Стрелба в центъра София. Сириец е ранен

http://offnews.bg/news/n_1/n_636328.html

Мъж от сирийски произход пострада при стрелба в центъра на София в близост до бул. „Александър Стамболийски”. На място са задържани двама мъже на 24 и 30 години, съобщи МВР Сигнал за стрелба в „Зона Б-5“ бил получен днес около 16 часа в полицията. На място веднага са изпратени екипи на полицията и спешна помощ. Пострадалият 41 – годишен сирийски гражданин, със статут на дългосрочно пребиваващ в страната ни, е настанен в болнично заведение. Към момента няма данни за опасност за живота му. По непотвърдена информация е избухнал скандал между тримата мъже за пари, заради което са произведени изстрели. По първоначални данни сириецът е с охлузна рана в областта на лицето. Той е настанен в болница като за момента няма данни за опасност за живота му. Стрелбата е възникнала на метри от детска градина. На място се извършва оглед от полицията. Към момента мотивът за стрелбата се изяснява. Образувано е досъдебно производство, работата по което ще продължи под ръководството на прокуратурата.

Съдът отстрани от поста главния архитект на Пловдив

http://www.cross.bg/plovdiv-arhitekt-vruzka-1520391.html

/КРОСС/Главния архитект на община Пловдив Румен Русев е отстранен от длъжност с решение на Пловдивския окръжен съд, който прие искането на прокуратурата, че повдигнатото обвинение на Русев е за престъпление по служба. Според съда има обективни данни, обвиняемият, ако продължи да изпълнява служебните си задължения на Главен архитект на община Пловдив да окаже пряко и косвено въздействие върху свидетели в рамките на предприетото спрямо него наказателно преследване. Също така като главен архитект може да създаде пречки при установяване и събиране на необходимите писмени доказателства, които според нормативната уредба се съхраняват от Общинската администрация. Припомняме, покуратурата поиска в петък отстраняването от длъжност на архитекта във връзка с разследването на разрешителното за строеж имота на ул. „Одрин" № 8 в гр. Пловдив и разследване за съществуващи корупционни практики, свързани с издаване на строителни разрешения и промяна на подробните устройствени планове. Когато започна разрушаването на тютюневия склад на улица "Одрин" 8, граждани на Пловдив с жива верига спряха работниците. Едва след това властите се задействаха и прокуратурата започна проверка. В края на юли месец Окръжната прокуратува в Пловдив повдигна и обвинение на главния архитект на общината във връзка с разрушаването на тютюневия склад. Днешното решение на съда може да бъде обжалвано пред Пловдивския апелативен съд.  

Трогателно: Малка коала сираче се утешава с плюшена „майка“ (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607153

Австралийска малка коала, която изгуби майка си по време на пътен инцидент, се утешава с нейно плюшено копие и по този начин преодолява травматичното преживяване, съобщава Франс прес. Как се връща усмивката на един депресиран вомбат? (СНИМКИ и ВИДЕО) Майката на 9-месечният Шайни беше блъсната от автомобил и загина в щата Куинсланд в източната част на страната. По време на инцидента бебето се намирало на гърба й и било изхвърлено на 20 метра разстояние след у...

Зад кулисите на „Великолепната седморка“

http://offnews.bg/news/n_1/n_636327.html

Признатият режисьор Антоан Фукуа („Тренировъчен ден“) дава своя съвременен прочит на класическия филм „Великолепната седморка“, който ще излезе по кината у нас на 23 септември. Малкото градче Роуз Крийк е тероризирано от индустриалиста Бартоломю Боуг (Питър Сарсгаард). Отчаяните жители на градчето, водени от Ема Кълън (Хейли Бенет), наемат седмина разбойници, бегълци, наемници, ловци на глави и комарджии – Сам Чизълм (Дензъл Уошингтън), Джош Фарадей (Крис Прат), Гуднайт Робичоу (Итън Хоук), Джак Хорн (Винсънт Д‘Онофрио), Били Рокс (И Бьонг Хон), Васкез (Мануел Гарсия Рулфо) и Червена жътва (Мартин Сенсмайер). Подготвяйки града за насилието, което предстои да се излее отгоре му, седемте наемници откриват, че се сражават за повече от пари.

Британски, австралийски и датски самолети обстрелвали сирийски войници

http://offnews.bg/news/n_1/n_636325.html

Британски, австралийски и датски самолети са участвали във въздушните удари, при които погрешка са били обстрелвани не позиции на "Ислямска държава" в Сирия, а сирийската армия, признаха властите в трите държави на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Русия по повод операцията, проведена в събота от водената от САЩ международна коалиция. Първо говорител на руското министерство на отбраната обяви, че на 17 септември коалицията е обстрелвала позиции на сирийската армия. При извършените четири въздушни удара са загинали 62-ма войници и са били ранени около 100. Генерал-майор Игор Конашенков заяви още, че в операцията са участвали два изтребителя F-16 и два А-10. След изявлението от руската страна от САЩ признаха, че е възможно действително да е била обстрелвана сирийската армия, а не позиции на "Ислямска държава" и изразиха съжаление както от случилото се, така и от крайната руска позиция. Русия обяви, че операцията поставя под въпрос постигнатия от Москва и Вашингтон план за мирен изход от кризата в Сирия. В операцията са участвали британски безпилотен самолет, два датски изтребителя F-16 и австралийски самолет. "Можем да потвърдим, че Великобритания е участвала във въздушната атака на коалицията в Сирия, извършена в събота южно от североизточния сирийски град Дейр ез-Зор. Съдействаме напълно на разследването. Великобритания не би обстрелвала умишлено цели на Сирийската армия. Не би било уместно този въпрос да се коментира повече от такава гледна точка", заяви говорител на британското Министерство на отбраната. Австралия също официално потвърди участието си. "Австралийски самолет беше сред няколкото самолета, които участваха в тази операция на коалицията", се казва в съобщение на австралийския департамент по отбраната, цитиран от Сирийската арабска новинарска агенция (САНА). "Австралия никога не би поразила умишлено цели на Въоръжените сили на Сирия, нито би подкрепяла "Ислямска държава". Изказваме съболезнованията си на семействата на всеки сирийски войник, убит или ранен при този инцидент".

От борсата в Първенец до Пловдив чушките скачат двойно

https://www.24chasa.bg/novini/article/5771290

От борсата в Първенец до Пловдив чушките скачат двойноЗа по-малко от 7 километра цената на червената капия се вдига два пъти. Толкова е разстоянието от борсата в с. Първенец до пазарите на Пловдив. Производители предлагат стоката си по 80 ст., а търговците я пласират за 1,50 лв. Печалбата отива в джобовете на прекупвачите. В сезона на лютеницата пиперът е скъп, ако го набавяш от градските пазари.

От борсата в Първенец до Пловдив чушките скачат двойно

https://www.24chasa.bg/region/article/5771290

От борсата в Първенец до Пловдив чушките скачат двойноЗа по-малко от 7 километра цената на червената капия се вдига два пъти. Толкова е разстоянието от борсата в с. Първенец до пазарите на Пловдив. Производители предлагат стоката си по 80 ст., а търговците я пласират за 1,50 лв. Печалбата отива в джобовете на прекупвачите. В сезона на лютеницата пиперът е скъп, ако го набавяш от градските пазари.

Предприемаческият дух - функция на много характеристики

http://www.investor.bg/novini-klub-investor/416/a/predpriemacheskiiat-duh-funkciia-na-mnogo-harakteristiki--224840/

Според участниците в Клуб Инвестор „Предприемачество“ някои от водещите предприемачи през последните години са Стив Джобс и Илон Мъск

Екипи на Югоизточно държавно предприятие - Сливен участват в гасенето на два пожара в района на Бургас

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607144

  Няколко екипа на Югоизточно държавно предприятие - Сливен участват в гасенето на два пожара в района на Бургас. Те горят около селата Маринка и Габър, съобщи директорът на ДГС-Бургас инж. Кирил Петков. В гасенето около село Маринка участват три екипа на ДЛС Ропотамо и един на ДГС Бургас. Около село Габър в борбата с огъня са се включили три екипа от ДГС-Бургас и един оборудван автомобил за първоначална атака на горски пожар от ДГС Средец. Автомобилът е оборудван с помпи, водоструйки и резервоар за вода. Екипите разполагат и с инструменти за ...

България сама ще се орезили, ако смени кандидатурата на Бокова за ООН, смята Сакскобургготски

http://www.moreto.net/novini.php?n=331425

Шансовете на Ирина Бокова да оглави ООН са повече от сериозни, заяви пред журналисти бившият премиер Симеон Сакскобургготски. По думите му за България ще е "абсурд" и "резил", ако смени кандидатурата си за генерален секретар на ООН в последния момент.

Ще свършат ли частите за смартфони?

https://news.bg/gadgets/shte-svarshat-li-chastite-za-smartfoni.html

Едни от най-важните елементи от Менделеевата таблица са "критично" застрашени

Помощта за България не е за вдигане на огради по границата, отсече Брюксел

http://www.cross.bg/bulgariya-evro-granitzata-1520390.html

/КРОСС/Никаква част от финансирането от Европейския съюз, осигурено за България миналата седмица, не е насочена към строежа на огради по границата. Това обяви говорителят на Европейската комисия Наташа Берто. По думите ѝ, отпуснати на България 108 млн. евро са от фондовете за спешни нужди на ЕС за миграция и убежище, както и за вътрешна сигурност. Средствата са предназначени за охрана на границите, техническо оборудване, както и за изграждането на приемни центрове. В петък ЕК одобри искането на България за спешна помощ за охраната на границите, внесено ден по-рано. Комисията съобщи, че ще разгледа спешно искането на нашата страна за осигуряването на още 52 милиона евро за същите цели.  

Меркел пое отговорност за краха на изборите в Берлин

https://www.24chasa.bg/novini/article/5771227

Меркел пое отговорност за краха на изборите в Берлин"Германският канцлер Ангела Меркел пое отговорност за ниските резултати на партията си на местните избори в Берлин. Това е горчива загуба и вероятно се дължи на някои грешки в политиката ни преди лятото на 2015 година", заяви тя. В традиционната си след изборна пресконференция германският канцлер Ангела Меркел за пореден път се опита да защити

Кметът на Сливен поздрави студентите - медицински сестри и акушерки в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607143

С тържествена церемония днес беше открита академичната 2016-2017 година на Филиал в Сливен на Медицинския университет „Проф. Параскев Стоянов" - Варна, в двора на обновената сграда на висшето училище на ул. „Ген. Столетов" 30. Филиалът на Медицински университет - Варна в Сливен е разкрит преди 4 години и обучава редовни студенти по специалностите „Медицинска сестра" и „Акушерка", които придобиват степен „бакалавър". В момента тук се обучават общо 120 студенти, като тази година излизат първите стажанти. „Трупайте и надграждайте своите знания, з...

Времето на 19 септември: Заоблачава се, идват дъжд и гръмотевици

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1606991

Прогноза за понеделник, 19 септември През нощта облачността ще се увеличава и вплътнява и на места в Северна България слабо ще превали. Ще е почти тихо. Минималните температури ще са предимно между 15 и 20 градуса.В понеделник над по-голямата част от страната облачността ще е значителна и на много места главно в Северна България и планинските райони ще има валежи от дъжд придружени с гръмотевици. Явленията ще продължат и през нощта срещу вторник. Вятърът ще е слаб, вечерта ще се ориентира от запад-северозапад и с него щ...

Стреляха по сириец в София

http://www.cross.bg/strelyaha-po-sirietz-v-sofiya-1520392.html

/КРОСС/Двама души е задържала столичната полиция след получен сигнал за стрелба в столичния квартал "Зона Б-5". За стрелбата е съобщено около 16 часа днес. На място веднага са изпратени екипи на полицията и спешна помощ. Пострадалият е 41-годишен сирийски гражданин, който има статут на дългосрочно пребиваващ в страната ни. По първоначални данни той е с охлузна рана в областта на лицето. Настанен е в болница, като няма опасност за живота му. Столичните полицаи са задържали двама мъже на 24 и 30 години. На място се извършва оглед, образувано е досъдебно производство. 

Край на примирието в Сирия

https://www.actualno.com/asia/kraj-na-primirieto-v-sirija-news_563903.html

Сирийската армия обяви край на едноседмичното примирие в страната, което беше договорено между САЩ и Русия, като обвини бунтовническите групи за неговия провал. „Сирийската армия обяви края на спирането на сраженията, което започна в 7 часа на 12 септември 2016 г. в съотв

Цецка Цачева с контузия - ще ходи с патерици за месец

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607147

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е контузила единия си крак, пише "24 часа". Тя е пострадала при битов инцидент в дома си. След преглед в Правителствена болница е установено, че има фрактури в лявото коляно. Въпреки болките, шефката на парламента е отишла в кабинета си, за да прецени кои проекти са най-належащи за програмата за пленарната зала. Заради празника 22 септември тази седмица депутатите ще заседават само един ден - в сряда. В продължение на месец Цачева ще се придвижва с патерици, но няма да почива, уточниха нейни близ...

ЕС разследва люксембургска данъчна схема, предоставена на френската Engie

http://econ.bg/Новини/ЕС-разследва-люксембургска-данъчна-схема-предоставена-на-френската-Engie_l.a_i.729135_at.1.html

ЕС започна днес разследване на данъчните облекчения в Люксембург, с които се е ползвал френският енергиен гигант GDF Suez, преименуван по-късно на...

Петев повика 12 играчи от чужбина за мачовете с Франция и Швеция

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/19/2829665_petev_povika_12_igrachi_ot_chujbina_za_machovete_s/?ref=rss


Селекционерът на българския национален отбор по футбол Ивайло Петев повика 12 играчи от чуждестранни клубове за световните квалификации с Франция и Швеция.

След близо двегодишно отсъствие в тима се завръща централният нападател Андрей Гълъбинов. Футболистът на италианския "Новара" игра за последно в националния отбор срещу Малта през ноември 2014 г., когато вкара гол за равенството 1:1.

Другото ново име в списъка спрямо двубоя с Люксембург (4:3) е полузащитникът Симеон...

FUNCITY+ и „Тол Шипс“ с обща програма във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=331424

Две ключови за Варна събития - FUNCITY+ и Регатата „Тол Шипс“ тази година ще обединят програмите си. Събитията ще обхванат последните два дни от септември и ще приключат на 4 октомври, припомня Moreto.net Фестивалът FUNCITY + ще стартира на 29 септември с разширен формат и ще предостави на младите хора в морската столица повече изпълнители, събития и инициативи.

Човек пострада при стрелба до столичен търговски център

https://www.24chasa.bg/novini/article/5771211

Човек пострада при стрелба до столичен търговски центърЕдин човек е пострадал при стрелба до столичен търговски център, съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на МВР. Инцидентът е станал в района на ж.к. "Зона Б-5". Очаквайте

"Булстрад Арена" - първата зала, посетена за Световното първенство по волейбол

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607141

Днес, в кабинета на кмета на Община Русе се състоя среща по повод планирането на Световно първенство по волейбол в „Булстрад Арена“ през 2018 година. На срещата присъстваха кметът Пламен Стоилов, инвеститорът на „Булстрад Арена“ Пламен Бобоков, мениджърите на мултифунционалната зала Борислав Велков и Иван Драндийски, президентът на федерацията по волейбол - инж. Данчо Лазаров, вицепрезидентът на волейболната федерация - Любомир Ганев, един от най-успелите български волейболисти Владимир Николов и директорът на дирекция „Обществен ред и сигурнос...

Ген. Михо Михов заяви, че няма да се кандидатира за вицепрезидент

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607140

Ген. Михо Михов - депутат от АБВ, председател на Комисията по отбрана заяви в Сливен, че няма да се кандидатира за вицепрезидент. Той каза, че няма да участва в такава борба за президентското или вице президентското място по няколко причини. Първата е че, възрастта му не позволява толкова голяма активност, а по думите му вицепрезидента трябва да е много деен. Втората е, че не би влязъл колегиално в битка с негови колеги, които преобладават - генерали и адмирали. „Моята офицерска чест не ми позволява да водя такава битка. Винаги съм окуражавал в...

Побойничка от клип с насилие над ученичка: Нападнах я от страх! (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607142

Поредните клипове с насилие между ученички, разпространени в интернет, показват как осем момичета от Варна обиждат, скубят и удрят друго момиче. Междувременно снимат разпрата с телефоните си.Момичетата са на възраст от 15 до 17 години и учат в различни елитни гимназии в морската ни столица. Клип с жестока гавра над момиче беше пуснат в социалните мрежи (ВИДЕО) Спорът започнал преди месеци в социалните мрежи заради момчет...

„Лельо, всички в класа слушат чалга и казаха, че съм тъп“

http://offnews.bg/news/n_1/n_636323.html

"С моя племенник, който вече е в Канада, отидохме преди време на концерт на D2, като накрая групата се разписа с маркери върху ръката му – той пожела, тъй като те имаха татуировки – с техни автографи. Когато го къпах вечерта, племенникът ми си сложи лепенки върху ръката, за да не се намокри и да може да се похвали на децата в училище. На следващия ден се върна разплакан с думите: „Лельо, всички в класа слушат чалга и казаха, че съм тъп“. Това заяви певицата и бивш кандидат за кмет на Перник - София, в интервю за OFFNews, провокирано от случващото се в българските култура и медии. Наскоро у нас и в чужбина нашумя парче на израелски диджей , в която е включена народната песен „Чичовите конье“, в което освен лека прилика в звука има и сходство във визията. Отразяването в България на Вашата песен, която също постигна доста зад граница, обаче беше никакво за разлика от популярността на чуждата. Държа да отбележа, че тя не е моя лична, а е на проекта „Земела“, в който си партнирам с Виктория Манчева, която е водещият фолклорен вокал. С нея се срещнахме в Лондон и решихме да започнем този етно проект с идеалистичната цел да запознаем света с българската музика. Според мен, това, с което един артист може да бъде забелязан навън, е идентичността, фолклора. Живях във Великобритания и ми се струваше нереално да пробия в майката на рок музкиката с рок, затова наблегнахме на фолклора. С Вики реализирахме „Чичовите конье“ като наша първа песен, направихме я без протекции, връзки, ами чисто по интуиция, идеалистично. Виктория качи песента във всички възможни платформи за музика и за нас беше изключителна радост, когато World Music Network ни регистрира и през 2014 г, влязохме на 8-о място в тяхната мартенска класация . За мен това е огромен успех, при все че нямахме нито връзки, нито протекции. Когато си навън и си свързан дълбоко с корените си в България, като че ли ставаш повече българин и се опитваш да браниш българското. След като се върнах в България и презентирах нашата версия на „Коне“, ми стана обидно, че българските медии – не общност, защото хората я харесаха – не отразиха нашата песен. Изведнъж обаче миналата седмица започнаха да ми пращат масово линкове към тази песен ( бел.авт. - на израелския диджей ) и приятели започнаха да се възмущават: „Това е толкова вулгарно, как можаха“ и т.н. Те сравняваха нашата версия с тази на израелския диджей, не аз. Този човек е направил клубно парче към българската народна песен, в което няма лошо, разбира се, но е видимо, че това не може да е случаен синхронизъм. Видеото също прилича малко на нашето. Никой не е пророк в собствената си страна явно, тъжно е, че ние не получихме подкрепа от медиите, въпреки че потърсихме усилено. В един момент се явява някакъв „корекомски“ човек, както обичам да казвам, и вече става тотален бум, 7 милиона гледания и т.н. Ние искахме нашата песен да достигне до повече хора, но не сме лъгали, въпреки че нищо не би ми коствало да си купя гледаемост в YouTube. Както Рут Колева показа . Да, тя го демонстрира. Кого ще излъжа, ако го направя, себе си ли? Но хората като че ли обичат да бъдат лъгани. Ние продължаваме да работим, имаме още 3 парчета и отиваме към албум. Дори България да не ни отчете, ние имаме подкрепата на сериозна чуждестранна компания. Тоест, проблемът Ви не е, че израелският диджей е вплел „Чичовите конье“ в свое парче, а че медиите у нас не са дали равен отзвук на двете? Именно, песента е народна, всеки има право да я ползва, няма лошо, боли ме, че медиите в България ни пренебрегнаха за сметка на един чужденец. На какво се дължи това? На комплексарщина, за нас всичко чуждо и корекомско е по-хубаво от българското. Имаме много успели българи у нас и в чужбина. И тук стигам до една друга важна тема – крайно време е българската държава да застане зад културата. Живеем в много страшни времена, а културата е нещо, което идентифицира нацията, без нея ще загинем. Както се инвестират милиарди във военното министерство и в МВР, е задължително да се увеличат парите за култура, задължително е държавата да започне да подкрепя творците, които наистина работят за изграждането и запазването на историческото ни културно наследство. Говоря за оркестрите, народната музика, стойностната музика, която формира мисълта на подрастващото поколение. Колкото и широко скроена да съм, не смятам, че Криско е редно да формира вкусовете и мисленето на моето дете. Само в държавата ли е вината за състоянието на културата ни? До голяма степен вината е в обществото, което е атрофирало на всякакви нива. Първо, ние трябва да изискваме. Аз съм от Перник и ми стана болно, защото културният дом имаше един много добър директор – Милчо Спасов, който раздвижи културата в града. Той организира концерти на камерния оркестър, на духовия, докара Теодосий Спасов и т.н. Смени се властта и го махнаха, като на негово място сложиха един плазмодий. Какво можем да направим, за да се промени това? Например, създадох Фейсбук група, която няма да остане само в интернет, с искане бюджетът за култура да се увеличи с минимум 0,7% спрямо БВП. Това ще е около 60 милиона лв., че и повече. 30 милиона от тези пари трябва да се разпределят към културните домове, читалищата и т.н. в различните общини. Друго важно е, че към момента Фонд култура към МК е 4 милиона лв., ако се осъществи искането ни, той е редно да стане 14 милиона лв. Доколкото знам, в момента от Фонд култура се дават пари само за театрални постановки, и то много малки суми, идеята ни е от него да започнат да се възползват художници, музиканти, писатели. Трябва да подкрепяме културата, защото какъв друг избор имаме? Това, което се пуска по телевизията и радиата, ли е култура? Не искам моето дете да живее в тази среда. В същото време има много държавни оркестри, които са страшни професионалисти, скъсват се от 12-часов работен ден и получават мижави пари. Една чистачка взима тройно повече пари. Трябва да се настоява, трябва да правим подписки, ако е необходимо и протести. Никой не може да ме убеди, че в България няма добри автори, музиканти и т.н. Те трябва да получават подкрепа. Трябва да се направи прозрачна комисия, която да разпределя тези пари. Какво може да направи всеки от нас, за да вдигнем културата на крак? По времето на ВСВ при Чърчил идват военните с искане за повече пари, тъй като страната изнемогвала. Тогава те предложили да се съкрати бюджетът на културата и той отказал. Културата е скъпа, но без нея не може. Тя формира възпитанието на хората. Ако на българското общество му харесва децата му да израстват в чалга среда, един 20-годишен младеж да се стреми да има скъпа кола и часовник – това е техен избор. Нещата стават много опасни. Възпитанието в училище и семейството е ключово. С моя племенник, който вече е в Канада, отидохме преди време на концерт на D2, като накрая групата се разписа с маркери върху ръката му – той пожела, тъй като те имаха татуировки – с техни автографи. Когато го къпах вечерта, племенникът ми си сложи лепенки върху ръката, за да не се намокри и да може да се похвали на децата в училище. На следващия ден се върна разплакан с думите: „Лельо, всички в класа слушат чалга и казаха, че съм тъп".

Цецка Цачева с контузия, ще ходи с патерици за месец

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607139

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е контузила единия си крак, пише "24 часа". Тя е пострадала при битов инцидент в дома си. След преглед в Правителствена болница е установено, че има фрактури в лявото коляно. Въпреки болките, шефката на парламента е отишла в кабинета си, за да прецени кои проекти са най-належащи за програмата за пленарната зала. Заради празника 22 септември тази седмица депутатите ще заседават само един ден - в сряда. В продължение на месец Цачева ще се придвижва с патерици, но няма да почива, уточниха нейни б...

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2016/09/19/2829664_video_drugite_novini/?ref=rss


Уеб новините на БНТ вече са с нова концепция и име. Рубриката "Другите новини" замени "Новините в 100 секунди".

Акцентите от вечерната емисия:

Започва най-късата седмца и астрономически и административно.

Превъртането на километража на колите втора употреба ще се криминализира.

В Аржентина киното влиза в учебната програма.

"Игра на тронове" с два "ЕМИ" рекорда.

12 пълнометражни и 22 късометражни филма влизат в битка за "Златна...

Гълъбинов и Славчев пак национали, контузеният Иван Иванов извън състава

https://www.24chasa.bg/sport/article/5771156

Гълъбинов и Славчев пак национали, контузеният Иван Иванов извън съставаНападателят Андрей Гълъбинов и Симеон Славчев бяха върнати в състава на националния отбор за световните квалификации с Франция и Швеция на 7 и 10 октомври. И в двата мача тимът на селекционера Ивайло Петев е гост. Той обяви имената на играещите в чужбина, които ще са в групата за тези двубои. В сравнение с тази за стартовата среща с Люксембург

Денят в снимки – 19 септември

http://www.dnes.bg/index/2016/09/19/deniat-v-snimki-19-septemvri.316041

Тюленът беглец Чарли, неостаряващата Хайди Клум и египетски красавици

235 млн. лв. повече в бюджета на Здравната каса иска Лекарският съюз

http://www.moreto.net/novini.php?n=331422

Българският лекарски съюз предлага на Здравата каса увеличаване на бюджета за следващата година с 235 милиона лева. Браншовата организация смята, че парите са необходими за извънболничната медицинска помощ, за да има повече направления за преглед при специалисти, обясни пред "Хоризонт" председателят ѝ доктор Венцислав Грозев: Бюджетът на НЗОК относно здрвноосигурителни плащания за 2017 година беше предоставен на парламентарно представените партии, на Министерството на здравеопазването, на Комисията по бюджет и финанси, на Здравната комисия, на НЗОК още в началото на месец август.

Тръгна дело срещу сирийци за тероризъм

https://www.24chasa.bg/novini/article/5771162

Тръгна дело срещу сирийци за тероризъм Делото срещу трима сирийци, които се опитали да преминат през България и да се включат в редиците на ИДИЛ тръгна в спецсъда. Чужденците бяха заловени в началото на годината край Свиленград на път да прекосят българо-турската граница. Тогава стана ясно, че в телефоните им имало снимки на терористи. Днес в съдебната зала адвокатите им поискаха

Три животозастрахователни дружества държат близо 60% от пазара към края на юли

http://econ.bg/Новини/Три-животозастрахователни-дружества-държат-близо-60-от-пазара-към-края-на-юли_l.a_i.729134_at.1.html

Животозастрахователните компании са продали полици за 266 818 104 лева през първите седем месеца на годината, сочат данни на Комисията за финансов...

Почина звездата от "Звукът на музиката" Шърмиън Кар

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607137

Шърмиън Кар, актрисата, въплътила се в образа на непокорната дъщеря Лизъл фон Трап в мюзикъла "Звукът на музиката", почина на 73-годишна възраст от усложненията на рядка форма на деменция, съобщи Ройтерс. Актрисата е в началото на двайсетте си години, когато приема ролята на най-голямото от седемте деца на капитан Фон Трап (Кристофър Плъмър) в отличения с награда Оскар мюзикъл. Знаковата сцена, в която Лизъл танцува с приятеля си Ролфи в стъклена беседка и пее Sixteen Going On S...

Търси се политически консенсус за ядрените реактори за АЕЦ "Белене”

http://www.investor.bg/energetika/472/a/tyrsi-se-politicheski-konsensus-za-iadrenite-reaktori-za-aec-belene-224854/

Такива решения засягат поколения напред, така че всички трябва да знаят с какво се ангажираме, каза министърът на енергетиката

Съдът отстрани от длъжност главния архитект на Община Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607138

Пловдивският окръжен съд отстрани от длъжност главния архитект на Община Пловдив Румен Русев. Какво ще стане с Тютюневия град, изчезнал сред пламъците? Магистратите намериха, че повдигнатото срещу него обвинение е за престъпление, извършено в качеството му на главен архитект на Община Пловдив, като е налице връзка между заеманата от него длъжност и осъществяване на престъплението, извършено при изпълнение на преките му служебни задължения.За Дари...

Трайков: Ако РБ не беше издигнал кандидат, хората нямаше да имат за кого да гласуват

https://www.actualno.com/politics/trajkov-ako-rb-ne-beshe-izdignal-kandidat-horata-njamashe-da-imat-za-kogo-da-glasuvat-news_563902.html

„Ако Реформаторският блок не беше издигнал своя кандидат-президентска двойка за изборите, хората нямаше да имат за кого да гласуват”, смята кандидатът за президент на РБ Трайчо Трайков. По думите му неговите колеги от коалицията се чувстват много вдъхновени. „И СД

Цената на петрола скочи след споразумението между основните производители

https://www.actualno.com/asia/cenata-na-petrola-skochi-sled-sporazumenieto-mejdu-osnovnite-proizvoditeli-news_563900.html

В началото на днешната търговия петролът поскъпна с близо 2%, следвайки изказване на венецуелския президент Николас Мадуро, че основните страни - производителки са близо до постигане на споразумение, целящо да стабилизира петролните пазари. Това поднови очакванията,

Производители от Монтанско показаха натурални храни и напитки

https://www.24chasa.bg/novini/article/5771157

Производители от Монтанско показаха натурални храни и напиткиС близо 10 милиона лева е нараснала брутната добавена стойност в земеделието в област Монтана, което показва, че аграрният сектор в региона се развива добре. Това съобщи в Монтана заместник министърът на земеделието Цветан Димитров, който откри изложението "Подкрепяме Българското": "Искам да ви уверя,

Русия, към която вървим

http://offnews.bg/news/n_1/n_636324.html

Начетох се на какви ли не коментари за изборите в Русия . А за мен те бяха интересни само в едно отношение – те ни подсказват какво евентуално може да се очаква като тенденция и у нас. Формулата е: ФД х СС х МК х ФР х ХП = ПП. Сиреч -  Фасадна Демокрация х (умножена по) Силови Структури х Медиен Контрол х Финансов Ресурс х Харизматичен Популизъм = Предизвестна Победа , пише във фейсбук специалистът по национална сигурност проф. Николай Слатински. Разбира се, при нас ще има свои специфики – относително по-слаба намеса на силовите структури (които са обезкървени и парализирани в голяма степен) и относително по-силно влияние на вложените финансови средства (в Русия вече депутатските места не са толкова ужасяващо скъпи, колкото бяха преди, сега е все по-важно одобрението „отгоре”). Но така или иначе, ние вървим натам. Това ни чака – избори, които не променят нищо, но в същото време узаконяват властта и я карат още по-уверено да смята, че е права. Много трогателно ми прозвуча по една от нашите телевизии (именно по една от нашите телевизии, доколкото е наша, но поне издържаща се от нашите данъци) изразът „системна опозиция”. Той се отнасяше за другите три партии, влезли в парламента освен путиновата. Всъщност, те са „системна”, доколкото са част от системата, но не са „опозиция”, при условие, че са пропутински креатури – едната въобще е негова, другата обира носталгичния прокомунистически вот (а Путин стимулира тази носталгия и реабилитира словесно комунизма), а третата е функция на откачения шовинистичен, руско-наци-популистки вот и по принцип играе ролята на изпускане на парата, на гламавото и карикатурно гласуване... Та и ние вървим натам – ще си имаме системна опозиция – едни ще са почти-опозиция/почти-на власт; другите ще обират носталгията по соца, третите ще „хванат” гламавия шовинизъм. Е, ще си имаме и свои специфики – малцинственият вот, русофилите (ако не се разтворят като послания между носталгиците и шовинистите), всякакви други атракции, чието предназначение е да разпръскват гласовете, а чиято цел е да докопат субсидията. И накрая, изглежда ние не сме отишли много надалеч (защото комай направихме завой и се връщаме обратно) от времето на Елцин (послегорбачовската и допутинова ера), откогато е тази истинска случка: Елцин се бори за преизбиране като президент. Една журналистка пита седнали на пейката руски селяни: Как сте, как бяхте през последните няколко години? Те й отговарят: Много сме зле, властта не мисли за нас, разпродава Русия, все по-тежко ни е да се справяме с живота! Журналистката отново пита: А за кого ще гласувате? Те: За Елцин, разбира се! Журналистката удивено: Кааак, та нали той бе президент през последните няколко години, нали той е властта, от която се оплаквате?! Защо не гласувате за неговия конкурент тогава!? А селяните й отвръщат сърдито: Като стане президент, тогава ще гласуваме за него!

Дофинансират слети и маломерни паралелки в 5 училища във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=331420

В пет училища във Варна през тази година ще има маломерни и слети паралелки. За тях ще бъде отпуснато общинско дофинансиране в размер на 16 210 лева. Става въпрос за училища на „Галата“, Константиново, Тополи, „Аспарухово“ и „Владиславово“, стана ясно на заседанието на комисията по образование към градския парламент в морската столица, предаде репортер на Moreto.

ЦСКА потвърди, че има проблем между Галчев и "единия от собствениците"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/19/2829655_cska_potvurdi_che_ima_problem_mejdu_galchev_i_ediniia/?ref=rss


ЦСКА потвърди, че има напрежение между капитана Борис Галчев и единия от собствениците. От клуба не съобщават за кого става дума, но най-вероятно това е Гриша Ганчев.

Полузащитникът е наказан да не попада в групата до второ нареждане заради системно нарушаване на вътрешния правилник. "Борис Галчев нееднократно бе предупреждаван за поведението си, но той не взе мерки и това породи проблем с единия от собствениците", написаха червените в сайта си.

След завръщането от лагера...

Как да печелим от пазарите

http://www.investor.bg/pri-bydeshtite-lideri/478/a/kak-da-pechelim-ot-pazarite-224857/

Шест основни принципа за успешния спекулант разкрива борсовият анализатор Мариян Йорданов

Меркел призна отчасти своята вина за лошия изборен резултат на ХДС

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607136

Ангела Меркел пое отговорността за лошото представяне на своя Християндемократически съюз (ХДС) на регионалните избори в Берлин, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Застанала до кандидата на ХДС за столичен кмет Франк Хенкел, федералният канцлер отбеляза, че вотът на берлинчани е зависел от много местни проблеми, но призна, че нейното решение за отваряне на границите на Германия за над милион мигранти също е било фактор. "Поемам отговорността като партиен лидер и канцлер" заяви тя.

Пакетните билети за мачовете с ПСЖ, Арсенал и Базел се продават като топъл хляб

http://www.cross.bg/arsenal-bazel-bileti-1520389.html

/КРОСС/ Пакетните билети за мачовете с ПСЖ, Арсенал и Базел се продават като топъл хляб. От петък входните пропуски бяха пуснати за продажба само за хората, присъствали на среща от предварителния кръг на разградчани срещу отбора на Виктория (Пилзен) (2:0). Само за първите два дена съобщиха, че са продадени почти 13 000 пропуска.  В неделя сутринта бе даден старт на продажбите и за всички фенове, които искат да присъстват на домакинските срещи на българския шампион от груповата фаза на Шампионската лига.  Според източници в офисите, където се разпространяват билетите, цял ден е имало опашки от хора. Така до 17,30 часа останаха само няколко свободни бройки за сектор "В". На централната ложа пък купувачи търсеха единствено горните места в секторите, които са непосредствено до козирката. Източници на "КРОСС" съобщиха, че и днес продажбата върви доста усилено. Наш читател пък ни информира, че сериозна опашка се извива и пред касите на стадион "Васил Левски", така че до часове билетите може и да свършат. Пропуските са в пакет за трите домакинства на разградчани на ПСЖ (28 септември), Арсенал (1 ноември) и Базел (23 ноември).

Корнелия Нинова: Ще победим на изборите

https://www.24chasa.bg/novini/article/5771149

Корнелия Нинова: Ще победим на изборите„Ще победим на изборите”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на червената партия, след регистрацията в ЦИК на Инициативния комитет, подкрепящ кандидата за президент и върховен главнокомандващ ген. Румен Радев и кандидата за вицепрезидент Илияна Йотова. Председателят на комитета Стефан Данаилов също бе категоричен,

България е в топ 3 по спад на строителната продукция в ЕС през юли

http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-v-top-3-po-spad-na-stroitelnata-produktsiya-v-es-prez-yuli-news254251.html

България не успява да преодолее спада в строителната продукция и за седми пореден месец обемите продължават да намаляват. Страната ни е в топ три по спад на строителството в ЕС през юли с 1.4% на месечна база и на пето място с 11.7% - на годишна, сочат данните на Евростат. Данните на Националната статистика отчетоха и продължаващо намаление през август с 5.7% на месечна база. В същото време строителният сектор в ЕС отбелязва растеж, движен предимно от сградното строителство и частни капитали. През юли спрямо юни ръстът на строителната продукция в Европейския съюз е 1.1%, а в Еврозоната – 1.8%. На годишна база увеличението е съответно 1 на сто и 3.1 на сто. Намалението на строителната продукция през юли 2016 г. у нас се определя от отрицателния темп както при инфраструктурното строителство, където спадът е с 14.2% на годишна база, така и при сградното строителство, което отбелязва понижение от 9.4%. На месечна база при сградното строителство се наблюдава лек растеж от 0.3%, докато инфраструктурното продължава да намалява с 3.3%, сочат данните на НСИ за юли. Причината за лошите данни за строителния бранш у нас са забавената реализация на европейските проекти през настоящия програмен период за изграждане на инфраструктура. На практика преди дни беше направена първа копка на участък от магистрала "Струма". Други големи европейски проекти не се реализират. Общините също не са започнали своите по нито една от програмите. Лекият ръст при сградното строителство се дължи основно на милиардната програма за "безплатното" саниране на частните жилища, както и изграждането на нови сгради за продажба на апартаменти в четирите големи града – София, Пловдив, Варна и Бургас. В ЕС най-силен растеж на строителния сектор на месечна база е отчетен във Франция 4.8%, Словения 2% и Испания 1.9%. На годишна база води Испания с 12%, следвана от Швеция 10% и Франция 3.3%. Председателстващата в момента ЕС Словакия води класацията за най-голям спад на строителна продукция през юли и на месечна (11%), и на годишна база (23.3%). Останалите страни, които са преди нас по намаление на строителните обеми на годишна база, са Унгария (-17.6%), Полша (-15.1%) и Чехия (-12.6%).

Франсоа Оланд: Нужни са още ресурси за борба с тероризма

http://www.moreto.net/novini.php?n=331421

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че са нужни още ресурси за борба с тероризма, предаде Ройтерс. Оланд, който в миналото е посочвал, че контратерористичните мерки са по-важни от икономиите на разходи за намаляване на бюджетния дефицит, каза това на церемония за жертвите на атентати.

Съд отстрани от длъжност главния архитект на Пловдив

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/19/2829647_sud_otstrani_ot_dlujnost_glavniia_arhitekt_na_plovdiv/?ref=rss


Пловдивският окръжен съд постанови днес отстраняване от длъжност главния архитект на община Пловдив Румен Русев, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в града. В хода на образуваното досъдебно производство във връзка със събарянето на сграда от тютюневите складове в града през април, той е обвинен за близо 60 нарушения на нормативната база, която регламентира проектирането, изработването на работни и подробни устройствени планове, издаването на т.нар. скици-виза и тяхната презаверка,...

Митьо Пищова и Радо Шишарката вече официално в битката за "Дондуков" 2

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607135

Митьо Пищова влезе в кандидат-президентската надпревара. В битката за "Дондуков 2" партньор ще му бъде емблематичният фолкпевец Радо Шишарката. Днес двамата внесоха в ЦИК нужните за регистрацията документи. Облечен в анцуг Димитър Маринов, както е истинското име на Митьо Пищова, внесе документите в ЦИК. Първо обясни защо е облечен в спортно облекло с трибагреника:"Символика, така беше Фидел Кастро, така съм и аз. Когато носиш герба на България, значи вярваш в България. Щом вярваш в България, хората ще повярват в теб".Той се зарече да направи мн...

Инициативен комитет застана зад ген. Радев и Илияна Йотова

http://www.cross.bg/iiotova-radev-iliyana-1520388.html

/КРОСС/ Днес, в зала 8 на НДК, се проведе учредително събрание на Инициативния комитет за издигане на кандидатурата за президент на ген. Румен Радев и вицепрезидент Илияна Йотова. Председател на Инициативния комитет е проф. Стефан Данаилов, като в него влизат над 240 души. Сред тях са лидерът на БСП Корнелия Нинова, журналистът Елена Йончева, Снежана Тодорова – председател на съюза на българските журналисти,  проф. Георги Паскалев, Васил Василев – председател на фондация „Братя Василеви“, контраадмирал Петров, Дечко Узунов – параолимпийски шампион по хвърляне на диск и много други изявени имена, формиращи общественото мнение. Сред тях има 40 професори, академици, млади предприемачи, бизнесмени, коректни работодатели, творци, архитекти, художници, музиканти, политолози, спортисти, лекари.  Комитети в подкрепа на кандидат-президентската двойка Радев-Йотова са създадени и в 38 общини в старата. „В ръцете на ген. Румен Радев и Илияна Йотова президентската институция може да изпълни своята мисия, както е записана в Конституцията“, заяви председателят на инициативния комитет проф. Стефан Данаилов. Той обясни, че познава генерала от времето, когато той се е борел за запазване на авиошколата в Долна Митрополия. „Той не се съобразяваше с исканията на властимащите и се бореше за това, в което вярва“, каза Данаилов. Според него ген

ОИСР: Светът е изправен пред рекорден брой търсещи убежище

http://www.investor.bg/drugi/338/a/oisr-svetyt-e-izpraven-pred-rekorden-broi-tyrseshti-ubejishte-224847/

В страните от ОИСР са пристигнали 4,7 млн. мигранти миналата година, което е най-високият им брой от поне десетилетие, сочи нов доклад на организацията

Двегодишни момчета близнаци паднаха в шахта в Градската градина в Шумен

https://www.24chasa.bg/novini/article/5771103

Двегодишни момчета близнаци паднаха в шахта в Градската градина в ШуменДвегодишни момчета близнаци паднаха в шахта в Градската градина в Шумен в понеделник по обяд, съобщи Нова тв. Радослав и Николай стъпили върху ламаринения капак на шахтата, той поддал и децата паднали в дупката, дълбока около 1,5 м. Братчетата са откарани в болница. Едното от тях е със счупена ръка и е настанено в отделението по ортопедия.

България сама ще орезили, ако смени кандидатурата на Бокова за ООН, смята Сакскобургготски

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607133

Шансовете на Ирина Бокова да оглави ООН са повече от сериозни, заяви пред журналисти бившият премиер Симеон Сакскобургготски. По думите му за България  ще е "абсурд" и "резил", ако смени кандидатурата си за генерален секретар на ООН в последния момент. Разнопосочните сигнали относно българската кандидатура за генерален секретар на ООН Сакскобургготски определи като голяма грешка. Замесиха Кристалина Георгиева в скандал с Ирина Бокова "Наблюдавайк...

"Протестна мрежа": Борисов да поиска извинение от "Единна Русия"

http://offnews.bg/news/n_1/n_636320.html

"Протестна мрежа" разпространи позиция срещу руския политик Пьотр Толстой, който заяви пред БНТ, че Русия просто ще купи цялата България, след като вече е купила половината от черноморието ни. "Ако това е официалната политика на управляващата партия в Русия, то това е очевидна заплаха за националната сигурност и цялостта на България", заявяват от неформаланата организация. От "Протестна мрежа" настояват и правителството да излезе с официална позиция, с която да поиска от ръководството на „Единна Русия” извинение и разграничаване от думите на Пьотр Толстой. Ето и пълния текст на позицията на "Протестна мрежа": До Министър-председателя на Република България До Министъра на външните работи на Република България, До членовете на Министерски съвет на Република България, До председателя на Народното събрание на Република България До председателя на Държавна агенция „Национална сигурност” Копие До Посланика на Руската Федерация в България На 18 септември Пьотр Толстой, кандидат-депутат и член на Висшия съвет на управляващата партия в Русия е интервюиран от репортер на БНТ. На пожелание от страна на българския репортер „Пожелаваме му, ако влезе в Думата да води доброжелателна политика към България”, Пьотр Толстой отговаря: „Разбира се, просто ще я купим цялата(България). Половината от крайбрежието вече купихме.” Горното изказване на руски политик от управляващата партия е повече от арогантно и показва свойското отношение на Кремъл (освен, ако ръководството на „Единна Русия” не се разграничи от своя представител и кандидат) към България. Изказването на политик от ранга на Толстой накърнява достойнството на българското общество и държава и не може да бъде счетено за лична гражданска позиция или мнение. Малко преди въпросното изказване, руският политик заявява: „Нужна е дълбока реформа в Европейския съюз. Смяна на ръководството му и отказ от политиката на присъединяване на страни, които влизат в зоната на национален интерес на Русия.” При тълкуването на на двата цитата не може да не изникне въпросът: България в „зоната на националния интерес на Русия” ли е, след като от части е „купена”, а целта е да бъде купена цялата? Ако това е официалната политика на управляващата партия в Русия, то това е очевидна заплаха за националната сигурност и цялостта на България. Като български граждани настояваме Министерският съвет на Република България да излезе с официална позиция, с която да поиска от ръководството на „Единна Русия” извинение и разграничаване от думите на Пьотр Толстой. Настояваме Държавната агенция „Национална сигурност” да направи задълбочена проверка на обстоятелствата, които са визирани в изказването на Пьотр Толстой.

Осъдиха монтьор, запалил при ремонт „БМВ” за над 40 000 лв.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607122

Варненски монтьор, запалил по непредпазливост оставен за ремонт автомобил, беше наказан от Районния съд в морската столица с пробация. Инцидентът е станал в последните дни на 2014 г.  36-годишният Ж. Жеков трябвало да поправи и запълни драскотини по предната броня „БМВ“. Лекият автомобил бил собственост на семейство, живеещо в чужбина и ползвало и друг път неговите услуги. Жеков разпалил печка на дърва, с която се отоплявал работилницата, вкарал в помещението чуждата кола, като предната й част се намирала в близост до печката.  Внезапно се запа...

Горанов: 7-8 млн. лева ще са загубите от освобождаването на дарените храни от ДДС

https://www.24chasa.bg/novini/article/5771089

Горанов: 7-8 млн. лева ще са загубите от освобождаването на дарените храни от ДДСПотенциалните загуби от ДДС в резултат от бъдещите дарения на храни се оценяват на между 7 и 8 млн. лева. при достигане на 0.5% от целия оборот на търгуваните храни. Това каза финансовият министър Владислав Горанов, който участва в дискусия за освобождаването от ДДС върху дарени храни заедно с омбудсмана Мая Манолова,

Алистър Браунли се отказа от победа в триатлона, за да помогне на брат си (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/19/2829638_alistur_braunli_se_otkaza_ot_pobeda_v_triatlona_za_da/?ref=rss


This is why I love sports! Amazing gesture by @AliBrownleetri helping his brother @jonny_brownlee finish! #Triathlon pic.twitter.com/6kybLHVEvT
— Pau Gasol (@paugasol) September 19, 2016

Южноафриканецът Хенри Шьоман спечели старта от Световните серии по триатлон в Косемул (Мексико), но олимпийският шампион Алистър Браунли обра овациите, след като се отказа от победата, за да помогне на своя по-малък брат Джони.

Джони Браунли, сребърен медалист от игрите в Рио, беше...

Издирват натурализиран афганистанец заради взрива в Манхатън

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607131

Полицията в Ню Йорк съобщи, че издирва 28-годишен мъж за разпит във връзка с вчерашната експлозия в американския град, предаде Асошиейтед прес. Издирваният мъж е натурализиран афганистанец на име Ахмад Хан Рахами. Властите са изпратили предупредително съобщение до мобилните телефони на милиони жители на Ню Йорк, съобщи в. "Ню Йорк таймс". "Искам да е ясно, че това лице може да е въоръжено и опасно. Всеки, който го види, трябва незабавно да позвъни на 911", каза тази сутрин кметът Бил де Блазио.

Съдът отстрани от длъжност главния архитект на Община Пловдив(СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607132

Пловдивският окръжен съд отстрани от длъжност главния архитект на Община Пловдив Румен Русев. Магистратите намериха, че повдигнатото срещу него обвинение е за престъпление, извършено в качеството му на главен архитект на Община Пловдив, като е налице връзка между заеманата от него длъжност и осъществяване на престъплението, извършено при изпълнение на преките му служебни задължения. За Дарик Румен Русев заяви, че е невинен, а защитата му - адвокат Красимир Елдъров, потвърди, че ще обжалват решението на съда.

Свидетел потвърди - акушерката Ковачева е малтретирала и други новородени

http://www.cross.bg/kovacheva-nikol-akysherkata-1520387.html

/КРОСС/С разпит на свидетели продължава и днешното заседание по делото срещу акушерката Емилия Ковачева, обвинена в опит за убийство на четиридневното бебе Никол. Преди обаче съдът да пристъпи към разпита на явилите се свидетели адвокатът на Ковачева Владислав Янев за пореден път поиска отвод на съдебния състав и прокурора. Аргументите са, че прокурорът влияе на общественото мнение. Адвокатът обвинява прокурора по делото Николай Христов в необективност, като се позовава на негови изявления, които прави около делото. Обвинява го и във формиране на негативно отношение към Ковачева, която според защитника й, била невинна. Според тезата на защитата малката Никол не била бита, а била изпусната от колежки на Ковачева. Самата Ковачева дойде със своите родители. Припомняме, през юли месец тя бе пусната от ареста срещу парична гаранция. Родителите на малката Никол днес не присъстваха в залата и бяха представлявани от адвоката си. Припомняме, инцидентът с бебето Никол се случи през април 2105 г. в столичната болница „Софиямед".Според обвинението Ковачева е нанесла множество удари с ръка и стъклено шише за хранене по главата и тялото на детето и го е задушавала с ръце в областта на врата. От ударите бебето бе с тежка черепно-мозъчна травма като имаше и опасност за живота му. Първият от свидетелите по делото срещу Ковачева е шефът на отделението, в което е работила акушерката. Той е бил и сред първите, гледали записите в нощта, в която пострада Никол

Данчо Лазаров впечатлен от „Булстрад Арена” в Русе за световното по волейбол

https://www.24chasa.bg/sport/article/5771094

Данчо Лазаров впечатлен от „Булстрад Арена” в Русе за световното по волейболПрезидентът на българската федерация по волейбол инж. Данчо Лазаров е бил впечатлен от новата русенска зала „Булстрад Арена”, съобщиха от Община Русе. След среща в кабинета на кмета на Русе Пламен Стоилов, той е разгледал мултифункционалната зала в присъствието на Владо Николов, Любо Ганев и мениджърите на залата Борислав Велков Иван Драндийски,

Жълт код за Варна утре заради валежи

http://www.moreto.net/novini.php?n=331401

През следващото денонощие времето ще е облачно и дъждовно. По- значителни ще са валежите през нощта в Североизточна България и планинските райони. Жълт код е в сила за утре във Варна. Значителни валежи с количества до 35 л/кв., на от делни места в областта се очакват и повече.

Мицотакис в Солун: Стига фалшиви обещания! Новите работни места са приоритет

http://econ.bg/Новини/Мицотакис-в-Солун-Стига-фалшиви-обещания-Новите-работни-места-са-приоритет-_l.a_i.729132_at.1.html

„Страната върви към пропаст“, заяви Кириакос Мицотакис в речта си в събота вечер при откриването на 81-вия Солунски Международен панаир. Той добави,...

Догодина велоалеите в София ще бъдат свързани в мрежа

https://www.actualno.com/sofia/dogodina-veloaleite-v-sofija-shte-bydat-svyrzani-v-mreja-news_563896.html

Над 60 километра изградени велоалеи има до момента в София. Догодина те ще бъдат свързани в мрежа. Тази седмица започва проектирането на връзките между велотрасетата в централната градска част, посочи зам. кметът по транспорт Евгени Крусев, цитиран от Дарик. "Категорично, велосипедното придвижване е най-екологичният начин за превоз в града, където реконструираме булеварди се съобразяваме с текущото положение и въпреки това изграждаме велоалеи навсякъде, където е възможно", заяви той.

Марешки си избра кандидат за вицепрезидент

https://www.actualno.com/politics/mareshki-si-izbra-kandidat-za-viceprezident-news_563898.html

Кандидатът за вицепрезидент, с който Веселин Марешки ще се яви на вота след месец и половина, е капитан 1 ранг Петър Петров. Той е дългогодишен преподавател с близо 40 години стаж във Висшето Военноморско Училище "Никола Йонков Вапцаров", доцент, доктор на науките, пенсионер.

Продавачка присвоила над 22 000 лв. от магазин, нямала как да храни децата си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607129

С 4-месечна условна присъда се размина продавачка от панагюрското село Поибрене, след като присвоила 22 600 лв. от магазина на местната кооперация, в който работила. Присъдата е с 3-годишен изпитателен срок, реши Районният съд в Панагюрище. Кражбите на жената станали известни след като председателят на селската кооперация "Средногорие" назначил ревизия в магазина, заради съмнения, че има сериозни липси. Финансовата проверка показала, че от бакалията липсват 19 319 лв., разказва "24 часа"

Общински коли ще превозват изборните материали в деня на изборите в Плевен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607130

Кметът на Плевен ще проведе консултации за изборите по въпросите за секционните комисии, политичерските квоти и т.н. На консултациите идния понеделник, за които са поканени и политическите, сили ще бъдат разгледани и някои допълнителни въпроси, един от които е този с извозването на изборните книжа в изборния ден. „Ще ги караме с общинските коли, като ще мобилизираме и част от колите на общинските фирми, и в изборната нощ няма да се разкарват изборни книжа с частни коли, а с общински коли на място ще бъдат получавани и под охрана на полицията щ...

Сакскобургготски: Смяната на кандидата за ООН би била резил и абсурд

http://www.mediapool.bg/sakskoburggotski-smyanata-na-kandidata-za-oon-bi-bila-rezil-i-absurd-news254250.html

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски се обяви срещу евентуалната смяна на българския кандидат за ООН, като я обяви за "абсурд и резил". "Наблюдавайки опита, който имам в международните кръгове и политика на всяка цена трябва да се подкрепи един кандидат и то от началото до успешния момент. Мисля, че е голяма грешка да се дават разнопосочни сигнали , но да се надяваме ,че това няма да навреди на тази кандидатура", каза Сакскобургготски. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов съобщи, че правителството ще продължи да поддържа кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН до 26 септември, когато тя трябва да е сред първите двама кандидати на поредното гласуване в Съвета за сигурност. При последния вот в Ню Йорк Бокова не успя да събере нова подкрепа и падна до петото място. "Трябва да се обърнем към това кой ще носи отговорността след като се провали една уникална възможност. Аз съм го казвал вече - може да се случи такова съчетание на обстоятелствата може би веднъж през хиляда години. Така че би било много тъжно, ако ние самите се провалим", коментира Сакскобургготски. Според него шансовете на Бокова за ООН са "повече от сериозни". "Ще я оценяват, познават я два мандата в ЮНЕСКО и то успешно, плюс уменията й - езици и друго, мисля че шансовете са наистина. Пък и дама, което може би също е модно и важно", каза Сакскобургготски, цитиран от БТА. Бившият премиер коментира още в отговор на въпрос, че следващият президент на България трябва да има познанията, които са необходими и да е човек, който да отговаря на очакванията на избирателите и допълни, че в настоящите предизвикателства това винаги е важна роля. Попитан дали България днес е независима, Сакскобургготски каза, че "независима по дух е здравословно, хубаво и е традиция, но оттам- нататък всички сме реалисти и знаем, че първо участваме в една общност, която е ЕС, след това трябва да се отгледаме и по света и разбираме какво значи независимост на практика". Но винаги е положително да има този дух и да се спазват традициите, каза той. На въпрос дали е готово българското общество за президент от турски произход Сакскобургготски каза , че като се "завърти" подобна идея е интересно понеже показва , че нямаме специални предразсъдъци или предубеждения, което пред други страни е много положително. Попитан за очакванията за мигрантска вълна Сакскобургготски посочи, че трябва да имаме готовност, както и останалите европейски страни и най-вече да се намери начин да се преборим с тази криза. По думите му вместо да се "паникьосва публиката с възможни апокалиптични сценарии", е необходимо да се помисли какво може да се направи на практика и как да се справят страните. За отношението на ЕС към Турция и отпадането на визите Сакскобургготски каза ,че трябва винаги да има диалог. По думите му, ако всеки само седи в ъгъла си и държи на нещо без по-нататъшни преговори или обмен на мисли, не се постига нищо. Не бива да са абсолютизират нещата, посочи той. Симеон Сакскобургготски участва в кръгла маса "Свободата, сигурността и върховенството на правото - демократичното общество в 21-ви век" в двореца "Врана", организирана от Либералния институт за политически анализи, фондация "Фридрих Науман" и Европейския либерален форум.

Съдът отстрани главния архитект на Пловдив

http://offnews.bg/news/n_1/n_636322.html

Пловдивският окръжен съд отстрани от длъжност главният архитект на града Румен Русев, съобщава bTV. Русев беше подведен под отговорност заради събарянето на тютюневия склад в Пловдив.  Прокуратурата поиска отстраняването му от длъжност, защото разследването срещу него продължава и той може да окаже влияние на служители на общината, които се разпитват като свидетели по делото. Може също така да укрие документи, които са в общината и са важни за разследването. Адвокатите на Русев обявиха, че ще обжалват отстраняването. Това може да се направи в 3-дневен срок пред Апелативния съд. "По-добре отстранен, отколкото да си подам оставката", коментира Румен Русев. Той заяви още, че се чувства изкупителна жертва.  Русев заедно с управителя на фирма "Одрин 8" ЕООД Георги Бранеков е обвинен за фалшифициране на документи, с които събарянето на складовете е станало възможно. Прокуратурата е установила "множество фрапантни нарушения" на разпоредбите на Закона за културното наследство.

Центърът за кариерно ориентиране на прага на новата учебна година с нови дейности

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607128

През новата учебна година Центърът за кариерно ориентиране към Регионално управление на образованието - Русе продължава дейността си. Екипът от кариерни консултанти съдействат на учениците да вземат добри и информирани решения по отношение на професионалния и личния си избор, на родителите да подкрепят децата си в този избор и на педагозите да подпомагат учениците по проблемите на кариерното ориентиране. Центърът работи по проект BG05M20P001-2.001-0001 “Система за кариерно ориентиране в училищното образование“, изпълняван от Министерството на о...

ЕС разследва люксембургска данъчна схема, предоставена на френската Engie

http://www.dnevnik.bg/evropa/2016/09/19/2829601_es_razsledva_ljuksemburgska_danuchna_shema/?ref=rss


ЕС започна днес разследване на данъчните облекчения в Люксембург, с които се е ползвал френският енергиен гигант GDF Suez, преименуван по-късно на Engie, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

За четвърти път малката европейска държава е разследвана от Брюксел за евентуално подпомагане на големи международни компании да избягват данъци, отбелязва ДПА.

"Внимателно преглеждаме данъчните споразумения между Люксембург и GDF Suez. Изглежда те противоречат на държавните...

Двойно по-малко гости на Октоберфест заради страх от тероризъм

http://www.moreto.net/novini.php?n=331417

Два пъти е намалял броят на посетителите на тазгодишното 183-то издание на Октоберфест през първия уикенд на фестивала. Една от причините са засилените мерки за сигурност заради страх от терористични нападения, съобщи днес в. "Велт", предаде БТА.

Цигарите ще поскъпнат с 10-15 стотинки от догодина

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/cigarite-shte-poskypnat-s-10-15-stotinki-ot-dogodina-224851/

Промяната в структурата на акциза се налага заради "агресивно поведение" на един от пазарните участници, заяви финансовият министър

Окръжна прокуратура привлече като обвиняем и задържа мъж за умишлено убийство

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607127

Окръжна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем 66-годишният Димчо Д. от Стара Загора за умишлено убийство. До момента е установено, че на 17 септември в землището на с. Виден, общ. Павел баня, обвиняемият умишлено е умъртвил Димитър Д., на 48 г., като му нанесъл три прободни рани по тялото. Двамата били на язовир „Копринка" да ловят риба, с тях имало още две лица. Между обвиняемия и пострадалия възникнал конфликт, последвало сборичкване, след което Димитър Д. е бил прободен с нож. Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа с постановле...

Когато Орбан хвалеше исляма и канеше мюсюлманите в Унгария (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_636304.html

"Аз искам да Ви успокоя и гарантирам, че тук всички ще бъдат посрещнати с уважение, пристигащите и от ислямския свят ще бъдат приемани с уважение и ислямът, вашият цивилизационен корен, е много уважаван." Думите са на Виктор Орбан. Унгарският премиер ги изрича на годишното събрание на Съюза на арабските банки на 9 юни 2015 г. в Будапеща. Това не е фалшиво видео, компромат или сатира към Орбан, нито апокрифен запис. Пълният текст на изказването дори е публикуван в сайта на унгарското правителство. В речта на Орбан пред Съюза на арабските банки има и още по-топли послания към исляма: "Затова за нас хората, пристигащи от ислямския свят, не представляват заплаха, а ги приветстваме - като представители на една висша цивилизация. Не се срамуваме дори от време на време да се учим от тях!" "Според нас качествен, пълен с любов и щастлив живот може да има само в такава държава, която се основава на културата на уважението и вследствие на това говори на езика на уважението! Това дотолкова се отнася тук, уважаеми дами и господа, че вие пристигате от една друга култура и цивилизация и не е все едно, че пристигащите от една друга култура - бизнес делегации, инвеститори или просто семейства, дошли на посещение, как ги посрещат!" "Ние отнасяме към него (исляма -б.р.) като към едно голямо духовно и интелектуално здание, без което в онази част на света не би имало мир и щастие, не би имало уравновесен човешки живот." Цяла година това изказване минава някак незабелязано за унгарските медии, докато преди месец блогърът Ласло Агощон решава да направи експеримент в социалните мрежи: той публикува ласкавите послания от годишното събрание на Съюза на арабските банки, без да споменава, че са на Орбан, и плаща минимална сума, за да ги рекламира сред потребители, които са симпатизанти на унгарския премиер. Следва вълна от критики и обиди към Ласло Агощон, разбира се, преди да публикува видеото и линка към сайта на правителството, които доказват, че речта е на... Виктор Орбан. В същата реч има и пасаж, в който унгарският премиер казва, че се позовава на папата: "Сега ще ви кажа един странен цитат. След финансовата криза от 2008 година, вероятно през 2009 година тогавашният ръководител на католическата църква, папата, със следващото изречение ни изненада. Цитирам го, това каза папата на християните: „Отново трябва да прочетем Корана. Ако нашите банкери познаваха поне малко правилата на шериата, нямаше да сме в това положение” Унгарците, а и българите, са свикнали с публичния образ на един друг Орбан - радикален противник на "либералните дрънканици" в ЕС, "защитник на патриотизма и национализма", оратор срещу "мюсюлманското нашествие в Европа". Пример за мнозина десни популисти, особено в Източна Европа. Орбан вече е и в унгарските учебници : в новите, поръчани от държавата учебници за 8 клас, е представен като надпартиен баща на нацията. Включена е и негова реч, в която изтъква "културната хомогенност на Унгария". Никой засега обаче не знае дали и речта му на годишното събрание на Съюза на арабските банки ще влезе в учебниците по история един ден.

"Протестна мрежа" настоява "Единна Русия" да се извини за "ще купим България"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/19/2829595_protestna_mreja_nastoiava_edinna_rusiia_da_se_izvini/?ref=rss


Министерският съвет да излезе с официална позиция, с която да поиска от ръководството на "Единна Русия" извинение и разграничаване от думите на Пьотр Толстой. Това поискаха от "Протестна мрежа", след като вчера Пьотр Толстой, кандидат-депутат и член на Висшия съвет на управляващата партия в Русия, е интервюиран от репортер на БНТ.

На пожелание от страна на българския репортер "Пожелаваме му, ако влезе в Думата, да води доброжелателна политика към България" Пьотр Толстой отговаря:...

Привлякоха като обвиняем рибар, убил колега при конфликт на язовир "Копринка"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5771041

Привлякоха като обвиняем рибар, убил колега при конфликт на язовир "Копринка"Окръжна прокуратура - Стара Загора привлече като обвиняем Димчо Д., на 66 г. от гр. Стара Загора, за умишлено убийство. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив. До момента е установено, че на 17 септември 2016 г. в землището на с. Виден, общ. Павел баня, обвиняемият Димчо Д. умишлено е умъртвил Димитър Д., на 48 г.

Как да се противоречи на шефа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/19/2829311_kak_da_se_protivorechi_na_shefa/?ref=rss


Представете си за момент, че шефът ви предлага ново начинание, което според вас няма да проработи. Или старши колега поставя срок за даден проект, който звучи нереалистично. Вие не сте съгласни с предложението, но как да му го кажете?

Според кариерните експерти естествена човешка реакция е да не искаме да се противопоставяме на по-висшестоящите, за да запазим благосъстоянието си. Това не означава обаче, че трябва да казваме "да" на всичко, което ни се спусне отгоре. В противен случай...

99 кабриолета Aston Martin Zagato за половин милион евро

https://www.24chasa.bg/avto/article/5771038

99 кабриолета Aston Martin Zagato за половин милион евроИталианското дизайнерско ателие Zagato изработи открита модификация на суперколата Aston Martin Vanquish Zagato - Volante. Премиерата на кабриолета се състоя на Конкурса за елегантност в Пебъл Бийч. При създаването на колата дизайнерите са черпили вдъхновение от екскузивните и произвеждани в малка серия астън мартини DB4 GT Zagato от 1960 г.

Само в "24 часа": Цецка Цачева пострада, има фрактури в лявото коляно

https://www.24chasa.bg/novini/article/5771037

Само в "24 часа": Цецка Цачева пострада, има фрактури в лявото коляноВъпреки това подготвя дневния ред на парламента Председателят на Народното събрание Цецка Цачева е контузила единия си крак, издадоха близки до нея. След преглед е установено, че счупване няма. Въпреки болките шефката на парламента е отишла в кабинета си, за да прецени кои проекти са най-належащи за програмата за пленарната зала.

Сакскобургготски: Би било резил, ако кандидатурата на Бокова бъде сменена

http://www.cross.bg/sakskobyrggotski-bokova-zayavi-1520386.html

/КРОСС/Би било абсурд и резил за България, ако кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН бъде сменена. Това коментира Симеон Сакскобургготски, бивш български цар /1943-1946 г./ и бивш министър-председател /2001-2005 г./ пред журналисти.„На всяка цена трябва да се подкрепи един кандидат - и то от началото до успешния момент. Мисля, че е голяма грешка да се дават разнопосочни сигнали, но да се надяваме, че това няма да навреди на тази кандидатура", каза Сакскобургготски.Запитан дали допуска възможността кандидатурата на Ирина Бокова да бъде сменена, Сакскобургготски заяви - „Това би било такъв абсурд и просто резил за България".Относно това, че премиерът Борисов допусна смяна на Бокова, ако се представи неубедително на изслушването на 26 септември, Сакскобургготски посочи - „тогава трябва да се обърнем към едно - кой ще носи отговорността, след като се провали една уникална възможност". Според него такова съчетание на обстоятелствата се случва може би веднъж през хиляда години. Би било много тъжно, ако ние самите се провалим, добави Симеон Сакскобургготски.Според бившия български премиер и шансовете на Бокова са повече от сериозни. „Ще я оценяват, познават я, има два успешни мандата в ЮНЕСКО, плюс умения, езици и друго, пък е и дама, което е модно и важно, може би", каза още той по темата

Деца паднаха в шахта в Градската градина в Шумен (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607123

Две деца - близнаци на по 2 години, паднаха през отвор на шахта в Градската градина в Шумен. Инцидентът станал по обяд край заведение в парка, където Радослав и Николай били с майка си. Момчетата си играели, когато стъпили върху ламаринен капак на шахта. Той поддал и децата паднали в кухината, дълбока около метър и половина.Линейка откара братчетата в болница, където е установена фрактура на ръката на едното дете, което е настанено в отделението по ортопедия. Другото момченце е с комоцио и е в Неврологично отделение. Няма опасност за живота на ...

Отпуснатите от ЕК пари ще отидат бежански лагери, а не за оградата по границата

http://offnews.bg/news/n_1/n_636317.html

Никаква част от европейското финансиране, осигурено за България миналата седмица, не е насочено към строежа на огради по границата. Това заяви говорителя на Европейската комисия Наташа Берто, цитирана от БТА. Берто уточни, че отпуснатите 108 млн. евро ще дойдат от фондовете за спешни нужди по бюджетите на ЕС за миграция, убежище и вътрешна сигурност.  Тези средства са предназначени за охрана на границата, за техническо оборудване и изграждане на приемни центрове, но никаква част от тях не могат да отидат за строежа на ограда по границата, каза Берто.  Европейската комисия одобри в петък искането на България за спешна помощ за охрана на границите, което беше внесено официално ден по-рано.  Очаква се ЕК да разгледа спешно и искането ни за още 52 млн. евро помощ за справяне с бежанската криза. 

С европари мотивират варненчета да учат повече

http://www.moreto.net/novini.php?n=331419

Близо 24 000 лева от еврофондовете може да получи от тази година всяко училище във Варна, което ще се включи в проекта „Твоят час“ на Министерството на образованието. Целта на програмата е развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене.

Четвърто равенство на Созопол

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607124

Созопол записа четвърто равенство във втора футболна лига. Мачът от 6 кръг срещу „Банско" завърши 0:0 пред около 800 зрители на стадион „Арена Созопол". Двата отбора ще имат нова среща на шестнадесетина финалите за купата на България на още на 21 септември в курортния град.  ...

България може да изтегли нов заем, за да плати реакторите за АЕЦ "Белене"

http://www.cross.bg/belene-bulgariya-plati-1520385.html

/КРОСС/ Министерски съвет ще реши до дни как да осигури 800 млн. лева, за да плати България реакторите за АЕЦ "Белене", заяви председателят на енергийната комисия към парламента Делян Добрев пред БНТ. Той уточни, че не е задължително парите да дойдат от държавния бюджет или от резерва. Може да бъде изтеглен държавно гарантиран заем. Вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че предложението на правителството за "Белене" ще бъде внесено за одобрение до края на годината. "Трябва да платим част от сумата за ядрените реактори. Говорих вече с някои колеги в НС, ще предложим да се вземе решение да платим около 800 млн. лв. Веднага след това руската страна ще бъде поканена, за да бъде обсъдено спирането на лихвите и в добронамерен тон да се потърси изход, така че тази огромна загуба в бюджета да се превърне в актив, а не в пасив", обясни Борисов. През юни България бе осъдена от Международния арбитраж да плати 620 млн. евро на руската компания "Атомстройекспорт" като компенсация за спрения проект "Белене". Само лихвите възлизат на 167 хил. евро на ден.  

Цигарите поскъпват с 10-15 ст. от догодина

http://www.mediapool.bg/tsigarite-poskapvat-s-10-15-st-ot-dogodina-news254249.html

Евтините цигари ще поскъпнат повече в сравнение с по-скъпите от Нова година, след като финансовото министерство връща стария механизъм на облагане с по-висока тежест върху количеството цигари и с по-ниска върху цената. Увеличението на средния клас цигари ще е с около 15 ст., на скъпия – с 10 ст., заяви финансовият министър Владислав Горанов. Той обаче не успя да си спомни с колко ще поскъпне евтиният и най-масов клас цигари. Въпреки сериозните критики от началото на 2016 г. управляващите сериозно измениха съотношенията в тютюневия акциз, което доведе до сериозно поскъпване на скъпите цигари. Обяснението тогава беше, че целта е да се облекчи тежестта върху евтините цигари, които се ползват масово. Експерти тогава твърдяха, че промяната е явно в полза на българския производител "Булгартабак", който винаги е бил силен тъкмо в масовия сегмент. Сега ведомството на Горанов на практика прави пълен обрат спрямо миналата година. Обяснението е: "агресивно поведение" на чуждестранни компании, които министърът не спомена. "Анализът на прилагането на променената структура на акциза показа, че се наблюдава доста агресивно поведение на някои от търговците, което застрашава целия пазар на тютюневи изделия. Имах среща с много от производителите и търговците - почти 90% от тях се обединиха, че старият вариант е бил по-добър, т. е. реагирахме гъвкаво на това, което е най-добро за пазара", аргументира се Горанов. Според предложението на МФ от 2017 г. специфичният акциз ще се покачи от 70 лв. на 101 лв. върху 1000 къса, а пропорционалният ще падне от 38% върху продажната цена на 27%. Общото ниво на акциза обаче ще се вдигне минимално – от 161 лв. на 1000 къса на 168 лв., което е повишение с 14 ст. Целта е да се достигне минималното равнище на акциза в ЕС от 1 януари 2018 г. - 90 евро на 1000 къса. Затова до 2018 г. включително ще има устойчиво поскъпване на цигарите, посочи финансовият министър. Същевременно Горанов и омбудсманът Мая Манолова обявиха новата схема, чрез която от догодина ще отпадне ДДС върху дарените храни. Законопроектът за целта вече беше приет от Народното събрание на първо четене. Условието е стойността на спестения ДДС да не е над 0.5% от оборота на търгуемите храните, а те да са с изтичащ срок на годност. От облекчението могат да се възползват организации, извършващи общественополезна дейност с предмет "хранително банкиране" или лица, които предоставят социални услуги и грижи. "Между 7 и 8 млн. лева са оценките за потенциална загуба за бюджета при достигането на половин процент от целия оборот на търгуемите храни, което е допустимо за бюджета и можем да си го позволим", коментира Горанов. По думите му няма да има никаква промяна и компромис от страна на държавата по отношение на качеството на дарените храни. Според новия механизъм министрите на здравеопазването и земеделието ще изготвят списък, определящ кои храни и в какъв срок преди окончателния срок на годност могат да бъдат дарявани. Първоначално идеята е била това да е 30-дневен срок, но впоследствие е решено, че това не е практично решение и той ще бъде преразгледан. В новия вариант се предвижда двамата министри да изготвят списък, който ще рамкира какво може да се дарява. Хранителната банка, която е посредник, ще разпределя храните според списъка на бенефициентите, след като те предварително бъдат определени от министъра на труда и социалната политика. Изискванията към самата хранителна банка ще са доста сериозни - например покритие от най-малко 30% от територията на страната. "Наличието на посредник, в лицето на хранителната банка дава подходяща точка на контрол, така че агенцията по храните и НАП да могат да си свършат работата", коментира още Владислав Горанов.

Митьо Пищова и Радо Шишарката вече официално кандидатпрезидентска двойка

https://www.actualno.com/politics/mitio-pishtova-i-rado-shisharkata-veche-oficialno-kandidatprezidentska-dvojka-news_563894.html

Митьо Пищова влезе в кандидат-президентската надпревара. В битката за "Дондуков 2" партньор ще му бъде емблематичният фолкпевец Радо Шишарката. Днес двамата внесоха в ЦИК нужните за регистрацията документи. Облечен в анцуг Димитър Маринов, както е истинското име на Митьо П

Меркел: Няма да има хаотично отваряне на границите като миналата година

https://www.actualno.com/europe/merkel-njama-da-ima-haotichno-otvarjane-na-granicite-kato-minalata-godina-news_563895.html

Германският канцлер Ангела Меркел обеща, че през тази година няма да се повтори миналогодишното „хаотично“ отваряне на германските граници за бежанци. Изказването й идва, след като вчера нейният Християндемократически съюз (ХДС) регистрира загуба на местните избо

Над 100 коша за раци и 1200 метра мрежи иззеха от язовир Ястребино

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607121

Служители на отдел „Рибарство и контрол - Централен Дунав" в Русе на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури са извършили специализирана нощна акция - проверка в язовир „Ястребино" край Антоново. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията.Иззети са били 1200 метра хрилни мрежи и повече от 100 кошера за раци. Намерена е била и около 60 килограма маломерна риба от видовете шаран и каракуда, която заедно с раците са били върнати във водата на язовира.От ИАРА съобщиха още, че само за седмица при проверки в страната инспекторите са конфиску...

Инициативният комитет издигна "другаря генерал" Радев за президент на НРБ

http://www.mediapool.bg/initsiativniyat-komitet-izdigna-drugarya-general-radev-za-prezident-na-nrb-news254248.html

С обръщение от страна на Велко Вълканов към Румен Радев "другарю генерал" и анонс от страна на Стефан Данаилов, че това ще бъде бъде следващият президент на "Народна република България" (НРБ, официалното название на България преди падането на комунистическия режим -бел.ред.), в понеделник бе учреден инициативният комитет, който издигна бившия шеф на Военно въздушните сили за държавен глава. Макар че Радев е кандидатура на БСП, която излъчи и кандидата му за вицепрезидент – евродепутата Илияна Йотова, целта на номинирането им от инициативен комитет бе да се привлече по-широка подкрепа. Двамата се обявиха за промяна на статуквото, в което една партия у нас владее всички институции. Каквото и да разбират под "статукво", за тях то очевидно не включва въпроси, свързани с корупция по върховете на властта, независимо правосъдие, казуса "КТБ" и последните разкрития на собственика на КТБ Цветан Василев за тайни бизнес обвързаности между премиера Бойко Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски и пр., които не намират място в публичните им изказвания. Тандемът Радев-Йотова представи накратко приоритетите си пред инициативния комитет, който час по-късно ги регистрира в ЦИК. Председател на комитета е актьорът Стефан Данаилов, който е и зам.-председател на БСП. В комитета влизат 240 души, сред които лидерът на социалистите Корнелия Нинова, журналистът Елена Йончева, Снежана Тодорова – председател на съюза на българските журналисти, параолимпиецът Дечко Узунов и "много други имена, формиращи общественото мнение", съобщават от левицата. Напред към миналото "България е в криза - на ценностите и на управлението", заяви ген. Радев пред членове на инициативния комитет, който по думите му обединявал хора от науката, бизнеса и обществения живот с една обща цел - "неотложна промяна в България, за да заеме мястото си в Европа". То - според амбициите на генерала - можело да бъде водещо в различно сфери като култура, спорт, наука. Като пример за водеща роля на България сред останалите държави в Европа той посочи, че това трябвало да се случва както "в много, много далечното, а и не чак толкова далечното минало". Според ген. Радев президентът трябва да работи за сигурността на гражданите във всички сфери, да търси консенсус и експертиза във външната политика и да активизира гражданското общество, като чува неговото мнение. По думите му държавният глава трябвало да бъде социален филтър на решения, които работят против българския народ, като им налага вето. "Искаме президентска институция, която не разделя, а обединява", заяви още ген. Радев. За себе си каза, че "никога не е работил против интересите на България" и "никога не е бил заложник на корпоративни интереси". Каза още, че като летец не е бил просто генерал, а и лидер. Според него не може да има промяна и напредък, ако няма истина - за реалното състояние на България, за причините, които ни доведоха дотук, как трябва и как може да продължим напред. Един военен летец с всяко излитане винаги залага своя живот и своето благополучие в името на живота и благополучието на другите, посочи Румен Радев за себе си, за да подсили образа на своята армейска чест, която изтъкнаха представители на Инициативния комитет. Илияна Йотова пък посочи, че началото на новия президентски мандат ще съвпадне с 10-годишнината от приемането ни в ЕС и каза, че 10 години по-късно България отново е в последните класации. Трябва да се даде на българските граждани възможност за избор и промяна, със силен президент, достоен и отговорен човек, призова тя и определи като своя кауза българското образование. Чист човек, готов да рискува не само кариерата, но и живота си Елена Йончева каза, че на България ѝ е необходим президент не само образован, а и който да милее за родината, не просто на думи патриот. Тя застава зад ген. Радев, защото е убедена, че е чист човек. Сега, когато всички говорят за интереси, освен образован и почтен, на нас ни трябва чист човек, каза журналистката. И изтъкна, че тъй като за България се говори като за прифронтова държава, а много политици вещаят бежанска криза, на страната ни ѝ трябва човек, който да е готов да рискува не само кариерата си, а и живота си. Според друг представител на Инициативния комитет пък - почетния председател на пловдивския медицински университет доц. Георги Паскалев – Радев е човек с характер и такъв трябва да бъде следващият президент. "Има много образовани по Кеймбридж, по Лондон, но те са хора без характер", каза той. "Другарю генерал, след вас вървим към победата" Проф. Велко Вълканов, който бе кандидат за президент на БСП през 1992 г., се обърна към ген. Радев с думите "другарю генерал" и го похвали за изложението. След което обясни, че не го познавал до момента, но сега като го слушал, Радев му вдъхнал доверие. И повтори: "Другарю генерал, след вас вървим към победата". Припознаваме ви като лице на промяната За да разнообразни обстановката, Стефан Данаилов подкани към микрофона "млад студент по медицина", който също бил в инициативния комитет. "Горд съм, че има и млади хора, че аз съм сред тях и че ви припознаваме като лице на промяната", каза студентът, след което увери, че бившият шеф на ВВС щял да защитава техните виждания по света. Малко преди да прикани участниците към почерпка Стефан Данаилов оповести, че бил суеверен. Тази черта от характера му пък трябваше да се разкрие заради факта, че в зала 8 на НДК, където се проведе събитието бил учреден и комитетът, чиято официална кандидатура бе Георги Първанов през 2006 г., когато спечели втори президентски мандат. Актьорът сподели, че тогава "Първанов ги изментил" и не събрал инициативния комитет след изборите, но сега разчитал на генералската войска чест на Радев това да не се повтаря.

За втори път Хасково посрещна „Пробег на мира”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607119

Хасково посрещна за втори път щафетата от световната инициатива „Пробег на мира”, която е основана преди 29 години от индийския философ, атлет и композитор Шри Чинмой. За първи път областния град бе домакин през 2014 г. Факелът на международната щафета премина през областния град в ранния следобед. Той бе внесен от 9-годишната Йолина Михова. Тя е златен медалист от тазгодишния маратон, посветен на Съединението в Пловдив. Бегачите от Австрия, Англия, Франция, Индия, Мексико, Хърватска, Молдова и България бяха посрещнати в ОУ „Христо Смирне...

Може ли една забулена жена да е истинска французойка?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607115

Може ли една забулена жена да е истинска французойка или не - дискусиите около носенето на бурките във Франция добиват все по-истерични черти. Онези, които отказват да се подчинят, си патят. Който иска да я посети в жилището ѝ в парижкото предградие Коломб, е длъжен да изчака отвън - Олиа Тагат първо облича своя никаб и чак тогава отваря вратата.Когато застава на прага пред мен, виждам само очите ѝ през процепа на дрехата. Вътре тя съблича никаба и ми казва с у...

В Истанбул са арестувани 40 предполагаеми членове на Ислямска държава

http://www.moreto.net/novini.php?n=331391

В Турция се проведе мащабна операция по задържането на предполагаеми терористи. Полицията е арестувала 40 души. Има подозрения, че са участвали във военния конфликт в Сирия, като са се борили на страната на Ислямска държава. Полицията в Турция е арестувала 40 чужденци, за които се смята, че имат връзка с екстремистка групировка Ислямска държава.

Илияна Йотова: Ако въпросът с мигрантите не се реши, проблемът ще стане хроничен

http://bulgarski.pogled.info/news/77254/Iliyana-Iotova-Ako-vaprosat-s-migrantite-ne-se-reshi-problemat-shte-stane-hronichen

/Поглед.инфо/ „Отправено ли е искане за откриване на нови бежански лагери у нас на срещата на върха на ЕС?” Това попита кандидатът за вицепрезидент на БСП Илияна Йотова по Нова телевизия. Тя каза също, че ще направи официално питане в Брюксел и очаква да получи отговор на този въпрос.

Екоексперти от РИОСВ провериха два дунавски острова - резервати

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607118

При проверки в резерватите „Китка" и „Милка", представляващи острови в река Дунав, в землището на гр. Белене, експерти на РИОСВ - Плевен не установиха нарушения на режимите на забрани, описани в заповедите и на забрани, произтичащи от Закона за защитените територии. Резерватът „Китка" е обявен със заповед №1106/02.12.1981 г. на Комитета за опазване на природната среда при Министерски съвет, за да се запази първичната характерна растителност като местообитание на морски орел. „Милка" става резерват с ПМС №849/28.03.1948 г. и заповед на Управлен...

Представяме новия LUMIX G80

http://www.cross.bg/lumix-dori-pozvolyava-1520384.html

/КРОСС/Panasonic представя новия LUMIX G80, последното попълнение в серията висококачествени фотоапарати със сменяема оптика. Снабден с широк набор от модерни технологии и практични функции, поместени в здраво и компактно тяло, LUMIX G80 е предназначен да помогне на активните фотографи и видеооператори да заснемат с лекота приключенията си, независимо от метеорологичните условия. Ключов за фотоапарата е 16.0-мегапикселовия Digital Live MOS сензор без нискочестотен филтър, позволяващ заснемане на висококачествени реалистични образи с отлична разделителна способност. Идеален за снимане на открито, фотоапаратът е оборудван с новоразработен двоен стабилизатор на образа (Dual I.S. 2), комбиниращ стабилизация в тялото и стабилизация в обектива. Модерният стабилизатор ви помага да заснемете чисти и прецизни образи, дори в тежка среда с бързи движения, като минимизира ефектите от треперенето на ръцете и или заклащането при преминаване през открит терен. В крайна сметка, животът не стои на едно място, не трябва да стоите и вие. Уловете идеалния момент с 4K PHOTO Функцията 4K PHOTO (4K ФОТО) на LUMIX G80 ви позволява да уловите идеалния момент и да го съхраните като прецизна 8-мегапикселова статична снимка. Просто снимайте, изберете желания кадър от видео поредицата и го запаметете, за да не пропускате никога важните моменти. Три изключителни 4K PHOTO функции са интегрирани в LUMIX G80: 4K Burst Shooting, 4K Burst (Start/Stop) и 4K Pre-burst

МВР хвана 15 имигранти без документи на "Тракия"

http://offnews.bg/news/n_1/n_636318.html

Полицията задържа 15 чужденци без лични документи, съобщи МВР. Те са хванати на автомагистрала „Тракия“ в два автомобил, управлявани от столичани. В една от колите, пътуващи към София, имало осем чужденци, а в другата - седем, всичките без документи за самоличност. Групата е транспортирана до районната полиция в Ихтиман, а водачите са задържани за 24 часа.

Франция се нуждае от повече ресурси, за да се бори с тероризма

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607117

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че са нужни още ресурси за борба с тероризма, предаде Ройтерс. Оланд, който в миналото е посочвал, че контратерористичните мерки са по-важни от икономиите на разходи за намаляване на бюджетния дефицит, каза това на церемония за жертвите на атентати. Оланд създава френска Национална гвардия "Трябва да направим така, че предприетите действия да бъдат с устойчив характер и тук имам предвид всичк...

Олимпийски легенди, музиканти и хиляди ентусиасти отбелязаха заедно старта на първото издание на Живей Активно! в Пловдив

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5770968

Олимпийски легенди, музиканти и хиляди ентусиасти отбелязаха заедно старта на първото издание на Живей Активно! в ПловдивНад 20 спортни активности, кулинарни уроци и игри с домашните любимци са само част от предизвикателствата за активен начин на живот, които ще се случват в целия град Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, зам-кметът на Община Пловдив Георги Титюков, български олимпийски шампиони и спортни състезатели, сред които Йордан Йовчев,

ДСБ: Възмутени сме от системния отказ на прокуратурата да разследва корупцията по върховете

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/19/2829607_dsb_vuzmuteni_sme_ot_sistemniia_otkaz_na_prokuraturata/?ref=rss


ДСБ изрази възмущение от системния отказ на прокуратурата и компетентните органи да разследват данните за корупция по върховете на властта. По-рано днес говорителят на главния прокурор заяви пред "Дневник", че държавното обвинение няма да проверява твърденията на бившия мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев в интервю от проекта "КТБ - какво се случи" и "Капитал" преди дни. За проверка на думите на Василев призова и президентът Росен Плевнелиев.

В разпространена днес...

ЦСКА: Галчев системно нарушаваше клубния правилник, предупреждаван е многократно

https://www.24chasa.bg/sport/article/5770965

ЦСКА: Галчев системно нарушаваше клубния правилник, предупреждаван е многократноРъкoводството на ЦСКА-София обяви причините за отстраняването на капитана Борис Галчев от първия състав на тима и Павел Гловодов от дублиращия тим на „червените“. Ето и официалното становище от ЦСКА: Армейци, Поради зачестилите спекулации около футболисти на ЦСКА, Ръководството на клуба желае да внесе яснота по случаите,

10 много странни животни, които наистина съществуват (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5770913

10 много странни животни, които наистина съществуват (Галерия)Природата наистина е пълна с изненади. Точно когато си мислите, че сте видели всичко, нови, странни същества възстановяват вярата ви в невъзможното. Вижте 10 наистина странни животни, за които вероятно никога не сте чували, камо ли пък да сте

Без почивни дни накуп през 2017 г.

http://www.cross.bg/pochivni-petuk-pochivame-1520383.html

/КРОСС/Догодина няма да имаме възможност за разточителни почивни дни покрай празници. Официалните почивни дни се падат най-често в събота и неделя, което лишава народа от честите 3 или 4 почивни дни накуп. Ще почиваме 4 поредни дни само по Коледа и Нова година, сочи справката в календара. Националният празник 3 март се пада в петък и ще го съединим с уикенда. По Великден ще почиваме 4 дни - от Разпети петък до Светли понеделник включително. Възкресението обаче е на 17 април и не може да се комбинира нито с почивните дни около 1 май, нито с Гергьовден. Денят на труда - 1 май, е почивен ден и се пада в петък. 24 май обаче е неделя. Съединението - 6 септември е в сряда, а това не позволява сливането на следващите два дни с уикенда. Денят на независимостта на 22 септември е в петък и влиза в почивна тройка с неработния уикенд.    

КАТ погна шумните мотористи

http://www.cross.bg/dvizhenie-alkohol-narysheniya-1520382.html

/КРОСС/КАТ започна масирана акция срещу шумните мотористи. Това се наложи след оплакванията на столичани, които реагираха срещу провелото се в събота нощно каране на мотори. В късните часове на денонощието стотици мотористи изпълниха с рев улиците на София. От МВР съобщиха, че при акцията срещу нарушения на правилата за движение са проверени общо 50 двуколесни моторни превозни средств. За констатирани нарушения на Закона за движение по пътищата с актове и фишове са санкционирани 10 водачи. На осем от тях са съставени актове - три са за липса на задължителната застраховка „Гражданска отговорност", на които са отнети шофьорските книжки и моторите им са спрени от движение, един от актовете е за поставена не на място регистрационна табела, друг е за преминаване на червен сигнал на светофара, на един водач е със съставен акт за шофиране без свидетелство за правоуправление, друг моторист е със съставен акт и отнета книжка за неплатени глоби, 1 акт и 2 фиша са издадени за други нарушения на правилата за движение. През вчерашния ден двама мотоциклетисти пострадаха при пътно-транспортни произшествия. При един от инцидентите другият участник в пътния инцидент, управлявал л.а. „Ситроен Ксантия", е шофирал след употреба на алкохол. Снощи около 22.30 ч. на бул. „Никола Мушанов" е реализирано пътно-транспортно произшествие между л.а . „Ситроен" и мотор „Хонда"

1300 деца във Варна събраха 7 тона хартия и спасиха 91 дървета

http://www.moreto.net/novini.php?n=331399

На 17 септември на входа на Морската градина за първи път в град Варна се състоя детският празник „Стара хартия за нова книга“. Акцията се проведе със съдействието на Община Варна в рамките на фестивала „Funcity+“, който е част от програмата на Варна като Европейска младежка столица 2017.

700 лв. годишен данък за такситата в Дупница ?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607112

700 лв. годишен данък върху таксиметровия превоз предлага кмета на община Дупница, инж. Методи Чимев. Въвеждането на новият данък се налага заради изменение в Закона за местните данъци и такси, приет от Народното събрание през април тази година. Данъка ще се дължи от 1 януари 2017 година. Крайното решение обаче ще бъде на ОбС Дупница. В правомощията на Общинските съвети е да определят размера на данъка върху таксиметровия превоз на пътници между 300 и 1000 лв. Това трябва да стане до 30 септември, така, че до края на месеца на свое заседание ме...

Строят Къща на децата в центъра на София

http://offnews.bg/news/n_1/n_636316.html

Национална мрежа за децата започва кампания за набиране на средства за изграждането на Къща на децата. В нея деца от различни групи, възрасти, семейства и интереси ще могат да се обучават и работят заедно. България е на едно от първите места в Европа по брой на младите хора, които нито учат, нито работят. Броят на тези млади хора се равнява приблизително на населението на град като Стара Загора. За да се промени тази негативна тенденция, децата и младите хора трябва да бъдат мотивирани още от ранна възраст да взимат участие в живота на семейството и общността, отбелязват от НМД. Набирането на средствата за изграждането на къщата започва днес. Кампанията се реализира в международната платформа Global Giving: https://goto.gg/24835. Къща на децата ще е отворена за деца, младежи и семейства от цялата страна, независимо от произхода, социалния статус и здравословното им състояние. Там младежи, излизащи от институции и приемна грижа ще могат да придобият трудов опит и умения, защото къщата ще бъде управлявана като социално предприятие. Земята за строителството е осигурена. Парцелът е 780 кв. м. и се намира в центъра на София, на бул. "Христо Ботев" между бул. "Сливница" и ул. "Цар Симеон". Предстои публичен конкурс за идеен проект. Проучванията на терена и набавянето на необходимата за старта на строителството документация вече са започнали. Първата копка за строежа на Къщата се планира за пролетта. По план тя трябва да отвори врати на 1 юни 2018 г. В къщата ще има: зали за събития и интерактивни занимания; стаи за срещи и обсъждане на актуални за децата на България проблеми и въпроси; офиси за администриране на дейността на Национална мрежа за децата; кухня; кафетерия с място за кетъринг и хостелска стая, която да осигурява устойчивост на Къщата като социално предприятие. Ще има и двор с детски и спортни съоръжения на открито. Кампанията в Global Giving трябва да набере минимум 5 000 долара до 30 септември, за да остане активна в платформата. Крайната цел на кампанията е набирането на 25 000 долара, които НМД ще вложи за организирането на архитектурния конкурс и подготовката за първа копка. Национална мрежа за децата обединява близо 140 неправителствени организации, които работят в интерес на децата в България. 

Полицията в Ню Йорк идентифицира заподозрян за взрива в неделя

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/09/19/2829587_policiiata_v_nju_iork_identificira_zapodozrian_za/?ref=rss


Властите в Ню Йорк са идентифицирали заподозрян, който е търсен за разпит във връзка с взрива в града в неделя, при които пострадаха 29 души, предаде Би Би Си.

Името на мъжа е Ахмад Хан Рахами, 28-годишен натурализиран гражданин на САЩ от Афганистан.

Полицията в Ню Йорк разпространи и снимка на заподозрения.

По-рано днес раница, съдържаща до 5 взривни устройства, избухна в гр. Елизабет, Ню Джърси, след като робот се опита да я деактивира.
...

Само Тръмп и Клинтън на първия дебат за Белия дом

https://www.actualno.com/america/samo-trymp-i-klintyn-na-pyrvija-debat-za-belija-dom-news_563890.html

Неправителствената организация, която организират кандидат-президентските избори в САЩ обяви, че единствено кандидатите от двете основни партии в страната - Хилари Клинтън от демократите и републиканецът Доналд Тръмп - ще бъдат допуснати до участие в първия дебат, насроч

Пореден задържан за предлагане на подкуп на полицейски служител

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607111

30-годишен мъж е задържан за предлагане на подкуп на полицейски служител. Днес около 10.00 часа мъжът отишъл в сектор „Пътна полиция" при ОД на МВР - Силистра, за да регистрира лек автомобил, но не притежавал необходимия набор от документи. Тогава поискал среща с началника на група „Моторни превозни средства, водачи и административно-наказателна дейност" старши инспектор Йордан Димов и му предложил сумата от 160 лева, за да разреши проблема. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Мъжът бил незабавно задържан. Дежурна оперативна група извърш...

Във вечния следобед на социализма

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/09/19/2829580_vuv_vechniia_sledobed_na_socializma/?ref=rss


Писателят Георги Господинов отново търси летливата субстанция на ежедневието през социализма, този път заедно с експерта по медии и образи Георги Лозанов и във фондовете на Софийска градска художествена галерия. Изложбата "Следобедът на една идеология" търси "художествените улики" на времето, утаили се там, където според една от хипотезите човекът и художникът най-малко подлежат на контрол - живота след пет часа вечерта, дома, кафенето, детството.

Резултатът е богат подбор от...

Отстраниха главния архитект на Пловдив (снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5770937

Отстраниха главния архитект на Пловдив (снимки)Окръжният съд в Пловдив отстрани от длъжност главният архитект на общината Румен Русев. Това стана по искане на прокуратурата. Русев е обвинен в извършване на незаконни действия в обхвата на защитена територия - става въпрос за издаване на разрешително за строеж за тютюневия склад на улица "Одрин" 8 в града.

Деца паднаха в шахта в Градската градина в Шумен (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607116

Две деца - близнаци на по 2 години, паднаха през отвор на шахта в Градската градина в Шумен. Инцидентът станал по обяд около заведение в парка, където децата Радослав и Николай били с майка си. Момчетата си играели, когат стъпили върху ламаринен капак на шахта. Той поддал и децата паднали в кухината, дълбока около метър и половина. Линейка откара малчуганите в болница, където е установена фрактура на ръката на едното дете, което е настанено в отделението по ортопедия. Другото дете е с комоцио и е в Неврологично отделение. Опасност за живота им ...

Огнян Герджиков: Недопустимо е ограничаване на права заради негласуване

http://www.cross.bg/gerdzhikov-glasyvaneto-ogranichavane-1520381.html

/КРОСС/Според бившия председател на парламента проф. Огнян Герджиков е недопустимо ограничаване на права заради негласуване. Той коментира въпроса за задължителното гласуване и приетата санкция за заличаване от избирателните списъци при две последователни негласувания на избори от един и същи вид на кръгла маса "Свободата, сигурността и върховенството на правото - демократичното общество в 21-ви век" в двореца "Врана". Форумът е организиран от Либералния институт за политически анализи, фондацията "Фридрих Науман" и Европейския либерален форум. По-демократично е гласуването да е само право, да не е задължително. Нашата действителност в последните години е такава, че гласуването се превърна в търговия, процесът на гласуването е изкривен, посочи Герджиков. По думите му като че ли задължителността на гласуването в някаква степен ще намали безобразията, които стават в изборния процес и от тази гледна точка той подкрепя задължителното гласуване. Герджиков обаче има известни резерви дали това се вмества в сегашната редакция на Конституцията за гласуването като право. Той каза, че най-много го притеснява въведената санкция за заличаване от списъците при негласуване. Според него това е недопустимо и е отнемане или ограничаване на правоспособността - нещо, което по думите му от Древен Рим насам никое демократично общество не си е позволявало. Ще бъде изненадан, ако КС не отмени закона в тази част, коментира Герджиков

ЕК: Европа не финансира изграждането на огради по българската граница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607108

Никаква част от европейското финансиране, осигурено за България миналата седмица, не е насочено към строежа на огради по границата. Това заяви на пресконференция в отговор на въпрос говорителят на Европейската комисия Наташа Берто. ЕК одобри исканата от България допълнителна помощ за справяне с бежанската криза Тя уточни, че отпуснатите на нашата страна 108 милиона евро са от фондовете за спешни нужди по бюджетите на ЕС за м...

Акушерката Емилия Ковачева с ново обвинение за побой на бебе

http://www.mediapool.bg/akusherkata-emiliya-kovacheva-s-novo-obvinenie-za-poboi-na-bebe-news254247.html

Акушерката Емилия Ковачева, подсъдима за опит за убийство на новородената Никол, вече е с ново обвинение – за побой над друго бебе, съобщи БНР в понеделник.   Както е известно, прокуратурата проверява общо три случая, за които има данни, че подсъдимата е посягала на други новородени. Те бяха установени благодарение на видеозаписи от охранителните камери, направени месец преди побоя над малката Никол в нощта на 17 срещу 18 април м.г.   Междувременно, адвокатът на Ковачева – Владислав Янев, за пореден път поиска отводите на наблюдаващия прокурор Николай Христов и съдебния състав с председател Владимир Астарджиев с мотива, че били необективни. Това стана по време на заседание по делото срещу нея в понеделник.   До отводи обаче така и не се стигна, като вместо това стана ясно, че председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов е сезирал Софийската адвокатска колегия (САК) за поведението на адвокат Янев, който на всяко заседание иска отвод на прокурора и съда и така се бави разглеждането на делото. В сигнала на Топалов до САК адвокат Янев видя опит да бъде отстранен от процеса, а Емилия Ковачева да бъде лишена от защита.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване