10/17/16 05:24
(http://www.klassa.bg/)

Пада таванът за секциите зад граница, протестният вот в сметките

 Таванът от 35 секции за чужда държава да отпадне, а протестният вот да се брои като действителен и да влиза в отчитането на резултатите от вота. Такива поправки в Изборния кодекс ще предложи и подкрепи парламентарната група на ГЕРБ. Това съобщи шефът на НС Цецка Цачева от Търговище, като уточни, че става въпрос за решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Двата въпроса – за броя на секциите в чужбина и за квадратчето в бюлетината „Не подкрепям никого“, разбуниха обществото в последните дни и обтегнаха отношенията в коалицията между ГЕРБ и РБ. Това доведе и премиерът Бойко Борисов в парламента в петък, като още там той обяви, че депутатите му ще приемат всички предложения за промени в Изборния кодекс, за да спрат спекулациите, че се правят опити за служебна победа. В този дух е и решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, като на предстоящото извънредно заседание на НС във вторник ще бъдат гласувани въпросните поправки.
Отпадането на тавана от 35 секции ще позволи отварянето на допълнителни секции например във Великобритания, където имаше достатъчно заявления на наши сънародници за разкриване и на по-голям брой места за гласуване. От ЦИК обаче уточниха пред „Монитор“, че за да стане това, наред с тавана трябва да се променят и сроковете в Изборния кодекс за определяне на местата за пускане на бюлетина зад граница, тъй като те вече изтекоха. Цачева пък подчерта, че ще се вземе решение и за носене на допълнителни урни в една секция, за да може всички наши сънародници зад граница да упражнят безпрепятствено правото си на глас.
Във връзка с протестния вот пък, който най-много разпали скандал между РБ и ГЕРБ предложението е той да се брои за действителен и да влиза в абсолютно всички сметки за всеки вот.  Така, бюлетините с квадратче „Не подкрепям никого“ няма да влияят само на активността на вота, но и ще се смятат при отчитането на резултатите. Тоест – ще влияят на 4-процентовата бариера за влизане в НС, а на предстоящия президентски вот на бройката гласове, необходими за вземане на 50% от бюлетините за победа още на първи тур.
„Целта е да се прекратят всякакви спекулации на РБ, който мина абсолютно всякакви граници с лъжливите си твърдения“, обяви от своя страна шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.
Той и Цачева съобщиха още, че прекратяват предизборната си обиколка в предстоящите дни, за да могат да се върнат в НС и да гласуват промените в Изборния кодекс.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване