09/21/16 05:50
(http://www.klassa.bg/)

Бизнесът ползва е-услугите само на 5 администрации

 98% от всички заявления за електронни административни услуги са подадени само в 5 администрации. Това съобщи Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара по време на дискусионния форум „Администрацията – помощник или препятствие за развитието на бизнеса в България“.

Според проучването, през миналата година 43% от е-заявленията са подадени в Агенцията по вписванията, 33 на сто в Агенцията по геодезия, картография и кадастър. 14% са изпратени на НАП, 7% на ИА „Главна инспекция по труда“ и едва 2% на Агенцията за професионално образование и обучение.

Общият брой на онлайн заявленията за 2015 г. пък е близо 2.4 млн. Над 28% от тях са подадени от граждани, 71,4 на сто от фирми и 0,1% от чужденци.

„Решението на тези проблеми е електронно правителство. В плюс е възможността да се разплащаме чрез ПОС терминали в държавните органи – съд, КАТ, общини и приходни агенции“, допълни Колев.

По думите му през последните 15 години държавата е похарчила над 3 млрд. лв. за различни форми на електронно правителство и електронизация на публичните услуги. „Това води до разработване на отделни услуги, които не си взаимодействат помежду си. Образно казано, трябва да кореспондираме отделно с всяка една от администрациите, вместо да влизаме в една точка и от там да получаваме достъп до всички администрации“, бе категоричен председателят.

Другият проблем пред родните предприемачи са високите такси, които трябва да плащат. Експертът допълва, че в повечето случаи те не са съобразени със законовото изискване да отговарят на разходите, които администрацията прави за издаване на съответните документи, разрешителни или лицензи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване