Хвърли телефона за... едно селфи. Нова мания в интернет

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/hvyrli-telefona-za...-edno-selfi.-nova-maniia-v-internet-6059945

Най-новата мания на потребителите в "Туитър" продължава да е селфито, но този път направено малко по-различно

Най-новата мания за снимане в социалните мрежи

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/naj-novata-maniia-za-snimane-v-socialnite-mrezhi-6059945

Най-новата мания на потребителите в "Туитър" продължава да е селфито, но този път направено малко по-различно

40 пътни произшествия са регистрирани във Варна през изминалото денонощие

http://www.moreto.net/novini.php?n=333243

40 пътни произшествия са регистрирани във Варна през изминалото денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус” - Варна от ОДМВР – Варна, сектор „Пътна полиция”. От там уточниха, че при един от инцидентите е контузен човек, а при останалите са констатирани материални щети по автомобилите.

Браян Адамс с нещо повече от концерт в София (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/music/brajan-adams-s-neshto-poveche-ot-koncert-v-sofija-snimki-news_568181.html

Истинско вълшебство бе концертът на Браян Адамс в София. Канадският чаровник е абсолютно и възхитително магнетичен на живо. Макар София да е последната спирка от европейското му турне, натрупаната умора не попречи на него музикантите муда се раздадат до край. През цялот

Браян Адамс нещо повече от концерт в София (СНИМКИ)

https://www.actualno.com/music/brajan-adams-neshto-poveche-ot-koncert-v-sofija-snimki-news_568181.html

Истинско вълшебство бе концертът на Браян Адамс в София. Канадският чаровник е абсолютно и възхитително магнетичен на живо. Макар София да е последната спирка от европейското му турне, натрупаната умора не попречи на него музикантите муда се раздадат до край. През цялот

Производителки на петрол обсъждат глобално ограничение на продукцията

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/12/2842703_proizvoditelki_na_petrol_obsujdat_globalno/?ref=rss


Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) ще преговаря днес с производители, които не са членове на организацията, опитвайки да постигне глобално споразумение за ограничаване на продукцията за поне шест месеца, пише агенция "Ройтерс".

Миналия месец в Алжир ОПЕК се споразумя да намали квотите за производството на петрол, така че продукцията да падне до около 33 млн. барела на ден от сегашните 33.6 млн. барела на ден.

"Не мога да кажа, че много държави извън...

Гърция сключи договор за построяването на джамия в Атина

https://www.actualno.com/balkani/gyrcija-skluchi-dogovor-za-postrojavaneto-na-djamija-v-atina-news_568180.html

Десет години след като Гърция даде зелена светлина за построяването на джамия в Атина, Министерството на инфраструктурата подписа договор тази седмица с консорциума на най-големите строителни фирми в страната за започване на проекта, пише Ekathimerini. Цената за построяването

Община Добричка внесе 3 проекта за ремонт на пътища и подмяна на водопроводи пред ПРСР

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613196

Три инфраструктурни проекта е внесла община Добричка по Програмата за развитие на селските райони, съобщи кметът Тошко Петков. Проект за близо 6 млн. лева предвижда основен ремонт и рехабилитация на близо 12 километра общински пътища. Ремонтните дейности са планувани от разклона на Паскалево-Овчарово към  Росеново-Божурово-Лозенец до границата с община Крушари. В този проект е включена и рехабилитация на улиците в селата Божурово и Росеново, които съвпадат с общинския път.Пред ПРСР е внесен и проект за асфалтиране на улици в 19 населени места, ...

Депутатите си гласуваха едномесечна ваканция

http://www.cross.bg/zasedaniya-parlamenta-noemvri-1522522.html

/КРОСС/ Депутатите си гласуваха едномесечна ваканция заради изборите. По предложение на „Атака" народните представители ще почиват не две седмици, както се очакваше, а цял месец. Те ще се върнат на работа чак на 9 ноември - първата сряда след президентските избори. Първоначалното предложение беше заседания да няма от 26-и октомври до 4-и ноември, но хората на Волен Сидеров предложиха парламентът да се разпусне веднага и 90 гласа подкрепиха това. Изоставането ще бъде наваксано с извънредни заседания, работата на парламента ще бъде свършена както трябва. Това заяви пред журналисти председателстващият парламента Димитър Главчев.    

Депутатите си гласуваха едномесечна ваканция

http://www.cross.bg/noemvri-predlozhenie-depytatite-1522522.html

/КРОСС/ Депутатите си гласуваха едномесечна ваканция заради изборите. По предложение на „Атака" народните представители ще почиват не две седмици, както се очакваше, а цял месец. Те ще се върнат на работа чак на 9 ноември - първата сряда след президентските избори. Първоначалното предложение беше заседания да няма от 26-и октомври до 4-и ноември, но хората на Волен Сидеров предложиха парламентът да се разпусне веднага и 90 гласа подкрепиха това.      

Жените имат по-голяма нужда от приятелите си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613192

Жените са по-стресирани от мъжете, когато останат сами, съобщи в. "Дейли мейл". Учени от Университета в Калгари изследваха нивата на стрес при мъжките и женските мишки, като за целта използваха млади животинчета, живеещи в еднополови групи от раждането си. След отделянето им от групите за 16 до 18 часа, авторите на изследването проследиха ефекта върху мозъчните клетки, които отговарят за хормоните на стреса. Доказано: С...

Схема за имотни измами за милиони действа в „Панчарево” и "Бистрица"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5808052

Схема за имотни измами за милиони действа в „Панчарево” и "Бистрица"Схема за имотни измами за милиони действа на територията на столичния район „Панчарево” – в кварталите „Бистрица” и „Панчарево”. Поземлена комисия раздава земи на база копия на фалшиви документи, съобщи БиТиВи. Служители на кметството в квартал „Бистрица” алармират за поне 120 декара открадната общинска земя. Има засегнати и частни собственици.

За втори път в рамките на седмица Банско остана без ток заради изкопни дейности

http://www.cross.bg/ramkite-deiinosti-kompaniyata-1522521.html

/КРОСС/ Фирми скъсаха кабели на ЧЕЗ на три места и оставиха близо 5000 домакинства и бизнес клиенти без електрозахранване в рамките само на вчерашния ден. Потребители в кв. Гео Милев в София останаха без ток между 09:40 и 10:30 ч. Друг скъсан кабел от предприемач прекъсна електрозахранването отново в столицата - в интервала от 13:50 до 14:30 ч. без ток бяха клиенти в ж.к. Младост 4, в.з. Малинова долина, в.з. Симеоново и парк Витоша. Засегнато вчера беше и Банско, между 11:20 и 14:13 ч., за втори път в рамките на една седмица. „9 кабела на ЧЕЗ скъсаха строителни фирми в рамките на 10 дни. Нелепо е хората да са потърпевши, заради несъобразени дейности на трети лица. Настояваме за съгласуване на изкопните дейности с компанията и стриктно спазване на нашите указания" каза Васил Василев, директор „Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България. ЧЕЗ изготвя констативни протоколи при всички ситуации, когато е нарушена целостта на кабели на компанията и ще предявява претенции за нанесени имуществени щети на фирмите, извършвали изкопните работи.          

20 души починаха от холера в Хаити след урагана Матю

http://www.mediapool.bg/20-dushi-pochinaha-ot-holera-v-haiti-sled-uragana-matyu-news255078.html

Ураганът Матю, който удари северните и западните части на Хаити, е довел до епидемия от холера в страната. Заболелите са стотици, а смъртните случаи до момента са 20, съобщават световните информационни агенции. Местните власти изразяват безпокойството си от епидемията. Полагат се усилия за подобряване на санитарните условия в районите, през които премина ураганът. Най-важното условие за пресичане на разпространението на болестта е осигуряването на достъп до чиста вода. Световната здравна организация обяви, че ще изпрати един милион ваксини против холера в Хаити в опит да се контролира епидемията.

Строителни фирми скъсаха кабели на ЧЕЗ и оставиха близо 5000 клиенти без ток

https://www.24chasa.bg/novini/article/5808053

Строителни фирми скъсаха кабели на ЧЕЗ и оставиха близо 5000 клиенти без токЗа втори път в рамките на седмица Банско остана без ток заради изкопни дейности Фирми скъсаха кабели на ЧЕЗ на три места и оставиха близо 5000 домакинства и бизнес клиенти без електрозахранване в рамките само на вчерашния ден. Потребители в кв. Гео Милев в София останаха без ток между 09:40 и 10:30 ч.

Русия ще спечели войната на нерви

http://svetoven.pogled.info/news/78081/rusiya-shte-specheli-voinata-na-nervi

/Поглед.инфо/ Напрежението в отношенията между Русия и Запада през последните години се разраства буквално всеки ден. Но, разбира се, няма да има никаква война, няма - достатъчно е да си спомним преди почти една година какво се случи, нагнетяваше се страх и подстрекателство около "много реална заплаха" - сблъсък между Русия и Турция, а дори и с НАТО. Конфликтът между Русия и Съединените щати реално съществува, но най-важното при него е, че е война на нерви и психологически атаки. Военни действия никой няма да предприеме./Рус.ез./

Пазарът на горива е монополизиран, твърди експерт

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/pazaryt-na-goriva-e-monopoliziran-tvyrdi-ekspert-226179/

Една солена глоба за компаниите ще бъде компенсирана от поскъпване на горивата, според Георги Господинов от Fuelo.net

39-годишен прободен в крака след скандал с двама братя в карнобатско село

https://www.24chasa.bg/novini/article/5808044

39-годишен прободен в крака след скандал с двама братя в карнобатско селоКръв се проля при спречкване в карнобатското село Соколово, един човек е пострадал. Във вторник в 15.20 ч. в Районно управление - Карнобат е получено съобщение за инцидент в селото, при който в крака е намушкан 39-годишен мъж. Раненият е откаран в карнобатската болница, прегледът показал, че раната не е дълбока.

Даниел Митов: Двата избирателни списъка ще забавят вота в чужбина

http://www.moreto.net/novini.php?n=333240

„Според ограниченията в Изборния кодекс секциите в чужбина до 35 в държава. Ще бъдат образувани секции във всички наши дипломатически и консулски мисии и това ще става на места, където са подадени най-малко 60 заявления за гласуване от български граждани”, заяви в студиото на „Здравей, България” външният министър Даниел Митов.

Трима футболисти на "Марек 1915" с тежки наказания след мача с "Миньор"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613190

Тежки наказания за футболисти на "Марек 1915" след злополучния мач с "Миньор", на Стадиона на Мира в Перник. Александър Близнаков е със спрени състезателни права за 1 година, за удар на длъжностно лице- главния съдия. Радостин Джогански ще пропусне 3 срещи, а Росен Йорданов- 2 срещи. Тримата получиха червени картони по време на двубоя. Три срещи лишаване от състезателни права е наказанието на футболиста на "Миньор" Христо Петров, който също бе изгонен по време на мача.Зоналния съвет на БФС- София наказва ФК Миньор /Пк./ с имуществена санкция в ...

Иван Димов: Добре е Борисов да говори с Путин за АЕЦ „Белене“

http://www.cross.bg/nyama-reshenie-belene-1522520.html

/КРОСС/ Председателят на Международния арбитражен съд в София, Иван Димов, в интервю на Анна Заркова, в. "Труд" - Г-н Димов, нова комисия в парламента ще търси причините за дълга по проекта АЕЦ „Белене". А пък НЕК няма да обжалва решението на арбитражния съд в Женева, който я осъди заради поръчаните реактори за 620 млн. евро. И какво сега? Както винаги, депутатите ще си чешат езиците, а ние ще плащаме! - Като юрист и председател на арбитражен съд аз наблюдавам това дело от самото начало. В него бяха предявени срещу НЕК 7 иска за над 1 млрд. евро. Половината от исковете бяха отхвърлени, уважени бяха само 3 и един частично. Така се получи сума от около 500 млн.евро, която с лихвите стигна до 620 млн. евро. Може да се каже, че в този спор България успя да защити част от интересите си. Но са поети ангажименти по договор и неизпълнението им води до санкции - неизбежно. Тук може да да се зададе въпросът защо се стигна до осъдителното решение, на който ще търси отговор новата комисия в парламента. Но междувременно нашата държава показа уважение към международноправните актове, като декларира намерение за изпълнение на ангажиментите си. Тя е длъжна да изпълни арбитражното решение. По принцип арбитражните решения влизат веднага в сила и не подлежат на обжалване, а само на отмяна при специални условия - например липса на арбитражна клауза или на уведомяване на страната за участие в процеса

Парламентът се саморазпусна до изборите (допълнена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/12/2842691_parlamentut_se_samorazpusna_do_izborite_dopulnena/?ref=rss


Парламентът излиза в почивка от днес, 12 октомври, до 9 ноември. Първоначално ваканцията трябваше да е от 26 октомври. След предложение на депутата от "Атака" Николай Александров 93 от 134 присъстващи в залата депутати гласуваха "За".

Заседанието на парламента започна с половин час по-късно, защото в 9 часа в залата се регистрираха едва 109 народни представители от необходимите 121. Изпълняващият длъжността на председател на Народното събрание Димитър Главчев обяви следващият опит за...

Парламентът се саморазпусна до изборите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/12/2842691_parlamentut_se_samorazpusna_do_izborite/?ref=rss


Парламентът излиза в почивка от днес 12 октомври, до 9 ноември. Първоначално ваканцията трябваше да е от 26-ти октомври. След предложение на депутата от "Атака" Николай Александров 93 от 134 присъстващи в залата депутати гласуваха "За".

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Даниел Митов: Двата избирателни списъка ще забавят вота в чужбина

https://www.24chasa.bg/novini/article/5808041

Даниел Митов: Двата избирателни списъка ще забавят вота в чужбина„Според ограниченията в Изборния кодекс секциите в чужбина до 35 в държава. Ще бъдат образувани секции във всички наши дипломатически и консулски мисии и това ще става на места, където са подадени най-малко 60 заявления за гласуване от български граждани”, заяви пред Нова тв външният министър Даниел Митов.

Парламентът излезе във ваканция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5808040

Парламентът излезе във ваканция Изненадващо народното събрание излезе в предизборна ваканция още днес. Първоначалната идея на управляващите беше ваканцията да започне от 26 октомври и да е последните 2 седмици преди изборите, но по предложение на "Атака" бе решено тя да е от днес до 9 ноември. Предложението бе изненадващо прието с 93 гласа "За" 29 "Против" и 12 възраждали се.

Наш евродепутат с орден от президента на Колумбия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5808047

Наш евродепутат с орден от президента на КолумбияНа тържествена церемония в посолството на Колумбия в Брюксел, зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел беше удостоена с титлата "Рицар на Ордена на "Сан Карлос". Орденът е учреден от правителството на Колумбия преди повече от 60 години,

Една от най-въздействащите картини на Холокоста

http://www.vesti.bg/lyubopitno/edna-ot-naj-vyzdejstvashtite-kartini-na-holokosta-6059932

Снимката от 1942 г. изобразява жестокостта на нацистите. Публикувана е в редица книги и е представяна на изложби като „ценно и ужасяващо доказателство“

Икономист: Абсурд е държавата да планира дългите уикенди през XXI век

http://offnews.bg/news/n_1/n_637634.html

В XXI век е абсурдно държавата да ти прави планирането на дългите уикенди. Това заяви пред Нова телевизия икономистът Лъчезар Богданов по повод плановете на социалното министерство да спре сливането на почивни дни в дълги уикенди и отработването на съботи. "Това създава огромен стрес. Бизнесът трябва да работи, а държавата казва да си вземем почивните дни. А светът не го интересува, че ние искаме да си правим 4-дневки и 5-дневки", заяви Богданов. Според финансиста Мика Зайкова трябва да се направи сметка кой губи и кой спечели от края на сливането на почивните дни.  "Почиват чиновниците, партийно назначените и депутатите. Търговията работи, работят медиите, полицаите, лекарите", заяви тя. Преди ден министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова обясни, че се подготвят промени в Кодекса на труда, с които ще се спре сливането на почивни дни в дълги уикенди и отработването на съботи. Според нея когато официален празник се падне в събота или неделя, следващият понеделник ще е почивен ден.

Мтел няма да предлага Samsung Galaxy Note7

http://www.cross.bg/samsung-note-galaxy-1522519.html

/КРОСС/ Мтел уведомява своите клиенти, че няма да доставя и предлага Samsung Galaxy Note7 в България по причини, независещи от оператора. През последните седмици се появиха случаи, при които батерията на Samsung Galaxy Note7 се запалва без видима причина. Това доведе до днешното официално спиране на производството и продажбите на смартфона от Samsung. Корейската компания обяви, че ще си сътрудничи с всички регулаторни органи с цел установяване на причината за прегряването и съпътстващия риск при Samsung Galaxy Note7. Клиентите, заявили своя интерес за покупка на устройството и получили информация за очаквани доставки, ще бъдат информирани допълнително от Mтел за всяко възможно развитие на ситуацията.    

Населението на Ивицата Газа надмина 2 млн. души

https://www.actualno.com/asia/naselenieto-na-ivicata-gaza-nadmina-2-mln-dushi-news_568172.html

Населението на гъсто заселената Ивица Газа надмина 2 млн. души с раждането във вторник на момченцето Уалид Шаат в гр. Рафах, предаде ДПА. В свое съобщение вътрешното министерство в Ивицата, ръководена от „Хамас“, отчита, че след Шаат се е родила Лана Аяд, с което насел

Крадец задигна злато за 600 лева от частен дом в Долна Градешница

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613187

Крадец открадна златни накити на обща стойност около 600 лева от частен дом в село Долна Градешница. Вчера около 16.10 часа е получен сигнал в полицията в Сандански за това, че на 7 октомври 2016 година е извършена домовата кражба. След незабавно проведени издирвателни мероприятия, полицаите установили, че отговорен за престъплението е младеж от Благоевград. 21-годишния Е. Г. е задържан със заповед за 24 часа. За случая е уведомена Районна прокуратура-Сандански.Работата по случая продължава....

Промените в данъчните закони влизат в парламента

http://econ.bg/Новини/Промените-в-данъчните-закони-влизат-в-парламента_l.a_i.730359_at.1.html

Промените в данъчните закони ще бъдат обсъдени днес за първо четене от парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Измененията, сред които...

Създадоха награда за най-добро описание на секс в литературата

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613186

Британското списание "Еротик ривю" реши да опонира на известната награда за най-лошо описание на секс сцена в литературата, като създаде подобна, но за добро описание, съобщи в. "Индипендънт". Жените пишат по-добре за секс "Смяхме се достатъчно", казва издателката на списанието Лиса Мойлет в интервю за в. "Таймс". Хвърляме ръкавицата. Без повече лоши писания за секс. Това не е нещо, което би следвало да превъзнасяме".

Експерти: Необходима е целенасочена инвестиционна политика

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/eksperti-neobhodima-e-celenasochena-investicionna-politika-226180/

За всеки регион трябва да има специфика за развитие, съветва Александър Трифонов от Институт за местно и регионално развитие

EVN България Топлофикация е в готовност да стартира отоплителния сезон по-рано

http://www.cross.bg/bulgariya-temperatyri-toplofikatziya-1522518.html

/КРОСС/ EVN България Топлофикация е в готовност да стартира топлоснабдяването по-рано при желание на отделни клиенти. Условията за цялостен старт на сезона са да има три последователни дни, в които средноденонощната температура да е по-ниска от +12°С градуса, както и прогноза за ниски температури в следващите 7-10 дни. Въпреки, че тези условия към момента не са налични, но предвид променящите се външни температури, EVN България Tоплофикация напомня, че клиентите както всяка година имат възможност да поискат по-ранно включване на абонатната станция в тяхната сграда. За целта е необходимо представяне на протокол от общо събрание на сграда етажна собственост, в който 2/3 от собствениците писмено са изразили съгласието си за това. Протоколът се предоставя в EVN Офис в Пловдив или при съответната фирма за дялово разпределение (ФДР). До момента отоплението е включено на 20 жилищни и 4 стопански сгради в Пловдив. Всички абонатни станции на дружеството имат монтирани датчици за външна температура, които автоматично преустановяват топлоподаването, когато температурата се повиши над нормативно приетите температури. Съответно при понижение на външната температура топлоподаването за всяка една абонатна станция се възстановява автоматично с цел осигуряване на максимален комфорт на клиентите. ЕVN България Топлофикация напомня, че централното топлоснабдяване е сред най-екологичните и безопасни начини за отопление.    

Поройният дъжд свлече земни маси в едно от деретата на „Аспарухово“, евакуираха хора

http://www.moreto.net/novini.php?n=333242

Земни маси са се свлекли вчера заради поройния дъжд в изкоп на ул. „Яш“ за отводнителните канали, който се изграждат в „Аспарухово“. Направен е оглед на място и превантивно са взети мерки за евакуиране на хората от близката къща. Днес предстои да се извършат укрепителни работи на място, посочиха от пресцентъра на полицията за Moreto.

Изчезна майка на четири деца, била продадена за проститутка

https://www.actualno.com/varna/izchezna-majka-na-chetiri-deca-bila-prodadena-za-prostitutka-news_568171.html

Майка на четири деца е в неизвестност вече близо година, а нейните близки подозират, че тя е изведена в Германия и работи там като проститутка. 34-годишната Илияна Банчева е обявена за международно издирване. За последен път тя е видяна на 16 ноември 2015 г. в родното си варненск

Брайън Адамс със 7 биса в "Арена Армеец" (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5807998

Брайън Адамс със 7 биса в "Арена Армеец" (Снимки)
Малко повече от два часа продължи концертът на Брайън Адамс в зала "Арена Армеец" снощи. Канадският певец излезе на сцената в 20,20 ч. заедно със своите четирима музиканти. Шоуто му у нас е част от световното турне Get Up, с което представя последния си албум, излязъл в края на миналата година. Песни от него, както и най-големите си хитове,

Екипи на ЧЕЗ работят за възстановяване на електрозахранването в София

http://www.cross.bg/klienti-ekipi-vuzstanovyavane-1522517.html

/КРОСС/ Проливният дъжд, който продължи цяла нощ, наводни съоръжение на ЧЕЗ и остави без електрозахранване клиенти на компанията в София. В момента засегнати от обилния дъжд са клиенти в районите Триадица и Лозенец. Екипи на ЧЕЗ работят за възстановяване на електрозахранването и по прогнозни данни ще отстранят повредите в рамките на един час. „Извиняваме се на клиентите за причиненото неудобство, мобилизирали сме всички необходими екипи и специалисти, за да се справим със създалата се ситуация по възможно най-бързия начин", каза Васил Василев, директор „Експлоатация и поддържане" в „ЧЕЗ Разпределение България".          

Доброволческа инициатива на специалисти от SAP-България в детска градина „Дъга”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613189

„Всяка добра инициатива заслужава признание!", така Красимира Колева, директор на ДГ „Дъга" Габрово, определи поредната доброволческа инициатива на младите специалисти от SAP-България в детска градина „Дъга" Габрово. „Децата посрещнаха своите приятели с голямо желание и нетърпение. Доброволческите дни бяха съчетани с много настроение и удовлетворение от извършените дейности. Ето някои от тях: Изработиха за групите красиви дивани от палети, боядисаха и оцветиха с цветовете на дъгата, входа и оградата на детската градина. В градинските ...

ХГ „Владимир Димитров – Майстора” представя Стефан Десподов – Деспо от 14 октомври до 14 декември

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613185

Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора" представя всепризнатия майстор на плаката и карикатурата Стефан Десподов, който приживе не взема участие в общи и самостоятелни изложби в родния Кюстендил. Експозицията включва творби, които са притежание на Националната галерия, СГХГ, Галерия „Възраждане" - Пловдив, ХГ „Владимир Димитров - Майстора" и колекции на приятели на художника, както и повече от 100 плаката.Откриването та изложбата е на 14 октомври 2016 г. от 18.00 ч. Стефан Десподов, известен като автор на плакатите на Народния театъ...

20 къщи са наводнени след проливния дъжд в Добричко

http://offnews.bg/news/n_1/n_637632.html

20 са наводнените къщи в село Одърци, община Добрич, след проливния дъжд снощи. Това съобщи дежурният в Областния съвет за сигурност (ОСС) в Добрич, съобщи агенция "Фокус". Изведени са обитателите на 10 къщи, 3 къщи са отводнени от екипи на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ПБЗН) в Добрич. Снощи е бил изведен един човек от закъсала кола заради прииждащи води по главния път в село Батово. Заради свличане на кални маси е затворен пътят Оброчище-Албена. 29 л/кв. м е количеството валежи, регистрирано във Варна до полунощ. Пороят в региона снощи се усили снощи след 21 часа. Днес според метеоролозите все още са възможни слаби валежи, но в процес на спиране.

На „Августиада” пристига македонският зам.-министър на земеделието на

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613106

Македония е акцент на петото издание на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада", който ще се проведе в Стара Загора от 14 до 16 октомври. По този повод в града ще пристигне зам.-министърът на земеделието Ванчо Костадиновски, съпровождан от посланика на Македония у нас и търговското аташе на посолството. Ще има и гости от Румъния. „Община Стара Загора активно се включва във Фестивала, още от откриването в събота от 11.30 часа в Регионалния исторически музей. В двата дни, събота и неделя, на сцената на Античния форум ще се изявят...

Време ли е за зимни гуми? (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613113

Застудяването вече е факт, а скоро ще дойде и зимата. И пешеходци, и шофьори ще трябва да се справят с тежките зимни условия по българските пътища. Ако пешеходците трябва да помислят добре за своите обувки, то водачите трябва да имат и подходящи гуми за сеозна на своя автомобил. Ако и в Закона за движение по пътищата да не е упоменато изрично кога трябва да се сменят летните със зимни гуми, то експертите са на мнение, че октомври е подходящ, независимо дали сме в „ретрограден Меркурий". Вече е студено, има слана, асфалтът става хлъзгав и трябва...

Французи създадоха първия в света натурален антидепресант с вещество от близалцето на шафранов минзухар

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5806619

Французи създадоха първия в света натурален антидепресант с вещество от близалцето на шафранов минзухарУспокой се с ….шафран! Това ни съветват и ни предлагат френските учени, създали единствения антидепресант в света с екстракт от шафран – Saframyl /Сафрамил/. Почти няма човек, който да не страда под някаква форма от „бича“ на 21-и век - стреса. Различни видове сънотворни, успокоителни, антидепресанти повлияват на нервното напрежение,

Какви са ползите от употребата на броколи

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5806875

Какви са ползите от употребата на броколиБроколите са богати на антиоксиданти, съдържат витамин С и други флавоноиди. Те дезактивират естрогените, които могат да причинят растижа на тумори, особено в гърдите. Антиоксидантите в броколите предпазват от много форми на рак. Въпреки ползата от зеленчуци като Броколи, на повечето хора те не са им любима храна.

Задържаха в Бургас дирен от Франция за пране на пари от измами

https://www.24chasa.bg/novini/article/5807701

Задържаха в Бургас дирен от Франция за пране на пари от измамиИздирван с Европейска заповед за арест от Франция е бил задържан от бургаската полиция. Във вторник Апелативния съд в града наложи постоянен арест на Орлин Топалов след искане на прокуратурата, според която българинът има опасност да се укрие. В Бургас той има два адреса - по лична карта е регистриран в "Меден рудник", но всъщност живеел в ж.к.

Вируси повалят по 6,5 хиляди души на ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=333224

Вирусни инфекции повалят 6,5 хиляди души на ден. Това показват официалните данни на Националния център по заразни и паразитни болести. В момента болни са всеки 62-ма души на 10 000 население. Според статистиката по 45 000 души се заразяват на седмица и почти 6,5 хиляди души на ден.

Рим – третият град, отказал се от Олимпиадата през 2024 г. (видео)

https://www.24chasa.bg/sport/article/5807994

Рим – третият град, отказал се от Олимпиадата през 2024 г. (видео)Италианската столица Рим обяви, че оттегля кандидатурата си за Олимпиадата през 2024-та година. Така стана третият град, който се отказва, съобщава "НОВА". По-рано това направиха Бостън и Хамбург. Въпреки че италианското правителство каза, че ще подкрепи проекта, общинския съвет на Рим гласува срещу него.

Румънски ужаси: когато болницата убива

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613181

Йоана е едва на 21, когато я застига нелепа смърт. Постъпва в болница с леки изгаряния, но умира - заради заради препаратите за дезинфекция, които са толкова силно разредени, че на практика нямат никакво въздействие. Майка й все още не може да повярва, че никога няма да види дъщеря си. Самата тя дълги години е била лекарка в Румъния. "В някоя друга здравна система тя щеше да има шанс. И не твърдя това само като майка, а и като лекар", казва Руксандра Геамбасу, майката на момичето. Как д...

Родео на магистрала: Каубои ловиха избягали крави с ласо (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613183

Избягали крави затвориха магистрала в САЩ. Няколко животни се измъкнали от ремарке на камион край град Батън Руж, предаде NOVA. Полицаи, служители от приют за животни и преминаващи шофьори-доброволци така и не успели да ги заловят. Властите се принудили да повикат каубои, които върху коне и с помощта кучета и ласо заловили бегълците. ...

Валежите спират до края на деня

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5808010

Валежите спират до края на деняДнес ще е предимно облачно и на много места все още ще превалява, съобщи bTV. По-късно през деня валежите от запад ще започнат да спират, а вечерта облачността ще се разкъсва и намалява. Вятърът ще бъде слаб до умерен от запад-северозапад. Максималните температури ще са от 12-13 градуса в северозападната част от страната до 20-22 градуса в

Окончателно: Каналджия, предложил 2000 лв. подкуп на граничар, отива в затвора

https://www.24chasa.bg/novini/article/5807991

Окончателно: Каналджия, предложил 2000 лв. подкуп на граничар, отива в затвораВърховните магистрати потвърдиха първата за Апелативен район Бургас ефективна присъда за подкуп на граничен полицай Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд-Бургас, с което на подсъдимия Емил Емилов, опитал да подкупи граничен полицай, бе наложено наказание лишаване от свобода в размер на две години и глоба от 2000 лв.

Admiral Markets представя нова образователна програма

http://www.investor.bg/novini/130/a/admiral-markets-predstavia-nova-obrazovatelna-programa-226174/

„Обучение за трейдъри“ е безплатен Форекс курс, имащ за цел да помогне на начинаещите трейдъри да научат най-важното за търговията на финансовите пазари

Ден на отворени врати в община Тунджа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613182

Потребители от Дневния център за хора с увреждания „Св. Франциск”, село  Веселиново ще посетят днес сградата на община „Тунджа“. Инициативата се провежда по повод Деня на българската община, който се отбелязва на 12 октомври. В същия ден, от 14.00 часа, общината ще посетят ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и потребители от Дневния център за стари хора от село Скалица. Всички те ще имат възможност да се запознаят отболизо с работата на местната власт и да разберат защо на този ден се празну...

Наводнение в Одърци и Батово, затворен е пътят за Албена

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613184

Наводнение е станало снощи в селата Одърци и Батово, съобщи за Дарик директорът на Пожарната Дарин Димитров. При проливния дъжд, от полетата около Одърци се е стекла вода в селото. Много къщи са били наводнени, наложило се е да се изключва електрозахранването и да се евакуират живеещите в тях на горни етажи или в съседни сгради, докато ситуацията се нормализира. От Одърци, водата се е стекла и в село Батово. В ниската му част на центъра, се е събрала до ниво от около метър, каза Димитров. Стигала е до електромерите по стълбовете. От „Енерго - п...

Предизборната кампания е "маймуниада"

http://www.cross.bg/predizbornata-kampaniya-e-maiimyniada-1522516.html

/КРОСС/ "Бих описал картината на предизборната кампания с думата "маймуниада"- прекалено много несериозни и несистемни кандидати", каза в България сутрин по телевизия Bulgaria ON AIR пиар специалистът Александър Христов.По думите му основният пропуск на политическите партии е, че не са инвестирали достатъчно рано в кандидатите си за президент, което може би щеше да предотврати появата на всички останали.

8-годишно дете в неврохирургия след удар "зебра", още 2 пешеходки са пострадали

https://www.24chasa.bg/region/article/5808000

8-годишно дете в неврохирургия след удар "зебра", още 2 пешеходки са пострадали8-годишно момиченце е в неврохирургията на бургаската болница след инцидент на зебра в центъра на Бургас. Във вторник около 19.35 ч. на кръстовището на бургаските улици «Христо Ботев» и «Княз Борис І», «Сеат Толедо», с бургаска регистрация, управляван от 27-годишен шофьор, при извършване на ляв завой,

Цената на петрола се задържа над 50 долара за барел

http://www.investor.bg/surovini/365/a/cenata-na-petrola-se-zadyrja-nad-50-dolara-za-barel-226177/

Динамиката е фона на несигурност за готовността на Русия да се присъедини към инициативата на ОПЕК за понижаване на добива

Плашливият генерал!

https://www.actualno.com/viewpoint/plashlivijat-general-news_568167.html

При толкова много генерали и висши военни в тези избори (Радев, Събев и контраадмирал Манушев) е задължително уточнението в заглавието: "Плашливият генерал Радев!", е пълното заглавие - за да няма недоразумения. А защо плашлив ли? Ами защото се уплаши от Цецка Цачева и въпреки

Пловдивският съд отказа свобода на Евстатиев

https://www.24chasa.bg/region/article/5808001

Пловдивският съд отказа свобода на ЕвстатиевПловдивският районен съд Пловдив остави без уважение искането за изменение мярката за неотклонение на Иван Евстатиев от „задържане под стража” в по-лека. То е било разгледано вчера в късния следобед. Според магистратите няма нови обстоятелства, които да наложат излизането му от ареста, и има реална опасност той да се укрие или да извърши

Екипи на ЧЕЗ работят за възстановяване на електрозахранването на засегнати от дъжда клиенти в София

https://www.24chasa.bg/region/article/5807999

Екипи на ЧЕЗ работят за възстановяване на електрозахранването на засегнати от дъжда клиенти в СофияОбилният дъжд наводни съоръжение на компанията Проливният дъжд, който продължи цяла нощ, наводни съоръжение на ЧЕЗ и остави без електрозахранване клиенти на компанията в София. В момента засегнати от обилния дъжд са клиенти в районите Триадица и Лозенец. Екипи на ЧЕЗ работят за възстановяване на електрозахранването и по прогнозни данни ще

Дори без дълги уикенди догодина се почива с 2 дни повече

http://econ.bg/Новини/Дори-без-дълги-уикенди-догодина-се-почива-с-2-дни-повече-_l.a_i.730355_at.1.html

Без сливане на празници и отработване в събота по решение на МС бизнесът ще има повече предвидимост, обясни министър Зорница Русинова С два дни...

Още два района останаха без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=333235

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в следните райони: - местностите Траката и Евксиноград до около 20 ч. - района около ХЕИ до около 17 ч. Заради ремонт на магистрален водопровод без вода останаха абонатите в Островна зона, квартал "Аспарухово", местностите - Вилите, Зеленика и Лазур до 21 часа.

Работещи в спешната помощ искат сигурност, не пари

https://www.actualno.com/healthy/raboteshti-v-speshnata-pomosht-iskat-sigurnost-ne-pari-news_568165.html

Работещи в Центъра за спешна медицинска помощ в София излязоха изненадващо на протест тази сутрин. Те се притесняват, че продължава отливът на лекари и сестри от системата за спешна помощ и се оплакват, че незаетите места не намаляват, работата са увеличава, а броят на екип

Преди Цачева да открие "Огонёк"

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/10/12/2841857_predi_cacheva_da_otkrie_ogonk/?ref=rss


За съществуването на "другата реалност" до 1989 г. кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева започнала да се замисля чак след 1985 г. Това станало, когато тя се зачела в руското сп. "Огонёк". Това чистосърдечно признание тя направи по време на вчерашното си участие си в утринния блок на "Нова телевизия".

"В ранните си момински години" (цитат по Цачева), тя нямала съпротива срещу тоталитарния режим в България. Нямала информация, защото учела една единствена философия –...

Хубчев обеща промени, но няма да са кардинални

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/12/2842669_hubchev_obeshta_promeni_no_niama_da_sa_kardinalni/?ref=rss


Селекционерът на националния отбор по футбол Петър Хубчев заяви, че ще има промени в състава след първите два мача, които води. България загуби гостуванията си с 1:4 от Франция и с 0:3 от Швеция в квалификациите за световното първенство.

"Промени ще има, не бих ги нарекъл кардинални. Постарах се, мисля, че се върви във възходяща линия, но много малко. Постарахме се да говорим с всички играчи и мисля, че те доста добре схванаха за какво става въпрос. Следващите ни ходове ще покажат...

Район „Младост” празнува

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613180

Район "Младост" ще отбележи своя празник с водосвет за здраве, благополучие и дълголетие. Той ще бъде отслужен в Православен храм "Св.Пророк Илия" в 11,00 часа. Вторият по големина варненски район традиционно празнува на 12 октомври. Събитията около празника тази година ще продължат и през уикенда. Празничната програма продължава на 15 октомври (събота) с концерта "Талантите на "Младост". Той ще се проведе от 16 до 18 часа на амфитеатралната сцена в Общинския спортно-развлекателен комплекс "Младост". В концерта ще участват ученици от училища...

Ал Гор: Избирането на Доналд Тръмп за президент ще доведе до климатична катастрофа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613179

Бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор призова вчера американците да гласуват за Хилари Клинтън, защото евентуалното избиране на нейния опонент ще предизвика климатична катастрофа, предаде Асошиейтед прес. Клинтън води пред Тръмп в намеренията за гласуване "Правилният избор е много ясен. Хилари Клинтън ще направи решаването на климатичната криза първостепенен национален приоритет", каза американският политик на предизборен мити...

Археолози изровиха 10 000 артефакта от древна гробница в Китай

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613157

Китайските учени са открили повече от 10 000 артефакта по време на разкопки на древната гробница на управителя на областта Хайхун (територия на днешната източна провинция Дзянси). Археолозите смятат, че откритието ще им позволи да направят значителен нови научни открития. Според местните медии, сред заровените по време на династията Западен Хан (206-25 г. пр.н.е.) са открити бамбукови и дървени таблички със записки, предмети от злато, сребро и нефрит, бронзови и лакирани кутии, тонове монети. Откриха ковче...

Варненски преподавател реди изложба "Ретро.Аспект.Акцент"

http://www.moreto.net/novini.php?n=333187

"Ретро.Аспект.Акцент", е името на изложбата, която почитателите на изкуството във Варна ще видят в зали 2 и 3 на Градската художествена галерия, научи Moreto.net. Автор на 40-те творби е варненският художник и дългогодишен преподавател в Национално училище по изкуствата "Добри Христов" Красен Бербенков.

Готов съм във всеки момент да се срещна с Путин

http://svetoven.pogled.info/news/78080/gotov-sam-vav-vseki-moment-da-se-sreshtna-s-putin

/Поглед.инфо/ Президентът на Франция Франсоа Оланд е готов по всяко време да се срещне с президента на Руската федерация Владимир Путин, съобщава ТАСС, позовавайки се на изказване на Оланд пред Парламентарна асамблея на Съвета на Европа.

Борисов: Изборът на ректор е  скандален и непрозрачен

https://www.24chasa.bg/novini/article/5807989

Борисов: Изборът на ректор е  скандален и непрозраченТова написа премиерът след преврата в Медицинския университет, който бе закрит за журналисти и охраняван от полиция, а на участниците бе забранено да говорят пред медии Преврат в Медицинския университет в София свали ректора проф. Вихра Миланова и обяви за неин наследник проф. Виктор Златков. Четири часа 320 делегати обсъждаха на тъмно,

При втория опит за регистрация парламентът събра кворум

http://www.cross.bg/registratziya-opit-kvorym-1522515.html

/КРОСС/ При втория опит за регистрация парламентът събра кворум, предаде Агенция „Фокус". Повторният опит за регистрация се наложи след като в 9.00 часа в зала се регистрираха едва 109 народни представители. В началото на днешното пленарно заседание предстои депутатите да гласуват седмичната си програма за работа.

Ужасена майка - детето ѝ зверски нахапано

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/uzhasena-majka-deteto-zverski-nahapano-6059944

Медицинската експертиза показва, че по тялото на момиченцето има 7 ухапвания и следи от одраскване

Австрия открива консулство в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/nC0Rg0_KtrY/

Правителството даде съгласие Австрия да открие свое почетно консулство в България със седалище в Бургас и с консулски окръг, обхващащ територията на областите Бургас, Добрич и Варна. С решението се дава съгласие за почетен консул да бъде назначена д-р Радостина Иванова-Мишинева, съобщиха от правителствената информационна служба.
Австрийската страна мотивира искането си за откриване на консулството с желанието за развитие на двустранните отношения в сферата на икономиката и туризма, както и осигуряване на обслужването на австрийските граждани – туристи и постоянно живеещи в нашата страна.
Тази цел съответства на виждането на българската страна за важността на българо-австрийските отношения.

Чуждестранни магистрати гостуваха в Русе

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613178

За една седмица Русенският районен съд беше домакин и посрещна шестима чуждестранни съдии от няколко европейски държави – Австрия, Финландия, Италия, Германия, Испания и Унгария. Посещението се проведе в рамките на Програмата за обмен на магистрати от Европейския съюз, организирана от Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО) в партньорство с Националния институт на правосъдието. Целта на програмата е запознаване с функционирането на българската съдебна система, както и обмяна на опит и добри практики. В рамките на едноседмичното си гостува...

Питбул разкъса дворно куче в Перник

http://offnews.bg/news/n_1/n_637631.html

Домашен питбул разкъса дворно куче в пернишкия кв. „Тева”, разказа бТВ. Преди дни Елена Андонова излиза на обичайната си вечерна разходка в близката градинка с домашния си любимец. С нея е и Сузана – „дворното куче”, за което тя и съседите й се грижат от години, когато групата внезапно е нападната от питбул. Звярът нападнал Сузана и я хапал в продължение на десетина минути. В това време собственикът на питбула не направил нищо да спре кучето си. Дворното куче е спасено едва когато друга съседка вдига телефона си, за да снима случката. Тогава стопанинът на питбула започнал да разтървава животните. След инцидента той избягал. Според съседите той живее в квартала от скоро, а кучето е участвало в организирани боеве. Свидетелите на инцидента подават сигнал до полицията, а собственикът е извикан на разпит и е получил предупреждение. По думите на мъжа той никога не е насъсквал кучето си срещу чуждо животно. Отрича и питбулът да е участвал и в организирани боеве. Сузана е приета в местната ветеринарна клиника с голяма кръвозагуба. Направена й е операция, но едното й краче може да бъде ампутирано заради сериозните нахапвания по време на боя.

Кариерен център открива министърът на образованието

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613104

Министърът на образованието и науката Меглена Кунева ще посети Стара Загора този петък. От 17 часа тя ще посети Професионалната гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня", където ще се срещне с учители, ученици, бизнес партньори на училището, а поводът е първата паралелка за дуално обучение готвачи в България. По-рано вицепремиерът ще открие Център за Кариерно развитие.  ...

Художник издаде 35-килограмова книга с творбите си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613151

Дейвид Хокни, един от най-известните британски съвременни артисти, си сътрудничи с издателство "Ташен букс", за да публикува 35-килограмова книга с 450 негови творби, съобщава Artprice. Своеобразната изложба в нестандартен вид ще бъде представена на 18 октомври на Франкфуртския панаир на книгата. Книгата проследява дългата кариера на Хокни като художник - още от 1953 г., когато е все още ученик в гимназията в родния си град Брадфорд до ден днешен, когато организира мащабни изложби в най-големите галерии по цял свят. В книгата на практика няма т...

Договорен е график за заплатите в "Бобов дол", но миньорите остават под земята

http://www.mediapool.bg/dogovoren-e-grafik-za-zaplatite-v-bobov-dol-no-minyorite-ostavat-pod-zemyata-news255077.html

График за изплащане на всички забавени заплати в рудник "Бабино" на мина "Бобов дол" до края на годината са договорили синдикатите на среща с представители на работодателя, но въпреки това стачкуващите миньори, които от понеделник вечерта са под земята в знак на протест, отказваха да излязат. Около 18 часа започна нов кръг от преговори по техните искания, съобщи председателят на Федерацията на миньорите Валентин Вълчев пред Mediapool. Протестът започна, след като 120 души от нощната смяна останаха в забоите на рудника във вторник сутринта заради неплащани от седем месеца ваучери за храна и забавени заплати от август. Петима от стачниците обаче са били изведени в сряда сутринта заради вдигнато кръвно. Макар предишния ден концесионерът на мината да плати за отпечатване на ваучери за храна за над 62 хил. лв., хората реално не са получили нищо още и стачката продължи като дори се разрасна с протестиращи пред сградата на фирмата. Под натиска на недоволните и от закриването на рудник "Бабино" и съкращаването на работещите там 650 души, концесионерът още предишния ден е изтеглил уведомлението си за ликвидация на рудника, а след преговори със синдикатите е приел график за пълно погасяване на задълженията си към миньорите до края на годината. Още за сряда работодателят е обещал да плати изцяло заплатите за август, от които сега са дадени само половината, както и допълнителните материални стимули и то без направени преди това удръжки от 20 процента. За тях от инспекцията по труда установиха, че са незаконни и дори санкционираха фирмата. Ваучерите си за храна за март, за които бе платено, ще бъдат раздадени най-късно на 17 октомври, съобщиха от синдикатите.   Заплатите за септември ще бъдат платени между 5 и 10 ноември За останалите дължими ваучери на работниците в цялото дружество до 14 октомвлри ще бъде подписан погасителен план за изплащането им до края на годината, който ще бъде представен на работниците. След като е оттеглено уведомлението за ликвидиране на рудник "Бабино" до 14 октомври бъде свикан технически съвет с представителство на работниците и служителите, работодателя и експерти за бъдещото развитие на рудника. Всички работници, които покриват критериите за пенсиониране, обаче ще бъдат освободени. "Ще стачкуваме докато не ни се издължи всичко дължимо - купони за седем месеца, или 700 лева, както и заплатите за август и септември. Не по 400 лева като за бездомници, а минимум по 800 лв., искаме и още по две заплати защото ни гонят на борсата. Да ни дадат по 3000 лева и си отиваме",  заяви преди постигането на договорката миньорът Димитър,     цитиран от БГНЕС. "Синдикати нямаме, те са пенсионери, които сега са в отпуск, вземат 1000 лв. пенсия, от тук вземат още 1200, сега са в болнични, и това са нашите защитници. Казват: щом сте глупаци, умирайте", допълва Димитър, дошъл да подкрепи колегите си. "Лампите на колегите, които са под земята, вече повече от 24 часа светят, а са програмирани за осем часа, как издържат долу никой не знае. Ние оставаме тук - днес, и утре, и в други ден, правим си навеси за дъжда", казаха протестиращите от рудника в Бобов дол. От Главната инспекция по труда съобщиха, че са задължили работодателя да изплати пълните възнаграждения на миньорите от рудник "Бабино", да осигури храна, напитки и обслужване от спасителна служба за останалите под земята работници, както и да организира извеждането им. Установено е също така, че работодателят е направил незаконни 20-процентни удръжки от заплатите на работниците. Наредено е тези суми да се възстановят, а фирмата ще бъде глобена заради неправомерното намаление на заплатите. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова информира, че в четвъртък сутринта концесионерът на мината е изтеглил внесеното само преди ден уведомление за прекратяване на дейността на рудник "Бабино" заради нецелесъобразност и липсата на икономическа ефективност от експлоатация на това находище. Писмото от четвъртък сутринта уведомявало, че са настъпили нови обстоятелства, но не посочва какви са те. "В случай, че хората бъдат уволнени, мерките, които предприемаме е много бързо да им намерим работа и то на територията на областта в съвсем близко бъдеще”, допълни социалният министър Зорница Русинова. Тя информира, че още от началото на годината в мините системно не е спазвано трудовото право и са бавени възнагражденията. "Само за тази година има 7 наказателни постановления, които са издадени на самия работодател”, каза Русинова. Социалният министър успокои миньорите от "Бобов дол", че дори и да бъдат съкратени предложените 650 души, от които 150 всъщност са пенсионери, на тях може да им бъде осигурена бързо нова работа. По думите й в Бюрото по труда Дупница има около 150 свободни работни места, които отговарят на квалификацията на служителите, които се е планирало да бъдат освободени. На територията на Бюрото по труда Кюстендил други около 50 души могат още днес да започнат работа на строеж, каза Русенова.  За всички останали в рамките на националния бюджет и оперативните програми има възможност за квалификация, допълни тя. Тук става дума за отношенията в една частна фирма и държавата може много трудно да се меси в една такава частна компания, коментира Теменужка Петкова и допълни, че което държавата трябва да изпълнява като свои функции, държавата го изпълнява и е мястото си.  

Стачката в мини "Бобов дол" се разраства

http://www.mediapool.bg/stachkata-v-mini-bobov-dol-se-razrastva-news255077.html

Втори ден продължава стачката в мини "Бобов дол" и вече освен 115 души, които останаха под земята във вторник сутринта след нощна смяна, в четвъртък се събраха протестиращи и пред сградата на дружеството "Въгледобив Бобов дол", което има концесионен договор за мината и е свързано с бизнесмена Христо Ковачки. Петима от стачниците бяха изведени от рудника заради повишено кръвно и след преглед от лекар са били освободени. Макар предишния ден след преговори със синдикатите предприятието да е платило над 62 хил. лв. като ваучери за храна, хората продължават да искат да им се изплатят забавените дължими заплати. Преди сегашния превод, последно те са получили половин заплата за август и то със забавяне. "Ще стачкуваме докато не ни се издължи всичко дължимо - купони за седем месеца, или 700 лева, както и заплатите за август и септември. Не по 400 лева като за бездомници, а минимум по 800 лв., искаме и още по две заплати защото ни гонят на борсата. Да ни дадат по 3000 лева и си отиваме", заяви миньорът Димитър, цитиран от БГНЕС. "Искаме си нашето - това, което сме изработили, а пък те каквото искат тук да си правят - гробище, паметници, това си е техен проблем”, каза още той по повод намерението на концесионера да ликвидира рудник "Бабино", от където ще бъдат съкратени 650 работници и в чиито забои остават стачниците под земята. "Синдикати нямаме, те са пенсионери, които сега са в отпуск, вземат 1000 лв. пенсия, от тук вземат още 1200, сега са в болнични, и това са нашите защитници. Казват: щом сте глупаци, умирайте", допълва Димитър, дошъл да подкрепи колегите си. "Лампите на колегите, които са под земята, вече повече от 24 часа светят, а са програмирани за осем часа, как издържат долу никой не знае. Ние оставаме тук - днес, и утре, и в други ден, правим си навеси за дъжда", казаха протестиращите от рудника в Бобов дол. От Главната инспекция по труда съобщиха, че са задължили работодателя да изплати пълните възнаграждения на миньорите от рудник "Бабино", да осигури храна, напитки и обслужване от спасителна служба за останалите под земята работници, както и да организира извеждането им. Установено е също така, че работодателят е направил незаконни 20-процентни удръжки от заплатите на работниците. Наредено е тези суми да се възстановят, а фирмата ще бъде глобена заради неправомерното намаление на заплатите. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова информира, че в четвъртък сутринта концесионерът на мината е изтеглил внесеното само преди ден уведомление за прекратяване на дейността на рудник "Бабино" заради нецелесъобразност и липсата на икономическа ефективност от експлоатация на това находище. Писмото от четвъртък сутринта уведомявало, че са настъпили нови обстоятелства, но не посочва какви са те. "В случай, че хората бъдат уволнени, мерките, които предприемаме е много бързо да им намерим работа и то на територията на областта в съвсем близко бъдеще”, допълни социалният министър Зорница Русинова. Тя информира, че още от началото на годината в мините системно не е спазвано трудовото право и са бавени възнагражденията. "Само за тази година има 7 наказателни постановления, които са издадени на самия работодател”, каза Русинова. Социалният министър успокои миньорите от "Бобов дол", че дори и да бъдат съкратени предложените 650 души, от които 150 всъщност са пенсионери, на тях може да им бъде осигурена бързо нова работа. По думите й в Бюрото по труда Дупница има около 150 свободни работни места, които отговарят на квалификацията на служителите, които се е планирало да бъдат освободени. На територията на Бюрото по труда Кюстендил други около 50 души могат още днес да започнат работа на строеж, каза Русенова. За всички останали в рамките на националния бюджет и оперативните програми има възможност за квалификация, допълни тя. Тук става дума за отношенията в една частна фирма и държавата може много трудно да се меси в една такава частна компания, коментира Теменужка Петкова и допълни, че което държавата трябва да изпълнява като свои функции, държавата го изпълнява и е мястото си.

Петима протестиращи миньори са откарани в болница

http://www.mediapool.bg/petima-protestirashti-minyori-sa-otkarani-v-bolnitsa-news255077.html

Петима от протестиращите 120 миньори в рудник "Бабино на Мини Бобов дол" са били изведени във вторник вечерта от спасителната служба при мините. Мъжете са били закарани в Спешния център в Бобов дол, откъдето били освободени след проведено лечение. Те били напрегнати и е регистрирано леко покачване на кръвното им налягане, съобщи “Сега“. Около 120 миньори от първата смяна във вторник са слезли за протестната акция на 400 метра дълбочина. Те не са пожелали да излязат след приключване на работния им ден, оставайки в рудника през нощта. Протестът е заради нередовното изплащане на заплати и ваучери и предстоящото съкращение на 650 души. Вчерашните преговори между ръководството на мината и синдикатите не дадоха резултат. “Миньорите са заявили, че няма да излязат над земята до удовлетворяване на исканията им, свързани с реалното изплащане на трудовите възнаграждения и ваучерите за храна“, каза за "Фокус" Йорданка Германова, председател на КТ „Подкрепа” – Дупница. Миньорските лампи издържат само 8-9 часа и протестиращите вече стоят на тъмно. "Няма да се отказваме и продължаваме с протестите. Ние ще стоим пред мината, а колегите - под земята", казаха миньори от втората и третата смяна на рудника, които останаха да протестират и през нощта пред дружеството. Те споделиха, че имат притеснения за здравословното състояние на колегите си, но няма да се откажат от протеста. На среща със синдикатите в мини "Бобов дол" във вторник е било решено да се създаде работна група, която всяка седмица да обсъжда проблемите и да подготви програма за запазване на трайните работни места, съобщиха от ръководството на мините. Решено е също да се преизчислят работните заплати, съобразно добива, както и за доуточняване на дължимите суми. Във вторник са били платени и 62 000 лева за ваучери за храна. От ръководството уверяват още, че са гарантирани реално изработените трудови възнаграждения на всички работници, оставащи на работа до окончателното затваряне на рудник "Бабино". В мини “Бобов дол“ работят 1700 души, като само в рудник "Бабино" броят им е 700.

Петима протестиращи миньори са били откарани в болница

http://www.mediapool.bg/petima-protestirashti-minyori-sa-bili-otkarani-v-bolnitsa-news255077.html

Петима от протестиращите 120 миньори в рудник "Бабино на Мини Бобов дол" са били изведени във вторник вечерта от спасителната служба при мините. Мъжете са били закарани в Спешния център в Бобов дол, откъдето били освободени след проведено лечение. Те били напрегнати и е регистрирано леко покачване на кръвното им налягане, съобщи “Сега“. Около 120 миньори от първата смяна във вторник са слезли за протестната акция на 400 метра дълбочина. Те не са пожелали да излязат след приключване на работния им ден, оставайки в рудника през нощта. Протестът е заради нередовното изплащане на заплати и ваучери и предстоящото съкращение на 650 души. Вчерашните преговори между ръководството на мината и синдикатите не дадоха резултат. “Миньорите са заявили, че няма да излязат над земята до удовлетворяване на исканията им, свързани с реалното изплащане на трудовите възнаграждения и ваучерите за храна“, каза за "Фокус" Йорданка Германова, председател на КТ „Подкрепа” – Дупница. Миньорските лампи издържат само 8-9 часа и протестиращите вече стоят на тъмно. "Няма да се отказваме и продължаваме с протестите. Ние ще стоим пред мината, а колегите - под земята", казаха миньори от втората и третата смяна на рудника, които останаха да протестират и през нощта пред дружеството. Те споделиха, че имат притеснения за здравословното състояние на колегите си, но няма да се откажат от протеста. На среща със синдикатите в мини "Бобов дол" във вторник е било решено да се създаде работна група, която всяка седмица да обсъжда проблемите и да подготви програма за запазване на трайните работни места, съобщиха от ръководството на мините. Решено е също да се преизчислят работните заплати, съобразно добива, както и за доуточняване на дължимите суми. Във вторник са били платени и 62 000 лева за ваучери за храна. От ръководството уверяват още, че са гарантирани реално изработените трудови възнаграждения на всички работници, оставащи на работа до окончателното затваряне на рудник "Бабино". В мини “Бобов дол“ работят 1700 души, като само в рудник "Бабино" броят им е 700.

Българите зад граница готвят протести заради ограниченията за вота

http://svetoven.pogled.info/news/78079/balgarite-zad-granitsa-gotvyat-protesti-zaradi-ogranicheniyata-za-vota

/Поглед.инфо/ Българите в чужбина готвят изборна "изненада" с предстоящи протести заради ограниченията, наложени от Изборния кодекс. Срокът за подаването на заявки за явяване пред урните зад граница изтече в полунощ.

Скандален клип с детенце с цигара в уста разпали социалните мрежи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613176

Клип с дете на около 4 години, което демонстрира как пуши цигара, се появи в социалната мрежа и предизвика стотици възмутени коментари. Авторът на клипа заяви пред камерата на NOVA, че заснетото било детска шега. Клип с тригодишно дете, което пуши цигара, взриви социалните мрежи (ВИДЕО) Мъжът, в чийто профил бе публикувано видеото, което вече е изтрито, твърди, че е правено от сина му, който е в девети клас. До днес не знаел за случката. Заради страх от саморазправа разрешава разговор с автора на клипа, но без да ...

Протест в Бургас срещу Живко, който брутално изкорми котка пред магазин

https://www.24chasa.bg/region/article/5807878

Протест в Бургас срещу Живко, който брутално изкорми котка пред магазинДесетки бургазлии, ужасени от жестокото убийство на котка пред известен хипермаркет  к-с "Лазур", готвят протест срещу извършителя Живко Стоянов. Те настояват 25-годишният мъж да бъде арестуван и осъден за бруталната си постъпка. Протестът се организира в социалните мрежи и е предвиден за петък, 14 октомври,

Харчим още 150 млн. евро за електронно управление

http://www.moreto.net/novini.php?n=333223

Още 150 млн. евро ще бъдат изхарчени за електронно управление. Това бе потвърдено при представянето на концепцията за развитие на електронното управление за периода 2016-2021 г. Презентацията бе направена лично новоназначения шеф на новата Държавна агенция “Електронно управление” Росен Желязков .

MoMA помага на нюйоркчани да намалят стреса с "Тихи сутрини"

http://www.dnevnik.bg/za_baven_jivot/2016/10/12/2841210_moma_pomaga_na_njuiorkchani_da_namaliat_stresa_s_tihi/?ref=rss


Музеят на модерното изкуство (MoMA) в Ню Йорк предлага на всеки жител и гост на града необичаен наглед начин за справяне със стреса. Всяка сряда сутрин през месец октомври той отваря вратите си още в 7:30 ч. за онези, които желаят да се потопят в свят на изкуство, медитация и спокойствие. По време на т.нар. "Тихи сутрини" присъстващите могат да разгледат бавно и с наслада шедьоври от постоянната колекция на MoMA като водните лилии на Клод Моне, минималистичните платна на Агнес Мартин или...

Базираната в Гърция Coca cola Hellenic разширява инвестициите си в България

http://econ.bg/Новини/Базираната-в-Гърция-Coca-cola-Hellenic-разширява-инвестициите-си-в-България_l.a_i.730354_at.1.html

Coca-Cola Hellenic HBC, една от най-големите  бутилиращи компании света, се движи напред с друга инвестиция в България. Според българското...

Майката, ударила дете в училище, е отправяла и заплахи за живота му

https://www.24chasa.bg/novini/article/5807982

Майката, ударила дете в училище, е отправяла и заплахи за живота му"Майката, която удари дете в училище, отправяше заплахи за живота му. Заплашваше, че ще го пребие". Това заяви за Нова телевизия Диана Иванова, директор на учебното  заведение, в което се случи инцидентът. В понеделник майка нахлу в час на първокласници и удари шамар на дете. Причината - съмнение за откраднат учебник на дъщеря й.

Изчезна майка на четири деца, била продадена за проститутка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1612198

Изчезна майка на четири деца, била продадена за проституткаМайка на четири деца е в неизвестност вече близо година, а нейните близки подозират, че тя е изведена в Германия и работи там като проститутка.34-годишната Илияна Банчева е обявена за международно издирване. За последен път тя е видяна на 16 ноември 2015 г. в родното си варненско село Любен Каравелово.Няколко месеца по-рано се разделя с мъжа си и той се премества в силистренското село Бабук заедно с децата. Най-малкото от тях е на 6 години, а най-голямото е 17-годишно момче с умствена и...

Бургаската опера открива новия сезон с „Мадам Бътерфлай”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/sBf_r1y9PVg/

Държавна опера Бургас открива сезон 2016/2017 с произведението от Джакомо Пучини  „Мадам Бътерфлай”. Трагичната история за младата гейша Чо-Чо-Сан ще завладее публиката този петък, 14-ти октомври, от 19:00ч. В главната роля ще влезе най-доброто родно сопрано – Йоана Железчева, а нейният любим – лейтенант Пинкертон, ще бъде изпълнен от тенора Георги Султанов. В образите на американския  консул Шарплес и вярната прислужница Сузики ще влязат Александър Крунев и Лина Пеева. Диригент на „Мадам Бътерфлай” е Ивайло Кринчев, а режисьор е  директорът на Държавна опера Бургас – Александъър Текелиев. Заглавието ще бъде представено за първи път в последната година и обещава да впечатли както с мощни гласове, така и с изящни костюми – красиви кимона и традиционният грим на гейшите.

Следващото заглавие в афиша за октомври е „Алиса в страната на чудесата”. Мюзикълът от Александър Йосифов ще зарадва най-малките на 18-ти октомври от 10:30ч. Режисьор на представлението е Дарина Главанакова – Бакърджиева, а хореографията е на примабалерината Галина Калчева.

19-ти октомври ще е специална дата, защото тогава за първи път в Бургас ще бъде представен новият проект на маестро Свилен Сименов. Този път артистът с палка подканва „Танцувай с мен”. Концерт-спектакълът включва известни творби на Антонин  Дворжак, Бедржих Сметана, Йоханес Брамс, обединявайки  танц и музика в едно съвършено цяло. Солист ще е талантливата  цигуларка Ралица Симеонова, която  ще застане на една сцена заедно  със своя баща. Хореографията на „Танцувай с мен”  е дело на изящната Галина Калчева. Концертмайстор е  Ваня Златева. В спекталъка разбира се участва и целият оркестър на Бургаската опера.

Два дни по-късно Операта ще бъде посетена от „Патиланци”. Детският мюзикъл ще се играе на 21-ви октомври два последователни пъти. Първото представление е от 10:30ч., а второто от 14:00ч. Не пропускайте да срещнете децата си с баба Цоцолана, Патиланчо, Дана, Данчо, Ганчо и куп други герои. Смехът до сълзи е гарантира.

Korn с още едно парче от новия албум (Видео)

https://www.actualno.com/music/korn-s-oshte-edno-parche-ot-novija-album-video-news_568157.html

Новият албум на ню-метълите Korn “The Serenity Of Suffering” ще излезе само след 10 дни. Дотогава може да се радваме на поредната нова песен, която бандата пусна онлайн –„Take Me“. Историята на Korn е съпътствана от злоупотреби с различни субстанции, а именно тази тема е засегната и в парчето. “The Serenity Of Suffering”, продуциран от Ник Раскулинец, ще излезе на бял свят на 21-ви октомври.

Цецка се изплаши - отказа на Радев!

http://bulgarski.pogled.info/news/78078/tsetska-se-izplashi-otkaza-na-radev

/Поглед.инфо/ Във връзка с полученото предложение от страна на БСП за дебат между г-жа Цецка Цачева и г-н Румен Радев, след като вчера такъв беше провален поради неявяването на г-н Радев в студиото на Нова телевизия, бихме искали да заявим, че г-жа Цецка Цачева вече е приела всички покани на всички национални телевизионни канали за дебат с кандидат-президента на БСП, в това число и в обществената телевизия. Г-жа Цачева не се съмнява в неутралитета на българските телевизии и се надява на повече смелост и кураж от страна на г-н Радев за предстоящите и отдавна планирани дебати.

Кметът на Банско Георги Икономов се срещна с председателя на Съюза на слепите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613174

По повод провеждан национален форум на Съюза на слепите в България в град Банско, кметът Георги Икономов се срещна с председателя на Управителния съвет - Васил Долапчиев и представителя за областта Боби Лазаров. Те обсъдиха проблемите на незрящите в общината и вариантите за тяхната подкрепа. За подобряване на социализацията им, бе договорено да им бъде предоставян Клуба на Пенсионера в града по утвърден график, където да имат възможност да се срещат и общуват. „Голяма част от незрящите са социално слаби, те трудно намират работа вследствие на ф...

Парламентът не събра кворум, за да гласува ваканцията си

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613175

Парламентът не събра кворум за откриване на пленарното заседание. В залата се регистрираха 109 депутати от минимум необходимите 121. Председателстващият Димитър Главчев обяви следващата регистрация за 9.30 ч. Депутатите трябва да гласуват предложение на ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок, АБВ и БДЦ парламентът трябва да излезе във ваканция от 26 октомври до 4 ноември. Идеята е две седмици преди президентския вот да се избегне превръщането на Народното събрание в арена на агитации преди изборите....

Областният управител поздрави кметовете от региона за Деня на българската община

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613173

Поздравителен адрес до кметовете на 11-те общини в Област Хасково по повод днешния Ден на българската община изпрати областният управител Станислав Дечев. В обръщението се казва: „Идеята за установяване на силно местното самоуправление е заложена в Търновската конституция, приета през 1879 г. Само три години по-късно, на 12 октомври 1882 г., в Държав...

Бременна на 44: Бог да благослови майката природа!

http://www.vesti.bg/bremenna-na-44-bog-da-blagoslovi-majkata-priroda-6059941

Гери вече има едно дете от предишна връзка, а сега очаква бебе от съпруга си - шеф на екипа на "Ред бул" във Формула 1

Колелета превземат Шуменското плато

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613172

Шуменското плато посреща велосипедисти за състезание по планинско колоездене тази неделя. Велоклуб "Илчов баир" става домакин на последния кръг от "Български XCO серии" и организира "Шуменско плато 2016", съобщиха от клуба. Старт-финалът е на поляната до ТВ Кула над гр. Шумен, а организаторите са подбрали 5-километрово интересно трасе за състезателите. Възрастовите категории са общо 8 и групите колоездачи ще преминават различен брой обиколки според регламента на Международния Колоездачен Съюз за дисциплината Крос кънтри олимпик. Най-много ще ка...

Митов призна, че ще има проблеми при гласуването зад граница

https://www.actualno.com/society/mitov-prizna-che-shte-ima-problemi-pri-glasuvaneto-zad-granica-news_568153.html

Министерството на външните работи се вмества в параметрите, дадени от Изборния кодекс, и не може да разкрива повече секции от предвидените там. Това обяви пред Нова телевизия външният министър Даниел Митов. Така въпреки желанието на живеещите във Великобритания българи т

Ефективна присъда за подкуп на граничен полицай

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5CrZLZpWmBY/

Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд-Бургас, с което на подсъдимия Емил Емилов, опитал да подкупи  граничен полицай, бе наложено наказание лишаване от свобода в размер на две години  и глоба от 2000 лв.

Решението на бургаските магистрати е първото по рода си в Апелативния регион за опит да бъде корумпиран  граничар, за да не извърши действия в по службаи да пропусне бежанци. Престъплението е по чл.304а вр. с чл.304, ал.1 вр. с чл.54, ал.1 вр. с чл.58а, ал.1 от НК.

Пресцентърът на Апелативен съд–Бургас припомня, че 41-годишният Емилов, от гр. Тутракан е признат за виновен за това, че на 22.04.2015г. на кръстовище между с. Стефан Караджово , община Ямбол и с. Денница, община Болярово е предложил подкуп – пари в размер на 2000 лева на полицейски орган, младши инспектор към РДГП гр.Кюстендил, командирован в РДГП Елхово, ГПУ Болярово, за да не извърши действия по служба, а да пропусне група от 12 бежанци. На първа инстанция мъжът получи условно наказание от три години и глоба от 4000 лв.

В решението си от април 2016 г. бургаските магистрати отчетоха високия размер на предложения и даден подкуп, както и факта, че е направен опит да бъде корумпиран полицай със специални охранителни функции в момент на тежък миграционен натиск не само към РБългария, но и към всички държави – членки на ЕС. Съдът измени присъдата от ОС- Ямбол и наложи на Емилов ефективно наказание от две години, което да бъде изтърпяно в затворническо общежитие от открит тип при първоначален общ режим, и по-ниска глоба

Решението на БАС беше атакувано с жалба на подсъдимия Емилов пред ВКС. Върховната съдебна инстанция по наказателни дела споделя изцяло аргументите на Апелативен съд Бургас за наложеното наказание лишаване от свобода. В решението си магистратите посочват мотивите на БАС като пространни и забележително задълбочени. И този съдебен състав намира, че деянието на Емилов е с висока степен на обществена опасност и определя опита за корумпиране на граничния полицай като поведение, което руши държавността и не следва бъде да бъде толерирано. Върховните съдии са категорични, че БАС е отменил условното наказание на Емилов напълно законосъобразно и правилно.

Решението на ВКС е окончателно.

Културни събития

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613177

Музикална лектория ще изнесе Духов оркестър Добрич пред възпитаниците на ДГ №10 „Слънчице". Посещението на музикантите с диригент Стоян Монов в детското заведение е от 10.15 часа. Продължава работата по проект „Слово и образ" в Художествената галерия. Пред ученици на ОУ „Хр. Смирненски" от 14.30 и от 16.30 ч. ще бъде показана презентация „Нашенци" по Чудомир, след което ще бъдат изработени пластики на негови герои от глина. Ателие за изобразително изкуство „Стела и Дара" към Младежкия център ще подреди изложба на свои възпитаници в Окръжен съд ...

Българите зад граница готвят протести заради ограниченията за вота

http://www.cross.bg/sektzii-mvnr-strana-1522513.html

/КРОСС/ Българите в чужбина готвят изборна "изненада" с предстоящи протести заради ограниченията, наложени от Изборния кодекс. Срокът за подаването на заявки за явяване пред урните зад граница изтече в полунощ. От сайта на ЦИК е видно, че приетите през лятото рестрикции за до 35 секции в друга държава ще предизвикат хаос и опашки не само във Великобритания, но и на други места. До 17 часа вчера в Обединеното кралство бяха пристигнали над 6300 писма с искания за откриване на секции. Над 60 желаещи има в поне 46 града, а ЦИК ще трябва да прецени кои населени места ще бъдат ощетени, за да спази разпоредбите в кодекса, пише "Сега". Със сериозни трудности ще се сблъскат и българите в Германия. МВнР съобщи, че германската държава е разрешила на България да открие секции само в осем града - посолството в Берлин, генералното консулство в Мюнхен и консулството във Франкфурт на Майн, както и в канцелариите на почетните ни консули в Хамбург, Магдебург, Мюнстер, Дармщадт и Щутгарт. От мисията в Берлин не коментираха пред "Сега" какъв е мотивът за наложеното ограничение и препратиха към МВнР. Външното министерство пък разпространи съобщение, че "посолството в Германия своевременно предприе действия за получаване на необходимото разрешение, като на 12 август бе изпратена вербална нота"

"Медиана": Цачева ще спечели първия тур, но може да загуби балотажа

http://www.cross.bg/tzacheva-tzetzka-podkrepa-1522514.html

/КРОСС/ Най-вероятно е кандидатът на ГЕРБ за президентското място Цецка Цачева да се класира първа на изборите на 6-ти ноември 2016 г., но не е малка вероятността при един втори тур да загуби. Изненадите са много вероятни, посочват от агенция „Медиана" при представяне на резултатите от национално представителното си проучване, направено в периода от 4 до 8 октомври. В допитване 25.4% от гласоподавателите биха гласували за Цецка Цачева, 18% да Румен Радев, 9.9% събира Красимир Каракачанов, Ивайло Калфин - 6.1%. Кандидатът на реформаторите Трайчо Трайков е с 4.2% подкрепа, а Татяна Дончева с 4.8%. Според анализа на социолозите кандидатурата на Цецка Цачева е тясно партийна и макар и консолидира гласовете на ГЕРБ, тя не привлича симпатизанти извън собствената си партия и кандидатурата й остава непопулярна извън нея. 93% от потенциалните й гласоподаватели са привърженици на ГЕРБ. Ако до изборите това не се промени, тази тясно партийна подкрепа вероятно ще се окаже крайно недостатъчна, за да й спечели изборите. От „Медиана" не изключват възможността да се образува своеобразна коалиция „Всички срещу Цецка Цачева". Засега второто място се държи стабилно от генерал Румен Радев, като кандидатурата му има потенциал да събира още подкрепа, тъй като не е консолидирал всички гласове на издигналата го партия (БСП)

Работещи в спешната помощ искат сигурност, не пари (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613171

Работещи в Центъра за спешна медицинска помощ в София излязоха изненадващо на протест тази сутрин. Те се притесняват, че продължава отливът на лекари и сестри от системата за спешна помощ и се оплакват, че незаетите места не намаляват, работата са увеличава, а броят на екипите  - намалява.Работещите в спешна помощ вече са изпратили писмо до здравния министър Петър Москов с всички свои искания. "Настанал е момент, в който цялостната организация или ще претърпи категорични промени, или Центъра за спешна помощ наистина е на доизживяване", пишат те...

Домашен арест за млад мъж от Банско, пребил свой съгражданин

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613170

Районният съд в Разлог наложи постоянна мярка „домашен арест" на 26-годишния банскалия Лъчезар Загорчин, който преби 70-годишния си съгражданин Т. Чолев. Физическата саморазправа е станала в петък около 18:45 часа на улица „Братя Молерови" в курортния град. Възрастният мъж се прибирал в къщи, когато неочаквано Загорчин го нападнал и ударил по главата. Вследствие на удара Чолев е паднал на земята, а нападателят започнал да го рита по цялото тяло. Пострадалият е приет с опасност за живота в разложката болница. След инцидента Загорчин е зад...

БАН отбелязват 147 години от учредяването на Академията

https://www.24chasa.bg/novini/article/5807891

БАН отбелязват 147 години от учредяването на АкадемиятаУчените от Българската академия на науките /БАН/ ще отбележат днес 147 години от учредяването на Академията, съобщи БНР. БАН е най-старата институция в съвременна България, създадена девет години преди възстановяването българската държавност. Тя започва своята дейност като Българско книжовно дружество на 12 октомври 1869 г.

Сриват Алепо, но Ислямска държава губи позиции

http://offnews.bg/news/n_1/n_637630.html

През последните 24 часа бомбардировките в сирийския град Алепо отново са интензивни. Противопоставянето между САЩ и Русия е безпрецедентно през последните 20-30 години. Това заяви координаторът на ООН за мира в Близкия Изток Николай Младенов в студиото на "Денят започва". По думите му случващото се в Сирия показва неспособност на държавите членки на Съвета за сигурност на ООН да намерят възможност за разрешаване на кризата в страната. Източната част на Алепо вероятно ще бъде срината със земята, приоритет е да се изведат от там бунтовниците, за да се предотврати евентуална разруха. Раздробяването на Сирия увеличава опасността от разрастване на кризата, единствената добра новина е, че групировката "Ислямска държава" губи позиции - над 40 % от територията за 2 години е върната на легитимните власти, основно в Ирак, предстои операция срещу отвоюването на град Мосул. Битката в Ирак е успешна, защото управлението там е легитимно, с подкрепата на международната общност. В Сирия е по-трудно да се намери рамка, ключът е в Съвета на сигурност на ООН, коментира Николай Младенов.

Откъс от "Джак Ричър: Не се връщай"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/10/12/2842261_otkus_ot_djak_richur_ne_se_vrushtai/?ref=rss


В рубриката "Четиво" публикуваме откъс от "Джак Ричър: Не се връщай", предоставен от издателство "Обсидиан". Филмовата версия на осемнайсетия роман на Лий Чайлд за военния полицай Джак Рийчър ще излезе на екран на 21 октомври. "Дневник" и "Форум филм" дават шанс на читателите да спечелят оригинални награди, ако участват в новата киноигра.

Тази и следващата седмица задаваме по един въпрос, свързан с филма "Джак Ричър: Не се завръщай". Всеки отговорил правилно дори само на един от тях...

Какво е да си мюсюлманин в Америка

https://www.actualno.com/features/kakvo-e-da-si-musulmanin-v-amerika-news_568155.html

На мюсюлманите в САЩ не им е лесно. След атентатите от 11.09. 2001 г. недоверието към тях расте - особено към мюсюлманите в армията. Ужасяващ пример са грубите атаки на Доналд Тръмп срещу близките на един загинал войник. Мансур Шамс не е и сънувал, че един ден ще служи във ВМС на С

"Лавина" реди днес Станимир Генов във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=333217

Художникът Станимир Генов ще зарадва варненската публика с изложбата си "Лавина", научи Moreto.net. Лавината е бедствие, метеж, но тя все пак спира някъде долу, а в разбитите й купчини и обеми може да са затрупани хора и животни, може и да не са.

Парламентът не събра кворум, за да започне пленарното си заседание

http://www.cross.bg/zasedanie-parlamentut-zapochne-1522512.html

/КРОСС/ Парламентът не събра кворум, за да започне пленарното си заседание, предаде Агенция „Фокус". В зала се регистрираха 109 народни представители. Изпълняващият функциите председател на Народното събрание Димитър Главчев обяви, че следващият опит за регистрация е след 30 минути.

Всички музеи на БАН днес са с безплатен вход

http://offnews.bg/news/n_1/n_637629.html

Днес БАН чества 147 години от създаването си. За рождения ден на академията всички музеи на БАН, националната астрономическа обсерватория „Рожен" и Ботаническата градина ще работят с вход свободен за посетители. С вход свободен през целия ден ще работят: - Археологическият музей - (ул. „Съборна” 2), работно време от 10.00 – 18.00 ч. - Етнографският музей – (пл. „Батенберг“ 1), работно време 10.00 – 16.00 ч. - Националният антропологичен музей (бул. „Цариградско шосе” 73), работно време 09.00 до 17.00 ч. - Националният природонаучен музей - (бул. „Цар Освободител“ 1), работно време 10.00 - 18.00 ч. - Ботаническата градина - (Околовръстен път 22, между Драгалевци и Бояна), работно време 10.00 - 16.00 ч. - Националната астрономическа обсерватория „Рожен“ (25 км от гр. Смолян), работно време 10.00 – 17.00 ч.

В Левски представят днес оперетата „Цигански барон“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613169

Музикално Драматичен Театър „Константин Кисимов" гр. Велико Търново представя в НЧ „Георги Парцалев-1901" в град Левски оперетата „Цигански барон" от Йохан Щраус. Спектакълът ще започне в 18.00ч. в салона на читалището. Режисьор на постановката - класика в жанра е Юлия Маринова, а помощник режисьор Румяна Атанасова. Диригент е Игор Богданов, хореограф Катя Богданова и художник Лидия Къркеланова. В оперетата участват оркестър, хор и балет на ДМТ"К.Кисимов" - В.Търново и Професионален фолклорен ансамбъл "Искра" при НЧ „Искра" - В.Търново.    ...

Живко Тодоров ще се срещне със състезателка по канадска борба

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613102

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще се срещне с Ангелина Кръстева от Териториалната асоциация на сляпо-глухите. Кръстева е състезателка по канадска борба. Наскоро тя се завърна от Световното първенство по канадска борба за хора с увреждания, което се проведе в Благоевград, с два златни медала - на лява и дясна ръка. Срещата е от 11 часа в общината.  ...

Volkswagen може да съкрати персонал чрез схеми за ранно пенсиониране

http://www.investor.bg/novini/444/a/volkswagen-moje-da-sykrati-personal-chrez-shemi-za-ranno-pensionirane-226173/

Висшето ръководство и синдикалните лидери във VW провеждат тежки преговори за бъдещите стратегии и съкращаване на разходите

ЕК ще обсъжда търговското споразумение с Канада

http://www.cross.bg/kanada-sporazymeniyata-sporazymenie-1522511.html

/КРОСС/ Европейската комисия ще обсъди днес отново двустранното търговско споразумение между Европейския съюз и Канада. България и Румъния поставиха отпадането на визите за двете страни като условие за ратифициране на договора. Очаква се споразумението да бъде окончателно подписано на 27 октомври в Брюксел. Позицията на Евросъюза е, че търговските споразумения с Канада и със САЩ ще улеснят износа на продуктите на малките и средните предприятия. Според много производители, обаче, споразуменията ще нарушат баланса на европейския пазар. Преди няколко седмици в Белгия и в Германия се проведоха протести срещу споразуменията с Канада и Съединените щати.  

Община Добрич - с отворени врати по случай 12 октомври

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613168

Ученици ще посетят Община град Добрич. Вратите на институцията се отварят по повод Деня на българската община, който се отбелязва на 12 октомври. В инициативата ще участва целия кметски екип - кметът Йордан Йорданов, зам.-кметовете и секретарят. Учениците, желаещи да посетят администрацията, могат да го направят между 10.00 и 12.00 часа. Младежите ще имат възможност да се запознаят с работата на местната власт и да разберат защо на този ден се празнува Деня на българската община. В 12.00 часа кметът и неговият екип ще поднесат цветя на барелеф...

Държавни дялове на 17 дружества ще се продават на фондовата борса

http://econ.bg/Новини/Държавни-дялове-на-17-дружества-ще-се-продават-на-фондовата-борса_l.a_i.730353_at.1.html

Във връзка с постъпило заявление от АПСК и обнародване в ДВ, бр. 80/11.10.2016 г., БФБ-София уведоми, че се регистрират 17 дружества за приватизация...

Двама загинаха в български автомобил в Сърбия

https://www.actualno.com/balkani/dvama-zaginaha-v-bylgarski-avtomobil-v-syrbija-news_568148.html

Двама души загинаха в български автомобил при тежка катастрофа на пътя Ниш-Пирот, в съседна Сърбия. Инцидентът стана в района на Цървена река. Българската кола е преминала в насрещното платно и се ударила челно в ТИР. На място загиват шофьорът и пътуващият до него човек. Според полицията причина за инцидента е висока скорост.

Футболни емоции в групите "Осогово" и "Рила"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1613166

Най- оспорваният мач от Четвърта лига- група "Осогово" завърши без победител- 1:1. ФК "Кюстендил" и "Славия"- Граница си разделиха по 1 точка, в интересен за гледане мач, пред около 100 зрители на стадиона в Жабокрът. Гостите от Граница откриха резултата чрез Фърков, а домакините изравниха след точно изпълнена дузпа от Светлозар Момчилов.Най- резултатният двубой бе между Ябълково и Коняво, завършил 8:3. Богослов победи дошлият в намален състав тим на Нов чифлик с 3:0."Ботев"- Лозно спечели трудно трите точки при гостуването си на Багренци след ...

Откраднаха 995 лотарийни билета от букмейкърски пункт

http://www.cross.bg/pynkt-lotariiini-bykmeiikurski-1522510.html

/КРОСС/ 995 лотарийни билета са откраднати от букмейкърски пункт „Еврофутбол" в Бургас, съобщават от полицията в морския град. Сигналът за взломната кражба е постъпил в Пето Районно управление-Бургас около 8.30 часа вчера. Обраният пункт се намира на ул. „Копривщица" в комплекс „Лазур", допълва news.bg Униформените установили, че лотарийните билети са задигнати през нощта, като крадците са се промъкнали през прозорец.  

Страната на най-здравите хора е...

http://www.vesti.bg/lyubopitno/stranata-na-naj-zdravite-hora-e-6059895

Според учените всичко се крие в диетата - храната на най-здравото население включва редица важни вещества като омега-3 мастни киселини и антиоксиданти

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване