09/22/16 19:08
(http://www.klassa.bg/)

Разводът и ипотеката на жилището

 

Какво правим с нотариалния акт и с договора за ипотекапри развод. Съветът на специалистите е да се помисли за уреждане на имуществените отношения още преди сключването на брак. Не само предбрачния договор, но и една консултация с банков експерт при вземане на ипотечен заем, също ще е от голяма полза

„В най-масовия случай, когато съпрузите купуват жилище с ипотека, единият от тях е кредитополучател, а другият е солидарен длъжник. В този вариант, ако искаме да уредим нещата със собствеността, солидарният длъжник може да се откаже от неговата част в полза на кредитополучателя. Понякога се налага кредитополучателят да плати определен процент, за да придобие цялото жилище, а също така да поеме и оставащите вноски”, коментират експерти от УниКредит. При взаимно съгласие бившият солидарен длъжник може да продължи да помага. При този вариант, когато кредитополучателят поема всичко, някои и допълнително финансиране, за да бъде укрепена кредитната сделка. Ако има разногласия дали това да стане, банката се съобразява с бракоразводното решение на съда.

Детето също играе роля, когато става дума за семейното жилище. Обикновено имотът остава на този родител, на когото се присъжда детето, дори и да не е кредитополучателят, а човекът, на чието име е кредитът, трябва да продължи да го изплаща.

 

 

Цялата статия от Тук






Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване