България на дъното в ЕС по продължителност на живота след 80-годишна възраст

http://www.moreto.net/novini.php?n=332220

Близо 27 милиона души на възраст 80 години или повече живеят в Европейския съюз. Това става ясно от данни на Евростат за 2015 г. няколко дни преди Международния ден на възрастните хора. 7 милиона души повече в сравнение с 2005 година са регистрирани в ЕС.

Провалена колония (failed colony)

http://bulgarski.pogled.info/news/77623/Provalena-koloniya-failed-colony

/Поглед.инфо/ Когато суверенитетът ти е на хартия (пак добре, защото това е последното, след което отпадаш от историята), небето ти е “пазено” от чужди самолети (турски, полски, американски), за което плащаш, а понякога и безплатно (колко партньорски звучи), земята ти се разпродава на чужденци и се заселва с такива с антиевропейско поведение (справка: военната операция, наречена “бежанска вълна”, а за по-внушаемите и фаталистично мислещите - “ново велико песеление на народите”, а всъщност - контролиран човешки поток с каналджии, сива инфраструктура, безнаказано извън правовото поле, и с предсказуеми катастрофални последствия. Когато чужди посолства, комисари, секретари (техни заместници повече) диктуват външата и вътрешната ти политика в комфортна за тях медийна среда с политкоректни клакьори, набедени за “демократи” – тогава си държава в несъстоятелност, близко до “провалена държава” (failed state).

УЕФА преброи 17 155 фенове на мача между "Лудогорец" и ПСЖ

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/29/2834786_uefa_prebroi_17_155_fenove_na_macha_mejdu_ludogorec_i/?ref=rss


Често дискутираният въпрос колко фенове на "Лудогорец" посещават мачовете на тима, получи еднозначен отговор поне за мача на "орлите" срещу ПСЖ.

Българският шампион изигра поредния си силен мач в европейските турнири, но все пак загуби с 1:3 от френския гранд в двубоя от група А на Шампионската лига.

Официалната статистика на УЕФА, която се публикува минути след края на всеки мач, показа, че точния брой зрители на Националния стадион "Васил Левски" е бил 17 155.

УЕФА преброи 17 000 фенове на мача между "Лудогорец" и ПСЖ

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/29/2834786_uefa_prebroi_17_000_fenove_na_macha_mejdu_ludogorec_i/?ref=rss


Често дискутираният въпрос колко фенове на "Лудогорец" посещават мачовете на тима, получи еднозначен отговор поне за мача на "орлите" срещу ПСЖ.

Българският шампион изигра поредния си силен мач в европейските турнири, но все пак загуби с 1:3 от френския гранд в двубоя от група А на Шампионската лига.

Официалната статистика на УЕФА, която се публикува минути след края на всеки мач, показа, че точния брой зрители на Националния стадион "Васил Левски" е бил 17 155.

Въвеждането на пръстовия идентификатор в болниците - от 1 ноември

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609361

Въвеждането на пръстовия идентификатор за приемане и изписване на пациенти от болниците ще бъде от 1 ноември. Това е публикувано на интернет страницата на Националната здравносигурителна каса като решение на последното заседание на Надзорния съвет. Задължението всяка болница да има пръстов идентификатор беше гласувано да бъде от 1 октомври, но поради липса на готовност на всички болници, датата се променя, съобщи БТА, като се позова на пресслужбата на НЗОК. Понастоящем системата се тества пробно в някои от лечебните заведения в страната.

Руски учени разработиха иновационно лекарство срещу хипертония

http://www.cross.bg/godini-preparat-mehanizum-1521337.html

/КРОСС/Учени от Сибирския държавен медицински университет в град Томск и от Московския държавен университет са разработили лекарство срещу повишено кръвно налягане с принципно нов механизъм на действие, съобщава ТАСС. Такива препарати не са се появявали на световния пазар в последните 10-15 години. Лекарството не е аналог на съществуващите, то има нов механизъм на действие и нова мишена. Той е наново синтезиран препарат, а не комбинация от вече съществуващи, изтъкват създателите му. Доклиничните изпитания, които са продължили три години, са доказали, че новият лекарствен препарат не е токсичен. Той действа в продължение на 24 часа и не понижава кръвното, ако то е в норма. Има голяма вероятност лекарството да действа на онези форми на хипертония, които понастоящем не се поддават на корекции. Още един плюс за новия лекарствен продукт - той не води до пристрастяване и може да се употребява продължително време. Очаква се препаратът да се появи в търговската мрежа не по-рано от 5 години.  

Хубчев обяви първия си състав като национален селекционер, връща ветеран

https://www.24chasa.bg/sport/article/5786082

Хубчев обяви първия си състав като национален селекционер, връща ветеранПетър Хубчев обяви първия си състав като национален селекционер. Треньорът повика 24-ма футболисти за световните квалификации с Франция и Швеция. Държавният тим гостува в Париж на 7 октомври, а 3 дни по-късно играе в Стокхолм. В списъка на Хубчев няма почти никакви промени спрямо този на предшественика му Ивайло Петев за мача срещу Люксембург.

Граждани ще протестират пред съда срещу такса "сградна инсталация"

http://econ.bg/Новини/Граждани-ще-протестират-пред-съда-срещу-такса-сградна-инсталация-_l.a_i.729660_at.1.html

Граждански протест против т.нар. такса "сградна инсталация" ще се проведе пред Съдебната палата в София. На заседание състав на Върховния касационен...

Рено представи електромобил с 400 километра пробег

http://www.mediapool.bg/reno-predstavi-elektromobil-s-400-kilometra-probeg-news254606.html

Малко преди автомобилното изложение в Париж от френския автомобилен концерн Рено (Renault) съобщиха основните параметри на обновения модел електромобил "Зоуи" (Zoe), съобщава в. "Гардиън". Новият модел има значително по-добри характеристики от предишния и струва само 2 500 евро повече. Електромобилът е оборудван с модернизираните акумулаторни батерии "LG Chem" с капацитет 41 KWh, които са почти двойно по-мощни от тези на базовата версия "Зоуи". Въпреки това, теглото и размерите на акумулаторния блок остават непроменени, както и обемът на купето и багажника. Специалистите от Рено и "Ел Джи" (LG) са оптимизирали работата на системите за охлаждане и реверсивно производство на енергия от спирачното усилие. Очаква се в реални условия пробегът да бъде минимум 300 км. Обновеният "Зоуи" се задвижва от електрически двигател с мощност 77 или 88 конски сили. Първият вариант разполага с трифазна зарядна система с мощност 22 KW, а вторият разполага със зарядна система с мощност 43 KW, която може да зареди 80% от акумулаторите само за половин час. Очаква се цената на по-мощния модел с бързо зареждане да бъде около 37 390 евро, а моделът със 77 конски сили да е 31 890 евро.

Шофьор загина при челен сблъсък на пътя Дрангово-Петрич

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609360

Челен сблъсък на пътя между село Дрангово и град Петрич, с един загинал.Сигналът за пътно-транспортното призшествие е получен днес около12.46 часа. Катастрофата е между лек автомобил „Опел Корса" и микробус. Водачът на лекия автомобил, чиято самоличност е в процес на установяване, е загинал на място. По първоначална информация е пострадал пътуващ в микробуса мъж, който е транспортиран в МБАЛ-Петрич за оказване на медицинска помощ. Работата по установяване на причините за инцидента продължава. Движението на пътните превозни средства в района е п...

Москва обръща гръб на Microsoft и заменя всички продукти с родно производство

http://www.cross.bg/microsoft-softyer-ryskata-1521339.html

/КРОСС/ Цял доста голям град може да се изплъзне на Microsoft и при това съвсем буквално, след като руската столица Москва обяви, че ще замени продуктите на американската компания с местен софтуер. Това става скоро след като президентът Владимир Путин прикани руската администрация да скъса със зависимостта си от чуждестранните технологии. Това се случва заради опасения около сигурността, след като американски компании прекратиха платените си услуги в Крим след анексирането на полуострова от Русия през 2014 г. По данни на руските власти, държавните предприятия харчат по около 295 милиона долара годишно за чужд софтуер, който идва предимно от западни компании като Microsoft, SAP, Oracle и др. От 2014 г. Русия изисква личните данни на потребителите да се съхраняват само на сървъри, които се намират на територията на страната. По-рано тази година пък бе въведено изискване към интернет доставчиците да предвидят начин за достъп до криптираните съобщения на клиентите си.  

Кмет заведе прикован в количка фен да гледа тренировка на "Ботев"

https://www.24chasa.bg/region/article/5786111

Кмет заведе прикован в количка фен да гледа тренировка на "Ботев"Кметът на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев сбъдна мечтата на млад мъж, прикован в инвалидна количка, като го заведе на стадиона на "Ботев" в кв. "Коматево", за да гледа тренировка на любимия си тим. 37-годишният Николай от години бленувал да посети игрището, но поради сериозното си заболяване това било невъзможно.

Руски учени разработиха иновационно лекарство срещу хипертония

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609357

Учени от Сибирския държавен медицински университет в град Томск и от Московския държавен университет са разработили лекарство срещу повишено кръвно налягане с принципно нов механизъм на действие, съобщава ТАСС. Такива препарати не са се появявали на световния пазар в последните 10-15 години. Лекарството не е аналог на съществуващите, то има нов механизъм на действие и нова мишена. Той е наново синтезиран препарат, а не комбинация от вече съществуващи, изтъкват създателите му.

Ердоган: извънредно положение е само за ефективна борба с тероризма

https://www.24chasa.bg/novini/article/5786086

Ердоган: извънредно положение е само за ефективна борба с тероризмаДържавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че текущото извънредно положение в страната има за цел единствено да подпомогне борбата срещу терористични групировки като Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) и гюленистката организация (ФЕТО), предава Anadolu Agency, цитирана от "Фокус".

Орбан: Карат ни да живеем с хора, с които не искаме

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/orban-karat-ni-da-zhiveem-s-hora-s-koito-ne-iskame-6059380

„Ако Унгария не беше изпълнила своите задължения за спиране на нелегалната миграция, Европа вече щеше да е паднала“, категоричен е премиерът Орбан

15 неща, за които не си струва да се извинявате

https://www.actualno.com/curious/15-neshta-za-koito-ne-si-struva-da-se-izvinjavate-news_565618.html

Възпитаните, чувствителните хора се извиняват. Често. Дори прекаляват понякога. Правят го, заради безпокойството какво ще си помислят околните, или защото ги е грижа за чувствата на околните, които може да са в ущърб на собствените им интереси и потребности. Повярвайте, има

Станишев за кандидатурата на Кр. Георгиева: Абсурдно, грозно и крайно рисково решение за България

http://svetoven.pogled.info/pes/news/77622/Stanishev-za-kandidaturata-na-Kr-Georgieva-Absurdno-grozno-i-kraino-riskovo-reshenie-za-Balgariya

/Поглед.инфо/ „Абсурдно по същество, грозно по начина, по който се взе, и крайно рисково за България решение от гледна точка на това какво искаме да постигнем в тази надпревара“.

Каталуния няма да напуска ЕС при независимост

https://www.actualno.com/europe/katalunija-njama-da-napuska-es-pri-nezavisimost-news_565637.html

Ако стане независима, испанската автономна област Каталуния няма да излезе от ЕС, заяви премиерът на каталунското правителство Карлес Пучдемон пред регионалния парламент, съобщи в. „Мундо”. Каталунският лидер даде за пример Шотландия, където имаше референдум за н

Алкомет взе участие в Международна конференция по металургия и материали – ICMM 2016

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609359

В периода 26-28 септември 2016 г. в София Хотел Балкан се проведе Международната конференция по металургия и материали (International conference on metallurgy and materials), която се организира от Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ). Събитието бе под патронажа на Министъра на образованието и науката Меглена Кунева и кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. Съорганизатори бяха Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) и Научния и технически съвет за минно дело, геология и металургия (НТС по МДГМ).Събитието ...

Жените на средна възраст харесват повече секса

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/zhenite-na-sredna-vyzrast-haresvat-poveche-seksa-6059381

Изследването било осъществено от сексолози от Университетския медицински център в гр. Кливланд

Затвор за рецидивист, ограбил възрастна жена във вилна зона край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=332151

Варненският окръжен съд призна 36-годишния Петър Станчев от Варна за виновен в това, че на 27.11.2015 г., в гр. Варна, в местността „Евксиновград“, в условията на опасен рецидив, откраднал чужди вещи на за 1536.21 лева, като е използвал сила.

ПП АБВ оспорва консултациите за СИК в Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609356

ПП АБВ не приема предложеното и прието от останалите политически партии разпределение на местата в СИК в община Кюстендил.Те очакват промяна в разпределението от РИК, като са готови да стигнат и до ЦИК,информира общинският председател на АБВ Ангел Ангелов.Заради отказа на подпишат в последния момент протокола на ПП АБВ, от община Кюстендил подготвят втори вариант от консултациите, който да бъде предоставен в РИК....

Петър Хубчев обяви групата за световните квалификации с Франция и Швеция

http://www.cross.bg/lydogoretz-tzska-levski-1521336.html

/КРОСС/ Селекционерът на "А" националния отбор Петър Хубчев обяви групата от футболисти, на които ще разчита за световните квалификации срещу Франция (07.10.2016, Париж) и Швеция (10.10.2016, Солна). Състав на България: Вратари: Божидар Митрев ("Шериф", Молдова), Владислав Стоянов ("Лудогорец"), Благой Макенджиев ("Берое") Защитници: Васил Божиков ("Касъмпаша", Турция), Страхил Попов ("Касъмпаша", Турция), Живко Миланов (АПОЕЛ, Кипър), Антон Недялков (ЦСКА - София), Божидар Чорбаджийски (ЦСКА - София), Александър Драгомиров Александров ("Левски"), Димитър Пиргов ("Левски"), Йордан Минев ("Лудогорец"). Полузащитници и нападатели: Светослав Дяков ("Лудогорец"), Мартин Райнов ("Локомотив", Пд), Михаил Александров ("Легия", Полша), Георги Костадинов ("Левски"), Ивайло Чочев ("Палермо", Италия), Симеон Славчев ("Лехия" Гданск, Полша), Георги Миланов (ЦСКА - Москва, Русия), Марсело да Коща - Марселиньо ("Лудогорец"), Тодор Неделев ("Ботев" Пд), Александър Тонев ("Кротоне", Италия), Димитър Рангелов ("Коняспор", Турция), Ивелин Попов ("Спартак" Москва, Русия), Андрей Гълъбинов ("Новара", Италия).  

Задържаният за тероризъм французин опитал да отиде в Турция

http://www.cross.bg/vlasti-mishel-chasa-1521335.html

/КРОСС/Клемент Мишел на 19 години е задържаният в сряда французин, който се издирва от френските власти за терористична дейност. Това стана ясно на брифинг на говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова. Мишел е преминал българската граница на 28 септември в 5.30 часа на ГКПП-Калотина, идвайки от Сърбия. Името му е фигурирало в Шенгенската информационна система като лице, което трябва да бъде наблюдавано. Заради този сигнал българските власти му направили проверка и обиск, при които обаче във французина не са открити забранени предмети и той е пуснат. МВР уведомило френските власти, че Мишел е в България и няколко часа по-късно от Франция е посъпило искане за ареста му за съпричастността му към терористична дейност. Още същия ден, след като преминал границата със Сърбия, той бил засечен на Капитан Андреево. Задържан е веднага, а в прокуратурата в Хасково е пристигнала и европейската заповед за ареста. Същия ден в 14.00 часа се явил на бг тускатаг раница на Капитан Андреево. Очаква се прокуратурата да поиска постоянното му задържане. След това се очаква да стартира и процедура по екстрадиране. Французинът не е направил изявления, предоставени са му е служебен защитник и преводач.  

"Ботев" (Пловдив) привлече бивш играч на ЦСКА

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/29/2834762_botev_plovdiv_privleche_bivsh_igrach_na_cska/?ref=rss


"Ботев" (Пловдив) привлече в редиците си Омар Косоко, обявиха от ръководството на "канарчетата".

28-годишният французин изкара успешни тестове в отбора и подписа контракт с клуба до края на 2017 г.

189-сантиметровият левичар има опит в българското първенство от престоя си в ЦСКА и "Литекс". В кариерта си Косоко е носил още екипите на френските "Амиен" и "Оксер" и швейцарския "Сервет". Последният тим във визитката му е френският "Мантой", който се състезава в пета...

Разкриха кога жените са най-уверени и удовлетворени от секса

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609351

Жените на около 40-50 г. повече харесват секса от 20-годишните дами, тъй като стават по-уверени в себе си с възрастта, установи американско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл". Изследването било осъществено от сексолози от Университетския медицински център в Кливланд. Въпреки физическите изменения, идващи с годините, по-зрелите жени разполагали с по-голяма увереност и по-добри умения за встъпване в удовлетворяваща ги сексуална връзка. Колко секс искат жените...

До две години капацитетът на Индустриалния логистичен парк в Бургас ще бъде запълнен

http://www.cross.bg/byrgas-gryp-volvo-1521334.html

/КРОСС/Кметът на Бургас и изпълнителният директор на "Волво Груп България" направиха първа копка на нов сервизен център Волво Груп България започна изграждането на собствен сервизен център в Бургас. Първата копка на терена в Индустриалния логистичен направиха кметът на Бургас Димитър Николов и изпълнителният директор на компанията Петер Ериксон. Инвестицията, която автомобилната компания ще направи, е в размер на 1,66 млн. лева."За нас Бургас винаги е бил регион със стратегическо значение. Това се дължи не просто на ключовата локация, но и на динамичното развитие на бизнеса и дългогодишните традиции, които има Волво Груп тук", обясни Петер Ериксон. Той благодари за експертното съдействие и разбирането на бизнес приоритетите от страна на Община Бургас в процеса на реализиране на проекта.Кметът Димитър Николов обяви по време на церемонията, че интересът към терените в Индустриалния логистичен парк е голям и скоро капацитетът му ще бъде запълнен."Постепенно територията на Индустриална зона "Север" се запълва. В момента имаме подготвени още 5 процедури и нашата прогноза е до 1-2 години да бъдат заети всички терени, които са предвидени за индустриално изграждане. Това ни дава по-голямо основание да бъдем по- активни в търсенето на съдействие от държавата за прехвърлянето на голямата територия на бившето летище в Равнец, защото индустриалните терени в Бургас са на изчерпване, а интересите на фирмите са за по-големи територии

Бизнес климатът се подобрява с изключение на услугите

http://econ.bg/Новини/Бизнес-климатът-се-подобрява-с-изключение-на-услугите_l.a_i.729659_at.1.html

През септември бизнес климатът в промишлеността, строителството и търговията на дребно се подобрява, но в сферата на услугите се влошава значително....

Домбровскис: Планираните глобални банкови правила не са балансирани

http://www.investor.bg/evropa/334/a/dombrovskis-planiranite-globalni-bankovi-pravila-ne-sa-balansirani-225407/

Според финансовия еврокомисар те поставят европейските банки в неизгодна позиция спрямо американските им конкуренти

Предприемачът Игнат Канев: Винаги съм се интересувал от България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609353

Президентът Росен Плевнелиев удостои бизнесмена Игнат Канев с Почетния знак на държавния глава. Живеещият в Канада строителен предприемач прави своите дарения предимно за проекти, свързани с образованието и здравеопазването.Канев сподели, че винаги се е интересувал от страната ни, която е напуснал на 14-годишна възраст. "Дълги години, още в началото, като пристигнах в Канада, винаги съм се интересувал. Тогава, като кажех, че съм от България, хората мислеха, че съм от Боливия, понеже България нямаше такова име каквото днес. Едно време нямахме ...

ЕК: Контролът по границите в Шенген е оправдан въпреки облекчения мигрантски натиск

http://www.moreto.net/novini.php?n=332154

Еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че допълнителният контрол по границите в Шенгенската зона все още е оправдан, въпреки облекчаването на мигрантския наплив. Той добави, че споразумението с Турция за ограничаване на миграцията работи добре и трябва да продължи да се прилага стриктно.

Рекордният джакпот в Национална лотария стигна 11,2 млн. лева

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609350

Рекордният джакпот в Национална лотария оцеля и се извиси до 11 200 000 лева за следващото теглене на играта „ГОЛЕМИЯТ ДЖАКПОТ" този петък. 17 петици бяха познати в тегленето в сряда. Печелившите числа, които донесоха много емоции и страхотни печалби на участниците в играта, са 5, 9, 11, 23, 38, 41 и страна на монета „Тура". Освен петици, деветима късметлии познаха и изтеглената страна на монетата. Четирима от тях от градовете Пещера, Русе, Асеновград и София са играли с двете страни „Ези и Тура", и си спечелиха по 6000 лева. Останалите късметл...

Одобриха проекта на Регионална програма за заетост и обучение на област Плевен за 2016 г

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609354

Комисията по заетост към Областния съвет за развитие одобри проекта на Регионална програма за заетост и обучение на област Плевен за 2016 г. Заседанието бе председателствано от заместник областния управител арх. Бойко Балтаков. На работни заседания спазвайки утвърдената Методика бяха разгледани, оценени и класирани проектните предложения от област Плевен. Общият брой одобрени за финансиране работни места в 11-те общини в областта са 135. Те се разпределят както следва : Община Белене - 6 работни места, Община Гулянци -12, Община Долна Митропо...

Едно от 10 деца е "имунизирано" за СПИН

http://www.cross.bg/sistema-virysa-detza-1521333.html

/КРОСС/Едно на десет деца има имунна система, която предотвратява развитието на СПИН, става ясно от изследване на учени от Оксфорд, цитирано от Би Би Си. Нелекувана ХИВ инфекция убива 60% от заразените деца в рамките на две години и половина. Учените обаче изследвали кръвта на 170 деца от Южна Африка, заразени с ХИВ, които не са лекувани, но въпреки това не са се разболели от СПИН. Тестовете показали, че вирусът се е разпространил във всеки милилитър от кръвта им. Обичайната реакция би била имунната система да започне да работи усилено, за да се справи с инфекцията, или човекът да се разболее сериозно. При тези деца обаче не се е случило нито едно от двете. Имунната им система игнорира вируса доколкото е възможно, обяснява проф. Филип Гулбер, един от учените в Оксфорд, направили откритието. По думите му най-важната част от откритието им е това, че СПИН няма връзка толкова с ХИВ, колкото с рекацията на имунната система в борбата с вируса. Начинът, по който 10% от децата реагират на вируса, има поразителна прилика с начина, по който реагират над 40 вида примати се справят с вируса. Тази защита срещу вируса на СПИН е почти напълно уникална за децата. Те имат относително толерантна имунна система, докато имунната система на възрастните би направила почти всичко, за да се прави напълно с вируса. Това все пак не означава, че децата са напълно защитени, тъй като докато растат, имунната им система съзрява и съществува риск да развият СПИН

Възраждат паметта за български професор от НАСА

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609355

Областният управител на Видин Момчил Станков прие днес в кабинета си учени- възпитаници на своя именит съгражданин проф. д-р инж. Виден Табаков (1919 - 2015). Роденият в с. Стакевци, Видинско, проф. Табаков е един най-изявените и активни изследователи в областта на космонавтиката и ракетостроенето. През 2014 г. е обявен за почетен професор на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) в САЩ. На срещата в областната администрация присъстваха проф. Ауатеф Хамед, директор на лабораторията за изследва...

Всяко трето дете е по рождение имонизирано срещу СПИН

https://www.24chasa.bg/novini/article/5786070

Всяко трето дете е по рождение имонизирано срещу СПИНЕдно на всяко десет деца е имунизирано по рождение за синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН), сочи нови изследване на учени от Оксфорд, цитирано от bTV. Изследването е проведено сред 170 деца от Южна Африка, които са ХИВ позитивни и не са подложени на никаква терапия, но въпреки това не са развили болестта.

В МБАЛ „Уни Хоспитал“ ще се проведат профилактични прегледи за рак на млечната жлеза

http://www.cross.bg/gurdata-otdelenieto-hiryrgiya-1521329.html

/КРОСС/ След кампанията за рак на белия дроб, от отделението по гръдна хирургия в МБАЛ „Уни Хоспитал" организират нови профилактични прегледи - за рак на млечната жлеза. Началникът на отделението по гръдна хирургия на болницата в Панагюрище д-р Юрий Стоянов припомня, че ракът на гърдата е най-широко разпространеното онкологично заболяване сред жените - на второ място като причина за смъртността при тях. Въпреки че ракът на гърдата има неспецифични симптоми, откриването им има основно значение за неговото диагностициране. Най-често първият симптом, който се открива, е твърда бучка, която се развива едностранно в гърдата или подмишницата. Други симптоми са: промяна във формата или големината на гърдата, зачервяване или вдлъбнатини по гърдите, кожен обрив в областта на зърната или обилна секреция от тях.Лекарите от отделението по гръдна хирургия подчертават, че ранното диагностициране е от съществено значение за изхода от заболяването. „Уни Хоспитал" разполага с единствена по своите възможности ехографска и мамографска апаратура за ранна диагностика на гърдата. Безплатните профилактични прегледи ще се извършват от 3 до 5 октомври, включително и от 10 до 12 октомври, включително, от 9.30 до 14.00 часа.Телефони за предварително записване: 0357/88 581 и 0357/88 582

България и Азербайджан планират газови доставки от 2020 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2016/09/29/2834752_bulgariia_i_azerbaidjan_planirat_gazovi_dostavki_ot/?ref=rss


Азербайджан ще доставя по 1 млрд. куб. м газ за газоразпределителния център "Балкан" от 2020 г. от находището "Шах Дениз 2". За това са се разбрали участниците в заседанието на смесената комисия за икономическо сътрудничество в Баку, съобщи пресцентърът на Министерството на енергетиката.

В рамките на сесията бе подписан протокол, съгласно който ще бъдат разгледани възможните варианти за съвместни доставки на азербайджански природен газ през територията на България за трети страни при...

Издадена е европейска заповед за арест на френския джихадист, задържан в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/5786067

Издадена е европейска заповед за арест на френския джихадист, задържан в БългарияПостъпила е европейска заповед за задържане на френския гражданин, задържан на ГКПП "Капитан Андреево". Това каза говорителят на главният прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата, по повод задържането на френски гражданин, след издадена Европейска заповед за арест, предаде "Фокус". Тя посочи,

Почина лекар във варненския Дом за медико-социални грижи за деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=332217

Дългогодишният служител в Дома за медико-социални грижи за деца – Варна д-р Миланка Стоянова Едрева е починала, научи Moreto.net. Професионалният път на Миланка Едрева бе посветен на децата от нашето лечебно заведение - педиатър, началник на Отделение „Недоносени“, а след това и на „Малформации“.

Продължава работата по микрорайони в "Тракия", районът празнува

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609348

„Все още няма яснота кога ще приключат строителните дейности по продължението на ул. "Проф. Цветан Лазаров“. Надявам се реконструкцията на пътната артерия, която ще свързва район „Тракия“ с бул. „Санкт Петербург“ и се очаква да облекчи чувствително трафика, да завърши в най-скоро време“. Това заяви в интервю за Дарик радио кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров. Проектът включва изграждане на бордюри, тротоари, велоалеи и паркинги към пътното платно, достъпна среда за хора с увреждания, нова водопроводна и канализационна мрежа с прил...

Две регати стартират на 30 септември в рамките на SCF Tall Ships

http://www.moreto.net/novini.php?n=332182

Две регати стартират на 30 септември (петък), като част от програмата на тазгодишното издание на SCF Tall Ships Regatta. Това са регатите „Ветрила“ и „Бриз Есен Тол Шипс“, съобщиха организаторите за Moreto.net. Регата „Ветрила“ се организира от яхт клуб „Бавария Яхтс“.

С базар на открито в Търговище започна фестивалът за хора с психични разтройства и интелектуални проблеми

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609347

Двудневен фестивал на изкуствата и спорта събра в Търговище представители на 12 резидентни социални услуги - защитени и наблюдавани жилища, центрове за настаняване от семеен тип и др., от Североизточна България - Разград, Шумен, Русе и нашата област.     Акцент в програмата е организирания базар на сувенири и декоративни изделия, изработени от потребители на социалните услуги. Същевременно са организирани ателиета, където на място участниците демонстрират своите ум...

Общината в Търново ремонтира горелия Военен клуб срещу терените на бившето Сержантско училище

https://www.24chasa.bg/region/article/5786019

Общината в Търново ремонтира горелия
Военен клуб срещу терените на бившето
Сержантско училищеОбщина Велико Търново ще вложи 500 000 лв. за ремонт на горелия Военен клуб в града, собственост на министерство на отбраната. Със свое решение в четвъртък великотърновският общински съвет одобри споразумението между общината и военното министрество, според което общината се задължава да извърши ремонт,

Отърваваме задължителното гласуване с извинителна бележка

http://www.cross.bg/dokyment-belezhka-glasyva-1521332.html

/КРОСС/Негласуването на изборите може да бъде оправдано с документ от работодател или друга организация, която е ангажирала гласоподавателя в деня на изборите, като така го е лишила от правото му да гласува. Това става ясно от отговор на Централната избирателна комисия на спортен клуб, който я уведомява, че от 4 до 6 ноември в Русе ще се проведе гимнастически международен фестивал. Организаторите питат дали служебна бележка, издадена от тях, ще уважи негласуването на част от участниците във фестивала. Отговорът на ЦИК е, че издаването на какъвто и да е уважителен документ трябва да важи пред съответната общинска администрация по постоянен адрес. Според последните промени в Изборния кодекс, избирател ще се заличава от списъците, ако не гласува в два поредни избора от един и същ вид. Като уважителни причини се смятат отсъствие от страната за периода на произвеждането на съответния вид избори, заболяване, учебна/служебна заетост и други непредвидени обстоятелства. В закона не е предвидена специална форма на уважителен документ, така че всякаква форма на оправдателен документ трябва да важи пред съответната администрация, аргументираха се членове на ЦИК в четвъртък.  

Железният Майк Тайсън влиза в Къщата на VIP Brother

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609343

Железният Майк ще прекрачи прага на най-известната Къща в понеделник, 3-ти октомври, точно в 20.00 часа, а зрителите ще могат да проследят влизането на легендата и реакциите на Съквартирантите напълно на живо в ефира на NOVA. За престоя си в България Майк Тайсън има кратък списък с изисквания, предимно свързани с храната. Тъй като легендарният боксьор не яде свинско месо, той е помолил организаторите в менюто му да присъстват: печено пиле, сотирани и задушени зеленчуци, сред които гъби, артишок, броколи и зеле. Тайсън е заявил също, че обича су...

82 работни места по Областната програма за обучение и заетост

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609345

Областна програма за заетост и обучение бе приета днес от комисията по заетост към Областния съвет за развитие. Програмата е изготвена на база предложения от всичките 11 общини в региона. С решение на МС за Хасковска област по Регионалната програма за заетост и обучение са отпуснати 231 907 лева. Чрез тях ще се финансират общо 102 нови работни места за срок от 5 месеца- от  1 ноември 2016 г. до 31 март 2017 г.   82 от тях са на пълно работно време, останалите 20...

Станков: Азербайджан може да е сред основните източници на газ за хъб „Балкан“

http://www.investor.bg/energetika/472/a/stankov-azerbaidjan-moje-da-e-sred-osnovnite-iztochnici-na-gaz-za-hyb-balkan-225415/

Обсъждат се доставки на природен газ от новите азербайджански находища след 2023 г. през интерконекторите с Гърция и Турция

Създадоха кафе, което осигурява незабавни ерекции

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609344

Разтворимо кафе ще осигурява на мъжете незабавни ерекции със съдържащите се в него съставки, подобни на тези от виаграта, пише в. "Дейли мирър". След консумацията на новия продукт Stiff Bull, съставен от екзотични билки, подобрената полова мощ може да трае от два до три дни. Мъже, пийте бира за по-добър секс Производителите указват на сайта си, че в разтворимото кафе са използвани корени от мака и гуарана. Билките се срещат в джунгли...

Времето на 30 септември: Слънчево, дневните температури още ще се повишат

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609346

Прогноза за времето за 30 септември, петък В петък над страната ще е слънчево и почти тихо. На места в низините са възможни краткотрайни сутрешни мъгли. Минималните температури ще бъдат предимно между 6 и 11 градуса. Дневните температури ще се повишат още малко и максималните ще са между 23 и 28 градуса, в София - 24 градуса, съобщиха от НИМХ. Над планините ще е слънчево. Ще духа слаб югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 19 градуса, на 2000 метра около 13 градуса. По Черноморието ще бъде предимно...

Москва: Заплахите на САЩ срещу Русия са подкрепа на терористите в Сирия

http://www.cross.bg/siriya-rysiya-teroristite-1521331.html

/КРОСС/Заплахите на САЩ срещу Русия по повод ситуацията в Сирия де факто са подкрепа на терористите. Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи на Русия Сергей Рябков на фона на увеличилото се напрежение между САЩ и Русия след възобновяването на огъня в Сирия. „Всеки ден повтаряме, че не виждаме друго решение, освен дипломатичното. Това, което се случва, е следствие от неспособността на САЩ да изпълнява своите задължения и обещания - това лежи на съвестта на тези, които вземат решенията във Вашингтон", заяви Рябков, цитиран от ТАСС. Изявлението на Рябков идва, след като говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби обяви, че последствията от действията на Москва в Сирия може да са нападения от терористи в руски градове. В същото време държавният секретар Джон Кери обяви, че ще прекъсне диалога с Москва за Сирия, ако Русия и сирийското правителство не прекратят ударите в Алепо. Ултиматумът е поставен по време на телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров. В отговор Лавров е обявил, че сирийската опозиция се слива с терористичната групировка „Джебхат ан Нусра", подразделение на „Ал Кайда", и водят битки срещу сирийската армия заедно. Зам.-министърът подчерта, че Москва е възмутена от ултимативния тон на САЩ по отношение на Русия и ситуацията в Сирия. „Стига се до неприкрити цинични заплахи по наш адрес и адреса на тези, които на практика водят борбара с тероризма в Сирия

Хубчев обяви своите избраници за мачовете с Франция и Швеция

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/29/2834751_hubchev_obiavi_svoite_izbranici_za_machovete_s/?ref=rss


Новият селекционер на националния отбор по футбол Петър Хубчев обяви групата от футболисти, на които ще разчита за световните квалификациите срещу Франция и Швеция.

Двата двубоя срещу фаворитите ще са официалният дебют на специалиста начело на тима, който наследи на поста Ивайло Петев.

В състава на Хубчев няма големи изненади и до голяма степен той се припокрива със списъка на Петев, който бе обявен преди напускането му.Съставът за мачовете с Франция и Швеция:
...

Правят игрален филм по „Цар Лъв”

http://www.moreto.net/novini.php?n=332187

Любимата анимация на милиони деца по света „Цар Лъв” ще изгрее отново на екрана, но този път като игрален филм, съобщи Асошиейтед прес. Режисьор на новия филм, продуциран от „Дисни” ще бъде Джон Фавро. В профила си в социалната мрежа „Туитър” той съобщи, че се вълнува заради следващия си проект.

Обслужването на клиенти - проблем за българските телекоми

http://www.investor.bg/telekomunikacii/457/a/obslujvaneto-na-klienti-problem-za-bylgarskite-telekomi-225409/

Скоростите на мрежата са много добре оценени, но покритието все още е проблемно, твърди агенция за медийни анализи

Бивш треньор на Литекс и ЦСКА искал пари от футболисти, за да играят

https://www.actualno.com/bgfootball/bivsh-trenior-na-liteks-i-cska-iskal-pari-ot-futbolisti-za-da-igrajat-news_565625.html

Шокираща история от дебрите на българския футбол излезе наяве вчера, след като бивш играч на Литекс говори пред френска медия надълго за родното първенство. Става дума за бившия халф Фабиен Бударен, който разкри, че един от треньорите му в ловешкия клуб му е искал пари, за да играе.  Вижте кой е скандалният треньор в Sportlive.bg!

Британски служби: Внимавайте с криптовалутата на Ружа Игнатова, може да е измама

https://www.24chasa.bg/novini/article/5784865

Британски  служби: Внимавайте с криптовалутата на Ружа Игнатова, може да е измамаБритански служби и медии са се обърнали към българската прокуратура с въпроса има ли у нас разследвания срещу създателката на криптовалутата onecoin д-р Ружа Игнатова, научи “24 часа”. Срещу виртуалните пари в Англия вече има предупреждение и от британския финансов регулатор Financial Conduct Authority.

Задържаният за тероризъм французин е на 19 години, опитал да отиде в Турция

http://offnews.bg/news/n_1/n_636863.html

Клемент Мишел на 19 години е задържаният в сряда французин, който се издирва от френските власти за терористична дейност. Това стана ясно на брифинг на говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова.  Мишел е преминал българската граница на 28 септември в 5.30 часа на ГКПП-Калотина, идвайки от Сърбия. Името му е фигурирало в Шенгенската информационна система като лице, което трябва да бъде наблюдавано. Заради този сигнал българските власти му направили проверка и обиск, при които обаче във французина не са открити забранени предмети и той е пуснат. МВР уведомило френските власти, че Мишел е в България и няколко часа по-късно от Франция е посъпило искане за ареста му за съпричастността му към терористична дейност. Още същия ден, след като преминал границата със Сърбия, той бил засечен на Капитан Андреево. Задържан е веднага, а в прокуратурата в Хасково е пристигнала и европейската заповед за ареста.  Същия ден в 14.00 часа се явил на бг тускатаг раница на Капитан Андреево. Очаква се прокуратурата да поиска постоянното му задържане.  След това се очаква да стартира и процедура по екстрадиране.  Французинът не е направил изявления, предоставени са му е служебен защитник и преводач. 

Вижте оригинално знаме от Априлското въстание (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_636862.html

Оригинално знаме от Априлското въстание беше дарено от жителите на Черни Вит на Националния военноисторически музей. Знамето е пазено 140 години от жителите на селото в местното читалище. Председателят на читалище „Христо Смирненски – 1925 г.“ г-н Илиян Христов заяви, че е решено знамето да бъде дарено на Националния военноисторически музей, за да може да се съхрани и да го видят повече хора, дори внуците на нашите правнуци. Знаме № 9 е едно от дванадесетте знамена от Априлското въстание, рисувано от Иван Папазов Зографина и шито от жените от девическо дружество „Китка“. С дарението знамената, които музеят съхранява, стават три - № 3, 8 и 9. Все още е неизвестно дали са оцелели знамената с номера 1, 2, 5, 7, 10, 11. Националният военноисторически музей се обръща с апел към всички, които знаят нещо за тях или съхраняват някое от тях, да споделят информацията си с нас. В следващите 3 дни, от 30 септември до 2 октомври включително, знамето ще бъде представено в музея и всички посетители ще могат да го видят. От своя страна музеят даде на село Черни Вит бюст на Георги Бенковски на скулптура Делчо Пъков. „Вярвам, че този бюст ще бъде достоен експонат в музея на читалището и място, където да се прекланяте пред паметта на Бенковски, който има безспорно голяма роля за създаването на 12-те знамена, едно от които днес ние получаваме“, каза директорът на НВИМ доц. Д-р Соня Пенкова.

Плевнелиев: Свободата е безценна, но не и безплатна

https://www.24chasa.bg/novini/article/5786051

Плевнелиев: Свободата е безценна, но не и безплатнаЗаставаме зад общия стремеж да гарантираме сигурността, демократичното развитие и върховенството на закона в Европа и поемаме своята отговорност, водени от разбирането за необходимостта от защита на общите ни ценности. Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев,

Съдят младеж, убил приятелката си с бясна скорост на червен светофар

https://www.24chasa.bg/novini/article/5786054

Съдят младеж, убил приятелката си с бясна скорост на червен светофарПловдивската окръжна прокуратура изправя на съд 22-годишния Михаил М., който на 12 юни м.г. профуча с висока скорост на червен светофар и причини смъртта на 19-годишната си приятелка. Младежът се движел по бул. „Източен“ със „Сеат Толедо“, в посока към кръстовището на бул. „Княгиня Мария Луиза“. С него пътувало и гаджето му на предната седалка.

Русенец, укривал данъци три години, се отърва с пробация

https://www.24chasa.bg/novini/article/5786045

Русенец, укривал данъци три години, се отърва с пробацияРусенец, укривал данъци три години и обвинен в данъчно престъпление, като недекларирал получени доходи като физическо лице, бе осъден на година пробация, след одобрено от съда споразумение, постигнато с Окръжна прокуратура – Русе. Паралелно с това, Емил М. призна за виновен и побързал да се издължи на НАП, заедно с лихвите.

Нов дом за 60 немощни магарета откриха край Гоце Делчев

https://www.actualno.com/blagoevgrad/nov-dom-za-60-nemoshtni-magareta-otkriha-kraj-goce-delchev-news_565623.html

Нов дом за 60 стари магарета откриха край гоцеделчевското село Баничан. Приютът за селскостопанските животни, наречен „Долината на магаретата“ бе осветен от свещеници от Неврокопската епархия. В момента санаториумът се обитава от 17 магарета, като постепенно техният

Преговорите около Brexit може да струват на Острова по 65 млн. паунда годишно

http://www.investor.bg/evropa/334/a/pregovorite-okolo-brexit-moje-da-struvat-na-ostrova-po-65-mln-paunda-godishno-225400/

Според ново проучване британското правителство ще трябва да наеме 500 държавни служители за планиране на излизането от Евросъюза

Моторист помете пешеходка край Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609342

51-годишна жена е загинала при тежък пътен инцидент, станал вчера след 18.00 часа край Пловдив, съобщиха от полицията в града под тепетата. 22-годишен без книжка се заби с мотор в кола (СНИМКИ) По първоначални данни, на околовръстния път преди пътния възел с Пещерско шосемотоциклет "Ямаха" блъснал пешеходката. При удара жената от Ракитово е починала на място.

Дете в спешното след ваксинация

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/dete-v-speshnoto-sled-vaksinaciia-6059379

От Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата започнаха проверка

Нова инвестиция в индустриалния парк

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609340

Нова инвестиция привлече Индустриалният и логистичен парк в Бургас. Тя е нов сервизен център на Volvo, чиято символична първа копка днес направиха кметът Димитър Николов и изпълнителният директор на „Волво Груп България" Петер Ериксон. Ще струва 1 660 000 лева и ще се простира на терен от 8 000 квадратни метра. В центъра ще се извършва обслужване, ремонт и продажба на пълната гама камиони от марките Volvo и Renault. Сервизът ще бъде с площ 1302 квадратни метра, с три проходни канала, четири колонни подемника и три стенда. Капацитетът на обслужв...

Кола горя вчера във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=332206

Лек автомобил "Нисан" е пламнал вчера във Варна, съобщиха от пресцентъра на пожарната за Moreto.net. Инцидентът е станал на ул. "Бяла черква" около 16:20 часа. Огънят е увредил предното стъкло, арматурното табло и вратата на автомобила.

С Бокова Б.Б. си вкара автогол. И то – от дузпа.

http://www.cross.bg/dyzpa-tochno-dosta-1521330.html

/КРОСС/Няма начин смяната на нашата официална кандидатура за нов шеф на ООН да не изиграе лоша шега на Б.Б. Понеже предстоят избори. Президентски - със сигурност; предсрочни парламентарни - доста вероятно. От камбанарията на Б.Б. поуките и посланията могат да са в две плоскости: На футболно (но не непременно - профанско), плюс на елементарно битово такова (но пък иносказателно). На зеления терен рокадата Ирина - Кристалина изглежда като неистово желание (а и жертвоприношение) да си вкараш автогол. И то - от дузпа. Щото дузпа в собствената врата е наистина класическо изпълнение. Не всекиму се отдава. Засилваш се, спираш се пред точката на дузпата, леко се размисляш и почесваш по главата. И изненадващо обръщаш гръб на противниковия вратар; докато той се чуди в кой ъгъл да се хвърли. Оставяш го в неведение, правиш кръгом-марш и риташ топката към собствения си вратар. Който и да е той. А той (пак - който и да е), мига на парцали и услужливо се хвърля в другия ъгъл. При това оригинално изпълнение публиката буквално онемява от твоята гениалност. Получава се нещо като Дядо Йоцо гледа. Или, масова хипноза и стоическо вживяване в ролята на Балканджи Йово. Или, каквото и друго да се сетите - от нашия мъдър фолклор, историография, литература, народни мъдрости, пословици и поговорки. Точно те ни дават повод да преминем към битовото ниво. Също е поучително. Даже повече и от футболното. В случая от родната традиция най-удачна е максимата, че конете по средата на реката не се сменят

Ренци: Британците да не се надяват на привилегии, след като напуснат ЕС

https://www.actualno.com/europe/renci-britancite-da-ne-se-nadjavat-na-privilegii-sled-kato-napusnat-es-news_565624.html

Обединеното кралство не може да разчита, че след напускането на ЕС британците ще запазят по-големи права, отколкото гражданите на останалите държави извън общността, предупреди в интервю за Би Би Си италианският премиер Матео Ренци. „Няма да е възможно да дадем на брит

Огромен интерес към трудовата борса в Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609338

141 свободни работни места бяха обявени от 14 работодатели на трудова борса в Кюстендил. На трудовата борса, която се организира от Дирекция „Бюро по труда" - Кюстендил, фирмите имат възможност да представят дейността си и възможностите за наемане на работници и служители . Участваха близо 250 души, регистрирани като безработни и активно търсещи работа. Обявените свободни работни места са в сферата на хотелиерство, строителство, шивашка промишленост, куриерски услуги. Традиц...

Здравната ни система сред най-неефективните в света според класация на Bloomberg

http://offnews.bg/news/n_1/n_636859.html

Българската здравна система остава една от най-неефективните в света, става ясно от класация на Bloomberg за ефективност на здравеопазването.   Класацията е за 2014 г. и оценява продължителността на живота, разходите за здравеопазване на глава от населението и разходите като дял от брутния вътрешен продукт. В класацията са включени 55 държави – такива с население над 5 млн. души, продължителност на живота над 75 години и БВП на глава от населението над 5000 долара годишно. България е поставена на 46-о място заедно с Либия, като е паднала с три места в сравнение с класацията от 2009 г. Според данните в България се отделят 662 долара на глава от населението за здравеопазване, а средната продължителност на живота е над 75 години. Преди България са Казахстан, Еквадор, Венецуела, Дания, Тайланд, Алжир и др. В самото дъно на класацията пък са Беларус, Сърбия, САЩ, Йордания, Колумбия, Азербайджан, Бразилия и Русия. Според методологията за определянето на индекса 60% от тежестта има продължителността на живота, 30% тежест има разходът за здравеопазване като дял от БВП, а 10% тежест – сумата, която се отделя на глава от население. За съставянето на класацията са използвани данни на Световната здравна организация, Световната банка и др. Взети са предвид всички дейности по превенция, терапевтични медицински услуги, семейно планиране, здравословно хранене, спешна медицинска помощ. Оказва се, че размерът на отделяните средства за здравеопазване не са решаващи за неговата ефективност. Добър пример е САЩ, където се отделят по 9400 долара на глава от населението и 17,14% от БВП, но ефективността на здравеопазването е по-ниска в сравнение с България, където се отделят 662 долара на човек и 8,44% от БВП отива за здравеопазване. Голямото увеличение на средствата за здравеопазване също не е от решаващо значение за челните места в класацията. В Швеция например средната продължителност на живота е 82 години, на човек се отделят 6800 долара за здравеопазване и 12% от БВП отиват за здраве. Разходите за здравеопазване от 2009 до 2014 г. са се увеличили с над 50%, поради което тя е слязла с 13 позиции до 27-о място. С други думи, ефективността на здравеопазването в страната е отчетено като по-ниско. Разходите за здравеопазване в Саудитска Арабия пък са се увеличили с 80%, а тя е слязла с повече от 10 места в класацията – от 18-о на 30-о. На първо място в класацията е Хонконг, който запазва позицията си от 2009 г. Следват го Сингапур, Испания, която се е качила с 5 позиции от 2009 г. насам, Южна Корея, която пък се е качила с 3 позиции, и Япония. В топ 10 са още Италия, Израел, Чили, Обединените арабски емирства и Австралия. Сред държавите, постигнали най-голям напредък от 2009 до 2014 г. са Аржентина и Иран (качили се с 22 места в класацията). Най-голям спад в нивото на здравеопазването пък има в Либия (с 34 места по-надолу в класацията), Еквадор (с 27 места по-надолу в класацията) и Саудитска Арабия (с 21 места по-ниско в класацията в сравнение с 2009 г.), като все пак трябва да се отбележи, че редица държави в тазгодишната класация не са били включени в класацията от 2009 година.

Спират движението по ул. "Вълноломна" във Варна заради регата „Тол шипс“

http://www.moreto.net/novini.php?n=332212

Промени в организацията на движение ще има в централната част на Варна във връзка с провеждането на регатата „SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2016”, на която морската столица е домакин в дните от 1-ви до 4-ти октомври. От 6 ч. на 30-и септември до приключване на мероприятието /около 15 ч.

Мълчанието за Брекзит създава объркване сред компаниите във Великобритания

http://www.mediapool.bg/malchanieto-za-brekzit-sazdava-obarkvane-sred-kompaniite-vav-velikobritaniya-news254605.html

Британският премиер Тереза Мей не успява да представи подробен план и график за излизането на страната й от Европейския съюз, което смущава други страни членки на блока и създава объркване сред компаниите, които развиват дейност на острова, заяви британски мозъчен тръст, цитиран от ДПА. Зейнала е информационна дупка за това как правителството планира да подходи след референдума от юни за членството на Великобритания в ЕС, пише в доклад британският Институт за управление. Мълчанието не е стратегия, пише институтът и призовава правителството да представи по-скоро своя план. "Настоящата ситуация, в която сме оставени да тълкуваме личните разсъждения на отделни министри, дразни хората, които искат бързо излизане, озадачава тези, с които трябва да преговаряме, и обърква тези, които искат да правят бизнес в Обединеното кралство", се казва в доклада. Според базирания в Лондон мозъчен тръст, който работи за подобряване на ефективността на държавното управление, само планирането на Брекзита може да струва на правителството около 65 милиона лири (85 милиона долара) на година и за целта ще трябва да бъдат наети допълнителни 500 държавни служители.

Борисов откри система за управление на отпадъците в Луковит

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609339

Министър-председателят Бойко Борисов откри Регионалната система за управление на отпадъците в Луковит заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. На церемонията премиерът обеща, че от националния бюджет чрез ПУДООС ще бъдат отпуснати 1,5 милиона лева за рекултивиране на старото сметище в Луковит, съобщава БТА. "Средствата, които ще отпуснем за рекултивиране на старото сметище, са толкова, колкото за два дни ще платим лихви за реакторите в "Беле...

Какво е състоянието на бизнес климата у нас през септември?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609337

През септември общият показател на бизнес климата запазва нивото си от предходния месец, съобщи Националният статистически институт. Анкетата отчита подобрение на показателя в промишлеността, строителството и търговията на дребно, докато в сектора на услугите се регистрира понижение. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" нараства с 1 пункт в сравнение с август, което се дължи на по-благоприятните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. През септември съставният п...

Афганистанският президент подписа мирно споразумение с бунтовнически лидер

http://www.mediapool.bg/afganistanskiyat-prezident-podpisa-mirno-sporazumenie-s-buntovnicheski-lider-news254604.html

Афганистанският президент Ашраф Гани подписа днес мирно споразумение с военния командир и лидер на групировката "Хезб и ислами" Гулбудин Хекматияр и обеща, че ще лобира пред САЩ и ООН той и организацията му да бъдат извадени от списъците с терористи, предаде Асошиейтед прес. Церемонията беше предавана на живо по телевизията. Гулбудин Хекматияр участва в нея чрез видеовръзка. Това е първото мирно споразумение, което афганистанското правителство сключва с бунтовническа групировка от началото на войната с талибаните през 2001 г. Споразумението бе приветствано от международната общност като възможна рамка за бъдещ мирен договор с талибаните. Очаква се след премахването на санкциите Хекматияр да се върне в Афганистан след близо 20-годишно изгнание. Смята се, че в момента той се намира в Пакистан. Според представител на партията му това може да се случи до няколко седмици.

Двама телефонни измамници бяха осъдени ефективно от Районния съд в Търговище

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609336

Двама телефонни измамника получиха своите присъди от Районния съд днес в Търговище. Мъжете ще бъдат лишени от свобода за три месеца, при първоначално строг режим на изтърпяването на наказанието в затвора.Двамата мъже, с инициали Д.Д. и В.П., са осъдени за това, че в края на миналата година по сценария за закупуване на климатици са измамили възрастна жена от Търговище. С това те й отнели 1730 лева. По независещи от тях причини, деянието на мъжете останало недовършено. Съдът приема че при извършването на престъплението има пряк умисъл, като извър...

Разнообразие от детски творчески ателиета на One Architecture Week в Пловдив

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/09/29/2833042_raznoobrazie_ot_detski_tvorcheski_atelieta_na_one/?ref=rss


Осем работилници очакват децата на деветото издание на фестивала за съвременна архитектура и градска среда One Architecture Week, който ще се проведе от 30 септември до 10 ноември в Пловдив. Най-малките ще могат да се запознаят отблизо с графити изкуството, архитектурата, градската среда, рисуването върху различни материали, разбирането за публично пространство.

Работилниците са със свободен вход, но с преварително записване, а куратор на детската програма е Магдалина Ръжева.

Мнозинството американци смятат, че Клинтън е победител на телевизионните дебати

http://www.mediapool.bg/mnozinstvoto-amerikantsi-smyatat-che-klintan-e-pobeditel-na-televizionnite-debati-news254603.html

Мнозинството американци смятат, че Хилари Клинтън е победител на първите телевизионни дебати с Доналд Тръмп, според анкета на международния социологически център Ипсос и агенция Ройтерс, съобщи Ройтерс. От анкетираните онлайн във вторник 2000 души 56 процента са заявили, че кандидатката на демократите за Белия дом се е справила по-добре от съперника си републиканец на първия от трите им телевизионни дебата. Само 26 процента от запитаните смятат, че победител в дебатите е Тръмп. Близо 34 процента от анкетираните са заявили, че след състоялите се в понеделник дебати са променили мнението си за Клинтън в положителна посока. При Тръмп този показател е 19 процента. По данни на Ипсос и Ройтерс, за Клинтън на изборите през ноември са готови да гласуват 42 процента от анкетираните, а за Тръмп - 38 процента.

Шоуто MTV Crashes ще струва на Община Варна 50 000 евро

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609315

Община Варна ще плати 50 000 евро, за да може морската столица да приеме следващата година мащабно музикално събитие, което ще се излъчва по MTV. Съветниците в местния парламент гласуваха сумата да бъде получена компанията Action Media, която ще организира домакинството. Фирмата трябва да осигури чрез спонсори и продажби на билети 1 млн. евро, колкото ще струва цялото шоу MTV Crashes Varna. Решението беше прието от съветниците след повторно гласуване, тъй като първия път не събра достатъчно гласове и се наложи да бъде внесено отново от председа...

Трима служители на Медицинския университет са уволнени за саботиране на проверките

http://www.mediapool.bg/trima-sluzhiteli-na-meditsinskiya-universitet-sa-uvolneni-za-sabotirane-na-proverkite-news254602.html

Трима служители от администрацията на Медицинския университет са били уволнени в четвъртък за възпрепятстване на проверките във висшето училище, включително и започналата преди ден прокурорска проверка. проф. Красимира Маркова – главен счетоводител и ръководител на отдел "Финансови ресурси”, Марта Генсузова – ръководител на отдел „Обществени поръчки” и Симона Манолова – ръководител на отдел "Капитално строителство”, съобщи бТВ. Източници от държавното обвинение са посочили, че вчера при започването на разследването длъжностни лица на университета са отказали да предоставят документи на прокурорите и следователите. В сряда Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу бившия ректор на Медицинския университет Ваньо Митев за безстопанственост и престъпления по служба, засечени при одит на Министерството на образованието. Магистратите разследват съмнителни хонорари, получени от Митев и негови роднини, нерегламентираното премахване на стол в университета, злоупотреби с обучение на чуждестранни студенти, екскурзии до екзотични дестинации под формата на командировки, както и закупуването на автомобил за 180 хил. лв. със служебни средства.

Пловдив с първия борд между бизнес и образование

https://www.24chasa.bg/region/article/5786040

Пловдив с първия борд между бизнес и образованиеМеглена Кунева дойде за създаването на новата структура, търсят 2000 инженери и IT специалисти за индустрията на града Първият образователно-индустриален борд в страната за осигуряване на кадри за промишлеността ще е в Пловдив. Свои представители в него ще имат МОН, общината, "Индъстри уоч" и "Тракия икономическа зона".

Промени в организацията на движение в центъра заради регата „Тол шипс“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609335

Промени в организацията на движение ще има в централната част на Варна във връзка с провеждането на регатата „SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2016”, на която морската столица е домакин в дните от 1-ви до 4-ти октомври. От 6 ч. на 30-и септември до приключване на мероприятието /около 15 ч. на 4-ти октомври/ ще бъде преустановено движението на пътно-превозни средства по ул. „Вълнолома“. Достъпът за зареждане на търговските обекти в района ще се осъществява ежедневно от 5 ч. до 10:30 ч., без ограничения са автомобилите на МВР, РД ПБЗН, Спешна пом...

Жена почина при тежък пътен инцидент с мотор край Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609333

51-годишна жена е починала при тежък пътен инцидент, станал вчера след 18.00 часа край Пловдив, съобщиха от полицията в града под тепетата. По първоначални данни, на околовръстния път преди пътния възел с Пещерско шосе мотоциклет “Ямаха” блъснал пешеходката. При удара жената от град Ракитово е починала на място. 33-годишният моторист от село Храбрино е настанен в болница за лечение. Няма данни за употреба на алкохол. Местопроизшествиет...

Брюксел разследва новия ПУП на варненския квартал „Чайка“

http://www.moreto.net/novini.php?n=332209

Комисията по петициите към Европейския парламент ще разследва казуса с новия Подробен устройствен план(ПУП) на варненския квартал „Чайка“. Причината – граждани са изпратили подписка, подкрепена от 1500 души, а в нея се настоява за запазване на зелените площи в жилищния комплекс и предотвратяване на евентуалното им застрояване им.

Безработицата в Германия изненадващо се повишава през септември

http://econ.bg/Новини/Безработицата-в-Германия-изненадващо-се-повишава-през-септември_l.a_i.729654_at.1.html

Молбите за помощи при безработица в Германия регистрираха през септември изненадващо, макар и слабо по размер повишение, но в същото време нивото на...

АБВ постави условие на БСП за подкрепа на вота на недоверие

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609334

АБВ постави условие на левицата да подкрепи готвения вот на недоверие само, ако за това се договорят на среща лидерите на двете формации - Георги Първанов и Корнелия Нинова, и то по инициатива на БСП. Това заявиха пред журналисти в парламента зам.-председателят на НС Кирил Цочев и говорителят на ПГ на АБВ Мариана Тодорова. В противен случай, подписи няма да има, категоричен е Цочев, макар че, по думите на Тодорова, по принцип има основание за вот на недоверие заради външната политика.След отказа на Корнелия Нинова да продължим преговорите за об...

400 лв ще е годишният данък за такситата в Сливен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609332

400 лв ще е годишният данък върху таксиметров превоз на пътници в община Сливен. Размерът на данъка бе гласуван на днешната сесия на Общинския съвет - Сливен. Настоящото предложение за приемане на нова Наредба за определяне размера на местните данъци e обосновано от настъпилите законодателни промени в Закона за местните данъци и такси. Общинските съветници приеха промени в две съществуващи наредби. Причината е протест на окръжната прокуратура. Наредбите са за рекламната дейност и за реда при поставяне на временни преместваеми съоръжения за търг...

Спипаха крадец, задигнал 10 тона пшеница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609328

Кражба на около 10 тона пшеница разкриха полицаи в Елхово. Разследването започнало на 21 септември по сигнал, че от клетка в селскостопанския двор на село Лалково е извършена кражба на 10 тона насипна пшеница, фирмена собственост. В хода на проведените оперативно-издирвателни мероприятия е установен извършителят на деянието - 32-годишен жител на Елхово. Той е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР. Работата по случая продължава.  ...

Бъчварова потвърди, че е задържан радикализиран французин в България

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609329

Българските служби са задържали френски гражданин на контролно-пропускателния пункт "Капитан Андреево", съобщи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. По-рано френската преса разпространи информация за млад французин, заподозрян за връзки с джихадисти, който е бил задържан на българо-турската граница. В момента тече процедура за връщането му във Франция, обясни Бъчварова.   "Френски гражданин е, за който има информация във Франция. Напуснал е Франция, продължил е, но наистина доброто сътрудничество и информа...

Възможности за финансиране на дейности в социалната сфера представи ОИЦ – Кюстендил

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609326

Подобряване качеството на живот на хората с увреждания и техните семейства и повишаване на мотивацията им за независим и самостоятелен начин на живот чрез улесняване достъпа им до заетост е целта на процедура „Активно включване", по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР) представена днес, 29 септември, на информационна среща, организирана от Областен информационен център - Кюстендил (ОИЦ - Кюстендил). До 31.10.2016 г., допустимите кандидати, сред които общини и доставчици на социални услуги, могат да кандидатстват самостоят...

Условна присъда за управител, ощетил фирма с 50 бона

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609327

Варненският окръжен съд призна за виновен 53-годишния Любомир Крачунов от Тервел за това, че на 19.09.2011 г., във Варна, като управител на търговско дружество „ЕФФЕКТ" ООД Варна, съзнателно сключил неизгодна сделка - договор за счетоводна услуга с фирма – изпълнител. Било уговорено, че при непредоставяне на необходимата документация на изпълнителя, възложителят дължи неустойка в размер на 200% от цената на услугата, като от тази клауза произлязла значителна вреда за предприятието „ЕФФЕКТ" ООД, в размер на 50 000 лева. Съдът постанови наказание...

Борисов: Желая успех на опозицията с вота на недоверие

http://www.cross.bg/vota-nito-borisov-1521328.html

/КРОСС/ Желая успех на опозицията с вота на недоверие, заяви пред журналисти в Луковит премиерът Бойко Борисов във връзка с обявените намерения на БСП да внесат вот на недоверие към кабинета заради решението на правителството да смени кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН с тази на Кристалина Георгиева."Аз не си спомням навремето нито БСП, нито Първанов, нито Орешарски да са питали най-голямата партия, когато пращат кандиатура. Някой тогава да е дошъл да ме пита мен, да ми иска мнението, на ГЕРБ? Не. Така че пожелавам им успех на вота", коментира Борисов. Премиерът добави, че право на Ирина Бокова е да не се откаже от надпреварата за генерален секретар на ООН.  

Самозапалил се таблет отклони полет на "Делта Еърлайнс"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5786023

Самозапалил се таблет отклони полет на "Делта Еърлайнс"Устройствата на технологичния гигант „Самсунг” продължават да се самозапалват – след самовзривилия се телефон, димящ таблет отклони полет на „Делта Еърлайнс” от Детройт до Амстердам. Пътническият полет кацнал аварийно в Манчестър, след като пасажерите се оплакали от дим в салона. Екипажът установил, че пушекът идва от таблет „Самсунг”,

Трайков: Инвеститор за АЕЦ "Белене" може да дойде само от Кремъл

http://www.mediapool.bg/traikov-investitor-za-aets-belene-mozhe-da-doide-samo-ot-kremal-news254601.html

АЕЦ "Белене" категорично не трябва да се строи. Ако се тръгне в тази посока, това ще доведе само до изтичането на още милиони, които станат милиарди, смята кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков, който бе министър на икономиката и енергетиката при първия управленски мандат на ГЕРБ . "Ако се тръгне към търсенето на инвеститор, което от финансова гледна точка е логична стъпка, ще дойдат само инвеститори от Кремъл. Никой друг", коментира Трайков пред бТВ в четвъртък. Той изрази уважението си към министъра на енергетиката Теменужка Петкова за това, че като директор на Агенцията за държавен и финансов контрол "направи дисекция" на ядрения проект и "изкара от обувките им БСП" по време на работата на парламентарната анкетна комисия за разследване на действията около АЕЦ "Белене" през 2012 г. В същото време Трайков изрази съжалението си към нея, че трябва да държи на държавни постове двамата енергийни министри от времето на Трайната коалиция, при които бе рестартиран проектът за строежа на атомната централа и тогавашните шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян поръчаха реакторите, без да има сключен договор. Трайков припомни, че Румен Овчаров представлява държавата в надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим", а Петър Димитров е в управата на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци". Петкова била обяснила на Трайков, че двамата са на тези постове като приемственост в държавната политика. "Явно не се намира нищо порочно с работата на тези двама министри. Не знам доколко тя е съгласно с техните назначения, но да познаваш поразиите, които те са причинили, и да ги държиш на държавни постове, не е приемливо", каза още Трайков. Според него в хода на плащането на присъдената сума в полза на "Атомстройекспорт" трябва да се търси подкрепата на Русия да се намери купувач за готовото вече оборудване. "Платим ли веднъж, изпуснали сме ги и трябва да търсим инвеститор, който няма да дойде ей така", коментира още кандидатът за президент на РБ.

Има ли шанс Георгиева да оглави ООН

http://www.vesti.bg/bulgaria/ima-li-shans-georgieva-da-oglavi-oon-6059376

Изборът на Генерален секретар, както и подборът на кандидатите винаги е ставал при закрити врати

България прави прецедент в ООН с Бокова и Георгиева

http://www.vesti.bg/bulgaria/bylgariia-pravi-precedent-v-oon-s-bokova-i-georgieva-6059376

Изборът на Генерален секретар, както и подборът на кандидатите винаги е ставал при закрити врати

Над 300 лекари годишно напускат страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=332202

Между 300 и 350 лекари годишно напускат страната. Оказва се, че тази бройка представлява 90 % от новозавършилите медици. Бъдещи медици протестират, орязали им евростипендиите Това съобщи председателят на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев по време на среща с централноевропейските и източноевропейските лекарски камари, която се провежда днес и утре в София.

РБ: Длъжностни лица вероятно са работили срещу държавата при арбитража

http://www.mediapool.bg/rb-dlazhnostni-litsa-veroyatno-sa-rabotili-sreshtu-darzhavata-pri-arbitrazha-news254600.html

Депутати от Реформаторския блок започват да събират подписка за създаването на нова анкетна парламентарна комисия за разследването на действията по проекта за строежа на АЕЦ "Белене". Те смятат също така, че прокуратурата трябва да провери данни за злонамерени действия на длъжностни лица, които вероятно са работили срещу държавния интерес в арбитражното дело между българската "Национална електрическа компания" (НЕК) и руската "Атомстройекспорт" (АСЕ). Според решение на съда в Женева НЕК трябва да плати на АСЕ 620 млн. евро плюс ежедневна лихва за забавяне на плащането. Тя обаче се оспорва от българската страна и в четвъртък зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков коментира в Баку пред журналисти, че вероятно лихвата ще бъде намалена с 12 млн. евро. Преди това от публикувано на сайта на Министерския съвет становище на представителя на НЕК в делото стана ясно, че от АСЕ са признали за четири от претендирани от НЕК грешки при изчисляването на лихвата на плащанията за произведеното ядрено оборудване. Според Жечо Станков в най-добрия случай това би намалило дължимите към руснаците суми с около 12 милиона евро. Точният размер предстои да бъде уточняван, каза той, цитиран от БНР. "Считаме, че всички данни, изнесени в хода на делото в арбитражния съд в Женева, трябва да бъдат предоставени в прокуратурата, тъй като има данни за откровено злонамерени действия на длъжностни лица, които не само не са защитили държавния интерес, а е много вероятно и да са работили срещу него“, посочи междувременно депутатът от гражданската квота на Реформаторите Петър Славов в съобщение на коалицията. Ден по-рано той и колегата му Мартин Димитров се запознаха в присъствието на шефа на НЕК Петър Илиев с част от документите по арбитражното дело, които държавната компания обеща да предостави и на други заинтересували се народни представители. "Мотивът да бързаме да платим, защото всеки ден текат лихви и затова да не обжалваме, не е издържан. Няма пречка, независимо от плащането, да се поиска отмяна на решението", смята Петър Славов. Според адвокатите на НЕК "Уайт енд Кейс" вероятността швейцарски съд са отмени арбитражното решение е нищожна и само биха се натрупали нови съдебни разходи и лихвата би растяла до произнасянето на който и да било съд. Славов обаче смята, че "ако се установи, че разглеждането на спора от външен арбитраж е било недопустимо, това решение може да бъде отменено от Върховния съд, било то на Швейцария, или от Върховния касационен съд на България“. "Важното е плащането (на дълга на НЕК към АСЕ – б.ред.) да се обвърже със съдействие от страна на Русия за продажбата на реакторите на трета страна“, заяви Мартин Димитров по повод взетото вчера решение от Народното събрание за отпускане на финансова помощ към НЕК. Димитров и Славов заявиха, че търсят 48 депутатски подписа за предложение да се създаде нова анкетна комисия по казуса "Белене“. Предишната такава бе съставена при предишното управление на ГЕРБ, но тя не завърши работата си заради оставката на кабинета и предсрочните избори. Според двамата представители на Реформаторите сега се налага отново да се разследва всичко около проекта за строежа на АЕЦ "Белене", който бе прекратен през март 2012 г.

Тръст "Синя България" се обяви против промените в ръководството на "Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/09/29/2834729_trust_sinia_bulgariia_se_obiavi_protiv_promenite_v/?ref=rss


Тръст "Синя България" излезе с позиция относно последните промени в ръководството на "Левски".

Организацията на феновете имаше право на един член в управителния съвет на сините, но го загуби след смяната на собствеността. Същото се случи и с Националния клуб на привържениците.

Според привържениците управленските рокади са направени "по начин, който се използваше в близкото минало, без никакви разяснения и без прозрачност".

Те смятат, че при подобни ръководни...

Пиян чех катастрофира на Генералово

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609323

Пиян водач причини катастрофа с материални щети в 07,50 часа вчера в свиленградското село Генералово. Инцидентът е между товарен автомобил Даф, щофиран от 49-годишен чех. При маневра на заден ход, колата е закачила с полуремаркето си и е разкъсала брезента на паркиран товарен автомобил Волво. Изпратеният на място автопатрул е тествал с „дрегер” чехът. Техническото средство отчело наличие на 1,30 промила алкохол.   Пияният водач е задържан до 24 часа, образувано е незабавно производство. ...

Цените на такситата в Шумен ще скочат, предупреждават превозвачи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609331

За увеличение на цените на такситата в Шумен заради новия данък предупреждават превозвачи. Днес на сесия на Общинския съвет бе гласувано годишният налог за таксиметрови превози да бъде 400 лв. 400 лв. ще е годишният данък за таксита в Шумен Това ще доведе до скок на цените и разширяване на сивия сектор, коментира председателят на Асоциацията на таксиметровите превозвачи в Шуменска област Иво Кулев. Той добави, че заради новия данък най-малко 200 души ще престанат да карат жъ...

17 хил.дка са заразените гори от корояд на територията на ЮЦДП – Смолян

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609324

1 700 хектара засегната площи, нападнати от корояд и други вредители на територията на Южно-централното държавно предприятие – Смолян. Короядната маса е съсредоточена в девет териториални поделения, като в тях влизат всички стопанства на територията на област Кърджали, както и четири стопанства от област Смолян. Това са Златоград, Смолян, Смилян и Славейно, разясни зам.-директорът на ЮДЦП – Смолян инж.Ивайло Исаев. Във въпросните девет предприятия, засегнатите площи са в размер на 920 хектара,а останалите 780 хектара са на териториите на другит...

По проект ще броят и комарите по Дунав

https://www.24chasa.bg/region/article/5786013

По проект ще броят и комарите по Дунав
Ще се търсят огнищата на популации на жилещите насекоми и ще бъдат третирани съвместно от България и Румъния След като еколози у нас броиха мечките, язовците и лисиците из България, сега по проект предстои и преброяване на комарите по Дунав. Той ще се реализира от Асоциацията на дунавските общини „Дунав”.

САЩ ще разположат още 600 войници в Ирак в подготовка за битката за Мосул

https://www.actualno.com/asia/sasht-shte-razpolojat-oshte-600-vojnici-v-irak-v-podgotovka-za-bitkata-za-mosul-news_565613.html

Щатите ще изпратят още 600 допълнителни части в Ирак, докато централното правителство в Багдад се готви за атака върху Мосул, който е още в ръцете на Ислямска държава. Пентагонът обяви разполагането на допълнителни сили в сряда, като отговор на искане от страна на иракското

Панагюрец счупи рекордите с 5,07 промила алкохол

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609320

Шофьор от Панагюрище счупи рекордите с резултат 5,07 промила алкохол в кръвта. Пияният като казак 55-годишен мъж е задържан в ареста на полицейското управление в средногорския град, след като е засечен да кара в това състояние по улиците на село Баня. Вчера следобед полицейски автопатрул, проверяващ в района на селото, спрял за проверка лек автомобил „Фолксваген”. Видимо нетрезвото състояние на водача накарало униформените да го тестват с дрегер, а резултатът ги озадачил.   Шофьорът е дал и кръвна проба, а в резултат на нейния химичен анализ ще...

АБВ няма да подкрепи подписката на БСП за вот на недоверие без лидерска среща

http://www.cross.bg/nedoverie-sreshta-vota-1521327.html

/КРОСС/АБВ настоява за среща на най-високо равнище с БСП, на която лидерите на двете партии да се разберат по основните параметри на вота на недоверие, поискан от социалистите заради външната политика на правителството. „Имаше неформални разговори с БСП по намерението им да инициират вот на недоверие и ние не ги приемаме, защото това е лидерски и политически въпрос. След отказа на Корнелия Нинова да продължим преговорите за обща кандидатура за държавен глава, доверието между нас е силно подкопано и рискуваме ако водим преговори по вота на недоверие, след това да кажат, че нашите мотиви са по-добри и да се откажат от този вот", обясни зам.-председателят на ПГ на АБВ и говорител на групата Мариана Тодорова.  Ако такава лидерска среща не се състои, АБВ няма да сложи подписите си под искането за вот на недоверие, категоричен бе и зам.-председателят на ПГ на АБВ Кирил Цочев.  

Олимпиада 2022: Най-дълбоката жп гара в света ще е под Великата китайска стена

http://offnews.bg/news/n_1/n_636858.html

Най-дълбоката в света гара за високоскоростни влакове ще бъде построена под Великата китайска стена, съобщи държавна китайска медия. Инициативата е част от подготовката на китайското домакинство на Зимните олимпийски игри през 2022 година. Станцията ще бъде в Бадалин, най-популярната за туристите част от Стената, на около 80 км северозападно от Пекин. В седмицата на Китайската Нова година на ден оттам са минавали 30 000 туристи, по данни на китайската национална туристическа администрация. Станцията ще бъде разположена на 102 метра под повърхността на земята, а конструкцията ще обхваща площ от 36 000 кв км., или колкото пет футбулни игрища със стандартни размери. Това я прави най-дълбоката и най-голямата жп станция в света. Тя ще бъде част от линията, която свързва Пекин с Джандзякоу.

След чистката 60% от турското министерство на отбраната ще е от цивилни

http://www.mediapool.bg/sled-chistkata-60-ot-turskoto-ministerstvo-na-otbranata-shte-e-ot-tsivilni-news254599.html

Министерството на отбраната на Турция ще бъде съставено на 60% от цивилен персонал. Това съобщи в. "Милиет“, позовавайки се на министър Фикри Йъшък. Промяната идва след реформи в резултат на масовата чистка в страната след проваления опит за преврат от 15 юли. Като основни извършители властите посочват проповедника Фетхулах Гюлен и мрежата от негови поддръжници, т. нар. фетулахистка терористична организация. След преврата Анкара обяви, че ще проведе цялостна реформа на въоръжените си сили и най-вече на отбранителното ведомство и неговите функции в управлението на армията. "Ние ще изпълняваме дейности, при които в нашето министерство на отбраната 60% от персонала ще са цивилни и 40% военни“, каза министърът. В рамките на новите промени на ключови постове във ведомството ще бъдат назначени граждански лица. Поста на министър се заема от цивилно лице, като вече такова ще бъде и заместник-министърът. Неговият пост ще поеме бившият ръководител на департамента по международна сигурност към външното министерство. Началникът на управлението на кадри пък ще бъде отговарящият за същите функции в министерството на земеделието. Представител на Сметната палата пък ще поеме отдела за доставки на военното ведомство. След неуспешния преврат властите в Анкара уволниха повече от 4500 военнослужещи. По данни на местни медии се подготвя още една чистка във ведомството, за да може от него напълно да бъдат отстранени предполагаемите поддръжници на Гюлен, припомня БГНЕС.

В Сливен стават ясни имената на националните шампиони по драг рейс

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609158

IV кръг от Националния шампионат по драг рейсинг на летище „Бършен" стартира на 01 октомври, събота с квалификации.Очаква се в надпреварата да участват над 100 състезатели от страната. Това съобщи за Дарик Веселин Кабаджов от Сливен Драг Тийм, който е организатор на събитието. В съботния ден след 13.00 часа ще се проведат тренировките, а от 9.30 часа са свободни стартове за зрителите, който искат да изпробват личните си автомобили. От 15 часа започва състезанието за моторите. На 2 октомври от 10 часа ще се проведе самото състезание за автомоб...

Матео Ренци: Brexit ще бъде "много труден процес"

http://econ.bg/Новини/Матео-Ренци-Brexit-ще-бъде-много-труден-процес-_l.a_i.729648_at.1.html

Премиерът на Италия Матео Ренци заяви, че изпитва респект към решението на британците да гласуват за напускане на ЕС и че Brexit ще бъде "много...

Двама са почетните граждани на Стара Загора

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1609321

След тайно гласуване общинските съветници решиха тази година Стара Загора да има двама почетни граждани. С отличието са удостоени Петко Петков и Кънчо Матев. Петко Петков е футболна легенда, ненадминат голмайстор за отбора на Берое. Играл в Аустриа (Виена). Бил е селекционер в Берое. Считан за човека, изградил шампионския отбор на Берое. После става треньор. Когато Берое става шампион през 1986 година, наставник е Евгени Янчовски. Впоследствие Петков е още два пъти начело на Берое. Кънчо Матев е дългогодишен директор на ГПЧЕ „Ромен Ролан".Един ...

Една трета от българските лекари са над 60 години

http://www.mediapool.bg/edna-treta-ot-balgarskite-lekari-sa-nad-60-godini-news254598.html

Повече от половината български лекари са над 55 години, а една трета са над 60 години, обяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев в четвъртък на Симпозиум на лекарските камари от Централна и Източна Европа. Той съобщи, че само 5 на сто от лекарите ни са под 30-годишна възраст, а едва около 10% от новозавършилите ни лекари остават да работят у нас. Продължаващата миграция на млади специалисти към Западна Европа е и една от основните причини за застаряването на съсловието. Голяма част от заминалите работят в Англия, Германия, Франция. По данни на БЛС всяка година около 350-400 лекари напускат България, което би могло да доведе до крах в системата на здравеопазването ни. Грозев даде пример, че има населени места в Северозападна България и в Родопите, в които липсват лекари. Напускащите България лекари посочват като причина за това липсата на възможност за кариерно израстване, неясни правила и затруднение при специализация, невъзможност за прилагане на нови технологии в по-голяма част от лечебните заведения, с изключение на университетските болници. Тревожен е фактът за непрекъснато променящата се, често противоречаща си нормативна база. Грозев заяви, че все по-често медиците посочват като причина и отрицателното медийно отношение във връзка със съдебно недоказана вина на лекари. БЛС ще предложи на участниците в симпозиума организирането на международна кампания под наслов "За да е успешно лечението, аз вярвам на своя лекар". Според Лекарския съюз липсата на интерес към някои специалности също е голям проблем за системата, като причината е в зле платените клинични пътеки в области като вирусологията, педиатрията, вътрешни болести, клинична хематология и др. Според лекарския съюз всяко лимитиране на заплащането от страна на касата към лечебните заведения се отразява също и на пациентите, защото се увеличава процентът на доплащане от тяхна страна. Страната ни е с изключително нисък процент от БВП, отделян за здравеопазване, припомниха още от БЛС, изтъквайки, че той е едва 4%. От там посочиха още, че от бюджета на НЗОК се заделят около 3.4 млрд. лв., като също толкова е и сумата, която пациентите доплащат за здраве.    

Борисов: Нито БСП, нито Първанов навремето ме питаха за Бокова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/29/2834723_borisov_nito_bsp_nito_purvanov_navremeto_me_pitaha_za/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов заяви, че пожелава успех на БСП, която обяви намеренията си за вот на недоверие към правителството, след като вчера то издигна кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

"Аз не си спомням навремето нито БСП, нито Първанов, нито Орешарски да са питали най-голямата партия, когато пращат кандидатура. Някой тогава да е дошъл да ме пита мен, да ми иска мнението, на ГЕРБ? Не. Така че пожелавам им успех на вота", заяви Борисов, припомняйки,...

Вдигат данъка на такситата на 850 лева

https://www.24chasa.bg/novini/article/5786006

Вдигат данъка на такситата на 850 леваТаксиметрови шофьори готвят национален протест срещу новия годишен данък, който ще плащат. Това съобщиха за NOVA от федерацията на таксиметровите водачи. След дълги и разгорещени дебати, общинските съветници в София гласуваха 850 лева на година да е размерът на данъка за всички около 6 000 таксита в столицата.

За пореден път Стара Загора се включва в най-голямата европейска инициатива за популяризиране на науката

http://www.cross.bg/galleria-stara-zagora-1521326.html

/КРОСС/ Европейската нощ на учените е мега събитие, което се случва едновременно в стотици градове в цяла Европа и по света в последния петък на месец септември. В тази нощ университетите и научните институти отварят врати и организират събития за широката публика.10-тата Европейска нощ на учените в България ще се проведе на повече места от всякога. Мащабната програма в нощта на 30 септември (петък) включва събития в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Благоевград, Сливен, Габрово, Котел, Жеравна, Медвен и Рожен. ПРОГРАМА В СТАРА ЗАГОРА: Наука в града FRESH Наука за деца - 16:00 - 22:00 ч. (Mall Galleria Стара Загора, ет. 2) Магия FRESH Чудният свят на пещерите - 17:00 - 18:00 ч.(Mall Galleria Стара Загора, ет. 2) FRESH кафенеТайните на Земята, видени от Космоса - 18:00 - 19:00 ч. (Mall Galleria Стара Загора, Galleria Platinum Сlub)Магия FRESH Вулканите - земните страшилища - 19:00 - 20:00 ч.(Mall Galleria Стара Загора, ет. 2) FRESH кафенеНаука, бизнес, общество - 20:00 - 21:00 ч.(Mall Galleria Стара Загора, Galleria Platinum Сlub) Mall Galleria Стара Загора, ул. „Хан Аспарух" №30   Програмата за останалите градове е на http://www.nauka.bg/night

Цветанов: Чрез Антитерористичния закон ще се справим с предизвикателствата пред България, Европа и света

https://www.24chasa.bg/novini/article/5786007

Цветанов: Чрез Антитерористичния закон ще се справим с предизвикателствата пред България, Европа и светаЧрез Антитерористичния закон ще можем да оптимизираме законодателната рамка и да се справим с предизвикателствата пред България, Европа и света. Той е изцяло синхронизиран с добрите практики на Европейския съюз (ЕС). Това каза председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов по време на кръгла маса "Заплахите от

По-близка до хората и "по-яка": как се променя имиджът на руската армия

http://www.mediapool.bg/po-blizka-do-horata-i-po-yaka-kak-se-promenya-imidzhat-na-ruskata-armiya-news254597.html

Дмитрий Еремеев слага пред мен кутия с изпипан дизайн, украсена с червената петолъчка на руската армия. "Събират по пет военни дажби, клиентите ги разграбват, много са практични за излети с приятели", уверява той и любопитна дама приближава, наострила ухо. Хранителни дажби, тениски, мешки, обувки - магазините "Военторг" предлагат над стотина стоки с военна употреба. Има всякакви неща, за всички вкусове: например мъжки, дамски, дори детски облекла в камуфлажно каки и други цветове. "Който купи от нас дрехи, е много горд с тях, защото носят емблемата на руската армия и клиентът си казва: ето, аз също съм част от войската", уверява Еремеев, продавач от веригата. В неговия клон на "Военторг" - огромна бяла палатка, разпъната насред военното изложение "Армия Експо" в Кубинка край Москва, десетки клиенти с покупки се редят пред касата. Четирийсетгодишен мъж показва на свой приятел пуловер с детски мотиви и се подсмива: "Виж, брато, армията вече май не е същата". "Военторг" спомага за доближаване на армията до обществото", твърди Владимир Павлов, шеф на това военно предприятие, приватизирано през 1997 г., което работи единствено за руските въоръжени сили. "Доближаването си личи - хората се интересуват от армията много повече отпреди", обяснява той и добавя: "Любопитни са дори какво ядат войниците у нас!". Изкушения за младите Анкетите на независимия център "Левада" наистина показват силно повишена популярност на руската армия - 58 на сто от жителите на страната заявяват, че я подкрепят, срещу 40 процента през 2014 г. Тази популярност логично съпътства засилващата се през последните две години роля на Русия като военна сила - от анексията на украинския полуостров Крим в началото на 2014 г. до предприетата преди година, на 30 септември 2015 г., военна намеса в Сирия. Западът критикува руската армия заради жестоките й бомбардировки, по-специално в Алепо през последните дни, но в Русия не се чува нищо подобно - военните пилоти се обявяват за "герои" на войната с тероризма. "През 2014 г., след анексията на Крим, установихме, че много повече хора настояват всеки без изключение да отбива военна служба", обяснява за АФП Карина Пипия, социолог от "Левада". "Същевременно расте и броят на руснаците, според които враг заплашва страната", отбелязва тя. С бюджета си от 46,6 милиарда евро - над 4 процента от руския БВП, министерството на отбраната полага всички усилия, за да запази тази популярност - възстановява бляскавия имидж на армията, изгражда "Парк на Победата" недалеч от Москва, организира Военни игри, излъчвани пряко по телевизията . . . Целта е най-вече да впечатли младежите, на които предстои задължителната едногодишна служба и които често предпочитат да платят големи подкупи, за да отърват казармата. "В очите на младите армията трябва да е нещо "яко", престижно, военната служба трябва да е ключ към успешна кариера", отсича пред руски журналисти съветникът на министъра на отбраната Андрей Илницки, който учи военните как да използват социалните мрежи. Младите са привлечени от модернизацията на армията, уверява пред АФП Игор Конашенков, говорител на министерството. "Вече нямаме проблеми с наборите, както преди, напротив: младите с голямо желание" идват в армията, казва той. Но Валентина Мелникова, която е начело на Съюза на комитетите на войнишките майки, се възмущава, че "условията за живот на военните силно са се влошили с началото на конфликта в Украйна, а министерството на отбраната нехае". "Да бъдеш истински руснак" Тринайсетгодишният Максим Китаев с нетърпение очаква да сложи пагони. "Армията е могъща и се бори срещу тероризма", обяснява той пред АФП, след като си е направил селфи пред танк, изложен в Кубинка. За да привлече децата към войската, Русия, в чийто военнопромишлен сектор са заети 10-15 на сто от населението, лансира на 1 септември "военнопатриотичното движение Юнармия". В неговите рамки 12 000 ученици се учат вече "да стрелят с всякакви оръжия освен ракети". И се готвят за бъдещата си военна служба. "Това е хубаво", одобрява Наталия, майка на тригодишен син. "По-рано бих измислила начин той да изклинчи от военна служба - добавя тя. - Сега вече смятам, че ако не мине през казармата, няма как да стане нито истински мъж, нито истински руснак." По БТА.

„Смях на почивки“ подарява награди и на зрителите

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/smiah-na-pochivki-podariava-nagradi-i-na-zritelite-6059374

Всяка седмица двама от талантите в проекта и един зрител ще могат да спечелят екшън камери GoPro

Варна ще приеме концерт на MTV

http://www.moreto.net/novini.php?n=332189

Варна може да стане домакин на концерт „MTV Crashes Varna" през лятото на идната година с евентуално участие на световноизвестна звезда. Музикалното събитие трябва да бъде заснето и излъчено като едночасов концерт на живо в над 160 държави.

Подсладените газирани напитки могат да бъдат опасни за зъбите

http://www.cross.bg/napitki-zubite-gazirani-1521325.html

/КРОСС/ Зъбният кариес е едно от най-разпространените съвременни заболявания не само в България, но и по света. От него страдат над 96% от възрастните и до 90% от децата у нас. Според Американската стоматологична асоциация, причинител за появата му е консумацията на храни, съдържащи въглехидрати(особено захар). Слабо известен факт е, че подсладените газирани напитки също са опасни за зъбите и могат да създадат предпоставки за увреждането им.„Захарта в подсладените газирани напитки е сред основните фактори за образуването и развитието на зъбната плака, която причинява кариес" - коментира д-р Богомил Стоев, специалист по дентална медицина. „Множество клинични изследвания сочат, че честата консумация на тези напитки може да бъде причина за появата на бели петна по предната повърхност на зъбите. Освен това, подсладените газирани напитки в повечето случаи съдържат и оцветители, които променят цвета на зъбите." - допълва д-р Стоев.Денталните специалисти съветват да ограничим приема на подсладени газирани напитки, особено при децата и подрастващите. Поради по-слабата минерализация на зъбния емайл при децата, киселинността на тези напитки в комбинация с наличието на захар може да предизвика сериозни увреждания на зъбите. За да имаме хубава усмивка във всяка възраст, специалистите препоръчват редовна профилактика, ежедневна грижа за зъбите, ограничаване на вредните храни и напитки, както и заместването им с по-здравословни алтернативи

Синдиците на КТБ са събрали 578 млн. лв.

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2016/09/29/2834698_sindicite_na_ktb_sa_subrali_578_mln_lv/?ref=rss


Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка са събрали досега в сметките си и в БНБ 577.84 млн. лв. при оценка на активите към 31 август 2016 г. в размер на 1.38 млрд. лв. Това се вижда от справка на синдиците, предоставена по искане на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов чрез Министерството на финансите.



В отговор на въпрос какъв е общият размер на предявените съдебни искове и за каква част са наложени обезпечителни мерки, синдиците...

42 златни медала раздаде Международният технически панаир в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/5786003

42 златни медала раздаде Международният технически панаир в ПловдивИзложители искат от догодина да има платинени отличия 42 експоната на Международния технически панаир в Пловдив бяха отличени със златни медали в Конкурса за иновативни продукти. Това стана на церемония във Виенския павилион на изложението. Претендентите за най-авторитетното българско пазарно отличие бяха оценявани от жури,

Ердоган поиска удължаване на извънредното положение в Турция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/09/29/2834702_erdogan_poiska_uduljavane_na_izvunrednoto_polojenie_v/?ref=rss


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната не може да овладее заплахата от тероризма в рамките на обявеното след проваления опит за преврат тримесечно извънредно положение. Според него удължаването на мярката с още 3 месеца ще облагодетелства Турция и ще срещне подкрепа от страна на гражданите й, предаде "Ройтерс".

Ердоган посочи и че е решен да елиминира "коридора на тероризма" по сирийската граница. Според него светът вече е започнал да вижда, че сирийските кюрди,...

Сакскобургготски: Смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева не вещае успех

https://www.actualno.com/politics/sakskoburggotski-smjanata-na-irina-bokova-s-kristalina-georgieva-ne-veshtae-uspeh-news_565608.html

Смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева не вещае някакъв грандиозен успех, а дори напротив. Това каза в Симитли Симеон Сакскобургготски, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Той посочи, че в дългогодишния си опит нито в България, нито в чужбина е виждал под

НЕК може да оспори принудително изпълнение на "Атомстройекспорт" за "Белене"

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nek-moje-da-ospori-prinuditelno-izpylnenie-na-atomstroieksport-za-belene-225406/

Адвокатското дружество "White and Сase", което представлява интересите на НЕК пред арбитражния съд, обясни защо дружеството не обжалва решението

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване