09/18/16 08:52
(http://www.klassa.bg/)

Търсенето изпреварва предлагането на пазара на имоти в София

 

Данаил Наков е професионален консултант с над 7 години опит в областта на недвижимите имоти и управляващ собственик на "Компас пропърти". Компанията е създадена 2009 г. с идеята да предложи на своите клиенти индивидуално-ориентиран подход при покупка, продажба или отдаване под наем на имущество. "Компас пропърти" е член на Национално сдружение недвижими имоти от 2013.

 

 

- Господин Наков, кои имоти са най-търсени тази година?
- Пазарът е много активен още от началото на годината. Отчитаме ръст на цените от 8 до 12% в София и между 8 и 10% в по-малките градове. В луксозния сегмент ръстът на цените е сравнително малък – под 1 %. Анализът на фирмата ни показва, че средните цени в София в момента достигат 780 евро/кв.м, а в луксозния сегмент са средно между 1000 и 1200 евро/кв.м. Най-търсени са двустайните и тристайните жилища, както досега, а в луксозния сегмент се търсят повече многостайни апартаменти. Тристайните жилища основно се купуват за инвестиция. Сериозен ръст се отчита и при бизнес имотите.
 
- С какво се обясняват ръстовете?  
- Няколко са факторите за оживлението. Сред тях са ниските лихви по депозитите и високата ликвидност на банките. Заради ниските лихви по депозитите продавачите не бързат да правят сделки, защото не желаят да държат парите от продажби в банките. Някои от големите инвестиционни проекти и разкриването на нови работни места също са фактор на пазара, особено при наемите.

- В момента, в кои столични квартали лесно може да се намерят двустайни и тристайни жилища?
- Като цяло, търсенето изпреварва предлагането, което е силно ограничено в централната част на София, кварталите "Лозенец", "Иван Вазов", "Стрелбище". Почти липсва предлагане и в кварталите "Оборище", "Яворов", в района на Докторския паметник. Интересни имоти има по някои от линиите на метрото, но с уговорката за необходимост от проява на разумен компромис от страна на купувача по отношение на цената или състоянието на жилището. 
 

- Какво се случва с търсенето на офиси и бизнес площи?
- Heдocтигът нa ĸaчecтвeнo пpeдлaгaнe е стимул зa cтapтa нa няĸoлĸo гoлeми oфиc пpoeĸтa в Coфия и Пловдив. В cpaвнeниe c пpeдxoдни гoдини тъpceнeтo e cилнo и зa пo-гoлeми ĸвaдpaтypи. Тази тенденция е продиктувана от разрастването на дейностите на редица компании в ИТ сектора и аутсорсинга на бизнес процеси. Зa инвecтитopитe в бизнec имoти, Бългapия e пo-пpивлeĸaтeлeн пaзap, зapaди oтличния бaлaнc мeждy pиcĸ и дoxoднocт в ĸoмбинaция c дoбpи иĸoнoмичecĸи пoĸaзaтeли.
- Какъв е делът на клиентите ви, които купуват с ипотеки спрямо тези, които разполагат с достатъчно свободни средства?
- Налице е нарастване на дела на хората, които са склонни да финансират покупката на жилище с банков заем, като голяма част от тях търсят между 20 и 40 хил. евро.  Желаещите да вложат в покупката над тази сума също нараства. Най-често търсените срокове за погасяване на ипотечните заеми са между 10 и 15 години или между 15 и 20 години. Не липсват и клиенти, които търсят финансиране и от компаниите, в които работят или имат акционерно участие.
Основните канали за търсене на имоти остават интернет, приятели и познати, и специализирани агенции, но също толкова голяма част от купувачите търсят възможности за придобиване на жилище и директно от банка , а доста хора се интересуват и от покупка чрез частен съдебен изпълнител.
- Какво очаквате да се случи с пазара на недвижимости до края на годината?
- Ще се запази динамиката в търсенето на почти всички сегменти от пазара. Ускорява се строителство на нови сгради в София, Пловдив и Варна. Само в Бургас от най-големите градове се отчита забавяне на активността. В столицата например е стартирало строителството на общо 325 нови жилищни сгради през първата половина на 2016 спрямо 238 за същия период на миналата година и 220 през първата половина на 2014 година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване