Кабаиванска: На сцената ми е най-лесно, тя е една илюзия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608235

"Ако имам някакво предназначение в живота, това е да бъда на сцената. Там ми е най-лесно. В живота не ми е толкова лесно, но на сцената ми е всичко. Може би, защото това е една илюзия". Това споделя оперната прима Райна Кабаиванска в интервю за предаването "Комбина" по NOVA.

Тръмп обеща, че като президент ще направи повече от Клинтън за правата на жените

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/09/25/2832276_trump_obeshta_che_kato_prezident_shte_napravi_poveche/?ref=rss


Кандидатът на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ако бъде избран за президент, ще направи повече за правата на жените от съперничката си от Демократическата партия Хилари Клинтън, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

"Съперничката ми обича да казва, че от десетилетия се бори за жените, че се е борила за децата. Защо тогава 70 милиона американски жени и деца живеят в бедност или на прага на бедността в нашата страна", попита Тръмп на предизборна...

Трус с магнитуд 5 край западното крайбрежие на САЩ

https://www.actualno.com/america/trus-s-magnitud-5-kraj-zapadnoto-krajbrejie-na-sasht-news_564695.html

Земетресение с магнитуд 5 по скалата на Рихтер бе регистрирано по крайбрежието на щата Орегон, съобщи Геоложката служба на САЩ. Епицентърът му е бил на около 150 км югозападно от град Голд Бич, на дълбочина 10 км. Няма информация за пострадали и разрушения.

76 години от връщането на Южна Добруджа към България

http://www.moreto.net/novini.php?n=331835

Жители и гости на Добрич днес празнуват. Така, както преди 76 години, когато градът е ликувал след връщането на Южна Добруджа към България. На днешния ден през 1940 година българската армия влиза в града, а 25-ти септември се чества като официален празник от добричлии от 1990 година.

Волейболната националка Емилия Николова ще играе в шампиона на Япония

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/25/2832267_voleibolnata_nacionalka_emiliia_nikolova_shte_igrae_v/?ref=rss


Волейболната националка Емилия Николова ще продължи кариерата си в Япония и от новия сезон ще играе за японския шампион на НЕК.

Клубът от град Кавазаки наскоро спечели клубната титла на Азия, като на финала победи шампиона на Китай.

"За мен това е голямо предизвикателство и искам да променя малко обстановката. За първи път ще играя извън Европа и за първи път ще опитам различен стил на тренировка и волейбол като цяло. Дори още преди да съм пристигнала там, усещам много...

Българският меч над балканския възел

http://www.cross.bg/voiina-svetovna-purvata-1520892.html

/КРОСС/След фундаменталните монографии за Балканските войни и за Втората световна, академик Георги Марков обогатява историческата наука и радва читателите на исторически анализи с новия си забележителен труд - "Голямата война и българският меч над балканския възел 1914-1919" в две части: "Заплитането" и "Разсичането". Премиерата на богато илюстрираното и перфектно художествено-полиграфическо издание със знака на "Захарий Стоянов" е в понеделник от 18 часа в големия салон на централното управление на БАН. Думите, които читателят първо ще види са: "Печелим битките. Но губим войната. Юнаци, вие изпълнихте дълга си към Отечеството! Вечна ви слава и спете в мир!" Изборът и намесата на България в Първата световна война са със съдбоносни последици, които ще тегнат върху плещите и на бъдещите поколения. Академикът разкрива причините за развяването на бойните знамена само две години след националното крушение в края на Първата световна война, за да бъдат "поправени неправдите" и "всички българи да се съберат под общата държавна стряха". Юначните ни предци знаят по думите на полковник Борис Дрангов, че "Две смърти няма - без една не може" и се жертват за осъществяването на националния идеал "Целокупна България".  

Задържаха хакера, откраднал снимки от кралското семейство

https://www.24chasa.bg/novini/article/5778781

Задържаха хакера, откраднал снимки от кралското семействоБританската полиция е задържала 35-годишен мъж, заподозрян в извършване на хакерската атака на профила на Пипа Мидълтън в iCloud, съобщава телевизия Скай. В момента той е в ареста на лондонската полиция. В събота хакер разби акаунта в iCloud на сестрата на Кейт Мидълтън - Пипа Мидълтън. Той открадна около три хиляди фотографии на членове на

"Арсенал" съсипа "Челси" за 29 мин (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/sport/article/5778779

Съперникът на "Лудогорец" в груповата фаза на Шампионската лига "Арсенал" спечели категорично лондонското дерби срещу "Челси" от 6-ия кръг на английската Висша лига. Само за 29 мин домакините отказаха тима на Антонио Конте. Алексис Санчес откри резултата в 11-ата мин. 3 по-късно точен бе Тио Уолкът,

Проф. Божидар Димитров: НИМ ще възстанови паметника на Каймак-Чалан

https://www.24chasa.bg/novini/article/5778777

Проф. Божидар Димитров: НИМ ще възстанови паметника на Каймак-ЧаланНИМ е взел решение на директорски съвет да възстанови български военен паметник на Каймак-Чалан. Това каза за „Фокус” директорът на Националния исторически музей професор Божидар Димитров. „НИМ има голям опит във възстановяване на военни гробища и паметници в Македония, досега сме реставрирали над 10”, посочи той и уточни,

Енчев поиска отзоваване на българския посланик, ако Македония не се извини

http://www.cross.bg/makedoniya-poslanik-enchev-1520891.html

/КРОСС/Ако македонският посланик в София и външният министър на Република Македония не изразят съжаление за случилото се, което предполага поднасяне на извинение и ако македонските правораздавателни органи не започнат бързо производство срещу лицата, разрушили българския паметник на връх Каймак-Чалан, Министерството на външните работи да отзове българския посланик в Скопие и да обяви, че едностранно прекратява преговорите за присъединяването на Република Македония към Европейския съюз. За това е призовал независимият депутат Велизар Енчев външния министър Даниел Митов. Той изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов в което настоява МВнР да връчи нота на македонския посланик в София, с която го уведомява, че прекратяваме преговорите за Договора за приятелство - както заради разбиването на паметната плоча, така и заради липсата на адекватна реакция от македонска страна. Енчев е недоволен от това, че външното министерство на Македония не е показало ясно, че ще се потърси отговорност от извършителя на варварския акт на Каймак-Чалан. "Ако Вие (към премиера, бел. ред.) не предприемете тези стъпки, ще имам основание да заявя, че България позорно капитулира и преглъща гаврата с паметта на българските воини", категоричен е Велизар Енчев.    

Застреляха йордански писател пред съда, заради обидна карикатура за ИД

http://offnews.bg/news/n_1/n_636596.html

Йорданският писател Нахед Хатар, който беше арестуван за публикуване в социалните мрежи на обидна за исляма карикатура, е убит пред съда в Оман. Той е застрелян с три куршума в главата преди да се яви на делото срещу него.  Хатар се предаде сам на властите, след като лично йорданския премиер нареди разследване за споделената карикатура във фейсбук. Тя изобразява Бог в рая като слуга на арабин, който е в леглото с две жени и иска вино.  Роднина на Хатар обяснява, че карикатурата е публикувана, за да илюстрира религиозните възгледи на екстремистите от "Ислямска държава" и е била изтрита след гневните реакции под поста. 

Правят Музей на Дельо войвода и на хайдутството в Златоград

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608233

Следващата 2017 г. ще бъде обявена в Златоград за година на Дельо войвода, чествайки неговата 240-годишнина съгласно предложение на инициативен комитет в града, съобщи Александър Митушев, управител на Етнографския ареален комплекс. Дельо е най-безспорният герой и обединяваща фигура на Златоград, коментира Величко Пачилов, автор  на книгата „Излел е Дельо хайдутин”.  Проф. Николай Овчаров и Величко Пачилов представиха пред журналисти днес останките от къщата, за която се смята, че се е укривал Дельо войвода. Изследователят на златоградските леге...

Дамаск обвини САЩ, че са съучастници на терористите

http://svetoven.pogled.info/news/77473/Damask-obvini-SASHT-che-sa-sauchastnitsi-na-teroristite

/Поглед.инфо/ Въздушните удари, нанесени от оглавяваната от САЩ коалиция по позиции на сирийската армия в Дейр ез-Зор, доказват, че Вашингтон и неговите съюзници са съучастници в престъпленията на „Ислямска държава“ (ИД) и други терористични организации. Това заяви в събота (24 септември) външният министър на Сирия Уалид Муалем на общополитическа дискусия в Генералната асамблея на ООН, предаде „Взгляд“.

Йордански писател убит заради карикатура

https://www.actualno.com/asia/jordanski-pisatel-ubit-zaradi-karikatura-news_564694.html

Йорданският писател Нахед Хатар бе убит днес пред съда в столицата Аман, където е подсъдим за публикувана карикатура, възприета като обидна за исляма, съобщи йорданската агенция Петра. Агенцията уточнява, че Хатар е бил застрелян с три куршума и че убиецът е заловен.

Изгубен в Рила турист е бил намерен късно тази нощ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/25/2832275_izguben_v_rila_turist_e_bil_nameren_kusno_tazi_nosht/?ref=rss


В събота вечерта около 19.00 ч. турист се е изгубил в района на Мальовица в Национален парк "Рила". Това съобщават от Планинската спасителна служба (ПСС) при Българския червен кръст (БЧК), цитирани от агенция "Фокус".

Туристът не е пострадал. Изчакал е на място екипите и е бил спасен около полунощ.

Според спасителите от планинската служба туристът не е познавал планината, не е бил подготвен и с необходимата екипировка, което е довело до изгубването му.
Биляна...

Mitsubishi вади поредната концепция в Париж

http://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/mitsubishi-vadi-porednata-koncepciia-v-parizh-6059034

Този концептуален модел се задвижва от разработената от MMC съвременна хибридна електромобилна система чрез зареждане (PHEV) с три електромотора.

Най-малко 8 души са ранени при стрелба в американския град Балтимор

http://www.moreto.net/novini.php?n=331828

Нова стрелба на обществено място в САЩ. Най-малко осем души, включително тригодишно дете, бяха ранени при стрелба в американския град Балтимор, щата Мериленд, съобщи телевизия CBS. Според телевизионния канал, жертвите не са получили опасни за живота им наранявания.

Пак стрелба в САЩ, тригодишно дете сред ранените

http://www.cross.bg/grad-suobshti-dyshi-1520890.html

/КРОСС/Нова стрелба на обществено място в САЩ имаше тази нощ. Най-малко осем души, включително тригодишно дете, са ранени в град Балтимор, щата Мериленд, съобщи телевизия CBS. Жертвите не са получили опасни за живота им наранявания. Полицията съобщи, че издирва трима заподозрени за атаката, избягали от мястото на престъплението. Междувременно стана ясно, че е заловен нападателят, прострелял петима души в мол в град Бърлингтън в американския щат Вашингтон.  

Бурни реакции в Испания след смяната на Роналдо

https://www.actualno.com/football/burni-reakcii-v-ispanija-sled-smjanata-na-ronaldo-news_564697.html

Тема номер 1 на медиите в Испания е смяната на Кристиано Роналдо по време на снощния мач на Реал Мадрид срещу Лас Палмас. "Кралския клуб" записа равенство 2:2 на "Естадио де Гран Канария", а Зинедин Зидан взе решение да смени португалеца в 72-ата минута. Това не се хареса на играч

Едва 119 собственика на гори на територията на ЮЦДП – Смолян с желание държавата да им изкупи горите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608231

Едва 119 собственика на гори на територията на ЮЦДП – Смолян с желание държавата да им изкупи горите Едва 119 собственика на гори на територията на Южно-централното горско предприятие Смолян, са заявили желание държавата да им изкупи горите. Това става ясно, след като тази седмица изтече крайният срок, в който собствениците на горски територии до 5 хектара, можеха да подават молби до Държавните горски предприятия, собствеността да им се придобие  от държавата, срещу заплащане от нейна  страна. „Доколкото ми е известно, при нас са подадени най-м...

"Реал" с ново реми, "Барса" мачка без Меси (ВИДЕО)

https://www.24chasa.bg/sport/article/5778767

Второ поредно равенство в Примера дивисион направи "Реал" (М). След 1:1 с "Виляреал" грандът завърши 2:2 при гостуването си на "Лас Палмас". Марко Асенсио и Карим Бензема даваха аванс на мадридчани, но Тана и Араужо изравняваха. Двубоят ще се запомни със смяната на голямата звезда Кристиано Ронадло, който хич не изглеждаше доволен.

Австрийската партия на свободата призна Крим за руски

http://svetoven.pogled.info/news/77472/Avstriiskata-partiya-na-svobodata-prizna-Krim-za-ruski

/Поглед.инфо/ Референдумът за присъединяването на Крим към Русия бе демократичен. Това заяви в неделя (25 септември) лидерът на най-голямата опозиционна Австрийска партия на свободата (АПС) Хайнц-Кристиян Щрахе, цитиран от „Взгляд“.

Двама ранени при експлозия в магазин в Будапеща (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608230

Двама души бяха ранени при експлозия в магазин на приземен етаж в центъра на Будапеща в събота вечерта, съобщи Унгарската агенция по бедствията и авариите, цитирана от Асошиейтед прес. Пострадалите са приети в болница. Полицията и спасителните служби отцепиха района около Музикалната академия "Ференц Лист" заради взрива. Експлозията не е предизвикала пожар. Засега няма информация какви са причините за нея. Телевизия "Ай Ти Ви", цитирана от ТАСС, съобщава, че причината е изтичане на газ. Изто...

Пловдив домакин на етап от Световна купа по авиомоделизъм

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607524

На 1-ви и 2-ри октомври, 2016 г., в Пловдив ще се проведе за първи път в България етап от Световна купа по авиомоделизъм в клас F3U (FPV racing drons). Състезанието се организира от Българската федерация по авиомоделизъм, „Модел клуб-Пловдив“ и Техническия университет София – Филиал Пловдив с любезното съдействие на Община Пловдив. Спортното събитие ще се проведе на Игрище № 5 на Гребната база. Ще се наблюдава слалом за дронове и демонстрации на дистанционно управляеми системи. Входът за всички желаещи да наблюдават надпреварата е свобо...

Стрелецът в щата Вашингтон е имигрант от Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5778764

Стрелецът в щата Вашингтон е имигрант от ТурцияЗаподозряният в стрелбата в търговски център в щата Вашингтон, довела до смъртта на пет души, е имигрант от Турция Аркан Четин, съобщи местната телевизия KIRO 7, предава РИА Новости. По данни на канала, предполагаемият стрелец е на 20 години и има разрешение за пребиваване в САЩ. Очаква се той да бъде изправен пред съда на окръг Скаджит в

Стрелецът от мола във Вашингтон, прострелял 5 души, е заловен

http://www.cross.bg/prostrelyal-vashington-burlingtun-1520888.html

/КРОСС/Заловен е мъжът, прострелял петима души в мол в град Бърлингтън в американския щат Вашингтон, предадоха световните агенции, цитирани от БТВ. „Нападателят е заловен тази вечер от властите. Очакват се подробности", съобщи в социалните мрежи Марк Францис от патрулната служба на щата Вашингтон. Издирването на беглеца, прострелял четири жени и един мъж в мол в Бърлингтън продължи над 20 часа. На мястото на престъплението беше открита пушка. Засега мотивът за престъплението е неизвестен. Според ФБР няма улики, които да сочат за терористичен акт, отбелязва АП. Предстои властите да разкрият повече подробности на пресконференция.  

4230 кражби на електроенергия отчита ЧЕЗ за първите 8 месеца на 2016 г.

https://www.actualno.com/crime/4230-krajbi-na-elektroenergija-otchita-chez-za-pyrvite-8-meseca-na-2016-g-news_564693.html

142 прекъсвания на електрозахранването вследствие на посегателства над електроразпределителната мрежа отчита ЧЕЗ за периода януари-август 2016 г. 266 000 клиенти на компанията са били без ток в продължение на общо 305 часа за първите 8 месеца на годината. 4230 кражби на електроенер

Антония Григорова за "Пирин ултра": Най-тежкото състезание, направо умирачка

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/25/2832268_antoniia_grigorova_za_pirin_ultra_nai-tejkoto/?ref=rss


Антония Григорова, която заедно с Филип Филипов спечелиха първото издание на ултрамаратона "Пирин ултра" определи трасето и изживяването като "умирачка".

По всеобщото мнение маршрутът на 150-километровото състезание е най-тежкият от всички организирани до момента в България екстремни планински бягания.

През тази година Григорова спечели състезанието "Витоша 100", което обикаля Витоша без голяма денивелация. Тя спечели и надпреварата при жените на "Персенк ултра" в...

Паметникът на Каймакчалан е поставен незаконно, твърди македонското външно министерство

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/09/25/2832271_pametnikut_na_kaimakchalan_e_postaven_nezakonno_tvurdi/?ref=rss


Паметната плоча на българските воини на връх Каймакчалан в Македония е била поставена там незаконно. Това се казва в съобщение, публикувано на официалната интернет страница на македонското външно министерство, цитирано от БНР.

В съобщението не се посочва по какви причини плочата е била незаконна, нито се поднасят извинения за вандалския акт с унищожаването й. Дипломатическото ведомство в Скопие призовава "нашите приятели" в Република България да зачитат международно приетите...

Паметникът на Каймак-чалан е поставен незаконно, твърди Македонското външно министерство

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/09/25/2832271_pametnikut_na_kaimak-chalan_e_postaven_nezakonno/?ref=rss


Паметната плоча на българските воини на връх Каймакчалан в Македония е била поставена там незаконно. Това се казва в съобщение, публикувано на официалната интернет страница на македонското външно министерство, цитирано от БНР.

В съобщението не се посочва по какви причини плочата е била незаконна, нито се поднасят извинения за вандалския акт с унищожаването й. Дипломатическото ведомство в Скопие призовава "нашите приятели" в Република България да зачитат международно приетите...

6% от американците биха подкрепили Путин за президент на САЩ

http://www.cross.bg/biha-amerikantzite-pytin-1520887.html

/КРОСС/Според допитване, проведено от компанията Fidelum Partners, 6% от гражданите на САЩ са готови да подкрепят Владимир Путин за президент на страната, предаде БГНЕС. Ако пък основателят на Майкрософт Бил Гейтс издигне кандидатурата си за президентския пост, 28% от американците биха го подкрепили. Също такава подкрепа би получил и кандидатът на републиканците Доналд Тръмп. С най-голяма подкрепа сред предложените на анкетираните кандидати се оказва Барак Обама: 42% са готови отново да гласуват за него. За кандидата на Демократическата партия Хилари Клинтън биха гласували 33% от американците. Освен това 21% са изявили готовност да подкрепят актрисата Елън Дедженерис, 17% биха дали гласа си за основателя на социалната мрежа Фейсбук Марк Цукърбърг, същият процент биха гласували за един от най-богатите хора на планетата Уорън Бъфет, а 11% за баскетболиста Леброн Джеймс.  

Вижте 2-годишния Иво, който може вече да чете (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5778747

Вижте 2-годишния Иво, който може вече да чете (видео)2-годишно дете вече може да чете. Клип на малкия Иво Кирков, който обиколи интернет пространството, привлече вниманието на хиляди. Родителите на Иво - Георги и Виктория, разказаха пред NOVA, че малкият започнал да познава буквите преди около шест месеца, когато бил на две години и четири месеца. Буквите му били интересни и започнал да ги

Нощ на изкуствата в Регионален исторически музей

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607994

30 септември 19:00 - 24:00 ч.- Регионален исторически музей * Пред централен вход 19:00 ч. - Откриване /клуб за български народни танци „Тракийци"/. Лапидариум 19:30 ч. - Военен духов оркестър. 20:30 ч. - „СЛУГИНЯТА ГОСПОДАРКА", комична опера от Джовани Б. Перголези /Държавна опера Стара Загора/. Антична улица 22:00 ч. - Документален филм „Античните мозайки на Августа Траяна". II-ро експозиционно ниво 19:30 ч. - Откриване на изложба „120 години от избирането на Методий Кусев за старозагорски митрополит" /със съдействието на Тери...

Кметът на Нова Загора подписа договор за саниране на сградата на пожарната

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608100

Кметът на Нова Загора подписа договор по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за Подобряване енергийната ефективност на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението" - Нова Загора". Средствата, които ще постъпят в общината са на стойност 280 706,96 лв., от които 232 072,92 лв. са част от европейско съфинансиране, а 40 954,04 лв. - от национално. Основна цел при реализацията на проекта е постигането на най-малко клас „С" на енергопотребление на сградата. Предвиждат се и осъществяването на мерки по конструктив...

Намаляват проходите от туристи в Сливенско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608204

56 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи са функционирали през юли в Сливенска област. Общият брой на реализираните нощувки във всички места за настаняване е 8 807, като е намалял с 20.0% в сравнение с юли 2015 година. Реализираните нощувки от български граждани са 7 502 и са намалели с 12.3% спрямо същия месец на предходната година. Намалял е и броят на реализираните нощувки от чужденци с 46.7%, спрямо юли 2015 година, съобщават от Териториално статистическо бюро Сливен. Най-голям брой нощувки са реализирали чужд...

Какво ще бъде времето през следващата седмица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608228

Новата седмица ще започне с максимални температури, които на места в страната ще са под 20 градуса. В дните от сряда нататък максималните температури през деня ще достигнат над 20 градуса, до около и над 25 градуса. Следващият уикенд, който бележи началото на октомври, ще ни зарадва също със слънчево време и с летни температури. През следващата седмица в област Габрово облачността ще е променлива, а максималните температури няма да превишат 20 градуса. На 26 септември - понеделник, ще бъде предимно слънчево, с разкъсана облачност, като на ме...

Ферми за трюфели тръгват у нас

http://www.cross.bg/tryufeli-obyasni-tryufel-1520886.html

/КРОСС/В България ще се отглеждат черни летни трюфели в плантации, съобщиха от бранша по време на първия „Трюфел фест", който се провежда в град Угърчин, информира БНР. Засега у нас гъбите се събират само в горски територии, а страната ни е най-големият износител на този вид - около 150-200 тона. От следващата година у нас започва внасянето на фиданки, заразени с черен летен трюфел, посочи Цветозар Мичевски, собственик на най-голямата фирма у нас за изкупуване и изнасяне на трюфели. „Ние сме се насочили към този вид трюфел, който расте навсякъде и който в цяла България може да се отглежда. Задължително е да има вода наблизо, за да може да се напоява, като най-важното е обработката на самата плантация след залесяването", обясни предприемачът. От едно хоби вече се е превърнало в бизнес - има хора, които с това се препитават, обясни Мичевски, като подчерта, че у нас вече над 10 000 души събират трюфели. Заместник-кметът на Угърчин Мария Димова обясни, че общината ще съдейства на хората, които искат да отглеждат черен летен трюфел в плантации, като им предостави земя за ползване: „Ще инициираме законодателни промени за времето на търсене на трюфели, тъй като има период, в който изравянето на тези трюфели поврежда мицела."  

Двама полицаи са ранени при експлозията в Будапеща

https://www.actualno.com/europe/dvama-policai-sa-raneni-pri-eksplozijata-v-budapeshta-news_564688.html

От силната експлозия с неустановен произход, разтърсила снощи центъра на Будапеща, са ранени двама полицаи, предаде АФП, като се позовава на унгарската полиция. Според съобщението тя е станала в сутерена на сграда с офиси, разположена на оживено кръстовище в унгарската сто

Десетки хиляди аплодираха уникалното 3D шоу "Величието на Търновград" (Галерия)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5778704

Десетки хиляди аплодираха уникалното 
3D шоу "Величието на Търновград" (Галерия)Десетки хиляди зрители гледаха уникалния 3D мапинг спектакъл "Величието на Търновград" на Художествената галерия и Паметника на Асеневци в съботната вечер. Още два часа преди началото на шоуто хората бяха заели места по живописната уличка "Гурко" и зрителните площадки в старата част на Търново, а тротоарите и главната улица отесняха.

Четирима са участниците в конкурса за изграждане на система за велосипеди в София

http://www.cross.bg/razmer-evro-predlaga-1520885.html

/КРОСС/Комисията за избор на концесионер за изграждане и управление на система за обществени велосипеди в София, отвори документите на участниците. Отворени са предложенията на четиримата участници в конкурсната процедура: - „Метрополис Груп" АД. Дружеството предлага годишно концесионно плащане в размер на 63 920, 87 евро при продължителност на концесията 9 години.- „СОБайк" ДЗЗД. Дружеството предлага годишно концесионно плащане в размер на 80 000 евро за срок от 10 години.- „Вело Арчър София" ДЗЗД. Дружеството предлага годишно концесионно плащане в размер на 111 111,11 евро и срок на концесията 10 години.- Гражданско сдружение „София Байк". Сдружението предлага 700 000 евро за общо 8 години срок на концесията.Концесионерът, който бъде избран, трябва да изгради 33 станции с по 12-14 велосипеда, общо 400 велосипеда за първоначално въвеждане на системата в широкия градски център, а след това и разширение с още станции в други части на града, съобщава още Столична община.Цената за наем на велосипед не може да бъдат по-високи от 1.00 лв. за първия час, а за всеки следващ час може да бъде завишена също с 1 лв. Първите 30 минути от всяко използване на велосипед ще са безплатни, което на практика осигурява безплатно пресичане на центъра. Концесионерът трябва да инвестира за минимум 8 години 1,6 млн. лв., като получава право да използва 150 места за външна реклама

Slow рецепта: Брокодели

http://www.dnevnik.bg/za_baven_jivot/2016/09/25/2832270_slow_recepta_brokodeli/?ref=rss


Ястие "Брокодели" от ресторант "Слънце Луна", София

Необоходими съставки:

Ориз "басмати " - 0.060 кг
Броколи (бланширани на пара) - 0.100 кг
Червен лук - 0.050 кг
Моркови - 0.050 кг
Кашу - 0.010 кг
Кокосово мляко - 0.100 л
Чесън - 1/2 скилидка
Джинджифил - 0.010 кг
Копър
Зехтин или гхи

Начин на приготвяне:

Оризът се вари на пара 15 минути.
Морковите и лукът се нарязват на дребни кубчета, задушават се...

България подписа споразумение със САЩ за обмен на отпечатъци и ДНК профили

http://www.moreto.net/novini.php?n=331821

Вътрешният министър Румяна Бъчварова и секретарят по вътрешна сигурност на САЩ Джей Джонсън подписаха в петък във Вашингтон междуправителствено споразумение за прилагането на спогодбата от 2012 г. между България и САЩ за сътрудничество в предотвратяването и борбата с тежката престъпност.

Левон Хампарцумян: Хората имат доверие във финансовата система и банките

https://www.24chasa.bg/novini/article/5778744

Левон Хампарцумян: Хората имат доверие във финансовата система и банкитеХората имат доверие в лева, във финансовата система и в банките. Доказателство за това е ръстът на депозитите и кредитирането. Този коментар бе направен от банкера Левон Хампарцумян в студиото на предаването "Събуди се" по Нова тв. Според него ръстът на кредитирането е по-малък и неравномерно разпределен в различните градове,

Спасиха изгубен турист в Рила

http://offnews.bg/news/n_1/n_636595.html

Турист е спасен в Рила в полунощ, съобщиха от Планинската спасителна служба. Мъжът се е изгубил в района на Мальовица.  Туристът не е пострадал, изчакал е невредим спасителните екипи, уточнява Фокус. Според ПСС мъжът не е познавал планината и не е бил с необходимата за условията екипировка и облекло. 

Арестуваха хакер заради откраднатите снимки на кралското семейство

http://www.moreto.net/novini.php?n=331824

Скотланд ярд арестува заподозрян в кражба на снимки на членове на британското кралско семейство от айклауд акаунта на Пипа Мидълтън, сестрата на херцогинята на Кеймбридж – Катрин. Задържането на 35-годишния хакер е станало в южен Лондон, след което той е бил отведен в полицейското управление.

Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно за ситуацията в Алепо

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/09/25/2832266_suvetut_za_sigurnost_na_oon_se_subira_izvunredno_za/?ref=rss


Великобритания, Франция и САЩ поискаха извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН заради ситуацията в град Алепо в Сирия, предаде "Франс прес", цитирана от БНР.

Срещата е насрочена за днес следобед българско време.

Интензивните бомбардировки на контролираните от бунтовниците квартали на Алепо продължават пети пореден ден, след като преди два дни сирийската армия обяви началото на операция за превземането им, припомня АФП. Армията и бунтовниците се бият за контрола на...

Силна експлозия в центъра на Будапеща (видео)

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/silna-eksploziia-v-centyra-na-budapeshta-video-6059165

Двама души са ранени, а след това са приети в болница. Впоследствие стана ясно, че става дума за полицаи

Съветът за сигурност на ОНН се събира извънредно за ситуацията в Алепо

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/09/25/2832266_suvetut_za_sigurnost_na_onn_se_subira_izvunredno_za/?ref=rss


Великобритания, Франция и САЩ поискаха извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН заради ситуацията в град Алепо в Сирия, предаде Франс прес, цитирана от БНР.

Срещата е насрочена за днес следобед българско време.

Интензивните бомбардировки на контролираните от бунтовниците квартали на Алепо продължават пети пореден ден, след като преди два дни сирийската армия обяви началото на операция за превземането им, припомня АФП. Армията и бунтовниците се бият за контрола на...

Варненка стана „Кралица на киселото мляко" в Родопите

https://www.24chasa.bg/novini/article/5778743

Варненка стана „Кралица на киселото мляко" в Родопите23-годишната Мариана Георгиева е новата „Мис Родопи 2016". Красавицата от Варна бе коронована и за „Кралица на киселото мляко". Георгиева ще представи страната ни в Китай, съобщи Дарик. Изборът на „Мис Родопи 2016" бе част от празничната програма на Фестивала на киселото мляко, което се проведе тази седмица в смолянското село Момчиловци.

България е получила 1 млрд.лв. от сънародниците ни в чужбина

http://www.cross.bg/mlnlv-izpratili-bulgari-1520884.html

/КРОСС/Близо 1 милиард лева са изпратили от началото на 2016 г. сънародниците ни зад граница на свои близки у нас, съобщи бТВ. Данните са от справка на БНБ. Най-много, близо 200 милиона лева, са изпратили българи от Съединените щати. Испания и Гърция също остават сред страните, където се емигрирали най-много българи и съответно изпращат най-много пари у нас - съответно 174 млн.лв. и 68 млн.лв. Сънародниците ни от Обединеното кралство са изпратили у нас 65 млн.лв., тези от Италия - 59 млн.лв., а от Германия - 56 млн.лв. Според икономисти ефектът от парите зад граница за едно домакинство е съизмерим с парите от еврофондовете за един регион в държавата. Опасенията, че кризата на пазара на труда в много европейски държави ще върне масово българи у нас, не се оправдаха и парите продължават да нарастват, отчитат експерти. Те не очакват драстичен ефект и от брекзит, ако не се въведат ограничения със задна дата. „Най-вероятно Великобритания ще продължи да бъде от страните, които изпращат най-много средства в България", прогнозира пред бТВ икономистът Явор Алексиев.  

Земеделският министър се похвали с производствени ръстове

https://www.actualno.com/business/zemedelskijat-ministyr-se-pohvali-s-proizvodstveni-rystove-news_564686.html

Със ръстове във всички производства в сектора се похвали в ефира на "Дарик" земеделският министър Десислава Танева, като напомни проблеми, които съществуват в ЕС като цяло. Добрите резултати агроведомството регистрира с обиколка на всички области в страната в рамките на и

Какво време ни очаква в следващите дни?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608227

Предимно слънчево време ни очаква в следващите дни, съобщава БГНЕС. Новата седмица ще започне с максимални температури, които на места в страната ще са под 20 градуса. В дните от сряда нататък максималните температури през деня ще достигнат над 20 градуса, до около и над 25 градуса. Следващият уикенд, който бележи началото на октомври, ще ни зарадва също със слънчево време и с летни температури. На 26 септември - понеделник, ще бъде предимно слънчево, с разкъсана облачност, като на места в Източна България се очаква да превали слабо. Минимални...

Какво значи свръхзвуково отслабване?

http://www.dnes.bg/index/2016/09/25/kakvo-znachi-svryhzvukovo-otslabvane.316484

Чрез новото апаратно отслабване се борят неивазивно проблемни зони като "любовни дръжки"

Проведена е спасителна операция за изгубен турист в района на Мальовица в Рила

https://www.actualno.com/society/provedena-e-spasitelna-operacija-za-izguben-turist-v-rajona-na-maliovica-v-rila-news_564689.html

Снощи около 19.00 часа турист се е изгубил в района на Мальовица в Рила. Това съобщиха за „Фокус” от Планинска спасителна служба (ПСС) при Българския червен кръст (БЧК). Туристът не е пострадал. Изчакал е на място екипите и е бил спасен около 00.00 часа. Според спасителите от планинската служба туристът не е познавал планината, не е бил подготвен и с необходимата екипировка, което е довело до изгубването му.

Ибрахимович: Не трансферирай Погба другаде, защото ще ти счупя краката

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/25/2832264_ibrahimovich_ne_transferirai_pogba_drugade_zashtoto/?ref=rss


Нападателят Златан Ибрахимович отправил странна заплаха към мениджъра Мино Райола преди присъединяването на Пол Погба към "Манчестър юнайтед".

Шведът искал от Райола да доведе френския полузащитник в "Юнайтед", след като самият той се премести там от ПСЖ през лятото.

В крайна сметка желанието на 34-годишния нападател било изпълнено и Погба премина на "Олд Трафорд" за рекордната трансферна сума от 89 милиона паунда.

"Златан подписа с "Манчестър юнайтед" и ми се...

Двама ранени при взрив в Будапеща

http://www.cross.bg/bydapeshta-suobshti-eksploziya-1520883.html

/КРОСС/Двама души бяха ранени при експлозия в Будапеща, съобщи АП. Взривът е станал в магазин на приземен етаж в центъра на Будапеща, съобщи Унгарската агенция по бедствията и авариите. Пострадалите са приети в болница. Полицията е отцепила района. Не са известни мотивите за взрива. Полицията посочва, че става дума за газова експлозия.  

Спасиха изгубен турист в Рила

https://www.24chasa.bg/novini/article/5778738

Спасиха изгубен турист в РилаСнощи около 19.00 часа турист се е изгубил в района на Мальовица в Рила. Това съобщиха за „Фокус” от Планинска спасителна служба (ПСС) при Българския червен кръст (БЧК). Туристът не е пострадал. Изчакал е на място екипите и е бил спасен около 00.00 часа. Според спасителите от планинската служба туристът не е познавал планината,

Най-малко осем души са ранени след нова стрелба в САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/09/25/2832262_nai-malko_osem_dushi_sa_raneni_sled_nova_strelba_v/?ref=rss


След нова стрелба на обществено място в САЩ бяха ранени най-малко осем души, включително тригодишно дете, съобщи телевизия CBS, цитирана от БНР. Инцидентът този път е бил в американския град Балтимор, щата Мериленд.

Според телевизионния канал, жертвите не са получили опасни за живота им наранявания. Полицията съобщи, че издирва трима заподозрени за атаката, избягали от мястото на престъплението.

В същото време стана ясно, че е заловен нападателят, прострелял петима души в...

Откриха висока концентрация на радиоактивен цезий в язовири край авариралата АЕЦ "Фукушима"

http://www.cross.bg/dunoto-yazoviri-bekerela-1520882.html

/КРОСС/Висока концентрация на радиоактивен цезий е открита на дъното на най-малко 10 големи язовира в радиус от близо 45 км около авариралата през 2011 г. АЕЦ "Фукушима-1", съобщават японски медии, позовавайки се на изследване на Министерството на околната среда на Япония. Специални норми за съдържанието на радиоактивни вещества на дъното на язовири не са определени, но за сравнение се предлага да се използват максимално разрешената концентрация на съдържание на цезий в местата за складиране на почва и боклук, които специалистите събират при дезинфекция на почвата - 8000 бекерела на килограм. Този показател е значително превишен в посочените язовири. На дъното на "Гамбе", язовирът, който е най-отдалечен от авариралата АЕЦ, концентрацията е 27 533 бекерела на килограм, а на дъното на язовир "Мано" - 26 859 бекерела на килограм. Водата от тези язовири се използва и в селското стопанство и за пиене. По думите не специалисти заплаха за здравето на хората в момента няма, но такъв риск може да се появи в бъдеще. Радиоактивните вещества попадат в язовирите от реките и потоците, които минават през гори, където и досега не е възможно да се направи обеззаразяване. През март 2011 година след вълна цунами от строй излязоха системите за енергоснабдяване и охлаждане на АЕЦ "Фукушима-1". В резултат започна да се топи ядреното гориво на три реактора, последваха взривове и изхвърляне на радиоактивни вещества в атмосферата

Над 30 зрелищни суперколи показват във Велинград

http://www.cross.bg/drive-ferrari-edition-1520881.html

/КРОСС/Повече от 30 впечатляващи суперавтомобила ще може да се видят днес във Велинград, който е една от дестинациите в есенното Премиум Рали София-Свети Влас „Go To Drive Edition". Градът е избран за церемонията по награждаването на победителите, която ще се проведе от 14 часа в центъра. Състезанието на четири колела съчетава представянето на мощни коли с опознаването на различни кътчета от България. За публиката една от атракциите е да види на една място легендарни машини, сред които представители на Ferrari - GTB Fiorano, Ferrari 458 Italia Spyder, Benley Continental GT S, Porsche Turbo S Tech Art, Lotus Exige Cup R, Dodge Viper, Chevy Corvette C06, Chevrolet Camaro SS, както и бегачки от немската тройка, като AMG дивизята - CL63, SL55, S63, BMW 7 Mansory, BMW 6GT, а от AUDI ще присъстват няколко версии на RS и S сериите. Организаторите издават, че се очаква да участват автомобили, които са лимитирана серия и едни от първите за Европа. По време на награждаването ще се проведе и последното изпитание за участниците, а именно "Най-добра генерация", което ще покаже кой от суперавтомобилите притежава най-добър звук. Всичко това гарантира атрактивно шоу за зрителите и незабравими емоции за участниците в "GO TO Drive Edition" Програмата и изпитанията се изготвят със съдействието на професионални автомобилни състезатели и съдии

Какво разочарова Борисов след срещата във Виена

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/kakvo-razocharova-borisov-sled-sreshtata-vyv-viena-6059164

Мълчанието бе това, което разочарова българския премиер вчера, защото той очакваше категорични решения от Европейския съюз

Асфалтираха дърво в Кючука, районното кметство се зае със случая

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607519

На странна проява на инфраструктурна мисъл се натъкна репортер на Дарик в пловдивския квартал Кючук Париж. Става въпрос за дърво, чиито корени са покрити със синя на цвят асфалтово-бетонна смес. От районното кметство заявиха, че асфалтът ще бъде разбит, за да бъде спасено дървото.    ...

Танц, музика и природа в музикално-танцовия спектакъл за деца „Едно лято в едно блато”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607989

На 28 септември от 10:00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора може да видите мюзикъла за деца и от деца „Едно лято в едно блато" - съвместна продукция на малките артисти от Детско-юношеска школа за опера и балет/ДЮСОБ/ „Маргаритки" при Държавна опера-Стара Загора и артисти на Операта. Спектакълът е плод на работата на старозагорски творци - създатели и изпълнители. Той апелира към опазване на околната среда и грижа за застрашените животински видове в България и е уникален сценичен продукт с образователна насоченост, научна обосновано...

Ще търсим още газ у нас

http://www.moreto.net/novini.php?n=331830

България ще обяви за втори път конкурс за търсене и проучване на природен газ от ново находище - Враца Запад. Това обяви пред БНТ зам. министърът на енергетиката Жечо Станков. Той присъства на международна газова конференция в София организирана от българския енергиен и минен форум.

Мъж загина, след като се обърна с колата си край Варна

http://offnews.bg/news/n_1/n_636594.html

42-годишен мъж загина във Варна, след като колата му се преобърна заради висока скорост, съобщи МВР в морския град.  Инцидентът е станал тази нощ на пътя между село Казашко и Варна. Шофьорът е изгубил контрол над автомобила, обърнал се е и е загинал на място на Крайезерния път. По случая е образувано досъдебно производство. Изясняват се причините и обстоятелствата, довели до инцидента.

Мъж загина в пътен инцидент край Варна, колата му се преобърнала

https://www.24chasa.bg/novini/article/5778723

Мъж загина в пътен инцидент край Варна, колата му се преобърналаВодач на лек автомобил е загинал вследствие на пътен инцидент на Крайезерния път, в отсечката до бившия Домостроителен комбинат. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Варна. Тежкото пътнотранспортно произшествие е възникнало тази нощ, около 00:45 часа. 42-годишният водач на лек автомобил, движейки се от с.

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас

http://www.cross.bg/voennoslyzheshti-ot-syhoputnite-voiiski-ynishtozhiha-nevzriven-boepripas-1520880.html

/КРОСС/На основание отправено искане от Главния комисар на МВР Георги Костов и по разпораждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, днес 24.09.(събота), формирование за овладяване и/или преодоляване на последствия от бедствия от състава на в.ф. 26400 - Благоевград, разузна и унищожи силно корозирала бойно-отбранителна граната тип 'Бухалка"- модел от Втората световна война, открита на язовирната стена на язовир Дренов дол, с.Скримяно,община. Кюстендил. Действията на военнослужещите продължиха от 14.30 до 18.50 ч. Ръководител на групата бе капитан Борислав Войнов.

САЩ и ЕС искат Русия да спаси примирието в Сирия

https://www.actualno.com/asia/sasht-i-es-iskat-rusija-da-spasi-primirieto-v-sirija-news_564682.html

САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия и Евросъюзът призовават Русия да предприеме извънредни стъпки за възстановяване на режима на прекратяване на огъня в Сирия. Това се заявява в писмена декларация, приета след среща в събота на ръководителите на външнополитиче

Босненските сърби гласуват в "референдум" за собствен национален празник

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/09/25/2832258_bosnenskite_surbi_glasuvat_v_referendum_za_sobstven/?ref=rss


Сърбите в Босна и Херцеговина гласуват в неделя дали 9 януари да бъде обявен за Ден на държавността, въпреки че Конституционният съд на страната постанови, че подобно решение би било незаконно.

Западните държави също призоваваха да не се провежда т.нар. референдум, тъй като той може само да раздуха етническо напрежение в балканската държава, населена още от хървати и босненски мюсюлмани.

Русия обаче подкрепя референдума и сръбският лидер Мирослав Додик бе на консултации в...

На ГКПП Кулата трафикът е спокоен

https://www.24chasa.bg/novini/article/5778729

На ГКПП Кулата трафикът е спокоенТрафикът през ГКПП Кулата е нормален и спокоен, съобщиха минаващи пътници. Няма задръствания и опашки. Очаква се движението да стане по-интензивно следобед. Натоварено ще бъде и по главен път Е-79 в посока от ГКПП Кулата към София, както и по направлението ГКПП Илинден-Гоце Делчев-Банско-Симитли. От ОД на МВР – Благоевград са създали необходимата

Очаква се интензивен трафик в последния ден от дългата почивка

http://www.cross.bg/sofiya-dvizhenieto-platnoto-1520879.html

/КРОСС/Голямото прибиране след четирите почивни дни около Деня на независимостта започва. Очаква се интензивно движение на изходите на София - по автомагистралите „Тракия", „Хемус" и „Струма" и главен път Е-79 София-Кулата, информират от АПИ. Над 400 000 души се предполага, че са пътували през празничните дни от четвъртък насам. Близо 100 хиляди от тях в чужбина, най-вече в Северна Гърция и плажовете на Халкидики. Засилени проверки по пътищата предстоят в неделя, уточнява NOVA. В последния почивен ден от дългата почивка между 14 и 20 часа, ще бъде ограничено движението на тежкотоварните камиони над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Целта е повишаване на безопасността, увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата и по-спокойно пътуване за предстоящите четири почивни дни около деня на независимостта на България - 22 септември. Очаква се интензивно движение на изходите на София, по автомагистралите "Тракия", "Хемус" и "Струма" и път I-1 (Е-79) София - Кулата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на "Пътна полиция", която следи и предприема необходимите действия за организацията на движението. Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR)

Вижте 2-годишния Иво, който познава буквите и може да чете (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608225

2-годишно дете вече може да чете. Клип на малкия Иво Кирков, който обиколи интернет пространството, привлече вниманието на хиляди. Родителите на Иво - Георги и Виктория, разказаха пред NOVA, че малкият започнал да познава буквите преди около шест месеца, когато бил на две години и четири месеца. Бу...

В България ще се отглежда черен трюфел в плантации

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/v-bylgariia-shte-se-otglejda-cheren-triufel-v-plantacii-225136/

В момента един килограм черен трюфел се изкупува за 300 лева за първо качество и за 60 лева за второ

БСП няма кандидат-президент, който да събере над 15% от вота, смята Ламбо

http://www.cross.bg/danailov-radev-politicheski-1520878.html

/КРОСС/Имахме предложение към наш човек, много преди ген. Радев, но той отказа. Това призна в ефира на Нова телевизия зам.-председателят на БСП Стефан Данаилов. Ламбо поясни, че въпросният човек бил ярка партийна личност, но запази името му в тайна. Самият Стефан Данаилов също получил предложение, но не го приел. По думите му, хората в БСП не могат да простят на онези, които напуснали и отишли в АБВ. В БСП все пак преглътнали този факт и решили да опитат заедно с АБВ в президентската надпревара, но партията на Първанов им се „качила на главата". „Ние нямаме реална кандидатура, която да ни донесе повече от 15-16%", прогнозира Ламбо.Основният опонент на БСП ще бъде ГЕРБ. Според Данаилов е важен балотажът, тъй като допуска, че тогава левият вот ще се обедини около кандидатурата на ген. Радев. Според него народът иска промяна на статуквото. „Всички кандидати от другите политически сили са участници в това статукво. Как ще го променят", запита проф. Данаилов. Той изтъкна основното предимство на ген. Радев - не е участвал в политически игри. През целия си живот той е пазил небето на България. Най-големият проблем на БСП е, че не си готви предварително кадрите. Партията се изтощила. „Колко народ излезе от тази партия. Това роене изтощи", коментира още проф. Данаилов.  

Кунева заминава на работно посещение в Израел

https://www.actualno.com/education/kuneva-zaminava-na-rabotno-poseshtenie-v-izrael-news_564681.html

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева заминава на работно посещение в Израел. Днес тя ще се срещне с учители, родители и ученици от Българското училище в Тел Авив, както и с представители на българската общност в Йерусалим, съобщиха от МОН. Утр

Снимат филм за Габровския шоколад по време на Празника на пестила

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608226

Екип на режисьора Георги Михайлов снима филм за Габровския шоколад по време на Празника на пестила в Етнографски музей на открито „Етър". Продукцията е предназначена за голяма телевизия и е част от поредица, посветена на кулинарни теми с отношение към етнографията и културата на местните общности. От думите на Георги Михайлов става ясно, че напоследък в цяла България има бум събития, които представят бита на народа в миналото. „Вече има много кулинарни празници, с основен акцент - п...

"Голямото прибиране" предстои, възможни са задръствания

https://www.24chasa.bg/novini/article/5778692

"Голямото прибиране" предстои, възможни са задръствания"Голямото прибиране" след четирите почивни дни около Деня на Независимостта започва. Очаква се интензивно движение на изходите на София - по автомагистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Струма“ и главен път Е-79 София-Кулата, информират от Агенция "Пътна инфраструктура". Прогнозите са, че над 400 000 души ще се завърнат обратно в София след кратката

Пак стрелба в САЩ, тригодишно дете сред ранените

http://offnews.bg/news/n_1/n_636593.html

Нова стрелба на обществено място в САЩ имаше тази нощ. Най-малко осем души, включително тригодишно дете, са ранени в град Балтимор, щата Мериленд, съобщи телевизия CBS. Жертвите не са получили опасни за живота им наранявания. Полицията съобщи, че издирва трима заподозрени за атаката, избягали от мястото на престъплението. Междувременно стана ясно, че е заловен нападателят, прострелял петима души в мол в град Бърлингтън в американския щат Вашингтон. 

ООН се събира за Алепо

http://www.cross.bg/sigyrnost-myalem-terorizma-1520877.html

/КРОСС/Съветът за сигурност на ООН ще се събере днес, за да обсъди ескалацията на боевете в сирийския град Алепо. През последните дни в града се водят кръвопролитни сражения между ислямистката опозиция и правителството. Великобритания, Франция и САЩ са инициатори са свикването на извънредната среща на Съвета за сигурност на ООН. Сирийският външен министър Уалид Муалем обяви, че родината му върви във военната победа. Армията напредвала бързо във войната срещу тероризма с подкрепата на Русия, Иран и бойците от ливанската групировка Хизбула, предаде АП. Уалид Муалем обвини Саудитска Арабия и Катар се опитват да насядат тероризма в Сирия.  

Васко Василев: Със Стинг сме правили заедно йога

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5778693

Васко Василев: Със Стинг сме правили заедно йогаСъс Стинг сме приятели, но сега той живее повече време в САЩ и скоро не сме се виждали, разказа цигуларят Васко Василев пред Би Ти Ви. Той гостува в предаването „Тази неделя“. Известният в цял свят български музикант сподели, че и двамата със Стинг са увлечени по йогата и дори са практикували заедно.

Задържаха заподозрян за убийствата в мола на Бърлингтън

https://www.actualno.com/america/zadyrjaha-zapodozrjan-za-ubijstvata-v-mola-na-byrlingtyn-news_564679.html

Мъж, за кой се предполага, че е открил отъня в търговски център в щата Вашингтон, при която бяха убити петима души е бил задържан ден след атаката, съобщиха властите, предава Sky News. Сержант Марк Франсис щатската полиция назова заподозреният като Аркан Четин, на 20 години, от Оу

Васко Василев: Със Стинг сме правили заедно йога

https://www.24chasa.bg/novini/article/5778693

Васко Василев: Със Стинг сме правили заедно йога Със Стинг сме приятели, но сега той живее повече време в САЩ и скоро не сме се виждали, разказа цигуларят Васко Василев пред Би Ти Ви. Той гостува в предаването „Тази неделя“. Известният в цял свят български музикант сподели, че и двамата със Стинг са увлечени по йогата и дори са практикували заедно.

Република Сръбска гласува на спорен референдум

http://www.cross.bg/yanyari-bosna-hertzegovina-1520876.html

/КРОСС/В Република Сръбска се провежда спорен референдум. Жителите й трябва да отговорят дали празникът на републиката да остане на 9 януари. До допитването се стигна след като Конституционният съд на Босна и Херцеговина постанови, че тази дата е дискриминационна за несръбското население във федерацията. На 9 януари 1992 г. босненските сърби обявиха създаването на тяхна собствена държава в състава на Босна и Херцеговина. Тази стъпка доведе до най-кървавата война в процеса на разпадане на бивша Югославия.  

Стефан Данаилов: АБВ ни се качиха на главата (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5778680

Стефан Данаилов: АБВ ни се качиха на главата (видео)„Народът иска промяна на статуквото. Всички кандидати от другите политически сили са участници в това статукво. И това е основното предимство на ген. Румен Радев на президентския вот. Той не е участвал в политически задкулисия. В неговия съзнателен живот е пазел небето над България”, коментира в „Събуди се” Стефан Данаилов.

Силен взрив разтърси Будапеща

http://www.moreto.net/novini.php?n=331826

Взрив разтърси магазин в центъра на Будапеща в събота вечерта, причинявайки щети на околната инфраструктура. Местната полиция съобщи, че двама нейни служители са пострадали при експлозията. По-късно властите разпространиха информация, че взризът е вследствие на изтичане на газ, но някои свидетели се съмняват в тази версия.

Шофьор загина на място на Крайезерния път

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608223

Тази нощ, около 00:45 часа, при тежка катастрофа е загинал на място 42-годишен мъж от Варна. Инцидентът е възникнал на Крайезерния път, в отсечката до бившия Домостроителен комбинат. Мъжът се движел в посока Варна от с. Казашко, но изгубил контрол на колата си – лек автомобил „Ауди”, преобърнал се и излязъл вляво извън платното за движение. По случая е образувано досъдебно производство, съобщават от пресцентъра на полицита Изясняват се причините и обстоятелствата, довели до инцидента. ...

Земеделският министър се похвали с производствени ръстове

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608224

Със ръстове във всички производства в сектора се похвали в ефира на Дарик земеделският министър Десислава Танева, като напомни проблеми, които съществуват в ЕС като цяло. Производството на родни зеленчуци се увеличава Добрите резултати агроведомството регистрира с обиколка на всички области в страната в рамките на инициативата на министерството "Подкрепяме българското".

Швейцарците вероятно ще подкрепят нов закон за следенето

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/09/25/2831228_shveicarcite_veroiatno_shte_podkrepiat_nov_zakon_za/?ref=rss


Избирателите в Швейцария вероятно днес ще подкрепят закон, предоставящ на разузнаването по-големи правомощия за следене на интернет трафика, използване на дронове и проникване в чуждестранни компютърни системи с цел противодействие на нападения от бойци, показва проучване, цитирано от БТА и "Ройтерс".

Швейцарската система на пряка демокрация дава на гражданите последната дума по приет през септември 2015 г. закон, предвиждащ нови правомощия за федералната разузнавателна служба, както...

Застрахователи предлагат полици на медици за щети от насилие

http://www.cross.bg/pomosht-meditzi-biha-1520875.html

/КРОСС/Зачестилите нападения над лекари и сестри се оказаха бизнес възможност за застрахователите. Те вече предлагат полици на медици за щети от насилие, съобщава бТВ. Мерките се взимат след поредното нападение над лекари, изпълняващи служебните си задължения. От столичната спешна помощ признават, че имат интерес към застраховката. "Агресията като че ли се увеличи. Според мен болно е обществото. Държавата не знам какво може да предприеме, та да поправи такова поведение", коментира д-р Георги Гелев, директор на Столичния център за спешна медицинска помощ. Според доктор Мариана Малинова, срещу която наскоро пациент извади оръжие, застраховките не са решение и не биха компенсирали по-тежките последствия при агресия. По-скоро суровите наказания за нападателите биха имали ефект. Тя работи в Спешна помощ повече от 10 години. Посегателствата срещу медици вече са инкриминирани - законът предвижда до 10 години затвор.  

Меркел изключва каквато и да е помощ за Deutsche Bank

http://www.investor.bg/evropa/334/a/merkel-izkliuchva-kakvato-i-da-e-pomosht-za-deutsche-bank-225135/

Освен това канцлерът е отказала да се намесва по какъвто и да е начин в законовите споровe между инвестиционната банка и американските власти

„Златна роза” завършва, обявяват наградените

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608221

Фестивалът на българския игрален филм “Златна роза” завършва тази вечер. След официалното му закривани ще бъдат обявени наградените филми. В рамките на 34-то му издание публиката видя 52 нови български филма в конкурсната и паралелната „Открити хоризонти“. Филмите в конкурсната програма се оценяват от жури с председател режисьорът Камен Калев и членове актрисата Теодора Духовникова, операторът Стефан Иванов, композиторът Петър Дундаков и критикът и режисьор Борислав Колев.   Шест са премиерите, сред които покорилият световните фестивали дебют “...

Близо 1 млрд. лева са изпратили у нас българите зад граница тази година

https://www.actualno.com/business/blizo-1-mlrd-leva-sa-izpratili-u-nas-bylgarite-zad-granica-tazi-godina-news_564678.html

Близо 1 милиард лева са изпратили от началото на годината сънародниците ни зад граница на свои близки у нас. Това съобщава bTV, като се позовава на данни от справка на БНБ. Най-много, близо 200 милиона лева, са изпратили българи от Съединените щати. Испания и Гърция също остават

Трус от 2,9 в Македония

http://offnews.bg/news/n_1/n_636592.html

Земетресение с магнитуд 2,9 по скалата на Рихтер е регистрирано в Македония. Земният трус е усетен в 1.04 ч. тази нощ с епицентър на 7 км северно от Владимирово, на 9 км западно от Пехчево и на 112 км югозападно от София. Дълбочината му е била 10 км, съобщи Нова тв. 

Варненка стана „Кралица на киселото мляко" в Родопите (СНИМКИ)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608222

23-годишната Мариана Георгиева е новата „Мис Родопи 2016". Красавицата от Варна бе коронована и за „Кралица на киселото мляко". Георгиева ще представи страната ни в Китай. Изборът на „Мис Родопи 2016" бе част от празничната програма на Фестивала на киселото мляко, което се проведе тази седмица в смолянското село Момчиловци. Спонсор и съорганизатор на празника е китайска компания, която произвежда мляко от няколко години. Специално за фестивала пристигнаха гости от Китай, където млякото на Родопите и Момчиловци се рекламира като една от тайнит...

Земетресение в Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/5778683

Земетресение в МакедонияЗеметресение с магнитуд 2,9 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Македония, съобщи Нова тв. Земният трус е усетен в 1.04 ч. тази нощ с епицентър на 7 км северно от Владимирово, на 9 км западно от Пехчево в Македония и на 112 км югозападно от София, с дълбочина 10 км. Няма данни за материални щети.

Стотици бягат днес на Витоша, промени в движението при Боянското ханче

http://www.cross.bg/vitosha-planina-hanche-1520889.html

/КРОСС/До 10.15 часа се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства на площада при Боянското ханче, съобщи Столична община. Промяната в организацията на движение се въвежда във връзка с провеждането на проявата „Витоша - моята планина", част от инициативите- София европейска столица на спорта 2018 г. Рекорден брой участници 175 са заявили желание да стартират в третото издание на планинското бягане "Витоша моята планина" за класическата дистанция от 16 км от Бояна до хижа "Алеко". Стартът на състезанието ще бъде даден в 10,00 ч от вицепрезидента на БОК Йорданка Благоева. Да подкрепят третото издание на "Витоша моята планина" на площада ще дойдат звездите на световния сноуборд Радослав Янков и Александра Жекова. Водещият Део ще участва за трети път в състезанието, за първи път ще бяга и рапърът Играта. Програмата: 8:15-9:15 ч. получаване на състезателните номера за 16 км на старта в Бояна. Стартовите номера на непълнолетните участници ще се получават с придружаващ родител или настойник;10:00ч. старт 16 км, Боянско ханче. Координати 42°38'47.52″С 23°16'0.57″И;11:00 - 11:30ч. получаване на стартовите номера за 3 км на х.Алеко с придружаващ родител или настойник.12:00ч. старт 3 км, х.Алеко;13:00ч. награждаване на призьорите на х.Алеко без изчакване на всички завършили. Трасе 16км: Боянско ханче-Бялата вода-Златни мостове-х.Бор-Платото-Голи връх-х.Алеко

Майки на протест: Шофьорът, блъснал жена и двете й деца, е на свобода (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5778676

Майки на протест: Шофьорът, блъснал жена и двете й деца, е на свобода (видео)Преди една седмица шофьор блъсна майка с количка на тротоар. Жената и двете й деца оцеляха по чудо. Сега лекуват травмите си – и физически, и психически. В Ямбол майки излязоха на протест с искане шофьорът, който е на свобода, да си получи заслуженото. 500 души са подписали петиция с искане на шофьора да се наложи постоянна мярка „задържане под

Хората страдат и си вгорчават живота, защото по дванайсет часа на ден се чувстват виновни, че са такива, каквито са...

http://www.cross.bg/chasa-dvanaiiset-zhivota-1520869.html

/КРОСС/Хората страдат и си вгорчават живота, защото по дванайсет часа на ден се чувстват виновни, че са такива, каквито са. А през другите дванайсет часа вгорчават живота на някой друг, казвайки му какво да прави. Хорхе Букай  

Илия Троянов: В България имаше революция менте

https://www.24chasa.bg/novini/article/5778682

Илия Троянов: В България имаше революция менте В България имаше революция менте, нямаше истинска промяна в последните 25 години. Това заяви в ефира на предаването „Тази неделя“ по Би Ти Ви писателят Илия Троянов. Той от години живее в Германия. В момента е в родината си, за да представи новия си роман „Власт и съпротива“. Всички проблеми на сегашното общество са свързани с миналото,

Македонските власти: Паметникът на Каймакчалан е незаконно поставен

http://www.moreto.net/novini.php?n=331823

Паметната плоча, унищожена от македонския журналист Миленко Неделковски е била поставена незаконно. Това е официалната позиция на Македония. Паметна плоча на загиналите български войници в Първата световна война беше счупена преди дни, малко след като беше поставена връх Каймакчалан.

6% от американците готови да гласуват за Путин като президент на САЩ

http://svetoven.pogled.info/news/77471/6-ot-amerikantsite-gotovi-da-glasuvat-za-Putin-kato-prezident-na-SASHT

/Поглед.инфо/ Според допитване, проведено от компанията Fidelum Partners, 6% от гражданите на САЩ са готови да подкрепят Владимир Путин за президент на страната.

Наглост! САЩ и ЕС искат Русия да спаси примирието в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/77470/Naglost-SASHT-i-ES-iskat-Rusiya-da-spasi-primirieto-v-Siriya

/Поглед.инфо/ САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия и Евросъюзът призовават Русия да предприеме извънредни стъпки за възстановяване на режима на прекратяване на огъня в Сирия.

Пчеличката Мая учи писане и смятане

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/09/25/2825824_pchelichkata_maia_uchi_pisane_i_smiatane/?ref=rss


В поредицата "На училище" "Детски Дневник" реши да събере някои от най-интересните книги на различни издателства - някои с повече полет на фантазията, а други - с образователен елемент. Днес представяме две учебни помагала на издателство "Колибри", предназначени за деца от 5 до 7 години - "Пчеличката Мая обича математиката" и "Пчеличката Мая обича да пише".

Първата е от голяма помощ за подготвителните групи по математика. С нея децата неусетно, по достъпен и забавен начин ще научат...

Каролин Вознячки взе титла и тази година и ще се доближи до топ 20

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/25/2832249_karolin_vozniachki_vze_titla_i_tazi_godina_i_shte_se/?ref=rss


Бившата номер 1 в световната ранглиста Каролин Вознячки победи японската тинейджърка Наоми Осака със 7:5, 6:3 и спечели титлата на тенис турнира в Токио - нейният първи трофей за годината.

Измъчвана от контузии, 26-годишна датчанка се срина до 74-о място в ранглистата в края на август и изглеждаше, че ще завърши годината без титла за първи път от 2007-а. Това увеличаваше слуховете да възможно оттегляне от тениса.

Тя отново изпита проблеми, след като допусна два пробива в...

Зов за помощ! 15-годишно момиче се нуждае от нов бъбрек, за да живее (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5778673

Зов за помощ! 15-годишно момиче се нуждае от нов бъбрек, за да живее (видео)Вече две години бъбреците на 15-годишната Саня не функционират. Момичето е все още живо само благодарение на хемодиализата. За да продължи да живее обаче, на Саня й е необходим нов бъбрек. Предлагат й го от клиника в Турция срещу 30 хиляди долара. Сума, непосилна за семейството на детето, съобщи Нова тв.

„ДИКСИЛЕНД ОЛ“ с атрактивен концерт на Римския стадион

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1607521

Римският стадион в Пловдив ще предостави днес откритата си сцена за  инструментите и гласовете на едни от всепризнатите майстори на диксиленда у нас, предвождани от тромпетиста Венци Благоев в атрактивния концерт ДИКСИЛЕНД ОЛ’.  Събитието е част от Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“, отдавна превърнал се в органична част от Есенен салон на изкуствата в Пловдив. Фестивалът, както във всички свои предишни издания, отделя специално място в програмите си на младите музиканти, тази път с концерти на атрактивния перкусионен...

Рождениците днес

http://www.cross.bg/bivsh-hydozhnik-dimitur-1520868.html

/КРОСС/Днес да почерпят: Анчо Калоянов - литературовед, писател Ваньо Шарков - зам.-министър на здравеопазването Димитър Остоич - скулптор Димитър Тадаръков - бивш изп. директор на ДФЗ Здравко Йончев - художник Йордан Ганчовски - издател, поет Калинка Згурова - славеят на Странджа Кольо Колев - социолог Коста Богацевски - бивш зам.-директор на НСлС Надя Топалова - актриса Радослав Бозаджиев - бивш зам.-министър Стоян Дуков - художник, режисьор, сценарист  

„Драконите“ с първа загуба в Първа лига след 1:2 от „Ботев“ Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608220

„Дунав“ отстъпи с 1:2 от „Ботев“ Пловдив в мач от осмия кръг на Първа лига. Двубоят се игра в съботната вечер на „Лудогорец Арена“ в Разград. Срещата започна спокойно и равностойно. „Драконите“ обаче се възползваха по най-добрия начин от първото по-сериозно положение в мача. Юлиан Ненов се измъкна отдясно пред погледа на излезлия да го пресрещне вратар Георги Георгиев и бранителите на съперника. Вместо да търси вратата обаче бързоногият футболист взаимодейства с нахлуващия отляво Антон Огнянов, който порази опразнения ъгъл за 1:0 в 12-ата минут...

25 септември в историята

http://www.cross.bg/bulgariya-imperiya-stava-1520867.html

/КРОСС/ 1396 г. - Султан Баязид I разгромява кръстоносната армия на унгарския крал и император на Свещената римска империя Сигизмунд Люксембургски в Битката при Никопол, и продължава настъплението си в Европа. 1513 г. - Испанският конкистадор Васко Нунес де Балбоа става първият европеец, достигнал Тихия океан.1768 г. - Руско-турска война (1768-1774): Султан Мустафа III обявява война на Русия.1794 г. - Oснован e град Одеса.1869 г. - В Браила (Румъния) е създадено Българското книжовно дружество (БКД), трансформирано по-късно в Българска академия на науките (БАН).1918 г. - Подписан е Берлинският протокол между представители на Царство България, Германия, Австро-Унгария и Османската империя, с който Северна Добруджа е предададена на Царство България.1923 г. - Започва боят при гара Бойчиновци - едно от най-големите сражения по време на Септемврийското въстание в България.1974 г. - Група учени излизат със съобщението, че продължаващото използване на аерозоли може да доведе до образуване на дупка в озоновия слой на атмосферата на Земята, покачване на температурата на планетата и рязък скок в раковите заболявания.1990 г. - България става член на Международния валутен фонд и на Световната банка.1998 г. - Бордът на директорите на Международния валутен фонд одобрява шестото тригодишно споразумение с България, според което на страната се предвижда да бъдат отпуснати 840 млн. долара.  

Безплатна консултация в АГ комплекса за деня на контрацепцията

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608219

По повод на Световния ден на контрацепцията Акушерогинекологичния комплекс към МБАЛ-Русе организира информационна кампания, насочена към всички жени и мъже в репродуктивна възраст. Кампанията ще се проведе в консултативния кабинет на Гинекология, който се намира във фойето на първия етаж на АГ комплекса. Там ще получите рекламни материали, предоставени от фирма Гедеон Рихтер, с информация за различните видове предпазни средства. На място ще имате възможността да получите и БЕЗПЛАТНА консултация относно най-подходящите за Вас контрацептиви. Нач...

120-те минути, изиграни за Купата, провалиха „Дунав”

https://www.24chasa.bg/sport/article/5778664

120-те минути, изиграни за Купата, провалиха „Дунав”Русенци не успяха да се възстановят за третия си мач в рамките на 6 дни, призна Веселин Великов 120-те минути, изиграни в сряда в мача за Купата на България срещу „Витоша” в Бистрица, в крайна сметка провалиха „Дунав” и доведоха до първата загуба на „драконите“ в Първа лига след 1:2 от „Ботев“ Пловдив.

Канада разби Русия, играе финал на хокей

https://www.24chasa.bg/sport/article/5778670

Канада разби Русия,
играе финал на хокейДомакинът Канада е първият финалист на световната купа по хокей в Торонто, след като разби с 5:3 Русия. "Кленовите листа" напълно обезвредиха капитана на съперника Алекс Овечкин, който записа само един удар в целия мач, докато техният Сидни Кросби се развихри с гол и 2 асистенции. Мачът е класиката в този спорт,

Слабо земетресение в Македония

https://www.actualno.com/balkani/slabo-zemetresenie-v-makedonija-news_564674.html

Земетресение с магнитуд 2,9 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Македония. Земният трус е усетен в 1.04 тази нощ с епицентър на 7 км северно от Владимирово, на 9 км западно от Пехчево в Македония и на 112 км югозападно от София, с дълбочина 10 км. Няма данни за материални щети.

Ламбо: Мечтая да се обединим, но ще гледам това отгоре

http://offnews.bg/news/n_1/n_636591.html

Непрекъснато има задкулисие, договорки в българската политика. И на тези избори ще е страшно. БСП има проблеми в момента, много от големите имена в партията вече ги няма.  Това заяви Стефан Данаилов, зам.-председател на БСП и председател на Инициативния комитет, който предложи ген. Румен Радев за президент, по Нова тв. Той разказа, че БСП е имала кандидатура за президент още преди генерал Румен Радев, но човекът е отказал. И мен ме питаха, но не искам, призна Данаилов. Той прогнозира, че кандидатът на БСП на вота на 6 ноември ще получи около 15-16%", от думите му стана ясно, че се надява левите избиратели да се обединят на втория тур.  „Народът иска промяна на статуквото. Всички кандидати от другите политически сили са участници в това статукво. И това е основното предимство на ген. Румен Радев на президентския вот. Той не е участвал в политически задкулисия. В неговия съзнателен живот е пазел небето над България”, коментира  Стефан Данаилов. Странно е, но аз си обичам партията. Затова боледувам, когато виждам какво се случва в нея. Тревожи ме това, че голяма част от енергията отива за лични цели, а не за партията или за хората. Хокам ги често, но какво от това?, каза още Ламбо.  Мечтая за просветление, да се обединим, но няма да стане скоро, ще гледам това отгоре, разкри мечтата си Данаилов. Надявам се на следващите поколения, допълни той. 

Преп. Сергий, Радонежки чудотворец. Преп. Ефросиния Александрийска

http://www.cross.bg/pafnytiii-dushterya-boga-1520866.html

/КРОСС/ Иже добродетелей подвижник, яко истинный воин Христа Бога, на страсти вельми подвизался еси в жизни временней, в пениих, бдениих же и пощениих образ быв твоим учеником; темже и вселися в тя Пресвятый Дух, Егоже действием светло украшен еси. Но яко имея дерзновение ко Святей Троице, поминай стадо, еже собрал еси, мудре, и не забуди, якоже обещался еси, посещая чад твоих, Сергие преподобне, отче наш. Тропарь Сергию, игумену Радонежскому, всея России чудотворцу Този велик чудотворец (със светско име Вартоломей), живял през XIV век и оказал огромно влияние върху монашеството в цяла Русия. Родил се в знатно и благочестиво семейство. Думите от Писанието: "Още от утроба на Тебе съм оставен; от утроба майчина ми Ти си мой Бог" (Пс. 21:11) били напълно оправдани още от раждането на свети Сергий, защото от първите дни на живота си той учудвал всички с постническите си навици: в сряда и петък, когато са дните на пост, той отказвал да приема мляко от майка си, отказвал и тогава, когато в постни дни майка му е яла месо. Забелязвайки това майката напълно престанала да яде месна храна. Седемгодишен, свети Сергий тръгнал на училище и изпитвал от цялото си сърце жажда за учение, но то не му се отдавало: учителите го наказвали, приятелите му се подигравали и това предизвиквало у момчето голяма скръб. Дни и нощи то се молело на Бога да просветли разума му, така че да може да учи

Осем души бяха ранени при нападение в Балтимор (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608218

Трима въоръжени с огнестрелно оръжие нападатели раниха осем души в американския град Балтимор, преди да избягат, предаде Асошиейтед прес. Нападението е извършено в източната част на града близо до гробището "Грийнмаунт" в събота вечерта, отбелязват местни медии. Очаква се всички пострадали, сред които има и 3-годишно момиченце, да оцелеят, съобщава БТА. Тримата нападатели са се насочили към групата от различни посоки, съобщи началникът на балтиморската полиция Кен Дейвис, който посети местопрестъплението. Според него това е предварително планир...

Марек Хамшик вкара гол №100 за "Наполи" при лесна победа над "Киево" (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/25/2832243_marek_hamshik_vkara_gol_100_za_napoli_pri_lesna_pobeda/?ref=rss


Атакуващият полузащшитник Марек Хамшик отбеляза своя гол номер 100 във всички турнири за "Наполи" при победата с 2:0 над "Киево" в мач от Серия А.

С попадението си словакът заема пето място в листата на голмайсторите на неаполитанците за всички времена, като изостава от легендата и лидер в класацията Диего Марадона с 15 гола.

"Тази победа беше задължителна и с нея останахме плътно зад лидера "Ювентус". Сто гола за "Наполи" е изключително постижение, но победите на отбора...

Времето на 25 септември: Очакват ни максимални температури до 23 градуса

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608175

Прогноза за времето за 25 септември, неделя В неделя преди обяд ще бъде предимно слънчево. След пладне ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места, главно в североизточните и планинските райони, слабо ще превали. Минималните температури ще са от 3 - 5 градуса в котловините на Западна България до 10 - 12 градуса по крайбрежието на морето. Максималните температури ще са предимно между 18 и 23 градуса. Атмосферното налягане ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за месеца. Над планините ще е предимно слънчево, сле...

Сирия вярва, че върви към военна победа

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/siriia-viarva-che-vyrvi-kym-voenna-pobeda-6059161

Сирийският външен министър Уалид Муалем заяви от трибуната на Общото събрание на ООН, че Сирия е по-решена от всякога да премахне тероризма от територията си

Кола се преобърна край пътя между Монтана и Видин, мъж загина

https://www.actualno.com/vidin/kola-se-preobyrna-kraj-pytja-mejdu-montana-i-vidin-myj-zagina-news_564673.html

Мъж е загинал при катастрофа на републиканския път Е-79 между Монтана и Видин, предаде bTV. Инцидентът е станал малко след 19.00 часа. След завой в района на монтанските села Горна и Долна Вереница автомобил със софийска регистрация, движел се в посока Видин, излязъл от пътното п

"168 часа": Особености на женския бой

https://www.24chasa.bg/novini/article/5778395

"168 часа": Особености на женския бойПри дамите шут между краката не помага. Дърпането на коси е повече обида, отколкото болка. Невръстни ученички налагат довчерашна своя приятелка, засипват я с обиди, подлагат я на нови и нови унижения. Клипът за кратко придобива огромна популярност. Гледат го малки, подрастващи и възрастни. Психолози се надпреварват да обясняват къде ни се е счупил

“Зелен маратон” ще се проведе днес край Аладжа манастир

http://www.moreto.net/novini.php?n=331822

Любителско колоездене и горско бягане ще се проведе днес край Варна, научи Moreto.net. "Зелен маратон" стартира на днес от 10 часа в района на Аладжа манастир. Велоклуб “Устрем” предизвиква всички за един страхотен ден сред природата.

Спорт по телевизията днес

https://www.24chasa.bg/sport/article/5777536

Спорт по телевизията днес                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

1 милиард лева са изпратили от началото на 2016 г. сънародниците ни зад граница

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/EcNQufNcX1Y/

Близо 1 милиард лева са изпратили от началото на 2016 г. сънародниците ни зад граница на свои близки у нас, съобщи бТВ. Данните са от справка на БНБ.

Най-много, близо 200 милиона лева, са изпратили българи от Съединените щати. Испания и Гърция също остават сред страните, където се емигрирали най-много българи и съответно изпращат най-много пари у нас – съответно 174 млн.лв. и 68 млн.лв. Сънародниците ни от Обединеното кралство са изпратили у нас 65 млн.лв., тези от Италия – 59 млн.лв., а от Германия – 56 млн.лв.

Според икономисти ефектът от парите зад граница за едно домакинство е съизмерим с парите от еврофондовете за един регион в държавата. Опасенията, че кризата на пазара на труда в много европейски държави ще върне масово българи у нас, не се оправдаха и парите продължават да нарастват, отчитат експерти. Те не очакват драстичен ефект и от брекзит, ако не се въведат ограничения със задна дата. „Най-вероятно Великобритания ще продължи да бъде от страните, които изпращат най-много средства в България”, прогнозира пред бТВ икономистът Явор Алексиев.

Швейцарците решават на референдум правомощията на разузнаването

https://www.actualno.com/europe/shvejcarcite-reshavat-na-referendum-pravomoshtijata-na-razuznavaneto-news_564672.html

Швейцарците решават днес на референдум дали разузнаването да засили способностите си за борба с нарастващите заплахи, идващи от шпиони, хакери и екстремисти. Новият закон, който беше приет от парламента преди една година, но който още не е влязъл в сила, ще разреши на Федер

Близо 1 млрд. лева са изпратили у нас българите зад граница тази година

https://www.24chasa.bg/novini/article/5778655

Близо 1 млрд. лева са изпратили у нас българите зад граница тази годинаБлизо 1 милиард лева са изпратили от началото на годината сънародниците ни зад граница на свои близки у нас. Това съобщава bTV, като се позовава на данни от справка на БНБ. Най-много, близо 200 милиона лева, са изпратили българи от Съединените щати. Испания и Гърция също остават сред страните, където се емигрирали най-много българи и съответно

Очаква се натоварен трафик в края на почивните дни

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ochakva-se-natovaren-trafik-v-kraia-na-pochivnite-dni-225132/

Днес е и последния почивен ден от лятото, защото следващата група от повече почивни дни е едва около Коледа

Задържаха стрелеца, убил петима във Вашингтон

http://offnews.bg/news/n_1/n_636590.html

Заподозрян за стрелбата в мол във Вашингтон, при която загинаха четирима мъже и една жена, е задържан след над 20-часово издирване. На местопрестъплението е открита пушка, според източник от полицията задържаният е на 20 години и се казва Аркан Четин. Мотивът за стрелбата не е изяснен, но според ФБР няма данни за тероризъм.

Публикуваха записи на престрелката между полицията и чернокож в Шарлът (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1608216

Полицията в град Шарлът публикува записите на престрелката между полицията и убития чернокож Кийт Скот, след като протестиращите искаха публикуването им с дни, предаде ДПА. В изявление, придружаващо записа, полицията съобщи, че Кийт Скот е имал пистолет и е използвал марихуана по време на инцидента. Полицията публикува и снимки на пистолет, кобур на глезена и цигара с марихуана, принадлежали на убития. Инцидентът беше поредния привлякъл медийното внимание случай на убийство на чернокож мъж от полицаи и доведе до протести срещу полицейската брут...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване