10/05/16 18:13
(http://www.klassa.bg/)

Заместник-министър Николай Нанков откри традиционното строително изложение „Стройко 2000“

 Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството откри четиридесет и седмото специализирано изложение за архитектура, строителство и обзавеждане „Стройко 2000“, което започва днес в НДК.

„За 23 години с цената на усилен труд и неуморна работа от страна на  организаторите изложението се превърна в най-голямото и обхватното в строителството, архитектурата и обзавеждането“, посочи зам.-министър Нанков. По думите му форумът е място, където десетки  български и чуждестранни производители показват работата си, създавайки добри контакти и обмен на добри идеи.

Николай Нанков изрази задоволството си от факта, че  фирмите участнички освен продукти и материали за интериора на нашите домове покриват приоритетите на МРРБ по отношение на подобряването на градската среда и Националната програма за енергийна ефективност. „Ако тази година програмата за саниране бе основна за строителния сектор, през 2017 г. очакваме да стартират и проектите за подобряване на градската среда, финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г“, отбеляза той. Заместник-министър Нанков напомни, че са създадени и три специални фонда за инвестиции в градска среда по програмата – един за София на стойност 81 млн. лв. и по един за Северна и Южна България с по 95 млн. лв. Те ще финансират проекти под формата на публично-частно партньорство за подобряване на инвестиционния климат в страната и облика на градовете, което също е шанс за родните производители и строителни фирми, паралелно с бизнеса и местната власт.

Националната програма за енергийна ефективност също набира скорост. Вече над 4600 жилищни блока са желаещи да се санират в цялата страна. Много е радостно, че все повече фирми на „Стройко 2000“ предлагат уникални иновативни предложения за подобряване на енергийната ефективност, изтъкна още той.

Зам.-министър Нанков разгледа част от щандовете на изложението. Специално внимание той обърна на фирмите производителки и вносителки на модулни системи за пречистване на отпадни води и резервоари за питейни води. Според него този тип системи са бъдещето в решаването на проблема с пречистването на водите в малките населени места, където изграждането на канализация и пречиствателни станции за отпадни води е изключително скъпа и икономически неефективна дейност.  Нанков се запозна и с изделията на български производители на мебели и др.

Интерес предизвика и  щанда на керамичния център в Павликени, на който са представени археологически находки и е обособен кът за направата на глинени съдове. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване