09/26/16 17:09
(http://www.klassa.bg/)

Медиите в САЩ се чудят с какво да изплашат избирателите, Тръмп щял да прави Путинова Русия

Ставайки президент на САЩ, Доналд Тръмп, който не скрива своето възхищение от лидерските качества на Владимир Путин, непременно ще поиска да преустрои страната, правейки я повече да прилича на Русия. За Америка това означава отслабване на влиянието й в света и изолация, пише за Boston Globe бившият канадски дипломат Скот Гилмър.„Доналд Тръмп, по негови собствени признания, се възхищава от лидерските качества на руския президент Владимир Путин. За него и неговите по-скептично настроени привърженици резултатите от изборите в Русия вероятно са поредно доказателство: Путин е „силен” лидер.

„Силният лидер обаче означава слаба Русия” – разсъждава Гилмър. Той препоръчва да се замислим за значението на тази формула и за това какво я чака Америка, ако възхитеният от „силния Путин” Тръмп победи в президентската надпревара.

Русия никога не е била бастион на закона и реда, отбелязва бившият дипломат, обаче при Путин корупцията достигнала значителни мащаби. „Тук можете да не ми вярвате на думите, попитайте самите руснаци” – пише Гилмър.

Според резултатите от допитването на Transparency International, 79% от руските граждани считат корупцията за сериозен проблем. „Поразително много руснаци” (85%) считат, че начело на страната стоят „няколко групи, които действат в собствен интерес”. В корумпирането на съдебната система са убедени 84%, в корупцията на полицията – 89%, на чиновниците – 92%.

Роднинските връзки при Путин достигнали „олимпийски размери”. Настанявайки се в Кремъл, Путин „методично съсредоточил властта и богатството в ръцете на тесен кръг свои приятели – пише Скот Гилмър. – Силният руски президент направи правната система, икономиката и корпоративния сектор крехки и уязвими пред лицето на прищевките на новия цар”.

„Путин – този силен мъжага с гол торс – отслаби Русия на първо място на международната арена – е убеден авторът. – Макар Русия да си запази статута на постоянен член на Съвета за сигурност, трудно е да си представим, че тя би получила това място, ако решението за състава на Съвета за сигурност е вземано сега.

Според последните данни на Световната банка, икономиката на Русия по своя обем е малко по-голяма от бразилската, а въоръжените й сили са между армиите на Северна Корея и Пакистан.

Упадъкът на руското влияние в света Скот Гилмър обяснява с „безразсъдните и обречени на провал авантюри, в които Путин се въвлича една след друга”. Именно те „вкараха Русия в изолация, в каквато тя не била вече сто години”. Като най-ярък пример за „неловките” решения на Путин, бившият дипломат сочи”нахлуването в Украйна”, едно от чиито последствия стана падането на малайзийския „Боинг”.

Въведените в отговор санкции още повече подкопаха влиянието и престижа на Русия в света, заставяйки Путин да сътрудничи с лидери, които като него се оказаха в изолация. „С президента Башар Асад, например.”

Възхищението на Доналд Тръмп е лесно да се разбере, счита Скот Гилмор. „Те двамата са склонни към позьорство, стремеж към безгранична власт, пренебрегват установените ред и закон и като правило се държат непредсказуемо” – разкрива сходството на политиците Гилмър.

„Доналд Тръмп няма да върне величието на Америка – той ще я прекрои по образец на Путиновата Русия: ще я направи слаба и изолирана”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване