България без грешки в усвояването на еврофондове

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273169_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8+%D0%B2+%D1%83%D1%81%D0%B2%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%B2%D1%8

 България няма нито една грешка в усвояването на пари от Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд, Европейския социален фонд, а също и от средствата за развитие на селските райони и околната среда за 2015 г. Това става ясно от Годишния одитен доклад на Европейската сметна палата за разходите на ЕС през 2015 г.

"За втора поредна година при одитираните операции за кохезионна политика в България не бяха открити никакви грешки. За 2015 г. България попада в одитната извадка на Декларацията за достоверност с девет операции за кохезионна политика, а осем операции бяха проверени през предходната година. За целия европейски бюджет общият изчислен процент грешки за този вид политики възлиза на 5,2%, като продължава да бъде сериозно над прага на същественост“, коментира Илиана Иванова, която е докладчик на една от главите в документа.

Да бъдем изрядни и единствена държава без грешка от всички проверени дейности от кохезионната политика за 2015 г. е знак, че системата у нас работи и институциите ни заслужават доверие“, коментира вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев. По думите му точно сега, в навечерието на преговорите за бюджета на ЕС до 2027 г. и бъдещето на кохезионната политика, изрядността в изпълнението на проектите доказва, че политиката по сближаване постига целта си да балансира и преодолява различията в социалното и икономическото развитие на регионите. Дончев подчерта още, че България се справя добре в темповете на инвестиции със средства от европейските фондове, подобрявайки значително напредъка в тази сфера, сравнен с този в същия момент от предходния програмен период.

Общият размер на бюджетните разходи на ЕС през 2015 г. възлиза на 142,5 млрд. евро или около 285 евро за всеки европейски гражданин. От доклада става ясно, че ЕСП е заверила отчетите на Европейския съюз за 2015г., но за разходната част на европейския бюджет е изчислен процент на грешка от 3,8%, в сравнение с 4,4% година по-рано. Годишният доклад за изпълнението на европейския бюджет на Европейска сметна палата се използва като база от Европейския парламент при работата по процедурата за освобождаване от отговорност на европейските институции. Докладът обръща специално внимание на положителния ефект от корективните действия на държавите-членки и Европейската комисия върху изчисления процент грешка.

София без конкуренция с луксозното обществено строителство, Хисаря в надпревара за Строителните Оскари с перлата Sana Spa Hotel

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273168_%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%81+%D0%BB%D1%83%D0%BA%D1%81%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5

 Най-новата метростанция в София - "Витоша", превръща столицата в национален лидер за ново Луксозно обществено строителство в предстоящите годишни награди .LUXURY PROPERTY AWARDS 2016. Церемонията е на 3.11.2016 в GRAND HOTEL BULGARIA, съобщават организаторите ВИП Комюникейшън. 

Със своя модерен и изчистен дизайн, наподобяващ свежа природна картина, с изобилие от римски мозайки и зеленина, метростанцията създава усещане за европейско ниво в общественото ни строителство. Тук са поставени и дигитални табели с указания, които са първите в столичните метростанции. Осветителните тела са красив акцент в дизайна на спирката - огромни лампиони и по-малки красят  тавана на метрото. Директната топла връзка с Мол Парадайз я прави уникална не само у нас, но и в Европа. 
Курортът Хисаря ще бъде представен в конкурса от луксозния Sana Spa Hotel - целогодишен четиризвезден СПА хотел, разположен в обявения за "Най–зелен град на България".

 

 Комплексът  се намира до градския парк, както и до римската стена от времето на античен Диоклецианополис, която по своята запазеност и архитектура се нарежда сред първите археологически обекти в Европа.
Две трети от терена на хотела са заети от богато озеленена градина, в която са разположени изгрище за тенис, волейбол и мини футбол, външен сезонен минерален басейн с плажна част, обезопасена детска площадка, хидромасажно джакузи с гореща минерална вода и шезлонг- зона към него. Изключителното местоположение на хотела предлага възможност както за разходка и релакс сред природата, така и за туризъм, а многобройните ползи от хисарската минерална вода, създават превъзходни условия за една здравословна почивка.
Sana Spa Hotel разполага със собствен минерален извор -“Чаир Баня”. Минералните води са с доказани подмладяващи и лечебни свойства. Модерният и простиращ се на повече от над 2000 квадратни метра Спа център “Тайните на Ливия” предлага богат асортимент от разкрасяващи и терапевтични процедури с минерална вода, етерични масла и висококачествена козметика. Спа центърът разполага с пет индивидуално проектирани масажни кабинети, две студиа за екзотични терапии, пет помещения за хидротерапии, два салона за козметични процедури, както и луксозна ВИП зона, включваща индивидуално джакузи, сауна,
релакс зона и санитарен възел. На разположение на гостите на хотела са още и адаптиран кабинет за хидроколон терапия, оборудван с апаратура от ново поколение, един кабинет, екипиран с кислородна Alpha Led Spa капсула, както и център за физиотерапия със седем специализирани отделения за
оздравителни процедури, и зала за лечебна гимнастика и йога.
Закритият минерален басейн, със специално обособена част за деца, е разположен във вътрешността на английски двор, чиито стъклен покрив пропуска дневната светлина и така създава идеални условия за слънчеви бани, дори и през студените месеци. Термалната зона, разположена в непосредствена близост,
предлага финландска сауна, инфраред сауна, арома парна баня, солна стая, ледено ведро, леден фонтан, помещение за студена мъгла, както и нагряващи се пейки. Мястото за почивка е едно от най-важните помещения за всеки Спа център, затова релакс зоната е специално проектирана да създава истински покой за тялото и ума.  
Съвременен дизайн, отлично обслужване и кухня, уникален спа център, комфортно настаняване, и персонално внимание са тайните на успеха на Sana Spa Hotel- Хисаря. 

Конкурсът е организиран за шеста поредна година от агенция ВИП Комюникейшън.

Ще бъдат връчени призове в следните категории: Цялостен принос в луксозното строителство и архитектура, Луксозно жилищно строителствоЛуксозно обществено строителство,Луксозен морски, планински и градски комплекс, Луксозен СПА Комплекс, Идеен проект, Пространствен дизайн за интериор и екстериор, Мебелен дизайн, Реновирано Строителство, Локация на годината и други. 

Две нови категории са включени в номинациите – награди за брокери и агенции на недвижими имоти, както персонални призове за архитекти, строители и инвеститори.

Досегашни носители на престижните призове са най-големите строителни компании у нас – Бигла III, БОРД, ФИЛТО С,  БАРАЖ Груп, Джи Пи Груп, Енергоремонт Холдинг АД,  Шарлопов Груп, Перфект Груп,  Арт Е Строй, големи и малки общини, Столичните метростанции и др.

Събитието ще популяризира инициативата на PR-агенция ВИП Комюникейшън за подпомагане на социално слаби отличници, които искат да останат да учат и да работят в България. Под патронажа на Ротари Клуб Самоков и ERP България.

Министър Павлова: Новият градски дневен ред е ключова стъпка по дългия път на постигане на устойчиво развитие и благополучие на градовете по целия свят

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273167_%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%

 Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова направи изказване от името на България на Третата конференция на ООН по въпросите на жилищната политика и устойчивото градско развитие (ХАБИТАТ III), която се провежда в Кито, Еквадор.

Радвам се да видя тук всички заинтересовани страни, обединени от една обща кауза и идея. Предизвикателствата, пред които сме изправени днес, подчертават необходимостта от колективна визия за градското развитието, която да насочи всичките ни усилия към постигане на Целите за устойчиво развитие, заяви министър Павлова като отбеляза, че Новият дневен ред за градовете, чието обсъждане е във фокуса на конференцията на най-високо ниво, цели да отговори на градските предизвикателства като даде възможност да се работи в тясно сътрудничество с градовете за устойчиво развитие и високо качество на живот. Този нов модел интегрира всички аспекти на устойчивото развитие за насърчаване на равенството, благополучие и споделен просперитет.

Министър Павлова изтъкна, че концепцията за полицентрично и балансирано териториално развитие има голям потенциал и висока добавена стойност за справяне с основните предизвикателства в градските райони, включително тези, свързани с миграционните процеси.

В речта си на форума тя заяви също, че защитата на човешките права на децата е сред водещите приоритети на българското правителство, а специално внимание се обръща и на жилищната политика, работните места и уменията в местната икономика, промените в климата, енергийния преход, градската мобилност, подобряването на сигурността и граничния контрол.

Министър Павлова акцентира върху връзката между Декларацията от Кито и Граския дневен ред на ЕС, която е гаранция за постигане на синергия и доказателство, че всички ние ще вървим в правилната посока - откривайки правилния баланс между икономическия растеж и качеството на живот, между икономическия просперитет и социално благоденствие.

Какво следва след “Умните градове и споделената икономика”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273166_++++++++++++%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%E2%80%9C%D0%A3%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B8+%D1%81%D

 Иновациите, които превръщат сградите, домовете и градовете ни в “умни”, вече са реалност и мнозина ги използват. Смарт градовете и споделената икономика промениха начина, по който живеем, но и начина, по който се развива бизнесът.

 

Какво обаче предстои? Това ще дискутират лидери и технологични мениджъри, предприемачи, изпълнителни директори, основатели на компании, инвеститори и визионери, дори стартиращи компании със свежи идеи в Годишната конференция на b2b Media – www.conference.b2bmedia.bg на 3 ноември 2016 г.

 

Събитието ще очертае визиите за бъдещето и ще изследва поведението на истински иновативните компании - как те се адаптират, за да се справят с предизвикателствата на времето и да отговорят на нуждите на пазара. Как смятат да си осигурят дълголетие, оставайки актуални и в бъдеще.

Имаме шанса да чуем как се постига успех от най-динамичните от тях, които са възприели дори най-авангардните иновации, за да разберат какво ще ни донесе утрешният ден и как ще се отразят новостите на начина, по който организациите работят и по който хората в тях творят.

 

Събитието ще се фокусира върху изкуствения интелект, големите бази данни, Интернет на нещата, бъдещето на новото поколение сгради и градове, иновативните модели за финансиране, Crowd базираните модели, реформите в градското управление с акцент върху бързия напредък към електронно управление и онлайн доставка на услуги.

Сред основните теми на форума са: Споделената икономика и икономика, базирана на търсенето. От нишови до масови - тези бизнеси, които донасят иновациите в нашето ежедневие се превръщат в най-мощните икономически играчи в света.

Споделената икономика вече спечели цяло състояние за много бизнеси, но все още най-голямо й въздействие върху бизнеса и ежедневието ни тепърва предстои."

Твърди Ерик Бриньолфсон, съавтор на книгата The Second Machine Age:
Work, Progress, and Prosperity in a Time of Brilliant Technologies

КЗК наложи глоба на Теленор за над 5 млн. по жалба на Макс телеком

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273165_%D0%9A%D0%97%D0%9A+%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8+%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A2%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%80+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+5+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BF%D0%BE

 Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) налага имуществена санкция на „Теленор България” ЕАД за въвеждане в заблуждение с публично разпространени неверни сведения за характеристиките на 4G LTE мрежата на телекома. КЗК установи, че „Теленор България“ ЕАД е извършило нарушение на чл. 31 от ЗЗК и налага на компанията санкция в размер на 1 % от нетните приходи от продажби на дружеството за финансовата 2015 година, равняваща се на 5 241 930 лв. (пет милиона двеста четиридесет и една хиляди деветстотин и тридесет). Продължителността на извършеното нарушение е около 10 месеца (26 ноември 2015 г. – до настоящия момент), тъй като и до момента има заблуждаващи публикации на сайта на „Теленор България“ ЕАД за скоростите в неговата 4G LTE мрежа.

Производството е образувано през април 2016 г. по жалба на мобилния телекомуникационен оператор Макс, който посочва, че е претърпял реални вреди от недобросъвестното поведение на Теленор.

Решението на КЗК гласи: „възможността за заблуда на настоящите и потенциални клиенти на „Теленор България“ ЕАД относно скоростта на пренос на данни чрез 4G LTE мрежата е напълно реална. Твърдението за около 40 пъти по-бърз ъплоуд (качване) в началото на кампанията е съществено преувеличено, като реално достижимата максимална скорост на ъплоуд, след възникване на нормативното задължение за публикуването й се оказва само около 6.5 пъти по-висока от тази на 3G мрежата на Теленор.“

По повод събитието за представяне на 4G мрежата на Теленор в Решението на КЗК пише още: „на пресконференцията представителите на Теленор твърдят, че максималната скорост на качване е 75 Mbps, което далеч надминава максимално посочената от тях стойност след 30 април, а именно 38 Mbps. Това съществено преувеличение на данните е от естество да повлияе на потребителските нагласи до степен, в която да има значително преориентиране на клиенти към мрежата на Теленор за периода – м. ноември 2015 – м. април 2016 г.“

„При пускането на 4G LTE мрежата си Теленор въведе в заблуждение потребителите и по този начин може да окаже въздействие върху икономическото им поведение при избора на мобилен интернет. Макс се държи като добросъвестен конкурент и очакваме същото и от останалите телекоми на пазара, пък били те и с много повече възможности от Макс като част от голяма международна група. Държим посланието да бъде разбрано правилно. Ние не сме против конкуренцията. Напротив – Макс е най-големият радетел за високи скорости на мобилния интернет в България, но не сме съгласни „големите“ играчи да опитват на всяка цена, дори с целенасочени атаки, да унищожат „малките“ им конкуренти“. – коментира изпълнителният директор на Макс Нейчо Величков.  

Решението може да бъде намерено на сайта на КЗК.

Клъстер Тракия икономическа зона, община Пловдив и бизнесът заедно ще решават проблемите със заетостта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273164_%D0%9A%D0%BB%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80+%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B0%2C+%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%

 Кръгла маса на тема „Интегрирана инициатива в Тракия икономическа зона – ИПТИЗ“ събра днес в Дома на културата в Пловдив представители на бизнеса и местната власт.  

Срещата бе инициирана от „Клъстер Тракия икономическа зона“, който заедно със Сдружение „Дружество за заетост на безработни лица – ДЕМО“ и ДжобТайгър представи конкретни мерки за решаването на проблема с работната ръка.

„От създаването си преди 3 години Клъстер ТИЗ се стреми да предостави все повече услуги, които да подпомогнат развитието на инвестиралите вече в „Тракия икономическа зона“ фирми, а и да привлече нови. Сега започваме пилотен дългосрочен проект с нашите партньори от „Сдружение-ДЕМО“, ДжобТайгър, общинската и областната администрации, и с подкрепата на Министерството на икономиката във връзка с привличането и квалификацията на кадрите. Затова искаме да чуем вашето мнение и препоръки“, обърна се към аудиторията инж. Пламен Панчев, председател на Клъстера.

 

„Ние вече имаме добрите примери от съвместната дейност на местната власт, образователните институции и работодателите. Например, благодарение на фирма „ТЕД-БЕД” ЕАД от тази година се сформира паралелка по дуално обучение в Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване "Христо Ботев", посочи Стефан Стоянов, заместник-кмет „Образование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество“. Той допълни, че местната власт търси вече кадри и извън страната. Община Пловдив съвместно с Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ обявиха международна програма за обучение на студенти по новата специалност „Софтуерно инженерство“, в която вече са се записали 20 бесарабски българи.

„Това е една от стъпките за привличането на нова работна сила – първо идват децата като студенти, а след това родителите, след като видят, че стандартът на живот в Пловдив е по-висок от този в Украйна“, включи се в дискусията Емил Димитров, председател на УС „Сдружение-ДЕМО“, който от 1 месец управлява специално създадено в Клъстер ТИЗ звено за заетостта и професионалното обучение.

Според него трябва да обърнем повече внимание и на местната общност – има потенциал да привлечем безработни от Северна България, например.

 

„Как ще ги привлечем към Пловдив, а и как ще задържим младите хора, които искат да имигрират, попита Николай Бояджиев, изпълнителен директор на „Макском“. „Със социални проекти, като проекта на Клъстера за жилища за индустрията“, отговори инж. Панчев.

Според Том Хигинс от ДжобТайгър, Пловдив, благодарение на „Тракия икономическа зона“, има реални шансове да стане такъв притегателен център. Заедно с колежката си Благовеста Пугьова той прикова вниманието на работодателите върху краткосрочните мерки за решаването на проблема със заетостта. До края на седмицата фирмите трябва да заявят дали биха искали да се включат в дни на кариерата през ноември в градове в близост до Пловдив и в Северна България, както и в Одеса, Украйна.   

 

Дългосрочните мерки за решаване на проблема с кадрите включват изграждането на учебен център за професионално обучение и квалификация към Клъстер ТИЗ, допълни г-н Димитров.

Как да променим нагласите на обществото към търсените от бизнеса професии като шивачки, монтьори, стругари, шофьори, тапицери на мебели, оператори на машини, техници. Тези хора вече получават по-високи заплати от счетоводителите, например, но въпреки това техните специалности не са имиджови в очите и на родители и на деца, посочиха Веска Величкова от „Брилянт“, Бисерка Янева от Кауфланд, Даниела Савова от „Техно Акташ“, Диана Харлова от „ТЕД-БЕД”.

„Знаете ли, че професионалните шофьори при нас получават 1200 – 2000 евро заплата на месец и въпреки това няма желаещи“, сподели Калина Кискинова. Според изпълнителният директор на ПИМК средното образование не произвежда професионални шофьори и се налага фирмата да ги обучава.

 

От няколко години и в „Либхер-Хаусгерете Марица“ има обучителен център, към който има все по-малък интерес, по-малко записани хора и по-ниско ниво на знания на желаещите да се обучават в него, констатира Христо Георгиев. Управителят „Финанси и администрация“ на фирмата наблегна на голямата липса на инженерни кадри.

 

 

Деница Николова „Зелена светлина“ за кандидатстване с проекти за защитата от наводнения между България и Гърция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273163_%D0%94%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%E2%80%9E%D0%97%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0%E2%80%9C+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA

 Над 129 млн. евро е ресурсът, с който разполагаме за развитие на пограничния регион между България и Гърция в периода до 2020 г. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която съпредседателства второто заседание на комитета за наблюдение на Програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България 2014-2020“. Николова подчерта, че програмата е от изключително значение, защото с ресурса се подкрепят 7 области в Гърция и 4 в България. „Тя е в подкрепа на развитието на икономиката, инфраструктурата, туризма и създаването на още по-добри партньорски отношения между двете държави“, посочи заместник-министърът.

 

Николова информира още, че интересът към програмата е сериозен. Общият брой получени проектни предложения по втората покана е 211, като от тях 123 са подадени по приоритетната ос за социално приобщаване, а 88 предложения са по мярката за борба с климатичните промени в трансграничния регион и опазване на екологията.. Общият бюджет е над 35,2 млн.евро. Комитетът за наблюдение реши на следващ етап - техническа оценка, да бъдат разгледани общо 133 проектни предложения, като допусна възможността за допълнителни 42 проектни предложения да бъдат изискани документи с оглед окончателна преценка на тяхната допустимост.

„Големият брой подадени проекти за оценка показва не само интереса към програмата, но и че нуждите на регионите са високи по отношение на устойчивото развитие, климата и опазване на околната среда и социалното сближаване“, отбеляза Деница Николова.

Заместник-министърът подчерта необходимостта от приоритизация на проектите с най-голям принос към програмата, допринасящи най-качествено с технически параметри и добри решения за развитие и подобряване на граничните региони в двете държави, които са със сходни проблеми. 

В рамките на заседанието Комитетът за наблюдение разгледа напредъка по отношение подготовката на стратегическите проекти в областта на превенцията срещу риска от наводнения и като взе като предвид проектната готовност на стратегическото предложение, свързано с планиране на мерки за защита от наводнения в речните басейни на Струма, Марица, Керкини и Места, реши да стартира последваща писмена процедура за одобрение на насоките за кандидатстване и тяхното обявяване.

В допълнение бяха разгледани и одобрени Плана за оценка на програмата, актуализираната версия на Комуникационната стратегия за периода 2014-2020 г. и Правила за работата на комитета по жалби.

Деница Николова: Увеличава се бюджетът за строителство на ГКПП- Рудозем с близо един милион лева

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273162_%D0%94%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%A3%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B1%D1%8E%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0

 Допълнителни 480 хил. евро  ще бъдат насочени към проекта за изграждане на Гранично-контролно пропускателния пункт Рудозем - Ксанти.  Това стана ясно на второто заседание на комитета за наблюдение  на Програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България 2014-2020 г.“, което се проведе  в Комотини, Гърция.

Зам.-министър Деница Николова, която е съ-председател на Комитета за наблюдение коментира, че решението е изключително положително за сътрудничеството между двете държави. „Изграждането на граничния пункт е приоритет за нашата държава. Имайки предвид стойността на обекта и дейостите, които го съпътстват всички допълнителни средства са добре дошли, за да реализираме проекта качествено и в срок“, заяви Николова. Според нея пункта не само ще допринесе за нови възможности за икономическо развитие на пограничните региони, но е и важен за сигурността на контекста на напрегната политическа обстановка.

Междувременно по време на заседанието областният управител на Смолян Недялко Славов, представи проекта на бъдещия граничен пункт, който ще обслужва преминаващите автомобили, тежкотоварен трафик  и хора. Той също изтъкна своята благодарност за решението да се увеличат средствата по проекта.

Комитетът за наблюдение взе решение след приключването на националните съгласувателни процедури в двете държави, измененият програмен документ с включеното увеличение да бъде изпратен за одобрение в ЕК.

СДЕЛКИТЕ С БИЗНЕС ИМОТИ НАДХВЪРЛИХА 200 МЛН. ЕВРО ЗА ДЕВЕТМЕСЕЧИЕТО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/273161_%D0%A1%D0%94%D0%95%D0%9B%D0%9A%D0%98%D0%A2%D0%95+%D0%A1+%D0%91%D0%98%D0%97%D0%9D%D0%95%D0%A1+%D0%98%D0%9C%D0%9E%D0%A2%D0%98+%D0%9D%D0%90%D0%94%D0%A5%D0%92%D0%AA%D0%A0%D0%9B%D0%98%D0%A5%D0%90+200+%D0%9C%D0%9B%D

 ·         БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРИВЛИЧА ВСЕ ПОВЕЧЕ ИНВЕСТИТОРИ, АКТИВНИ В ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА

 

·         КРАТКИТЕ СРОКОВЕ БЯХА НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРЕДИЗВИКАТЛЕСТВО ПРИ СТРЕС ТЕСТОВЕТЕ НА БАНКИТЕ, СМЯТАТ УЧАСТНИЦИТЕ В ТРЕТАТА RICS КОНФЕРЕНЦИЯ „ОЦЕНКИ И ИНВЕСТИЦИИ В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ”

 

 

 

Сделки с бизнес имоти за 225 млн. евро са сключени през деветмесечието на 2016 г. показа проучване на Forton/ Cushman&Wakefield, представено по време на третата международна RICS конференция “Оценки и инвестиции в недвижими имоти”, която се проведе в София. Организатори на събитието са Forton/ Cushman&Wakefield и Камарата на професионалните оценители (КПО).

 

Пазарът е доминиран от придобивания на доходоносни активи за разлика от 2015 г., когато основният акцент бяха земята и подценените имоти. Това е добра предпоставка за навлизането на големи международни инвеститори, които в момента са активни в страни от региона като Унгария и Румъния, прогнозира Михаела Лашова, MRICS, изпълнителен директор на Forton/ Cushman&Wakefield и посланик на RICS за Югоизточна Европа.

 

Проучване на инвеститорските нагласи, проведено сред членове на RICS в края на 2015 г., също показва положителни очаквания към България, както по отношение на потенциал за ръст наемните нива, така и на инвестициите.

 

“В сравнение с останалите страни от Централна и Източна Европа България все още има да наваксва като нива на наеми и капиталова стойност на имотите, но пазарът е все по-атрактивен, както за международните инвеститори, така и за финансиращите институции, което е предпоставка за нови придобивания на бизнес имоти”, каза Михаела Лашова.

 

Към момента сделките с доходоносни активи – хотели, офис сгради, търговски и индустриални площи, формират близо 70% от обема на сделките за деветмесечието, като основен дял се пада на придобиванията на хотели. Важно условие това оживление да продължи и през следващите години обаче е запазване на икономическия растеж и на стабилността в политически и икономически план.

 

Прозрачността е ключова за всеки пазар на имоти, тъй като го прави по-разбираем за инвеститорите, обобщи Мартин Веермюлен, директор на RICS за Европа и Русия, който беше сред ключовите говорители в конференцията.

 

“Светът става все по-глобален, хората пътуват повече, търсят работа на различни места, нарастват международните транзакции. Но много инвеститори се чувстват несигурни, когато навлизат на нови пазари, защото не познават местната среда, култура и бизнес практики“, обобщи той. Според него важна роля за разбирането на местните пазари имат международните оценителски стандарти. По тази причина международните практики за измерване на площи ще стават все по-значими при оценките на имоти, тъй като помагат да се преодолеят различията и да се “сравняват ябълки с ябълки”.

 

По време на дискусията представители на оценителския бизнес, банките и одиторски компании обсъдиха приключилата тази година оценка на качеството на активите в банковата система, т.нар. “стрес тестове”. По всеобщо мнение те са били предизвикателство за всички участници на пазара, като най-сериозен проблем при оценките на активи са били кратките срокове, липсата на достоверна информация за имота и на адекватни пазарни аналози, както и често пъти невъзможността да се правят огледи на място.

 

Според председателя на Камарата на професионалните оценители Никола Кедов с оживлението на имотния пазар, оценките, свързани с банково финансиране, придобиват все по-голяма тежест. Темата за прозрачността и прилагането на добрите практики ще става все по-важна за оценителската професия, смята той.

 

Според Михаела Лашова въпросите за етиката и конфликта на интереси са актуални във всички европейски страни и в този план откритият диалог между всички участници в процеса на оценяване ще става все по-важен.

 

 

*RICS - Royal Institution of Chartered Surveyors (Кралски институт на лицензираните консултанти в недвижимите имоти)

End

В България и Македония Forton е лидер с 11-годишен опит в предоставянето на услуги за бизнес имоти за инвеститори, корпоративни клиенти и банки. Forton е стратегически партньор на глобалната консултантска компания Cushman&Wakefield в двете страни и част от AG Capital, най-голямата българска група от компании за услуги, свързани с недвижими имоти, в която влизат още „Адрес“, BLD, Unique Estates. Forton предлага решения от начало до край за проекти за офис, търговски и логистични центрове, хотели, курорти, жилищни комплекси, специализирани имоти и проекти. Експертите й могат да помогнат с инвестиционно планиране и консултиране, отдаване под наем и наемане на офис, търговски или индустриални площи, продажби и придобивания, бизнес консултиране, оценки на имоти и управление на активи. Като регулирана от Royal Institution of Chartered Surveyors компания Forton работи по международни стандарти за услуги, свързани с недвижими имоти. Партньорството с Cushman&Wakefield позволява на компанията да служи като двупосочна връзка между българската и глобалната икономика.

Cushman & Wakefield е най-голямата в света неборсова компания за услуги, свързани с бизнес имоти. Тя консултира и представлява клиенти във всички аспекти на ползването и инвестициите в имоти и се е установила на ключови позиции в основните пазари по света, както показва и честото й участие в много от най-значителните договори за наем на имоти, продажби и мандати за управление. Създадена през 1917 г., след обединението с DTZ тя има офиси в над 60 страни и повече от 43 хиляди служители. Предлага пълния спектър от услуги за всички видове имоти, включително отдаване и наемане, продажби и придобивания, дългово и структурирано финансиране, корпоративно финансиране и инвестиционно банкиране, корпоративни услуги, управление на имоти, управление и поддръжка на сгради и съоръжения, проект мениджмънт, консултиране и оценки. Фирмата управлява активи на стойност над $4 милиарда долара в цял свят. Разпознат лидер в национални и глобални проучвания, компанията публикува пазарната си информация и изследвания в интернет на адрес www.cushmanwakefield.com/knowledge

Похитителят, взел заложници в Брюксел, е син на общинар

https://www.24chasa.bg/novini/article/5821406

Похитителят, взел заложници в Брюксел, е син на общинарКметът на Форе, част от Столичен регион Брюксел, Марк-Жан Жиселс каза, че човекът взел заложници в местен супермаркет е син на член на местния общински съвет, съобщава Le Soir, цитиран от Фокус. „Господин Ахмед Уартаси направи изявление по време на заседание на общинския съвет, състояло се във вторник вечерта, скоро след началото на събитията.

14 –годишен от с. Горица краде от дома на възрастна жена

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mXwny6N7UxE/

На 18.10.т.г. около 12.00 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение от 83 -годишна жена от с. Горица за това, че от дома й е извършена кражба на мобилен телефон и телевизор. В резултат на бързите полицейски действия е установен извършителят на деянието. Това е 14 -годишнияг С.К. от с. Горица, криминално проявен, който направил пълни самопризнания и върнал откраднатите вещи. По случая е образувано бързо полицейско производство.

Испанската полиция арестува седем българи за трафик на хора и проституция

https://www.24chasa.bg/novini/article/5821340

Испанската полиция арестува седем българи за трафик на хора и проституцияИспанската полиция арестува седем български граждани, участвали в престъпна групировка за трафик на хора, проституция и пране на пари. В акцията са участвали и представители на българската полиция, съобщи bTV. Задържаните са шестима мъже и една жена на възраст между 23 и 49 години. Главатарят на групата е бил осъждан за трафик на хора в няколко

Два белгийски самолета са забелязани край бомбардирано село в Сирия

http://svetoven.pogled.info/news/78310/dva-belgiiski-samoleta-sa-zabelyazani-krai-bombardirano-selo-v-siriya

/Поглед.инфо/ Руските средства за контрол са регистрирали два изтребителя F-16 на кралските военновъздушни сили на Белгия в района на подложено на бомбардировка село в Сирия, предаде ТАСС.

Путин и Ердоган обсъдиха отношенията между Русия и Турция

http://svetoven.pogled.info/news/78309/putin-i-erdogan-obsadiha-otnosheniyata-mezhdu-rusiya-i-turtsiya

/Поглед.инфо/ По инициатива на турския президент Реджеп Ердоган се е провел разговор между него и руския му колега Владимир Путин, предаде РИА – Новости.

Еквадор призна, че е прекъснал интернет връзката на Асанж

http://svetoven.pogled.info/news/78308/ekvador-prizna-che-e-prekasnal-internet-vrazkata-na-asanzh

/Поглед.инфо/ Властите в Еквадор признаха, че са прекъснали достъпа до интернет на живеещия като бежанец в посолството им в Лондон противник на мръсните правителствени тайни Джулиан Асанж. САЩ отрекоха да са искали официално подобна мярка.

Среднощна кървава драма в София! Мъж стреля по жена

https://www.24chasa.bg/novini/article/5821328

Среднощна кървава драма в София! Мъж стреля по женаСреднощна драма се е разиграла в столичния квартал "Западен парк". Мъж е стрелял в главата на около 50-годишна жена, а след това се е самозастрелял и починал, разказаха съседи, научили за случая, пред БЛИЦ. Кървавият инцидент е станал в бл. 52 на ж.к. "Западен парк". След стрелбата, жената е транспортирана в болница с опасност за живота.

Земята има 16 последователни месеца с рекордно високи температури

https://www.24chasa.bg/novini/article/5821325

Земята има 16 последователни месеца с рекордно високи температуриПродължилата 16 месеца парлива поредица от рекордно високо температури на Земята най-накрая свърши, според група американски метеоролози, предаде CBS News, цитирана от Фокус . Националната администрация по океаните и атмосферата (NOAA) съобщи, че отчетените миналия месец 60.6 градуса по Фаренхайт (почти 16 градуса по Целзий) го правят втория

Времето на 19 октомври: Облачно с превалявания

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615566

През нощта облачността над цялата страна ще се увеличи и в сряда ще бъде предимно значителна. Ще започнат превалявания, преди обяд на повече места в западната, а по-късно през деня и в отделни райони в източната половина на страната. До вечерта преваляванията ще спрат, а облачността ще започне да се разкъсва. Ще духа слаб, в Източна България до умерен, североизточен вятър. Минималните температури ще са между 2 и 7 градуса, максималните ще са предимно между 9 и 14 градуса. Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца - бавно ще се пон...

На 19 октомври църквата почита Свети Иван Рилски

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1615536

На 19 октомври църквата почита паметта на скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител. Свети Иван Рилски Чудотворец е български духовник, най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилския, патронът на българските будители. До 25-годишна възраст Свети Иван Рилски е пастир. Но в неговото сърце винаги гори любовта към Бога и желанието да му се посвети изцяло. Първоначално рилският чудотворец постъп...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване