09/25/16 15:38
(http://radiomilena.com/)

Как ще се изчислява прагът за валидност на референдума?

Определянето на резултата от референдума, иницииран от екипа на “Шоуто на Слави”, ще се прави за всеки един отделен въпрос. Това каза пред Клуб Z говорителят на ЦИК Александър Андреев, цитира Кросс. Той се позова на закона за референдумите и методиката за определяне на резултата, която вече е приета от ЦИК. Гражданите, участващи в референдума, трябва да отговорят на три въпроса – за мажоритарния избор на депутати, за партийната субсидия и за задължителното гласуване. На практика всеки един от тези въпроси е отделно допитване до избирателите. На теория е възможно някои от тези въпроси да мине, а друг не.

Според закона предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с “да” са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели. На последните парламентарни избори през 2014 г. са гласували 3 500 585 избиратели. Когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с “да” са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума, се внася в Народното събрание. Този законов текст ще се прилага към всеки един от въпросите на предстоящото допитване.

В последния референдум миналата есен, който бе за електронното гласуване, се включиха 2 587 593-ма избиратели. 1 883 411 от тях гласуваха “за” електронното гласуване. Гласувалите бяха по-малко, отколкото на последните парламентарни избори, но активността бе 39,67%, което принуди парламента да дебатира по темата. На този референдум избирателите, гласували в подкрепа на електронното гласуване, щяха да бъдат повече от половината, дори ако участвалите в допитването бяха колкото на последните парламентарни избори.

Публикувана на 09/25/16 15:38 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/NCahmxMi5Dk/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване