10/18/16 05:10
(http://www.klassa.bg/)

КЗК проверява за картел две търговски вериги

 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започна проверка за картел на две търговски вериги, съобщиха от ведомството. Служители на комисията правят проверка на място в офисите на фирма „Метро Кеш енд Кери България” ЕООД в София, както и дружества от икономическата група на търговска верига “Фантастико”.

„Тези действия на Комисията са резултат от проучванията по преписка, образувана след самосезиране, в което се съдържат твърдения за нарушения на чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията“, обясняват от КЗК.

Според комисията целта на проверката на място е да се потърсят преки и косвени доказателства за евентуално извършено нарушение в областта на забранените споразумения, решения и съгласувани практики. В случай, че събраните доказателства потвърдят наличието на нарушения, КЗК ще предяви на ответните дружества твърдения за извършени нарушения.

Миналата седмица надзорният орган обвини шест вериги бензиностанции, които почти всеки ден са се договаряли за цените на горивото. Картелното споразумение започнало още през 2012 г.

Председателят на КЗК, Юлия Ненкова на специална пресконференция съобщи, че комисията в момента прави проучване и събира информация за нуждата от секторен анализ във фармацевтичния, банковия и застрахователния сектор.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване