10/13/16 08:25
(http://www.klassa.bg/)

От догодина: София-Абу Даби с директни полети

България и Обединените арабски емирства ще бъдат свързани с редовни въздушни линии през 2017 г. За това се договориха правителствата на двете държави по време на официалното посещение на делегацията от емирството у нас, водена от министъра на икономиката Султан бин Саед ал Мансури, съобщава „Стандарт”. „2017 ще бъде специална година за отношенията между България и ОАЕ”, посочи Саед ал Мансури след срещата си с премиера Бойко Борисов. Една от договореностите е догодина двете държави да открият свои посолства в София и Абу Даби.

В рамките на официалната визита на ОАЕ, която е първа от началото на демократичните промени в България, бе подписано и междуправителствено споразумение за засилване на търговско-икономическото сътрудничество, определено като пътна карта за отношенията между двете страни. "Обединените арабски емирства са наш приоритетен партньор сред страните от района на Залива", посочи министърът на икономиката Божидар Лукарски, който подписа от българска страна спогодбата.
 
С нея се създава смесена икономическа комисия, която ще следи за изпълнение на поетите ангажименти и на която ще се разглеждани въпроси от взаимен интерес. По-рано през деня министър Лукарски откри българо-емиратски бизнес форум, организиран от Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия, на който участие взеха над 120 български фирми. Индустрията, туризмът и хранително-вкусовата промишленост, енергетиката и иновациите са във фокуса на емиратските инвестиции, стана ясно на форума. "Близо 85% от храните в ОАЕ са внос от чужбина. Ние сме пустинни държави и разчитаме основно на внос на храни от чужбина, но трябва да се постигне инвестиране - освободено от данъчно облагане в земеделието и производството на храни", посочи министърът на икономиката Султан бин Саед ал Мансури.
 
Други приоритетни за ОАЕ отрасли са образованието, въздухоплаването, здравеопазването и ВЕИ. Стокообменът между двете страни за 2014 г. достига рекордни нива от 428.9 млн. щ.д., от които 362 млн. щ.д. е българският износ. За 2015 г. търгуваните стоки са за 324.9 млн.щ.д., а през първото полугодие на т.г. - за 104.2 млн.щ.д., от които 92.2 български износ. ОАЕ са на първо място сред всички арабски и африкански държави, с които България има търговски връзки.
 
„Готови сме да окажем подкрепа на емиратски фирми, които желаят да инвестират в България в сектори, в които имаме традиционни предимства, и такива, които осигуряват висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката”, поясни Лукарски. Той посочи, че България се стреми да развива иновативни производства с висока добавена стойност, като икономическата политика на страната е насочена към приоритетно развитие на високотехнологичните производства и услуги.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване