09/29/16 05:32
(http://www.klassa.bg/)

Проф. Михаил Константинов, математик и експерт по избори: Изборите в САЩ са по-важни за нас дори от националните

 

Решението за Ирина Бокова беше очаквано

Проф. Константинов, изненадващо ли е решението на правителството за прехвърляне на подкрепата за Ирина Бокова към Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН?

- Не, няма нищо изненадващо в случая. Дори се очакваше и това решение беше анонсирано от премиера Борисов преди няколко дни, който заяви, че очаква Ирина Бокова да бъде на втора позиция след поредното гласуване.

- Защо според вас се стигна до тази ситуация, как си го обяснявате?

- Ще отговоря на този въпрос от общи съображения и дори няма да намесвам името на Ирина Бокова. По принцип, когато публично започне да се шуми около името на един човек и станат скандали, той става неудобен. И няма значение дали обвиненията почиват на истината. Това поне сочи практиката на международните институции. Не говоря конкретно за ООН в случая, тъй като не познавам практиката там. Но когато човек иска да заеме длъжност в международна организация, то името му не бива да бъде замесено в скандали. Стане ли това, хората, които правят избори, бягат от такъв кандидат и шансовете му намаляват. Нека не забравяме и нещо друго. Благодарение на Бокова Палестинската автономия беше приета за член на ЮНЕСКО. В резултат на това САЩ напуснаха. А колкото до това дали новият кандидат на България има шанс, трябва да знаем съдържанието на разговора между премиера Бойко Борисов и Владимир Путин отпреди няколко дни. Но това едва ли ще стане ясно. Не може този пост да бъде зает без изричното съгласие на петте големи сили, и по-специално на двете ядрени сили - САЩ и Русия. Защото останалите три членки на Съвета за сигурност - Китай, Франция и Англия, значително отстъпват като ядрено въоръжение на първите две.

- Ирина Бокова обаче заяви в интервю, че не вижда причина да се оттегля. Каква ще е развръзката според вас?

- Ами това е нейно мнение, нормално е да го заяви. Но не е ясна процедурата с оттеглянето. Ситуацията между другото определено не е добра за България именно заради това, че кандидатурата ни беше замесена в скандали.

- Ще навреди ли на имиджа ни това решение?

- Няма прецеденти в това отношение, така че не знаем какво ще се случи. Но не бива да се шуми около даден кандидат, тогава неговите шансове започват да клонят към нула. Дори ако номинацията сама по себе си е добра.

- Като експерт по избори кажете какъв знак дават изборите в САЩ? Наскоро заявихте, че те дори са по-важни за нас, отколкото националните, защо?

- Точно така. Нашите избори, от една страна, са ясни. От друга - който и да стане президент на България, няма да има фундаментална промяна във външнополитическия курс на страната ни, защото основните политически сили имат консенсус по външната политика - лоялно членство в НАТО и в Европейския съюз и добри отношения с Русия. Докато в САЩ не е точно така. Ако Тръмп стане президент, той ще се стреми малко да изтегли САЩ от международните дела и ще се съсредоточи върху вътрешната политика, която, впрочем, не е в цветущо състояние. Американците имат много финансови проблеми, полуразпаднала се инфраструктура - електроснабдителна и пътна. Те трябва да хвърлят усилия и средства в тази посока, за да модернизират държавата. Очевидно не може да държиш огромна армия навън, да участваш във всички конфликти и в същото време да си разрешиш вътрешните проблеми. Така че Тръмп ще се опита да „прибере“ Америка от тези дела, а, доколкото разбирам, неговата съперничка Клинтън ще направи точно обратното. Така че има разлика и за света е много важно кой ще е следващият президент на САЩ.

- Какво показа дебатът между тях? Смятате ли, че наистина Хилари се представи по-добре?

- Според мен последният дебат беше представен по изключително фалшив начин, което говори много лошо за американските медии. Не мога да кажа кой има превес, защото според мен и двамата се представиха слабо. CNN пусна някаква извадка, според която 62% от американските избиратели са за Клинтън, а 27% - за Тръмп. Оказа се, че според тази извадка 45% са привърженици на демократите, а 28% - на Тръмп. Така че това е и резултатът. Масовите проучвания, които обаче са по интернет и съвсем не са представителни, показват малка преднина за Тръмп. Затова според мен резултатът от този дебат е, общо взето, равен. Разликата сега е, че Тръмп се държа прилично и нямаше лични нападки, докато Хилари беше нападателна. Предполагам, че при следващия дебат ще бъде обратното. Особено като се има предвид, че Хилари има доста неща в биографията си, които не би искала да се коментират. В този смисъл нищо особено не се случи. Между другото има един много интересен американец, който от 30 години се занимава с предсказване на резултатите от изборите в Щатите и представя изключително обективни данни. Те се състоят в 15 ключови въпроса, на които всеки може да отговори. Този човек е известен с това, че е предсказал около 7-8 президентски избори абсолютно точно. Сега той прогнозира победа на Тръмп. Не знам доколко е вярно, но има любопитни данни. Затова не бива да се поддаваме на емоциите. За някои Тръмп е клоун, други пък заявиха, че Хилари Клинтън лъже. Така че трябва да слушаме сериозните анализи, а не личните предпочитания. Те нямат никакво значение. Вярно е, че поведението на Тръмп е нестандартно, но не виждам негова грешна теза. Може да не го харесваме как се държи, но кое негово твърдение е грешно? Че не трябва да имаме нелегална имиграция ли? Нали има закони. Който влиза нелегално в една държава, трябва да понесе наказание. Същата е ситуацията у нас - пълно е с нелегални имигранти, но нито се връщат обратно, нито са в затвора. Няма друг начин да се справим с тях. В Европейския съюз има свободно движение на хора, но законно. Вие можете ли без лична карта да влезете така в някоя друга европейска страна? Разбира се, че това няма как да стане.

- Доста се изговори за болестта на Хилари. Спекулира ли се с това?

- Ами в мрежата се появиха какви ли не информации, дори ужасяващи. В личен план й желая всичко най-добро. Но на дебата ми направи впечатление, че изглежда добре. Самият Тръмп й пожела добро здраве.

- Като заговорихте за бежанската криза, кажете набеляза ли някакви решения срещата във Виена?

- Не мисля, че срещата беше ползотворна. Според мен западните ръководители се провалиха на всички тестове за интелигентно политическо поведение. Дори Борисов ги попита какво правим, ако дойдат 200 000 нелегални имигранти. Ами какво правим, ако дойдат 1 милион? Да раздаваме пушки на хората ли? Нахлуването на такива маси означава унищожаване на страната ни.

- А изграждането на защитени зони, за които се говори, би ли помогнало донякъде за решаване на проблема?

- Те имат смисъл, ако са недалеч от мястото, където са бойните действия. Но 99% от тези хора са нарушители. Може ли каналджия да е с наказание пробация?

- Каква битка очаквате на нашите президентски избори?

- Балотажът е ясен. Той ще е между кандидата на ГЕРБ и този на БСП. Единствената подробност е, че не знаем все още кандидата на ГЕРБ.

- На този етап можем ли да говорим за някаква кампания, разбира се, още няма официален старт, но все пак?

- Не. Няма такава. Представете си ринг, на който тичат 2-ма – 3-ма души. Така че тя тепърва предстои. Но се надявам да има една разумна и смислена кампания, да няма излишни спорове и нападки. Между другото, като гледам американските избори, мога отговорно да кажа, че се гордея с нашите. Не само като предизборна кампания, но и като технология на провеждането. Погледнете Австрия - държава в ЕС. Тя си касира президентските избори, това не се е случвало в европейска страна. След това ги отлагат втори път, което е скандално. Така че ние сме много напред в това отношение.


 

Визитка:

Проф. Михаил Константинов е роден на 5 март 1948 г. в София

През 1986 г. става доктор по математика в Института по математика и механика към БАН

Автор е на близо 600 научни труда, включително десетки книги

Заместник-ректор на УАСГ от 1999 до 2003 г.

Член на централните избирателни комисии (ЦИК) за парламентарни, европейски, президентски и местни избори от 1991 до 2011 г.

Заместник-председател на ЦИК за парламентарни, европейски и местни избори от 2003 до 2009 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване