://www.moreto.net/novini.php?n=331312

Лекоатлетите на " ЕВЪР " спечелиха 4 медала и още призови места на Шосеен пробег " Карнобат ", който е част от верига Шосейни пробези от Календара на БФЛА, научи Moreto.net. Златни медали завоюваха Силвия Георгиева на 3000 м.

Изборите за Държавна дума в Русия започнаха

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606795

Изборите за депутати в Седмата Държавна дума на Русия започнаха. Поради нейните географски особености и разликите в часовите пояси руснаците започнаха да гласуват още, докато в голяма част от Русия беше 17 септември, тоест денят за размисъл не беше завършил, предаде ТАСС. В 23:00 ч. московско време снощи бяха отворени изборните секции в Камчатка и Чукотка, където вече беше станало 08:00 ч. в неделя, началният час на изборния ден. Последните изборни секции ще затворят, когато за жителите на източната част на Русия вече ще бъде 19 септември. В 21...

Христо Янев пое "Нефтохимик"

http://www.cross.bg/yanev-hristo-neftohimik-1520268.html

/КРОСС/ Христо Янев е новият старши треньор на "Нефтохимик". Бившият наставник на ЦСКА-София поема отбора от понеделник, когато ще изведе футболистите на тренировка преди мача за купата срещу "Етър" Велико Търново. Негови помощници ще бъдат Владимир Манчев и Ивайло Петров, който ще се занимава с вратарите. "Нефтохимик" е предпоследен в Първа лига с четири точки - една победа и един равен. Янев е на 37 години и е юноша на "Розова долина" Казанлък. Той е играл в "Берое", ЦСКА, "Литекс", "Гренобъл" и "Славия". Има 11 мача и три гола за националния отбор и общо четири титли - две с ЦСКА и две с "Литекс". През месец май Христо Янев спечели Купата на България като треньор на ЦСКА.  

Приключи проектът "Спорт за децата в детските градини"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606558

В Стара Загора успешно приключи проект на спортен клуб "Спортна гимнастика" по програмата на ММС "Спорт за децата в детските градини" 2016. В целодневна детска градина 10 "Светлина" в Стара Загора с директор Йоанна Димитрова беше реализиран шестмесечен спортен проект. От март до септември макюуганите два пъти седмично имаха своите спортни занимания и развиваха своите качества и двигателна култура със занимателни спортни надпревари, батут и разнообразни спортни игри, танци и гимнастически упражнения. Основна цел и постижения на проекта са създа...

Променят пропускателния режим в "Кайлъка" за изложението на МЗХ

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606794

Във връзка с провеждането на инициативата на Министерство на земеделието и храните „Подкрепяме българското", тази неделя в парк Кайлъка в Плевен в участъка от бариерата до Бригадирската поляна от 7.00 - 18.00 часа ще се допускат автомобили на организаторите и участниците в изложението на българската земеделска продукция от региона. Това изключение в забраната се прави само и единствено за нуждите на инициативата, за да може да се осъществи техническото обезпечаване и аранжиране на щандовете в рамките на кампанията „Подкрепяме българското" в Пле...

Евразийският икономически съюз нанася съкрушителен удар по американския долар

http://svetoven.pogled.info/news/77214/Evraziiskiyat-ikonomicheski-sayuz-nanasya-sakrushitelen-udar-po-amerikanskiya-dolar

/Поглед.инфо/ Малко хора са чували, но в рамките на Евразийския икономически съюз, има такъв проект за създаването на единна валута за страните-участнички - Алтън./Рус.ез./

Голям пожар в село Соколово, горят 6 сеновала

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606797

Голям пожар гори в село Соколово, съобщиха за Дарик очевидци. Пламъците са огромни, не сме виждали такова нещо, коментираха те. В селото наистина има сериозен пожар, потвърди за Дарик гл. инспектор Тихомир Катранджиев - началник сектор „Пожарогасене и спасителни дейности” в Регионалната дирекция на Пожарната. Подпалили са се 6 сеновала с бали в селскостопански обект, но няма опасност за жителите на селото. Пожарът е възникнал около 3 часа тази нощ. На мястото са изпратени 4 противопожарни екипа - 2 от Балчик и по един от Албена и Добрич, които ...

Ето какво правят бандити като Златистия, когато ги освободят предсрочно

https://www.24chasa.bg/novini/article/5769040

Ето какво правят бандити като Златистия, когато ги освободят предсрочноСлед 10 месеца на свобода Злати Златев-Златистия се връща отново в затвора заради гафа с фалшивата шофьорска книжка, пише вестник "Струма". Припомняме, че той той беше хванат да шофира БМВ-то си с фалшива книжка по улиците на Дупница и беше задържан за 24 ч. в РУП - Дупница. Злати Златев-Златистия беше освободен от затвора във Варна условно

Енчев пита Каракачанов ще се разграничи ли от русофобската позиция на Валери Симеонов

http://www.cross.bg/simeonov-karakachanov-enchev-1520267.html

/КРОСС/Красимир Каракачанов, като съпредседател на ПФ и историк по образование, е длъжен да вземе отношение към бруталното изявление на коалиционния си партньор Валери Симеонов, настоява в отворено писмо до кандидатпрезидентската двойка Красимир Каракачанов - Явор Нотев независимият депутат и кандидат за президент Велизар Енчев. В писмото той цитира изказването на Симеонов в интервю за електронна медия, на 5 септември, и настоява, в навечерието на предизборната кампания Каракачанов да заяви разграничава ли се от русофобската позиция на Валери Симеонов, който заяви: „В голяма част от историята на България Русия е била наш враг. Даже бих казал, че в по-голямата част от историята ни Русия е наш враг, включително и при Руско-турската освободителна война... Година след освобождението се е стигнало до там, че голяма част от народа започва да съжалява за турското робство..." По логиката на председателя на НФСБ, който не крие своята омраза към Русия, императорската армия на Александър II е била не освободител на българите, а окупатор на българските земи. И което е особено шокиращо в това откровение, българският народ съжалявал за турското робство, допълва Велизар Енчев

За първи път България е домакин на Международната олимпиада по астрономия

http://www.cross.bg/bulgariya-olimpiada-provezhda-1520266.html

/КРОСС/ За първи път България ще бъде домакин на Международната олимпиада по астрономия (МОА), която ще се проведе от 5 до 13 октомври 2016 г. в курорта Пампорово, област Смолян. До момента са регистрирани 130 участници от Армения, Бангладеш, България, Китай, Чехия, Италия, Казахстан, Корея, Киргистан, Литва, Русия и Москва, Индия, Румъния, Швеция, Тайланд и Украйна. Всеки ден се регистрират нови държави, като очакваме броят на участниците да нарасне до 180.Олимпиадата се организира от Евроазиатското астрономическо общество и Асоциацията на учителите по астрономия към Европейската асоциация за астрономическо образование. По правило състезанието се провежда в голяма астрономическа обсерватория или институт. Българската национална обсерватория на връх Рожен е най-голямата на Балканите и въобще в този район на Югоизточна Европа.В МОА участват около 120 ученици от 20 страни на Европа и Азия. България участва в 18 издания на олимпиадата от 1998 г. До този момент българските ученици са спечелили за страната ни десетки медали, от които 14 златни. Изключително е представянето ни на XX-тата юбилейна Международна олимпиада през 2015 г. с четири медала и абсолютното първо място на Стефан Иванов - ученик от 9. клас на ПМГ - Бургас. До момента от всички 14 златни медала за страната ни последният е с най-висок резултат за цялата олимпиада. Това представяне определи и домакинството на България на XXI-та Международна олимпиада по астрономия.Олимпиадата се провежда от 1996 г

Цветанов проведе среща с председателя на фондация “Америка за България”

https://www.24chasa.bg/novini/article/5769033

Цветанов проведе среща с председателя на фондация “Америка за България”Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща с председателя на фондация “Америка за България” Лин Дафт и със заместник-председателя на Борда, изпълняващ длъжността Президент Нанси Л. Шилър. По време на срещата беше обсъдена дейността на “Америка за България” в страната ни.

Моуриньо все повече става Мрънлиньо

https://www.actualno.com/football/mourinio-vse-poveche-stava-mrynlinio-news_563624.html

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо все повече започва да оправдава прякора, който му лепна каталунският вестник "Спорт" - Мрънлиньо. Португалецът за пореден път изрази възмущението си от програмата на неговия отбор. След като Моуриньо мрънкаше, че Юнайтед никог

ЕС прие "пътна карта" за поправяне на грешките

http://www.moreto.net/novini.php?n=331311

На срещата на лидерите на ЕС в словашката столица бе одобрена Братиславска декларация за бъдещето на Евросъюза. "Радостен съм, че съгласувахме Братиславската декларация или "пътната карта", заяви словашкият премиер Роберт Фицо на пресконференцията след приключването на форума в петък.

Екип на BBC- Лондон снима филм за младежкия медиатор в Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/5768999

Екип на BBC- Лондон снима филм за младежкия медиатор в МонтанаЕкип на BBC и консултантската компания Ecorys правят документален филм за крехка девойка от Монтана, която бори безработицата. Авторитетната британска обществена медия ще представи успешни практики за изпълнение на Европейската гаранция за младежта от страните-членки на ЕС. За България примерът ще бъде младежкият медиатор на Община Монтана Виолина

Взрив на самоделна бомба рани 29 души в Ню Йорк

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/09/18/2828975_vzriv_na_samodelna_bomba_rani_29_dushi_v_nju_iork/?ref=rss


Взрив на устройство, за което се смята, че е самоделна бомба, рани в Манхатън 29 души, един от които е в тежко състояние. Малко по-късно наблизо бе намерено втора неизбухнала самоделна бомба, а според CNN на няколко преки полицията проверява и сигнал за трето съмнително устройство.

От снимка, която се разпространяват от американските медии, се вижда, че второто устройство е тенджера под налягане, от която стърчат жици и изглежда е прикачен мобилен телефон.#Chelsea 27th Street 23rd St...

Мартин Карбовски: Донесоха ни не демокрация, а изключване

http://www.cross.bg/karbovski-demokratziyata-martin-1520265.html

/КРОСС/ Аз съм последният човек, който ще тъгува по комунизма. Носталгията към него е смешна. Но има факти, които не може да не забележим. Демокрацията не реши нито един проблем.Това казва в интервю за "Стандарт" журналистът Мартин Карбовски. Дали демокрацията реши проблема с побоя на лекарите? Дали реши проблемите с пътищата, сигурността, границата, бита, образованието? Онзи ден казаха - 800 закрити училища...Инфраструктурата ни е на ниво 84-та. Непрекъснато се говори за магистрали - съжалявам, но аз не ги виждам. 100-200 километра нищо не са. Тази държава е дълга 800 километра по диагонал.Какво ни даде демокрацията? - пита Карбовски. Хората вече не могат да говорят и пишат. А оттам и да дефинират проблемите си. Ако събереш трите поколения българи едни до други, ще видиш следното: бабата - чудесен човек, била е учителка, майката е нещо друго - тя, да кажем, е съсипала Прехода, а детето вече е пълен профан. То е на 20 години, а не може да чете и пише.А дребните кражби? Почти узаконена е следната практика: до 300 лева каквото откраднеш, си е твое. А битът на хората е към 400-500 лева. Ами ти можеш да им вземеш целия бит - вземи им бурканите за зимата, прозорците, вратите и край. Ние чисто библейски вече сме задраскали заповедта "Не кради". "Не кради много", така казваме - до 300 лева може. Макар че това съдържа друго - ако ще крадеш, кради по много. Понеже до 300 няма да те хванат, а над 3 милиона също, коментира журналистът

Откъс от "Жупел за закуска" на Тейтъм Флин

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/09/18/2828543_otkus_ot_jupel_za_zakuska_na_teitum_flin/?ref=rss


За учениците ваканцията вече е към своя край, броени дни ги делят от новата учебна година. Лятото за мнозина от тях вероятно е било изпълнено и с четене на задължителните книги от списъците за съответни класове, а сега тепърва ще се появят и други. Това обаче съвсем не значи, че не могат да отделят време и за интересни странични четива - някои с повече полет на фантазията, а други - с образователен елемент.

В поредицата "На училище" "Детски Дневник" реши да събере някои от...

МКБППМН Сливен се отчете

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606586

С над 7 000 деца по 14 превантивни програми е работила Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица в Сливен е работила. Това стана ясно от заседание на комисията. Лилия Радева, секретар на комисията направи отчет за реализираните програми до септември 2016 година, обяви планиране на нови дейности за предстоящата учебна година. През втория срок на учебната 2015/2016 година са реализирани 14 превантивни програми, които обхващат проблемните зони при подрастващите и техните семейства - от пубертета д...

Повече полиция по ГКПП-тата с Гърция за празниците

http://www.cross.bg/gurtziya-poveche-politzai-1520264.html

/КРОСС/ МВР ще увеличи броя на граничните полицаи по ГКПП-тата с Гърция през предстоящите почивни дни. Това става ясно от отговор на вътрешния министър Румяна Бъчварова на въпрос на депутат, съобщи БГНЕС. Мярката идва след големите задръствания при последните почивни дни около Съединението. Повече гранични полицаи ще има в първия и последния почивен ден. Пътната полиция и АПИ ще спрат от движение тировете на 21 и 25 септември. Повече екипи на КАТ ще има по магистралите и пътищата към Гърция и Македония, съобщава Бъчварова.  

Скандал между САЩ и Русия след въздушни удари по сирийски сили

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606793

Четири самолета на "антиидиловската" коалиция и щурмови безпилотен самолет на американските ВВС са нанесли ударите по отбранителни обекти на подразделения на сирийската армия на 6 км южно от летището на Дейр аз Зур, заяви пред журналисти началникът на Руския център за помирение между враждуващите страни в Сирия генерал-лейтенант Владимир Савченко. Представител на сирийското командване заяви на брифинг, че в резултат на авиоударите на предвожданата от САЩ международна коалиция по позиции на сирийската армия са загинали 62 военнослужещи, унищожен...

Област Пловдив е на първо място по брой жертви при катастрофи

https://www.actualno.com/society/oblast-plovdiv-e-na-pyrvo-mjasto-po-broj-jertvi-pri-katastrofi-news_563589.html

Пловдивска област е на първо място по брой жертви при катастрофи в България – 53-ма души са загинали по пътищата в областта от началото на годината. Това сочи статистиката на Областната дирекция на МВР-Пловдив за катастрофите до този момент на 2016 година, съобщи инсп. Боть

Жак Ширак е в болница, заради белодробна инфекция

https://www.actualno.com/europe/jak-shirak-e-v-bolnica-zaradi-belodrobna-infekcija-news_563622.html

Бившият президент на Франция Жак Ширак (на президентския пост в периода 1995-2007) постъпи тази сутрин в болница в Париж заради белодробна инфекция, предаде АФП. След завръщане в Париж от Мароко, където пребиваваше със семейството си, 83-годишният Ширак е настанен за лечение в болницата Питие-Салпетриер, където ще остане през следващите дни, заяви дъщеря му Клод Ширак, пише БГНЕС. 

500 000 на път из страната около 22 септември, цените по Черноморието падат

http://www.moreto.net/novini.php?n=331310

Около половин милион българи ще пътуват в страната ни през четирите почивни дни около Деня на независимостта - 22 септември. Прогнозата е на министерството на туризма. Предпочитани са морските курорти, но има интерес и към вътрешността на България.

Студ и дъжд за предстоящите почивни дни

http://www.vesti.bg/bulgaria/stud-i-dyzhd-za-predstoiashtite-pochivni-dni-6058928

Навръх Деня на Независимостта и началото на астрономическата есен ще е най-студено

Кошмарна екскурзия на наши туристи до Черна Гора (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5768955

Кошмарна екскурзия на наши туристи до Черна Гора (Видео)Мокри легла, непрани кърпи и немити чинии по време на почивка. За това сигнализираха зрители на NOVA от Русе. Веднага щом се върнали от пътуването си до Черна гора, двете жени потърсили правата си. Собственикът на туристическата агенция обаче твърди, че проблем няма. Нямало и оплаквания. Ужасът започнал веднага след настаняването в хотела.

В старозагорското село Лозен почитат загиналите във войните с възпоменателно тържество

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606069

На 24 септември, от 11.00 часа, пред Паметника на загиналите в Първата световна война жители на село Лозен, ще бъде отслужена Заупокойна литургия. По време на възпоменателното тържество ще бъдат отбелязани две годишнини - 30 години от откриването на монумента и 100 години от включването на България в Първата световна война.Паметникът в Лозен е с реновиран вид, благодарение на основно почистване от родолюбиви жители на селото и кметския наместник Румяна Русенова. От местното кметство отправят покана към всички близки и потомци на загинали във во...

Reuters: Сирия призова Съвета за сигурност към ООН да осъди САЩ

http://www.cross.bg/rysiya-zayavi-siriya-1520263.html

/КРОСС/ Външното министерство на Сирия призова Съвета за сигурност към ООН да осъди американската агресия и да изиска Вашингтон да уважава суверенитета на страната, гласи заявление разпространено от държавните медии, предава Reuters. Сирия и Русия по-рано съобщиха, че самолети на ръководената от САЩ коалиция са бомбардирали позиции на сирийската армия край град Дейр ез-Зор, убивайки десетки войници и позволявайки на екстремистите от „Ислямска държава" да осъществят пробив. Пентагонът заяви, че е спрял въздушните удари, след като е бил информиран от Русия, че е ударил позиции на сирийската армия. В Белия дом изразиха съжаление във връзка с гибелта на сирийски военни след нанесените в събота въздушни удари от ръководената от САЩ коалиция в Сирия, заявил говорител на американската администрация, предаде ТАСС. Русия ще следи какви по-нататъшни стъпки предприемат САЩ. Трудно е да се повярва, че това е било просто инцидент, заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин.„Осъществяването на въздушни удари, при това доста успешни, над борците срещу „Ислямска държава", в резултат на което загинаха 60 души и 100 други бяха ранени, ни заставя да се замислим. Би било странно да се смята,че това е бил просто инцидент. Избраното време и други аспекти на ситуацията свидетелстват за това, че това би могло да бъде съзнателна провокация

Вето брани правата на европейците в UK след Брекзит

http://offnews.bg/news/n_1/n_636228.html

Вишеградската четворка ще наложи вето на всяко споразумение във връзка с Брекзит, което би ограничило правото на хората да работят във Великобритания. Това обяви министър-председателят на Словакия Робърт Фицо. В интервю за агенция "Ройтерс" Фицо заяви, че Унгария, Полша, Чехия и Словакия ще бъдат безкомпромисни при преговорите. Коментарът му дойде ден след първата голяма среща в ЕС, проведена без Великобритания. В края й в петък Фицо заяви, че той и други централноевропейски лидери, чиито граждани съставляват голяма част от мигрантското население от ЕС във Великобритания, не биха допуснали тези хора да се превърнат в "граждани втора ръка". Но в интервюто си за "Ройтерс" словашкият премиер отива по-далеч: "Страните от Вишеградската група ще бъдат безкомпромисни. Освен ако не се гарантира, че тези хора са равноправни, ние ще наложим вето на всяко споразумение между ЕС и Великобритания". По-късно източник от словашкото Външно министерство уточни пред Би Би Си, че премиерът е имал предвид само тези граждани на ЕС, които са живеели във Великобритания по време на референдума за излизането на страната от ЕС. Чешкият посланик във Великобритания пък отбеляза, че думите на словашкия премиер не са "официално изявление" от името на Вишеградската четворка. Той допълни, че, при цялото си уважение към Фицо, Полша е страната, която има правото да говори от името на групата.

Откриха нова хеттрик площадка в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/5768946

Откриха нова хеттрик площадка в МонтанаНова спортна площадка откри кметът на Монтана в парк "Огоста" в Монтана. Тя бе изградена на мястото на първото в областния център футболно игрище с изкуствена настилка, направено през 2006 г. със средства от програмата на УЕФА "Хеттрик". Лично президентът на БФС Борислав Михайлов присъства на събитието тогава.

Над 200 души се събраха на курбан в Саранско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606790

Дни наред жителите на с.Саранско се готвиха за своя празник. Само преди две години в Саранско тържествено беше открита новопостроената и дълго чакана църква „Рождество Богородично". Тържествения звън на трите камбани призова всички да запалят свещичка за здраве, да присъстват на празничната литургия на отец Янко, заедно да се помолят за по-доброто утре на селото. Родолюбци дариха шест курбана за здраве. В своето поздравление към присъстващите Минка Йовчева, представител на църковното настоятелство, изрази благодарността си към всички подпо...

В. Чуркин: Защо им е на САЩ да помагат на сирийската армия срещу ИД след години на бездействие?

http://www.cross.bg/chyrkin-armiya-siriiiskata-1520262.html

/КРОСС/ Виталий Чуркин, постоянният представител на Русия в ООН, изрази съмнение от решението на САЩ изведнъж да „помогнат" на сирийската армия с въздушни удари срещу „Ислямска държава", след години на бездействие. „Въздушният удар на САЩ е имал за цел прекъсване на процеса на примирие и изкарване на ситуацията извън контрол", коментира Чуркин. Според него сделката за примирие е застрашена. „Това може да бъде краят на сделката между САЩ и Русия", предупреди той. „Русия смята, че атаката на САЩ над сирийската армия не е била грешка", каза още Чуркин.  

Данъчните в Русе възстановиха ДДС на 36 фирми

https://www.24chasa.bg/novini/article/5768944

Данъчните в Русе възстановиха ДДС на 36 фирмиОфисът на НАП в Русе вече възстанови на 36 фирми от региона ДДС по новата опростена процедура. Тя е в сила от 1 септември с последните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които дадоха възможност облекченият ред за възстановяване на подоходен и местен данък да може да се прилага и за ДДС към задължени лица,

Данъчните в Русе възстановиха ДДС на 36 фирми

https://www.24chasa.bg/region/article/5768944

Данъчните в Русе възстановиха ДДС на 36 фирмиОфисът на НАП в Русе вече възстанови на 36 фирми от региона ДДС по новата опростена процедура. Тя е в сила от 1 септември с последните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които дадоха възможност облекченият ред за възстановяване на подоходен и местен данък да може да се прилага и за ДДС към задължени лица,

В Дряново организират прослушване за деца, които да бъдат включени в клас по народно пеене

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606792

Сдружение „Анна-Фолкарт" и Община Дряново обявиха прослушване за сформиране на клас по народно пеене за деца, които да са на възраст от 4 до 12 години. Класът се създава за учебната 2016/2017 г., а ръководител ще бъде Ана Борисова. Прослушването ще се състои на 29 септември, от 17:00 ч., в ДГ "Детелина". За най-добре представилите се 10 деца обучението ще бъде безплатно.  ...

Увеличават граничните полицаи по КПП-та с Гърция за почивните дни

https://www.24chasa.bg/novini/article/5768950

Увеличават граничните полицаи по КПП-та с Гърция за почивните дни
След големите задръствания, които се образуваха на граничните пунктове с Гърция около четирите почивни дни в началото на септември, МВР ще увеличи бройката на гранични полицаи, които ще обработват автомобилите и документите на пътуващите до южната ни съседка при предстоящите почивни дни около Деня на независимостта.

Таня Христова, Нела Рачевиц и Георги Маринов начело на шествието „Ходене по габровски"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606789

Повече от хиляда участници - ученици, преподаватели, треньори, родители, представители на различни институции и граждани, се включиха в инициативите по повод отбелязване на Европейската седмица на мобилността днес в Габрово. Мотото на тазгодишната кампания е „Умно придвижване. Силна икономика". Официалният старт на празника беше даден точно в 10:00 часа от площад „Възраждане", откъдето тръгна шествие, наречено „Ходене по габровски". Внушителен бе броят на желаещите да пробват новия стил в ходенето. Личен пример към каузата дадоха кметът Таня Хр...

Плевнелиев ще участва в 71-та сесия на Общото събрание на ООН

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606788

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в САЩ от днес до 23 септември за участие в 71-та сесия на Общото събрание на ООН. Общият дебат на сесията ще се проведе под надслов "Целите на устойчивото развитие - всеобщ тласък за преобразуването на нашия свят". Ще бъдат обсъдени основните предизвикателства пред международната общност, свързани с увеличаването на миграционните и бежанските потоци, противодействието и предотвратяването на тероризма и насилствения екстремизъм, справяне с кризата в Сирия и други регионални кризи и конфли...

Експлозия разтърси Манхатън, най-малко 29 души са ранени

http://www.moreto.net/novini.php?n=331309

Експлозия разтърси снощи квартал "Челси" в нюйоркския район Манхатън, като рани най-малко 29 души, заявиха властите. Те добавиха, че разследват взрива като криминално деяние, засега няма връзка с някаква терористична организация, предаде Ройтерс.

Божидар Димитров за изборите в САЩ: Единият малко смешен, другата малко болна

http://offnews.bg/news/n_1/n_636227.html

Историкът Божидар Димитров реши да коментира кандидатите за президент на САЩ, провокиран от въпрос за изборите в България в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ тази сутрин. Вместо да отговори на въпроса как си обяснява факта, че хвалената от него партия ГЕРБ все още не е обявила своя кандидат, а в САЩ знаят претендентите за президентския пост повече от година по-рано, Димитров предпочете да не отговори, а да се прехвърли на предстоящите избори отвъд океана. Да, констатира историкът, там ги знаят отдавна. Но тези кандидати – Доналд Тръмп и Хилари Клинтън - най-доброто ли са, което може да излъчи Америка? Единият - малко смешен, другата - малко болна, горката, дават й една година живот. Това ли е най-доброто? Не, разбира се, заяви Димитров. Разговорът между Димитров и Любенов продължи с обсъждане на вече обявените кандидати за президентските избори у нас. Според историка проблемът на ген. Радев бил, че е генерал, Калфин бил добър чиновник, Татяна Дончева той не искал да коментира. Максимумът на кметицата на София Йорданка Фандъкова, която не е номинирана, бил да е „прекрасен кмет на София“. По време на разговора Димитров неколкократно подчерта какво щастие е за българите, че точно сега точно Бойко Борисов им е премиер. След реплика, че и той, подобно на ген. Радев, е генерал, историкът само въздъхна: "Ех, какво да се прави".

Последният слънчев ден - идеален и за плаж, и за разходка в планината

http://www.cross.bg/mesta-ochakvat-gradysa-1520261.html

/КРОСС/ Тази неделя е последният по-хубав ден преди поредицата дъждовни и хладни. Още тази нощ ще завали и в понеделник от запад ще нахлуе студен въздух, съобщ Петър Янков от TV-MET, цитиран от "24 часа". На много места се очакват валежи и гръмотевични бури, по-интензивни ще са в северозападните и североизточните райони. Във вторник температурите ще продължават да падат. Малко повече слънце ще има в сряда преди обед, но следобед ще се заоблачи и в Югозападна България ще вали. Максималните температури ще са между 21 и 26 градуса. Навръх Деня на Независимостта и началото на астрономическата есен ще е най-студено. Живакът ще е едва 18-25 градуса, а дъждове се очакват в Южна и Източна България. Захлаждането в сравнение с този уикенд е с 8-12 градуса. Предимно слънчево ще е в петък и събота. Средиземноморски циклон над Македония и част от Гърция на 25 септември следобед ще докара дъжд и българите, решили да почиват там, ще се връщат по мокри пътища, предупреди Петър Янков. Преди това обаче, да се порадваме на слънчевото време днес.  Временни увеличения на облачността се очакват само на отделни места, главно в следобедните часове над източните и планинските райони ще превали и прегърми. По-късно през деня от северозапад ще започне ново увеличения на облачността, първоначално висока. Ще духа слаб до умерен западен вятър

Секс робиня на ИДИЛ стана посланик на добра воля на ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/5768936

Секс робиня на ИДИЛ стана посланик на добра воля на ООНМлада жена от Ирак, превърната в секс робиня от джихадистката групировка ИДИЛ, бе избрана за посланик на добра воля на ООН за защита на жертвите на трафика на хора. 23-годишната Надя Мурад Баси Таха води кампания за това престъпленията, извършени от терористичната организация срещу язидите през 2014 г., да бъдат обявени за геноцид.

Стефан Стефанов е кандидатът на БСП за районен кмет на "Младост"

http://www.cross.bg/mladost-stefanov-kmet-1520260.html

/КРОСС/Социалистите в „Младост" номинираха бригаден генерал от резерва Стефан Стефанов за районен кмет. Това стана на конференция на организацията на БСП в „Младост". Стефан Стефанов спечели с 58 гласа, срещу 5 гласа за другия претендент Кристина Петрова. След като бе избран за кандидат на БСП Лява България за предстоящите на 6 ноември частични местни избори в район „Младост", ген. Стефанов заяви: „Втори път няма да позволим да ни откраднат победата. От тук нататък започва работата за новото начало в „Младост". Не ме интересува кои ще бъдат кандидатите на ГЕРБ, на РБ и т.н. в тези избори. Мен ме интересуват хората и тяхното желание за промяна." „Да си пожелаем да дойде времето, когото ще се гордеем с нашите управленици в София, за това че когато вземат решения, отчитат напълно интересите на гражданите. А не както се случи в „Младост" - един кмет се опита да управлява, без да се съобразява с живеещите в района. Това предизвика основателните протести на гражданите, които ние от БСП Лява България подкрепихме. И доведе до оттеглянето на досегашния кмет от ПП ГЕРБ.", това каза председателят на БСП - София Калоян Паргов по време на партийния форум. Според лидера на столичните социалисти на предстоящите частични местни избори БСП има само една политическа задача и тя е победа на изборите в „Младост". „Гражданите това очакват от нас

Стефан Стефанов е кандидатът на БСП за районен кмет на "Младост"

http://www.cross.bg/mladost-stefanov-izbran-1520260.html

/КРОСС/ Бригадният генерал от резерва Стефан Стефанов е кандидатът на БСП за районен кмет на "Младост". Той беше избран на конференция на Районната организация на социалистите. В надпреварата участва и Кристина Петрова, но Стефанов бе избран на форума с огромно мнозинство от 58 срещу 5 гласа. Частичните местни избори ще се проведат заедно с президентските на 6 ноември. Кметът на столичния район "Младост" Цвета Авджиева от ГЕРБ подаде оставка през август, заради граждански протести срещу застрояването на междублокови градинки в квартала.  

VІI-ти Младежки фестивал в село Безмер

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606786

VІI-я Младежки фестивал в село Безмер ще бъде открит днес в 15 часа. Участие в празника са заявили над 340 младежи от 20 села. В програмата са включени спортни игри със състезателен характер - пейнтбол, стрийтбол, канадска борба, дърпане на въже и други. На фестивала ще се изявят младежки самодейни колективи от селата на община "Тунджа". Той се организира от община "Тунджа", кметство село Безмер и народно читалище "Светлина - 1928" - с. Безмер.  ...

Щастливец от Златоград спечели 38 000 лева от „ПЪТЯТ НА МЕЧТИТЕ“

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5768937

Щастливец от Златоград спечели 38 000 лева от „ПЪТЯТ НА МЕЧТИТЕ“На 17 септември Сергей Профиров спечели 38 000 лева от тв шоуто „Лотария България“. Късметът му идва под формата на лотариен билет „Кръстословица“, който го довежда в студиото на „Лотария България“ по bTV. Серго има невероятен късмет, тъй като след печалбата си от 14 500 лева от предварителната игра „Вегас“,

Близо 8000 лева за стипендии от община Тунджа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606784

59 ученици с високи постижения в областта на образованието, изкуствата и спорта получиха стипендии, връчени от кмета на община Тунджа Георги Георгиев. Стипендиите и еднократно финансово стимулиране е в размер на 7 850 лева. На церемонията присъстваха заместник-кметовете Станчо Ставрев, Ели Василева и Георги Чалъков, секретарят на общината - Андон Кръстев, експерти, ученици и родители. Връчването на тези отличия е поредното доказателство, че в община „Тунджа" растат отговорни, умни и можещи млади хора. Това е третата сесия за 2016 година, на...

В Казанлък загина пилота на падналия делтапланер

https://www.actualno.com/society/v-kazanlyk-zagina-pilota-na-padnalija-deltaplaner-news_563609.html

Делтапланер падна в Казанлък в района на тенис кортовете до завод Хидравлика. Загиналият на място е Тодор Тянов, един от най-добрите пилоти, състезател. Пътникът е откаран в болница, в много тежко състояние, той е в кова и лекарите се борят за живота му. Инцидентът е станал н

Леко земетресение беше усетено по високите етажи в Петрич

https://www.actualno.com/society/leko-zemetresenie-beshe-useteno-po-visokite-etaji-v-petrich-news_563612.html

Леко земетресение беше усетено по високите етажи в Петрич. Земетресението е било усетено около 08:28 часа. По данни на сайта на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН земният трус е регистриран в съседна Гърция, съобщи "Фокус".  Земетресението е с магнитут 2,9 по скалата на Рихтер. Няма данни за паника сред населението в Петрич.

Загинаха 17 войници и над 20 бяха ранени при терористично нападение в Индия

https://www.actualno.com/asia/zaginaha-17-vojnici-i-nad-20-bjaha-raneni-pri-teroristichno-napadenie-v-indija-news_563610.html

Най-малко 17 военнослужещи бяха убити днес при нападение на терористи над позиция на пехотния батальон на индийската армия в щата Джаму и Кашмир в Северна Индия. Това информира телевизия NDTV, цитирана от ТАСС. Над 20 са ранените. Атаката е извършена рано тази сутрин в град Ури

Бил де Блазио: Няма отправена заплаха срещу Ню Йорк от никоя терористична групировка

https://www.24chasa.bg/novini/article/5768917

Бил де Блазио: Няма отправена заплаха срещу Ню Йорк от никоя терористична групировкаВластите заявиха, че засега разследват инцидента в Ню Йорк като престъпно деяние, което не е свързано с никоя терористична организация, пише Daily Mail, цитиран от "Фокус". Кметът на града Бил де Блазио заяви, че органите на реда са изключили вероятността взривът да е причинен от изтичане на природен газ,

Трио ХЕЛЗИНКИ открива бароковия модул на "Варненско лято"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606783

Елегантен концерт отваря Бароковия модул на Международния музикален фестивал „Варненско лято 2016“ на 22 септември – гостуването на Хелзинкското бароково трио. Концертът ще бъде в Аулата на Икономическия университет – Варна, началото е в 19:00. В програмата са включени произведения от Антонио Вивалди, Франц Бенда,  Йохан Себастиан Бах,  Франц Рихтер и Карл Филип Емануел Бах, в които ще чуем изтънчения звук на бароковите инструменти, сред които блести флейта траверсо. На тази барокова флейта ще свири българинът Димитър Маринкев, който с удоволст...

„Култура в центъра“ - открито студио с водещи европейски експерти в Габрово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606785

Открито студио на тема „Култура в центъра" ще се състои на 21 септември от 10:00 ч. в зала „Възраждане" в Габрово. На фокус ще бъдат поставени добри практики и съвременни стратегии в културните политики, интересни решения и подходи, както и основни акценти от водещия стратегически документ Cultura 21 Actions, приет на Върховната среща по култура в Билбао през март 2015 г. Като един от деветте пилотни града, избрани в програмата Пилотни градове на Обединените градове и местни власти, Габрово продължава напред с приемането на двугодишна програма,...

Стара Загора се включва в международния лекоатлетически Световен пробег за мир

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606553

Стара Загора се включва в международния лекоатлетически Световен пробег за мир. Световният пробег е международна щафета, която има за цел да насърчи съпричастността между народите и да спомогне за изграждането на един обединен в усилията си за развитие свят. Провеждан вече трето десетилетие, в момента пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира. Факелът, символизиращ всеобщия стремеж на човечеството към по-мирен свят, ще пристигне в Стара Загора, носен от 15 спортисти. Пробегът на мира ще бъде посрещнат на ст...

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/ivanova-sreshta-nedelya-1520259.html

/КРОСС/ В предаването "Събуди се" в неделя по NOVA очаквайте среща с актрисата Стоянка Мутафова. Тежката артилерия на българската сатира застава пред Мариян Станков - Мон Дьо в емоционална и лична изповед. И още в сутрешния блок с водещи Мирослава Иванова и Деян Веселинов:Ани Цолова и Виктор Николаев влизат в сериал. Кой е той? Отговорът в "Събуди се".Говори гласът на президента. Ексклузивно - Мария Иванова гостува в предаването. На море през октомври, защо не. Какво предлага българското Черноморие на туристите? И още - Здравко от Big Brother с равносметка за лято 2016. От Калифорния до Костинброд. Защо млад музикант реши да се върне от Америка и да стане учител. На финала среща с най-красивата жена на планетата - Марина Войкова. бТВ,„Тази неделя" За лакатът със сочените за наркодилъри

Неделя след Въздвижение. Преп. Евмений, еп. Гортински чудотворец

http://www.cross.bg/evmeniii-episkop-gortinski-1520258.html

/КРОСС/ Житие на св. преподобни Евмений, епископ Гортински, Чудотворец Св. Евмений, епископ Гортински, живял в седмия век. От млади години почувствал влечение към монашеския живот. Зажаднял за духовни подвизи, той раздал цялото си имущество на бедните и се отдалечил в манастир. Нежната му душа се откликвала на всички нещастия на ближните. Бил баща на сираци, опора на бедни и слаби, утеха на скърбящи, целител на страдащи. Главните му добродетели били състраданието и смиреномъдрието. Бил проникнат от истинско миролюбие. Следвал в живота си заветите за любов и всеопрощение. Прославил се и с дар на чудотворство. Заради мъдростта и благочестието си бил поставен за епископ на Гортин - град на остров Крит. В негово време светата Църква била вълнувана от нечестивата ерес, наречена монотелитство. Еретиците монотелители учели, че Богочовекът Господ Иисус имал само божеска, но не и човешка воля. Верен пастир на Христовото стадо, светителят Евмений се стремял да запази мира в Църквата. Твърд противник на ереста, той употребил много усилия отечески да убеди еретиците да се откажат от лъжеучението си и да се върнат в лоното на Църквата. Враговете му го наклеветили пред властта. Бил заточен в Тиваидската пустиня, гдето и починал. Тялото му било пренесено в Гортин и там погребано с чест.  

Министерството на финансите предлага нови промени в Закона за акцизите

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/ministerstvoto-na-finansite-predlaga-novi-promeni-v-zakona-za-akcizite-224798/

Предлага се нормативно регламентираният праг за ограничение на плащания в брой в страната да бъде намален до 5000 лв.

17 убити при най-кървавото нападение в Кашмир от 2 десетилетия

http://offnews.bg/news/n_1/n_636226.html

Бойци атакуваха военната база в администрирания от Индия Кашмир и убиха 17 войници. Те са обстрелвали базата и са хвърляли гранати. Четирима от нападателите са били убити, съобщиха военни пред Би Би Си. Атаката е най-кървавата в региона за последните две десетилетия Тя бе извършена на фона на продължаващите протести срещу индийското управление в Кашмир. Индийският премиер Нарендра Моди осъди нападението, нарече го "недостойно" и "страхливо" и увери, че то няма да остане ненаказано.

Горанов: Държавата няма да тегли нов дълг през 2017 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=331304

Планираме лимитът за нов дълг през 2017 г. да бъде нула. Това заяви от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов. В отговор на въпрос от народните представители Петър Славов и Мартин Димитров, Горанов заяви, че доброто изпълнение на бюджета за 2016 г.

Окръжна прокуратура иска двойно по-високо наказание за опасен рецидивист

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606780

Окръжната прокуратура във Варна внесе протест срещу квалификацията и размера на наказанието на опасния рецидивист Хасан Хасанов, който бе осъден на 7 години лишаване от свобода при първоначално строг режим от състав на Варненския окръжен съд за грабеж и опит за изнасилване на руска гражданка. Съдът приел, че извършеният от Хасанов опит за изнасилване – престъпление по член 152 от Наказателния кодекс, не представлява особено тежък случай и му наложил наказание за по-леко наказуемо деяние. Според прокурора от Окръжната прокуратура съдът не е взел...

Росен Плевнелиев и Томислав Дончев в диалог с габровци за бъдещето на Европа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606781

На 3 октомври 2016 г. Габрово ще бъде домакин на инициативата „Диалог с гражданите“. По време на събитието, Росен Плевнелиев - президент на Република България, Томислав Дончев - заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика, Марку Маркула - председател на Комитета на регионите в ЕС, Ева Паунова и Андрей Новаков - членове на Европейския парламент ще водят пряк диалог с гражданите в открита дискусия за бъдещето на Европа. Дебатът се организира от Община Габрово в сътрудничество с Президентството на Република Бъл...

Ирански параолимпиец почина след катастрофа по време на състезание

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/18/2828973_iranski_paraolimpiec_pochina_sled_katastrofa_po_vreme/?ref=rss


Ирански състезател в колоезденето почина след катастрофа по време на старт от параолимпийските игри в Рио де Жанейро.

Международният олимпийски комитет съобщи, че 48-годишният Бахман Голбарнезда е получил сърдечен удар след инцидент в планинския участък от надпреварата.

Линейката е откарала веднага ранения към най-близката болница, където той е починал малко по-късно. Вече е започнало разследване на обстоятелствата около произшествието.

"Опитваме се да съберем...

Работните места в Хасково

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606782

20 гладачи, 20 организатори за работа с клиенти, по 10 машинни оператори, кроене, шиене и производство на конци, както и 10 монтажници на готварски печки търсят от Бюрото по труда в Хасково. Обявените свободни работни места са над 100 и тази седмица, като повечето са за безработни със средно или основно образование.   Вижте пълния списък на свободните работни позиции в Хасково и изискванията за заемането им: ...

Механик направи електронен буквар, за да научи сина си да чете

https://www.24chasa.bg/novini/article/5768482

Механик направи електронен буквар, за да научи сина си да четеИдеята хрумнала на Георги Кънчев от Поморие, докато плавал на дълги маршрути в открито море Едно момченце от Поморие, ненавършило 3 г., става вдъхновител на първия български интерактивен буквар. Бащата Георги Кънчев забелязал огромния интерес на сина си Мирослав към мобилните телефони. А в дългите нощи, докато плавал в открито море,

Животът би бил толкова прекрасен, само ако знаехме какво да правим с него

http://www.cross.bg/pravim-nego-zhivotut-1520257.html

/КРОСС/ Грета Гарбо - шведско-американска актриса, една от най-големите звезди от периода на нямото кино и последвалия го златен период: "Животът би бил толкова прекрасен, само ако знаехме какво да правим с него."  

18 септември в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-aleksandur-pravitelstvo-1520256.html

/КРОСС/ 96 г. - След убийството на Домициан за римски император е определен Нерва - първият от Петимата добри императори.1502 г. - Христофор Колумб достига бреговете на Коста Рика, при последната си, 4-та експедиция до Новия свят.1759 г. - Канадската провинция Квебек окончателно попада под английски контрол.1793 г. - Президентът Джордж Вашингтон прави първата копка на сградата на Конгреса на САЩ - Капитолия.1810 г. - В Чили е формирано първото военно правителство на страната - начало на борбата за получаване на независимост от Испания.1851 г. - Започва да излиза американският ежедневник Ню Йорк Таймс.1885 г. - Съединението на България: Извършен е военен преврат, подкрепен от българския княз Александър I Батенберг. (нов стил)1906 г. - Тайфун, придружен с цунами, стават причина за смъртта на около 10 000 души в Хонконг.1910 г. - Съставено е тридесет и първото правителство на България, начело с Александър Малинов.1922 г. - Унгария е приета в Обществото на народите.1923 г. - Правителството на професор Александър Цанков иска и получава разрешение от Междусъюзническата военнотехническа комисия за свикване на 3000 наборници за потушаване на комунистическите бунтове.1925 г. - Основан е град Аймореш в Бразилия.1928 г. - За първи път е направен полет над Ламанша с автожира "С-8", пилотиран от конструктора Хуан де Ла Сиерва.1934 г. - СССР е приет в Обществото на народите.1961 г. - Генералният секретар на ООН Даг Хамаршелд загива в самолетна катастрофа над Конго.1962 г

Семейни игри и силов многобой в парк "Марица"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606778

Със „Семейни игри“ от 10 ч. днес на централната алея в парк „Марица“ към Европейската седмица на мобилността се включва община Димитровград.   Програмата стартира с „Айрън Мен ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО за всеки”, като състезанието е за семейства и включва 6 дисциплини: щафета скокове с надуваеми топки, пренасяне на член от семейството на разстояние от 10 м за време, дърпане на въже, пренасяне на предмети, пълни с вода за време, състезание с велосипеди, майсторско шофиране на велосипед за деца и викторина за правилата на движение, също за деца. Втората ...

Служители на МВР в Русе даряват кръв

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606779

По повод 21 септември - Европейския ден без жертви на пътя се организира кръводарителска акция за пострадалите при катастрофи. Тя стартира от утре, 19 септември и ще продължи до 23-ти. Кръв може да се дари в регионалните центрове по кръводаряване в страната. В кампанията в Русе ще се включат служители на Областната дирекция на МВР. Инициативата е на международната асоциация на застрахованите и пострадали при катастрофи (IAIC) съвместно сTISPOL,БЧК, МВР, ГДНП отдел „Пътна полиция“....

Честит празник на...

http://www.cross.bg/chestit-praznik-na-1520255.html

/КРОСС/ Чл.-кор. проф. д-р Аксиния Джурова, изкуствовед.О. р. ген. Богомил Бонев, бивш министър на вътрешните работи, 59 г.Димитър Рачков, актьор и тв водещ, 44 г.Д-р Елена Кирчева, юрист, дипломат, политик.Елица Янкова, бронзова олимпийска медалистка по борба от Рио`2016 г.Павел Поппандов, актьор, 70 г.Руси Чанев, актьор, 71 г.

Променят маршрута на тролей 82 за днес

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606776

Днес тролейбусите по линия 82 ще обслужват курсове от и до училище "Димчо Дебелянов". Няма да се обслужва сп."Пл. Славейков" двупосочно от 09:00 до 16:00 часа, съобщават от общинската фирма „Градски транспорт“. Причината е изпълнение на проекта за модернизация на уличното осветление в участъка от ул."Преслав" до ул."Козлодуй" и необходимостта от обезопасяване на контактната мрежа....

Антиимигрантската "Алтернатива за Германия" очаква успех и в мултикултурния Берлин

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/09/18/2828549_antiimigrantskata_alternativa_za_germaniia_ochakva/?ref=rss


Близо 2.5 млн. берлинчани гласуват за нов местен парламент на Берлин - динамичната и популярна столица, която продължава преобразяването си близо 27 години след падането на Стената, пие Яник Паске за агенция "Франс прес", цитирана от БТА.

След това парламентът на Берлин ще назначи кмет на града, който от 15 години е доминиран от социалдемократите при слабо присъствие на консерваторите на канцлера Ангела Меркел.

Ако германската Социалдемократическа партия (СДП) отново...

Предстоящи събития

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-provede-1520254.html

/КРОСС/ ***Ню Йорк. Държавният глава Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в САЩ от 18 до 23 септември за участие в 71-вата редовна сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации. Участие в сесията ще вземе и министърът на външните работи Даниел Митов. ***София. От 10.00 до 14.00 часа Националният военноисторически музей (НВИМ) отваря за свободно посещение Военния мавзолей-костница с църквата „Св. Георги", който се намира ул. „Каменоделска" № 11. ***София. От 11.00 часа пред паметника на Съветската армия, отборът на Русенския университет „Ангел Кънчев" ще покаже своя енергийно-ефективен автомобил, с които участва в състезанието Shell Eco-marathon Европа тази година в Лондон. ***София. От 11.30 часа в Княжеската градина заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова ще бъде гост на Smart Mobility Fesr 2016. ***София.От 14.00 часа в Bulgaria Mall ще се състои Първия междуучилищен тиймбилдинг против тормоза. ***София. От 16.00 часа в СК „Дема" ще се проведе спортен празник под надслов „Моят първи урок по тенис", организиран по повод началото на учебната година от „Ин витро АГ център Димитров". ***София. От 17.00 часа в парк „Хиподрума" ще бъде открит традиционният празник на Район „Красно село". ***София. От 19

На преки от експлозията в Манхатън намериха тенджера, свързана с жици и телефон

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606777

Взривно устройство беше открито близо до мястото на взрива в квартал "Челси" в района на Ню Йорк Манхатън, където бяха ранени 29 души, заяви в Туитър Хари Уедин, началник на отдел "Специални операции" към нюйоркската полиция, предаде Ройтерс. Представител на правоохранителните органи каза пред Асошиейтед прес, че експлозията изглежда е дошла от кутия за инструменти, използвана в строителството. Експлозия разтърси Манхатън, най-малко 29 души са ранени (СНИМКИ) Малко п...

Фотогалерия: Дербито на Сърбия - навиячи, факли и късна победа за "Партизан"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/18/2828971_fotogaleriia_derbito_na_surbiia_-_naviiachi_fakli_i/?ref=rss


"Партизан" спечели 152-ото дерби на Сърбия срещу "Цървена звезда" с 1:0 у дома. Единственото попадение бе на Леонардо и падна в 89-ата минута, а най-интересно, както често се случва в Белград, бе по трибуните.

Валери Божинов бе титуляр за "гробарите", като остана на терена до 66-ата минута. Победата бе първа за българския нападател, след като миналата година не успя от три опита. Нападателят обаче все още не се е разписвал нито веднъж във вратата на "звездашите".

Успехът...

Преглед на неделния печат

http://www.cross.bg/stranata-chasa-miliona-1520253.html

/КРОСС/ Водещата новина в днешния печат е за създаването на европейската гранична полиция. Тя ще заработи първо в България „заради отличното справяне на страната ни с охраната на границите", пише "24 часа" цитирайки премиера Бойко Борисов. Вестникът цитира и шегата на премиера, че като „пощенски гълъб" е донесъл 160 милиона евро, обещани от Европейската комисия на България за спиране на мигрантския поток. „Плащаме 400 милиона евро за „Белене" до Коледа", съобщава "Стандарт" на челната си страница и пояснява: „България започва да изплаща дълга си към Русия" за непостроената атомна централа, който е в общ размер от 670 милиона евро. „Всеки, който получава заплата или хонорари по банков път, и поне 80 на сто от плащаниятаму са също с картови преводи, ще може да намали дължимия данък с 1 процент, но с не повече от 500 лева на година", пише "24 часа". Облекчението е заложено в предложения на финансовото министерство за промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица и, ако бъде одобрено от парламента, ще важи от 2017 година. „Около половин милион българи ще пътуват в страната ни през четирите почивни дни около Деня на независимостта", информира "Стандарт", като се позовава на прогноза на Министерството на туризма

Осем души са ранените при инцидента в Минесота

https://www.24chasa.bg/novini/article/5768904

Осем души са ранените при инцидента в МинесотаОсем души са ранените при нападението с нож в търговския център в американския щат Минесота, предава AFP, цитира "Фокус". Извършителят е „споменал нещо за Аллах“, коментират от полицията. „Ние потвърдихме, че той е попитал поне един човек дали е мюсюлманин, преди да го нападне“, уточняват властите. Но органите на реда подчертават,

В Казанлък падна делтапланер

https://www.actualno.com/society/v-kazanlyk-padna-deltaplaner-news_563609.html

Делтапланер падна в Казанлък в района на тенис кортовете до завод Хидравлика. Пострадали са пилотът и пътникът до него. За момента няма информация какво е състоянието им както не е известна и причината, заради която е паднал летателният апарат. На място са изпратени линейки и полицейски екипи, предаде БГНЕС. 

Що е то "асфалтов ренесанс" (видео)

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/shto-e-to-asfaltov-renesans-video-6058859

Кърт Венер успява успешно да трансформира ренесансови творби в стрийт 3D арт

Мария Иванова: Няма друг такъв президентски мандат в историята ни

https://www.24chasa.bg/novini/article/5768899

Мария Иванова: Няма друг такъв президентски мандат в историята ниПрез целия мандат на президента Росен Плевнелиев динамичните процеси и турболенциите не спираха. Свършваше един и веднага започваше друг. Помислете само колко много "за първи път" имаше. Президентът назначи две служебни правителства и работи с 5 кабинета. Няма друг такъв мандат в историята ни на демократично избран президент.

Премиера на "Трите прасенца" в читалището на Басарбово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606775

Днес от 18:00 часа, на сцената на Народно читалище ,,Свети Димитър Басарбовски – 1902“ – село Басарбово, ще се състои премиерата на постановката „Трите прасенца“. Режисьор е Ралица Константинова, а в ролите ще видим дванадесет деца на възраст от 6 до 11 години. Сценарият е изпълнен с много хумор, песни и танци. Младите актьори бяха подбрани да участват в пиесата, като част от дейностите по проект „Знания за театъра и художественото слово“, имащ за цел да запознае децата от Басарбово с театралното изкуство и да обогати тяхната обща култур...

В Русия се провеждат парламентарни избори

http://www.cross.bg/izbori-predstaviteli-ryski-1520252.html

/КРОСС/ За първи път от 2003 година парламентарните избори в Русия ще се проведат отново по смесената система, което означава че 225 руски народни представители ще бъдат избрани по партийните списъци и още толкова като представители на едномандатните окръзи. За парламентарния вот Централната избирателна комисия регистрира 14 партии, от които обаче реални шансове да влязат в Думата имат четири, и всички те са близки до политиката провеждана от Кремъл. Т.нар "извънпарламентарна опозиция", която споделя прозападния път на развитие, според социологическите проучвания, остава далеч под петпроцентната бариера за влизане в парламента .Последните социологически проучвания предричат лесна победа на управляващите, която ще спечели достатъчно места, за да имат мнозинство. Националните избори, които включват и първи избори в Крим, идват на фона на 80% одобрителен рейтинг на Путин. САЩ няма да признаят резултатите от предстоящите руски парламентарни избори в Крим, обяви вчера Държавният департамент.    

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване