09/27/16 05:58
(http://www.klassa.bg/)

Харчовете за магазин в Лондон най-високи

 Лондон е градът в Европа с най-високи допълнителните харчове за наемането на магазин от 300 кв. м в най-престижните части на мегаполиса, сочи доклад на Colliersз за реалната цена на търговските площи.

За магазин на Oxford Street в West End с 10-годишен договор за наем общите разходи са около 4,3 млн. евро, а само арендата на търговската площ е 2,5 милиона. Според доклада в сборната сума
не се включват някои допълнителните разходи
като такси и застраховки.
Доста по-малка е разликата между наема и общите годишни харчове за ползване на подобна търговска площ от 300 кв. м в Париж.
Във френската столицата при 10-годишен наемен договор те възлизат общо на около 3,1 млн. евро. Само наемът на помещението е доста близък до лондонския към 2,4 млн. евро. В случая става въпрос за магазини, разположени на улица Saint-Honore.
В Берлин, на Tauentzienstrasse за наем на търговски обект при същите условия годишният наем възлиза на средно на 1,2 млн. евро, а допълнителните разходи стигат 300 хил. евро. Подобна е разликата за харчовете за лукс магазин в Мадрид. В испанската столица на Calle Preciados наемът излиза на година по около 750 хил. евро, а с останалите харчове по търговския бизнес сумата стига над 1 млн. евро.
Малко по-малка е разликата в двата показателя
за зоната на Karl Johans Gate в Осло. В тази част на столицата на Норвегия наемът за 12 месеца на магазин от 300 квадрата струва към €900 хил., а допълнителните разходи - около 300 000. Послед-ната столица в Европа, спомената в доклада, е Москва. В търговския й център годишната аренда на магазин е около €800 хил., а с останалите разходи  около общите харчове набъбват на €1 млн.
Общите разходи за наемане варират и в зависимост от местните данъци и такси , които във всяка държава са различни. В Русия например допълнителните данъци, които трябва да се предвидят, са в размер на 18%, докато в Унгария същите са 27%.
Въпреки високите разходи за наемане на магазин на първокласните локации в Европа много търговци считат, че присъствието на определен ключов пазар само по себе си има добавена стойност. Подобен подход обаче е практика главно при водещите модни марки, а за останалите високите разходи носят сериозен риск.

 

 

 

Уелс въвежда свой данък

Уелс планира да отмени гербовия налог и да го замени със свой собствен данък - първия от повече от 800 години, съобщава онлайн порталът themovechannel.com, цитиран от Investor.bg.
Предвижда се новият данък да бъде плащан също при сделка със земя или сграда, както се плаща гербовият налог, посочва изданието. Той ще влезе в сила от април 2018 г. В периода 2014-2015 г. в Уелс са събрани 170 млн. паунда от гербов налог, а броят на сделките с имоти за периода надхвърля 55 000. Очакванията са през 2018-2019 г. приходите от данъка при сделки с имоти да се увеличат до 244 млн. паунда.
Също като гербовия налог новият данък ще се прилага при сделки с имоти над определена стойност. Законовите текстове дават възможност на регионалното правителство да коригира праговете, така че да се съобразява с реалното състояние на икономиката и на пазара на жилища.
Сайтът припомня, че през април Уелс обяви, че планира да увеличи с 3% гербовия налог за сделки с имоти, които са придобивани с инвестиционна цел за отдаване под наем.

 

 

 

В МАДРИД

Близостта до училище качва цената

Апартаментите, обявени за продажба в испанската столица Мадрид, намиращи се близо до училище, са средно с 6% по-скъпи, отколкото по-отдалечените от учебни заведения, пише Noticia.ru.
В проучване на Urban Data Analytics са били сравнени офертните цени на жилища, намиращи се на разстояние до 500 м от училища, колежи и детски градини, и други със същите показатели, но намиращи се по-далеч. То е показало, че средната цена на квадратен метър в близките до училищата имоти е била 2210 евро, а на останалите - по около 2080 евро.
Подобна конюнктура се наблюдава и на пазарите на жилища в други селища около испанската столица Мадрид. Там обаче разликата в цените е малко по-малка - около 4,7 на сто. Според директора на Urban Data Analytics Карлос Олмос най-голямо поскъпване на жилищата, намиращи се близо до училища и детски градини, се наблюдава най-много в периферните квартали на по-големите градове, където живеят повече семейства с деца.

 

 

Кипър свали до €2 млн. инвестицията за гражданство

Кипър намали от 5 на 2 млн. евро минималната инвестиция в имоти или друг бизнес за получаване на гражданство, съобщават от компанията Henley&Partners.  Срокът за разглеждане на документите и одобряване на инвестицията, който е най-късият в рамките на ЕС, остава същият - 3 месеца, уточнява Prian.ru. За инвеститорите не е задължително да живеят в гръцката част на разделения остров, за да получат кипърско гражданство. Новите правила предвиждат освен инвеститора паспорт на Кипър да получат и членовете на неговото семейство (децата до 18 г). Гражданство ще могат да получат и родителите му, но срещу покупка на имот за поне €500 000, а ако той е съвместна собственост - над 1 млн. евро. В класацията за най-лесно получаване на гражданство Кипър заема 25-о място в света, като изпреварва САЩ, Япония и Канада.

 

ИВАН ПЕТРОВ

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване