10/07/16 05:22
(http://www.klassa.bg/)

Бразилия пуска до шелфа си и чужди нефтени компании

 Чужди петролни компании ще могат да участват в разработката на находищата от нефт и газ в шелфа на Бразилия. Това става възможно, след като долната палата на парламента на страната разреши и чужди фирми да работят в изключителната икономическа зона на латиноамериканската страна в океана, без да е нужно държавната Petrobras да има поне 30% в проекта. По време на дебатите противниците на промяната участваха в тях облечени в оранжеви гащеризони.

Законът вече е одобрен от горната палата и се очаква да влезе сила, след като бъде подписан от президента Мишел Остава обаче предимството за потъналата в дългове Petrobras първа да избира интересуващото я находище.

Първите големи находища в шелфа на Бразилия бяха открити през 2007 г. До 2010 г. обаче всички търгове за разработването им бяха спрени, докато парламентът на страната не приеме съответните нормативна уредба. Наредбите към закона, приет през 2010 г. обаче станаха факт едва през 2013 г.

До средата на 2017 г. най-голямата латиноамериканска страна планира да даде на концесия за разработка 4 находища в шелфа си.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване