09/21/16 06:00
(http://www.klassa.bg/)

Без арбитражи при потребителски спорове

 Потребителските спорове няма да се решават чрез арбитраж, реши единодушно правната комисия в парламента. Депутатите от всички партии подкрепиха проекта за изменения в ГПК и обвързаните с тях промени в Закона за международния търговски арбитраж и Закона за потребителите.

Промените бяха предложени от работна група, събрана от омбудсмана Мая Манолова. Тя присъства на заседанието правната комисия, за да ги защити. Манолова посочи, че няма да е достатъчно в закона да се запише забрана за арбитражно споразумение по спорове, по които едната страна е потребител, защото монополистите, които си създават частни съдилища, са изключително упорити и тя няма да ги спре. Затова освен тази забрана в чл. 19 от ГПК се предлагат и промени в чл. 405 ГПК и чл. 47 от ЗМТА. С единия текст арбитражните решения по потребителски спорове се обявяват за нищожни, а с другия – се регламентира, че съдът отказва да издаде изпълнителен лист въз основа на такива решения.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева заяви, че принципно подкрепя измененията, но има резерви към предложението в тях ръководеното от нея ведомство да води регистър на арбитражните съдилища.

От ВКС пък предложиха да отпадне специалната компетентност на Софийския градски съд за издаване на изпълнителен лист по арбитражни решения.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване