10/08/16 07:58
(http://www.klassa.bg/)

Лиляна Павлова иска ускоряване на изработването на общи устройствени планове

 

Само 13 от 265 общини у нас ги имат, алармира строителният министър

Само 13 от 265 общини в България имат общи устройствени планове. Трябва ни пълна мобилизация и се радвам, че темата вече е как да ускорим процеса, за да има порядък в устройственото планиране, а не преодоляването на отпора срещу това да има устройствени планове. Това коментира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при участието си в 11-тата годишна среща на местните власти, където с представители на общински администрации бяха дискутирани ефективните политики за градско развитие и контролът върху инвестиционния процес.

Регионалният министър напомни, че през тази година са подписани 114 споразумения за финансиране на изготвянето на общи устройствени планове (ОУП), като през миналата година те са били 59. Срокът на споразуменията с всички общини ще бъде удължен до края на следващата година, посочи тя и съобщи, че за тази дейност в бюджета на министерството са заложени 5 млн. лв. за 2017 година. Има средства, готовност и мобилизация, а също и готови технически задания, подчерта Павлова, но обърна внимание, че 18 общини нямат желание да разработят въобще ОУП.

Представители на общините обърнаха внимание, че срещат затруднения с обхвата и съдържанието на обществените поръчки за избор на изпълнители за изработване на плановете, сроковете на съгласувателните процедури и липсата на достатъчно капацитет.

Според Лидия Станкова, директор „Устройство на територията“ в МРРБ е важно съдържанието на заданията за изработване на ОУП и призова проектите да бъдат подлагани на обществени обсъждания. Задължително условие според нея е приемането на проектите да става на последователни етапи, което дава възможност за поетапно изчистване на грешки, а важен елемент е наличието на оценка за съответствие и за въздействие върху околната среда. Тя коментира, че качеството на плановете, които постъпват за разглеждане в министерството е различно, и затова могат да бъдат правени коментари и забележки, за да се отстранят грешките в тях, така че да се осигури дългосрочното планиране на развитието на населените места.

В отговор на запитването кога ще има национална ГИС система министър Павлова съобщи, че кадастърът вече е обединен, а през следващата седмица ще бъде публикувана нова тарифа за таксите, както и че ще започне поетапното изчистване на грешките в кадастралната карта.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване