09/28/16 08:15
(http://radiomilena.com/)

Правителството издига кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН

Правителството издига кандидатурата на Кристалина Георгиева за поста на генерален секретар на ООН. Това обяви премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание днес.

“Положихме огромни усилия президентската институция, външно министерство. Това е една изключително сложна процедура. Ирина Бокова действително положи много усилия. Дадохме миналия път последен шанс да видим още веднъж какви ще са резултатите от последното гласуване на 26-ти. Резултатът е с 1 място надолу и сме изпреварени от доста страни и в това число и жени. Заради негласните нагласи, които има там, е хубаво кандидатът да е жена и от Източна Европа. Считаме, че това ще е по-успешна кандидатура”, обоснова се премиерът, цитиран от Кросс.

До казуса се стигна след като неофициално се заговори за смяната на Ирина Бокова с на еврокомисаря Кристалина Георгиева още преди няколко седмици. По-късно премиерът Бойко Борисов заяви, че ако на петото гласуване Бокова не се класира сред първите двама, правителството ще обсъди какво да прави с българската номинация.

На поредното предварително гласуване в централата на ООН онзи ден, българският кандидат Ирина Бокова остана шеста с шест гласа “за”, 7 “против” и два – “без мнение”.

Публикувана на 09/28/16 08:15 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Ppc75s_kjYA/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване