Каракачанов: Близо 180 млн. лв. ще струва връщането на казармата

https://www.actualno.com/politics/karakachanov-blizo-180-mln-lv-shte-struva-vryshtaneto-na-kazarmata-news_570050.html

178,8 млн. лв. – толкова би струвало връщането на наборната служба през първата си година. Това стана ясно от изказване на кандидат-президента на Обединени патриоти Красимир Каракачанов. По думите му Министерството на отбраната е направило разчет и месечната издръжка на е

Татяна Дончева: Това е фашизоидна държава

http://offnews.bg/news/n_1/n_638209.html

Кандидат-президентската двойка Татяна Дончева и Минчо Спасов имаха две срещи днес с бургаската общественост. Дончева разговаря с академичната общност, юристи и граждани на тема „Конституционни реформи“, а след това се срещна с представители и на граждански сдружения. Пред бургазлии тя показа, че е запозната с проблемите на града, свързани с презастрояването и с общинските дългове. И добави, че по време на продължаващата предизборна кампания непрекъснато се внушава на хората, че ситуацията е предрешена. Непрекъснато се манипулират българите, че ГЕРБ ще спечелят изборите, а, ако не ги спечелят, ще фалшифицират вота, допълни Дончева. А за тях е необходимо да запазят властта, защото до 2020 г. има пари за разпределяне, каза кандидатът за президент. „ В крайна сметка, това е фашизоидна държава. Да, Европа харесва това. Европейските политици смятат, че е много предпочитано да имат в България партньори, които винаги „подадакват“, никога нямат позиция и че те са изключително удобни. В крайна сметка – къде сме ние в това? Кой се възползва и защо? Не е извинение да се страхуваш! “, заяви Татяна Дончева. Трябва да намерим сили да се противопоставим на статуквото с ресурса на хората, които не са част от него, подчерта Дончева. Тя заяви, че няма и кой и да посочи грешките на управляващите, защото няма опозиция, а между ГЕРБ и БСП има симбиоза. Кандидатът за президент заяви, че може да даде на хората надежда и енергия, а екипът й е подготвен. „ Аз знам, че Минчо (Спасов – б.а.) не могат нито да го купят, нито да го уплашат. Смятаме също така, че президентската институция е колективна работа. Не е президент с придружител. Вицепрезидент, който населява един кабинет с две секретарки и отговаря за бесарабските българи. Президентската институция е хубаво да бъде колективно начинание, където хората се събират, за да мислят по въпросите и за да може да се измисли нещо, което е възможно най-добро. Имаме късмета, че сме били два мандата, имаме представа от хората, които разбират в България от национална сигурност. От друга страна – дипломатите също са ни добре познати. Ние наистина смятаме, че с колективни усилия и с един сериозен екип, проверен във времето, и недопуснал да бъде омаскарен, можем да свършим повече работа “, добави Татяна Дончева. Тя отговори и на въпросите на бургазлии, свързани с презастрояването в морския град и бъдещето на армията.

Еврото поскъпна рязко след решението на ЕЦБ за основните ставки

http://econ.bg/Новини/Еврото-поскъпна-рязко-след-решението-на-ЕЦБ-за-основните-ставки_l.a_i.730844_at.1.html

Еврото поскъпна рязко, но само за кратко, към 6-дневен връх от 1,1039 долара, тъй като участниците на валутните пазари реагираха на изказване на...

Финансирането на малките и средните фирми ще съживи икономиката

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/finansiraneto-na-malkite-i-srednite-firmi-shte-syjivi-ikonomikata-226754/

Излизането на държавни компании на борсата в следващите години, прогнозираха експерти по време на Клуб Investor

Борисов се обяви в подкрепа на санкции срещу Русия заради Сирия

http://www.cross.bg/borisov-sanktziite-siriya-1523323.html

/КРОСС/ Недопустимо е това, което се случва в Алепо. Човешкият живот е по-важен от всичко. Заради руските атаки в Сирия сега съм „за" санкциите срещу Москва. Това заяви премиерът Бойко Борисов при пристигането си в Брюксел за заседанието на Европейския съвет. Според министър-председателя „няма оправдание за бомбардировките на болници, училища и жилищни сгради" в страната. „Къде да се върнат всички тези хора (бел.ред. - бежанците от Сирия), когато всичко е срутено?", риторично запита Борисов. Той подчерта, че санкциите срещу Русия вредят на бизнеса и икономиката, но действията на Москва в Сирия пък противоречали на ценностите, които ЕС изповядва. „Изказвал съм се и срещу САЩ, Франция, Англия, когато са умирали хора вследствие от бомбардировки. Ако санкциите са достатъчно силни, за да върнат всички на масата на преговорите, съм абсолютно "за". Знам какво си причинявам, тъй като водим преговори за наследството, което получихме в енергетиката, но по-важното са ценностите и ние ще ги защитим докрай", допълни Борисов.  

ЕС представя през декември компромисни предложения за изход от мигрантската криза

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616151

Европейският съюз ще представи през декември компромисни предложения за намиране на изход от миграционната криза.Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск при пристигането си на срещата на лидерите на съюза, предаде ТАСС. Австрийският канцлер: Споразумението с Турция работи, но не така, както бихме искали По думите му тези предложения "ще прекратят всички дискусии за натиск и липса на на солидарност". "Ще намерим решение, благодарение на което всички ще бъдат...

Възможно е разкриването на още 17 изборни секции във Великобритания

http://www.mediapool.bg/vazmozhno-e-razkrivaneto-na-oshte-17-izborni-sektsii-vav-velikobritaniya-news255471.html

Общият брой на секциите за гласуване извън страната, въз основа на сега действащия Изборен кодекс, ще е 307 в 71 държави. Това стана ясно в четвъртък от думите на говорителя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. От ЦИК, по предложения на ръководителите на дипломатически представителства, са решили да увеличат броя на секциите, според сега действащото законодателство. В Германия не бе получено разрешение за гласуване извън сградите на посолства и консулства и затова там ще се откриват повече секции в дипломатическите представителства. В Берлин секциите се увеличават от 1 на 2, в Мюнхен от 1 на 3, а в Франкфурт от 1 на 2. Увеличени са и секциите в Мадрид - от 1 на 3. Открива се още една секция и във Виена и там стават 2. Във Турция са събрани подписи за откриване на 41 секции, въпреки, че от там са получени почти 9000 заявления. Повечето от тях са дошли в последните 2 дни, но са разпределени равномерно по населени места. Законът обаче разрешава само 35. От ЦИК смятат, че няма да имат проблеми с евентуалното откриване на повече секции във Великобритания, след приемането на промените в Изборния кодекс, които се подготвят от парламента. Според сега действащия вариант на Изборния кодекс в чужбина могат да се откриват до 35 секции в държава. Секции се откриват, ако бъдат подадени 60 заявления за населено място. Депутатите са на път да свалят ограниченията за откриване на секции в страни от ЕС, след като в сряда това бе решено от правната комисия на парламента. Ако текстовете бъдат окончателно приети, вероятно ще се стигне до откриване на допълнителни секции във Великобритания, тъй като българите там са подали заявления, достатъчни за разкриването на 52 изборни бюра. В момента там са разкрити 35 секции.

При 0:6 - най-голяма загуба за наш тим, хеттрик №1 на Йозил, Венгер с успех №100 в Европа

https://www.24chasa.bg/sport/article/5825118

При 0:6 - най-голяма загуба за наш тим, хеттрик №1 на Йозил, Венгер с успех №100 в Европа Победата на “Арсенал” с 6:0 над “Лудогорец” в Шампионската лига се погрижи за някои интересни статистически факти и постижения. Поражението на “Емирейтс” бе най-голямото за български отбор в групите. Предишната беше на “Левски” - 0:5 от “Барселона” в първия мач на наш тим в същинската част на турнира.

Борисов: Сериозните партии издигнаха свои кандидати, БСП отиде в армията

http://www.mediapool.bg/borisov-serioznite-partii-izdignaha-svoi-kandidati-bsp-otide-v-armiyata-news255470.html

"Нито искаме подкрепата на ДОСТ, нито я отказваме”, заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в четвъртък по повод изявлението на лидера на ДОСТ Лютви Местан, че неговата партия ще подкрепи кандидата за президент на ГЕРБ Цецка Цачева. По думите му ДОСТ няма да издига свой кандидат, тъй като са много млада партия и сигурно нямат готовност за това. "Какво ще прецени да подкрепи е негово право. Оставам на добрия тон и на това, че те с г-жа Цачева са колеги от доста години в парламента”, допълни премиерът. По думите му всяка отговорна партия трябва да издигне свой кандидат за президент и да застане зад него. "Сериозните партии го направиха, с изключение на БСП – те отидоха в армията, АБВ им посочиха кой, взеха един човек, понеже по презумпция военните са обичани от народа, всеки военен защитава националната сигурност – един небето, друг океана, трети морето, четвърти земята. Те реално нямат кандидат”, заяви Борисов. По думите му в тази ситуация "позицията на ДПС е много честна – ясно е, че те са подкрепяли Пламен Орешарски през мандата на БСП и сега вместо БСП да казва "Имахме премиер, ама”, тогава му ръкопляскаха, ставаха му на крака”, каза Борисов по повод заявената подкрепа от ДПС за Пламен Орешарски. "Бях в залата и съм ги виждал, а пък после се отказаха от него. ДПС последователно си стои на позицията”, добави премиерът.

"Протестна мрежа": Кандидат-президентите да кажат от коя страна на демаркационната линия са

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/20/2848009_protestna_mreja_kandidat-prezidentite_da_kajat_ot_koia/?ref=rss


"Протестна мрежа" призова кандидатите за президент да определят дали са на страната на демокрацията, или "на един режим, от който бягаме вече 27 години". В своя позиция гражданската организация заявява, че индивидуалните човешки права са фундаментът, върху който се гради европейската цивилизация, но днес в предизборния си дебат двамата основни претенденти за държавен глава са отрекли тези права.

Ето пълния текст от позицията, която завършва с чл. 61 от Търонвската конституция:...

Подкрепата за Клинтън и Тръмп се изравни

https://www.actualno.com/america/podkrepata-za-klintyn-i-trymp-se-izravni-news_570048.html

След телевизионния дебат вчера между кандидат президентите Хилари Клинтън и Доналд Тръмп редица телевизии и информационни портали проведоха онлайн допитване с единствения въпрос: „Кой победи в последния дебат?“ Анкетата на телевизия Fox 61 в щата Кънектикът показа

Иракски специални части превзеха важен град

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616149

Специални части на иракските въоръжени сили се включиха в битката за Мосул, като поеха контрола върху разположен наблизо град, контролиран досега от "Ислямска държава" (ИД), предаде Асошиейтед прес. Докато командосите напредваха, щурмови хеликоптери нанасяха удари по джихадистите, а стрелба на тежки оръжия отекваше из района. ИД изпратиха на самоубийствени мисии девет коли и камиони, натоварени с експлозиви. Осем от тях бяха унищожени преди да достигнат мишените си, а една се блъсна в бронирано "Хъмви" на правителствените сили, каза пред АП под...

Македонски вестник призовава Гърция и България да се разберат от чия история крадат

http://www.moreto.net/novini.php?n=333871

Как така ние крадем, а гърците не крадат българската история, пише в днешния си брой македонския вестник. „Дневник“, като изтъква, че двете страни членки на ЕС не могат да се разберат чии са македонците. Българските държавни ръководители през последните два дни не реагираха на изявлението на гръцкия президент Прокопис Павлопулос, че „Македония е гръцка“, направено на честване във Воден, пише вестникът.

Борисов: ДПС поне са честни за Орешарски, БСП му ставаха на крака, а го изоставиха

https://www.24chasa.bg/novini/article/5825108

Борисов: ДПС поне са честни за Орешарски, БСП му ставаха на крака, а го изоставихаВ отговор на журналистически въпроси в Брюксел Бойко Борисов, който е там на заседание на Европейския съвет, коментира и кандидатпрезидентската кампания в България. Относно изказаната днес подкрепа от лидера на партия ДОСТ Лютви Местан за Цецка Цачева, Борисов подчерта, че тя не е търсена и искана, и предположи,

Общинските съветници казаха „не” на бежански центрове в Русе

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616147

Общинският съвет в Русе прие декларация против изграждането на бежански центрове в Русе. Документът подкрепиха 39 общински съветници, 1 гласува против, а 5 се въздържаха. Пред съветниците кметът Пламен Стоилов декларира, че не са правени постъпки от държавни органи и институции за изграждане на лагери или друг вид бази за временно настаняване на мигранти на територията на общината.Ето текста на приетата днес декларация:Ние, общинските съветници, категорично се противопоставяме срещу намеренията за изграждане на бежански центрове от отворен и/ил...

Ген. Румен Радев показа класа пред евроатлантическата майка на нацията

http://www.cross.bg/tzacheva-radev-nato-1523322.html

/КРОСС/ Още при пристигането за дебата генерал Радев пристигна сам, достойно, изправен като един истински мъж и достоен, горд българин! Цачева пристигна с охрана на НСО, посрещната от предварително строени платени клакьори на ГЕРБ, които ръкопляскаха бурно като на конгрес на БКП и крещяха „победа"! Оставаше да ревнат и „Дружба от векове за векове с НАТО и ЕС"...?! По време на дебата Цачева говори с клишета, наследени от Плевнелиев за про-европейска и про-натовска ориентация и заяви, че през целия си съзнателен живот е изповядвала евроатлантическите ценности? Интересно партийната секретарка, другарката Цачева какви евроатлантичиски ценности е изповядвала през много по-голямата част от живота си? Впрочем спомена, че ние от векове си сътрудничим с Турция като добри съседи? Колко векове, другарко Цачева, че не се сещаме? Генерал Радев се държа изключително достойно, деликатно, като един истински мъж и кавалер, прекъсван многократно от Цачева, като той нито веднъж не я прекъсна, напротив съвсем кавалерски я оставяше да си излива пледоарията за Евроатлантическите ценности и как е необходимо НАТО да ни пази небето и границата

ВСС не махна “лицето” си, Панов му забил нож в гърба (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5825085

ВСС не махна “лицето” си, Панов му забил нож в гърба (обзор)Висшият съдебен съвет (ВСС) не махна представляващия си Димитър Узунов въпреки поисканата му оставка. “За” остраняването му гласуваха 8 съдебни кадровици. Против бяха други 15, сред които главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на Върховния административен съд Георги Колев. В началото на месеца петима членове на ВСС и председателят на Върховния

Патриотите се срещнаха с представители на IT сектора

http://www.cross.bg/hora-mladite-obrazovanie-1523321.html

/КРОСС/ Днес кандидатите за президент и вицепрезидент на „Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО" Красимир Каракачанов и Явор Нотев се срещнаха с представители на Националния браншови синдикат „Информационни и комуникационни технологии". Той беше представен от Георги Билюков - председател, Андриян Кайряков - заместник-председател, Атанас Десев - член на управителния съвет, Павел Маринов - член на управителния съвет, Борис Гичев - член на контролния съвет. На срещата присъства и евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Представителите на IT сектора изложиха изключително данни за големия потенциал, който има той у нас. Това е единственият отрасъл, който бележи ръст не само като печалби, но и като мащаби на разрастване и работни заплати през последните години в България. На фона на високата безработици сред младите хора IT фирмите търсят и наемат хора в активна възраст - 25-40 години, и предлагат добра работна заплата - далеч над средната за страната. Тук обаче, според Синдиката, идва и големият проблем - липсата на държавна политика. Младите хора в големия процент от случаите се самообразоват, тай като на ниво средно образование подготовката в тази сфера, извън малкото на брой специализирани училища, е много ниска, техниката е остаряла, преподават се архаични компютърни езици, самите преподаватели не са достатъчно компетентни

България падна с 15 места в ранглистата на ФИФА, вече е зад Фарьорските острови

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/20/2848006_bulgariia_padna_s_15_mesta_v_ranglistata_na_fifa_veche/?ref=rss


Българският национален отбор по футбол загуби 15 места в световната ранглиста. Съставът, воден от Петър Хубчев, вече заема 89-ата позиция с 395 точки.

Този месец българите загубиха двете си срещи от квалификациите за световното първенство в Русия през 2018 г. Най-напред дойде поражението с 1:4 от Франция, а след това се стигна до 0:3 срещу Швеция.

Впечатляващ се оказва скокът на Фарьорските острови, чийто състав изпревари България. Смятаният традиционно за аутсайдер отбор...

Суарес грабна "Златната обувка"

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616146

Нападателят на Барселона Луис Суарес получи за втори път в своята кариера отличието „Златната обувка" за най-добър реализатор в Европа за изминалия сезон, съобщава Gong.bg. Уругвайският футболист отбеляза 40 гола за каталунците през миналата кампания. Суарес спечели за първи път отличието през сезон 2013-14, след като отбеляза 31 попадения с Ливърпул. Кой е футболистът с най-висока заплата в света?

Илияна Йотова: Цачева обиди българските социалисти. Ще сезирам ПЕС, ще питам и ЕНП съгласни ли са

http://www.cross.bg/izbori-gerb-nyama-1523320.html

/КРОСС/ ГЕРБ създаде „българския модел на избори" - печелене на победи чрез фалшификации, заплахи, манипулации и най-вече купуване на гласове, с което сме нарицателни в Европа, заявява кандидатът за вицепрезидент от БСП Илияна Йотова В наше лице хората виждат алтернативата. Затова и доскорошни привърженици на десницата идват на нашите предизборни мероприятия Борисов със зъби и нокти се бори Цачева да спечели, за да направи тя служебното правителство преди предсрочните парламентарни избори Страх тресе ГЕРБ, страх от това, че за пръв път могат да получат шамар на избори - Как ще коментирате кандидат-президентския дебат сутринта, г-жо Йотова? Безмозъчни същества ли сте вие, социалистите, както каза г-жа Цачева, цитирайки известната фраза на Бърнард Шоу, че който на 20 години не е бил социалист, няма сърце, а който на 40 години продължава да бъде социалист, няма мозък? - Очевидно г-жа Цачева накрая излезе от маската на обединителя, която, както се видя изкуствено бе сложила, и се показа такава, каквато я познаваме от последните шест години – човек, който разединява, а не обединява. Недопустимо е не само човек, който се готви да бъде държавен глава, да говори така. Но е недопустимо и за човек, който е действащ председател на Народното събрание, при това два мандата

Автомобилният бранш иска насърчаване на инвестициите в развойна дейност

http://www.mediapool.bg/avtomobilniyat-bransh-iska-nasarchavane-na-investitsiite-v-razvoina-deinost-news255469.html

Навлизането на нови компании и инвестиции в изследователска и развойна дейност, обучението на кадри, по-тясна връзка между бизнеса и образованието, подобряване на инфраструктурата. Това са основните предизвикателства пред автомобилния сектор в България, който през последните десетина години е утроил приходите си от продажби. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема "Законова инициатива за насърчаване на инвестициите в изследователската и развойната дейност в България", организирана от "Аутомотив Клъстер България" и Министерството на икономиката. По време на форума бяха разгледани възможностите за привличане на чужди инвестиции в България, с голям потенциал за развитие на експорта, заетостта и регионалната икономическа активност в автомобилното производство. Насърчаване на инвестициите в научноизследователска дейност, както и проектите в автомобилното производство, включително свързаната с тях развойна дейност. Над сто компании с приходи над 1.55 млрд. евро За автомобилната индустрия у нас работят над сто международни и местни компании с над 33 000 души персонал. Приходите им за 2015 г. са 1.55 млрд. евро, което е 3.5 на сто от брутния вътрешен продукт на България. Това показва проучване за бранша на българския офис на консултантската компания "Колиърс" (Colliers International), "Аутомотив Клъстер" и "Ърст енд Янг" (EY Bulgaria). Основните предимства, заради които страната ни е предпочитано място за инвестиции в автомобилната индустрия, са ниските разходи за труд, това, че е член в ЕС, ниски разходи за недвижими имоти и електричество и данъчните облекчения. Като недостатъци, участниците в допитването са посочили липсата на квалифицирана работна ръка, бюрокрацията, неефективната съдебна система, това, че по-голямата част от доставчиците са извън България и инфраструктурата. Средно годишните разходи за заплати в България са 5.1%. Най-високи те са в Германия (71.2%), Франция (55.7%), Великобритания (50%), Испания (43.2%) и Италия (41.4%). В България корпоративният данък е най-нисък, най-висок е в Германия. 41% от участниците в проучването са посочили, че ще се наемат още хора в сектора, а 77% от компаниите правят вътрешно обучение на кадри. Производството на автомобили и части за тях заема 3% от стойността на индустриалното производство в страната, като този дял е нараснал 3 пъти в сравнение с 2005 г., каза зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева. Характерна за сектора е неговата експортна ориентация, като през 2015 г. и за периода януари-август 2016 г. оборотът му за външните пазари се увеличава съответно с 30% и 16%. Износът на бранша през 2015 г. е нараснал съответно с 16%, допълни Везиева. Българската агенция за инвестиции е сертифицирала общо 9 инвестиционни проекти в сектора за над 310 млн. лв. и заявени нови 6300 работни места. В момента сме в преговори с шестима нови инвеститори в тази област, каза Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. По думите му държавата е подпомогнала бранша с над 5.15 млн. лв. за периода 2008-2015 г. чрез различните мерки за насърчаване на инвеститорите. Промени в Закона за насърчаване на инвестициите Предстоят промени в Закона за насърчаване на инвестициите, каза Стамен Янев, без да посочи какви. По думите му целта им е да се стимулира предприемачеството и стартиращите компании. До края на октомври тече процедура за приемане на проекти, свързани с развитие на научно-изследователската дейност, която се финансирана от Националния Иновационен Фонд, припомни Янев. Той отбеляза, че няма долен праг за финансиране, а горният е 500 000 лв. Проектите в автомобилното производство, включително свързаната с тях развойна дейност и внедряването на иновативни решения, могат да получат финансиране и от оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020, каза Везиева. "От страна на Министерство на икономиката имате надежден партньор в справянето със съществуващите предизвикателства. Основните насоки, по които работим, са за насърчаване на инвестициите в научноизследователска дейност, подобряване на бизнес и иновационната среда, както и осигуряването на висококвалифицирани кадри в съответствие с нуждите на бизнеса чрез въвеждане на модела на дуално обучение", допълни тя. През последните години страната ни полага усилия да установи позиции като привлекателна дестинация за формиране на научно-изследователски и развойни центрове, най-чувствително в сферата на производството на компоненти и разработване на технологии в автомобилостроенето, както и в ИКТ сектора, завърши Везиева.

Дете на годинка почина, родителите искат разследване

http://www.vesti.bg/bulgaria/dete-na-godinka-pochina-roditelite-iskat-razsledvane-6060350

От МБАЛ-Бургас казват, че малкият Кристиян е починал от епилептичен статус мозъчен оток

Разпръскват ваксини срещу бяс в 15 области

https://www.actualno.com/society/razpryskvat-vaksini-sreshtu-bjas-v-15-oblasti-news_570044.html

Агенцията по храните започва ваксинация срещу бяс при дивите хищници. Десет специално оборудвани самолета ще разпръснат над 1 млн. ваксинални примамки от въздуха. Ветеринарните лекари препоръчват хората да не пипат примамките, защото при нарушена цялост на външната обви

Борисов: Заради атаките в Сирия съм „за” санкциите срещу Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/5825081

Борисов: Заради атаките в Сирия съм „за” санкциите срещу Русия„Това, което се случва в Алепо, е недопустимо и трябва да бъде прекратено. По-важно от всичко е човешкият живот. Заради руските атаки в Сирия сега съм „за” санкциите срещу Москва”. Това каза премиерът Бойко Борисов при пристигането си в Брюксел за заседанието на Европейския съвет, цитиран от Нова тв.

Виж кой говори

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/10/20/2846849_vij_koi_govori/?ref=rss


Изпускането на нервите става все по-типично за българската политическа реч. "Пиле шарено", "Страх ли те е?" "А бе, бай Х." - така ли трябва да говорят управниците на България? Това ли е нивото им? Темата разглежда Георги Папакочев за "Дойче веле"

Дебелите книги казват, че словосъчетанието "пиле шарено" се използва за пренебрежително обръщение към мъж, обикновено млад и неориентиран, когато той се изказва неподготвен по дадена тема. Три седмици преди президентските избори,...

Агенцията по заетостта: Продължително безработните са 41,6% от общия брой за страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=333926

Агенцията по заетостта въвежда нов подход в работата с продължително безработните. Очакванията са в края на годината броят им да намалее с поне 2%. Ангел Ангелов, зам.-главен директор в Агенцията по заетостта обясни пред Радио София, че в основата на този подход е индивидуалният подход към всеки.

Григор Димитров започна с лесна победа в Стокхолм

http://www.mediapool.bg/grigor-dimitrov-zapochna-s-lesna-pobeda-v-stokholm-news255468.html

Григор Димитров започна участието си в турнира в Стокхолм с бърза и лесна победа. В мач от втория кръг, за който се класира направо заради това, че е поставен под номер 2 в схемата, българинът надигра само за 72 минути 234-ия в световната ранглиста естонски квалификант Юрген Зоп с 6:3, 6:2. Димитров е шампион в турнира в Стокхолм от 2013 г. и финалист от 2014 г.. Миналата година той приключи участието си в четвъртфиналите. На същата фаза в петък Димитров ще срещне южноафриканския гигант Кевин Андерсън, надиграл трудно американския квалификант Раян Харисън със 7:6 (8), 6:4. Досега от 7 мача българинът има 5 победи срещу южноафриканеца, като спечели поред последните им 4 срещи. Победителят ще се изправи в полуфиналите срещу Иво Карлович или някой измежду Хуан Мартин дел Потро и Николас Алмагро.

Реформаторският блок остана с един депутат по-малко

http://www.cross.bg/ivanov-blok-reformatorskiya-1523319.html

/КРОСС/ Депутатът Станислав Иванов напуска парламентарната група на Реформаторския блок. Мотивите са ми чисто лични, каза Иванов пред "Дневник". Той обясни, че имал морален ангажимент към хората, които са гласували за него. Моят мандат числено изразен е 15 100, гласа, каза Иванов. Оставайки в Блока, той имал чувството, което идвало и от разговори с избирателите му, че ги предава. "Не е коректно, да го коментирам, че идват избори. Можем да погледнем предизборната програма на Реформаторския блок и това, което се случва през последните две години", беше по-дългото обяснение за напускането на Иванов. За момента той ще остане независим депутат. Станислав Иванов е син на Георги Иванов, който беше кмет на Хасково 4 поредни мандата. Така групата на Реформаторския блок ще остане с 22 народни представители.

Борисов обеща подкрепа за споразумението ЕС-Канада при отпадането на визите

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616145

В Маастрихт българският министър-председател обеща подкрепата на България за сключването на търговското споразумение ЕС-Канада при отпадането на канадските визи за българските граждани. Позицията ни по търговското споразумение ЕС-Канада е много ясна - България и Румъния на няколко пъти биват несправедливо ощетявани, както в случая с Шенген. Всички - Европейската комисия, Европейският парламент, казват, че България и Румъния са готови за Шенген, но не ни приемат. Този проблем в случая се пренася върху безвизовото пътуване на българските и румънс...

ЦИК и Външно министерство може да открият още 17 секции във Великобритания

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/20/2847981_cik_i_vunshno_ministerstvo_moje_da_otkriiat_oshte_17/?ref=rss


Подадените заявления за гласуване във Великобритания са достатъчни за откриването на 52 секции, казаха от МВнР за "Дневник".

Според сега действащия вариант на Изборния кодекс в чужбина могат да се откриват до 35 секции в държава. Секции се откриват, ако бъдат подадени 60 заявления за населено място. Депутатите са на път да свалят ограниченията за откриване на секции в страни от ЕС, след като в сряда това бе решено от правната комисия на парламента. Дипломати в момента се опитват да...

Депутатът Станислав Иванов напуска групата на РБ

http://www.mediapool.bg/deputatat-stanislav-ivanov-napuska-grupata-na-rb-news255467.html

Депутатът от Реформаторския блок Станислав Иванов напуска парламентарната му група и остава независим. Той е подал заявлението си в деловодството на Народното събрание в четвъртък. "Напускам по лични причини. Имам морален ангажимент към хората, които са ме избрали и подкрепили, а оставайки в Блока, имам усещането, че ги предавам", каза Иванов пред Mediapool. По думите му Реформаторите не изпълняват ангажиментите, които са поели пред своите избиратели преди две години, което било предателство. Станислав Иванов е представител на опозиционното крило в РБ, което се оформи миналия декември, след като ДСБ и Гражданският съвет на РБ оттеглиха подкрепата си за управлението заради провала на съдебната реформа. Другата половина от депутати в Блока останаха лоялни на правителството. Станислав Иванов е роден в Дупница през 1981 година. Неговият баща Георги Иванов бе дългогодишен кмет на Хасково преди да изгуби изборите миналата есен. Станислав Иванов е икономист, депутат е от 29-и хасковски избирателен район. Това е първият му мандат като депутат. Член е на парламентарната комисия по енергетика и на комисията по европейските въпроси. Той каза пред Mediapool, че остава независим народен представител. След неговото напускане парламентарната групата на Реформаторите остава с 22-ма депутати. При първите сътресения в блока Иванов зае ясна позиция и пренасочи с декларация към Министерството на финансите субсидията, която получава като народен представител към ДСБ.

Балтийските страни ще утроят разходите за отбрана до 2018г.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/20/2847984_baltiiskite_strani_shte_utroiat_razhodite_za_otbrana/?ref=rss


Литва, Латвия и Естония възнамеряват да увеличат три пъти спрямо 2014г. разходите си за въоръжение и военно оборудване с общо 670 милиона долара към 2018г. Причината е в опасенията от действията на Русия след анексирането на Крим от Украйна преди повече от две години, съобщи IHS Markit.

В цитирания от "Ройтерс" доклад на консултанската агенция се казва, че по този начин до 2020г. общите разходи на балтийските републики за отбрана ще достигнат 2.1 млрд. долара. Това е повече от два...

Караджов: Разбра се, че кабинетът "Орешарски" е бил на ДПС

http://offnews.bg/news/n_1/n_638206.html

Депутатът от Реформаторския блок Гроздан Караджов заяви пред bTV, че обявената подкрепа за президентската кандидатура на Пламен Орешарски от страна на ДПС не го изненадва, но го е изненадало това, че я обявяват публично. Той обясни, че с това е станало ясно, чий всъщност е бил кабинетът "Орешарски". Според него ДПС не искат Орешарски да спечели изборите, ами да демонстрира колко гласове може да събере, които после партията да продаде на един от кандидатите, стигнали до балотажа. Подобна политическа търговия отвращава хората и доказва, че изборите нито са толкова свободни, нито са толкова избори, защото "някакви хора си пазаруват", а после слушаме записи на разговори "кой какъв конец дърпа в този куклен театър". Караджов коментира, че РБ е разделен на две крила - едното е опозиционно на управлението, а другото подкрепя управленския формат. Според него "на "Белене" ѝ трябва прокурор, обвинителен акт", а не комисия, която да заседава по въпроса. Той цитира "дядо Славейков", който още навремето е казал, че ако искаш една работа да не бъде свършена, ѝ сложи комитет. Въпреки това за "Белене" трябва да бъдат намерени виновници, защото държавата ни е загубила 2,4 милиарда лева. Караджов е сигурен, че основните виновници са "ядреното лоби" на БСП, чиито пипала личат. Той също така изтъкна становището на Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), според която в България има картел на горивата. Според него то е било силно пренебрегнато от управляващите, а по негови сметки българският народ губи 500 милиона лв. на година от картела, защото на Запад надценката на литър гориво е 3 ст., а тук е 35 ст.

Калфин: Като гражданин искам моят президент да отговори незабавно на Ердоган!

https://www.24chasa.bg/novini/article/5825073

Калфин: Като гражданин искам моят президент да отговори незабавно на Ердоган!„Днес, в деня в който Сандански чества Освобождението си, е съвсем на място да си говорим за най-актуалните претенции на Ердоган и Турция. Аз като гражданин искам моят президент да отвърне на турския президент. Не може един от нашите съседи да има териториални претенции към нас и от българска страна да няма реакция. Това е пълен абсурд!“.

Мадона обеща орален секс за всеки, който гласува за Клинтън (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616143

Крайно нестандартна агитация в полза на Хилари Клинтън направи американската певица Мадона. Пред препълнената зала "Медисън скуеър гардън" в Ню Йорк тя шокира целия свят, заявявайки, че ще награди с орален секс гласувалите за кандидата на демократите. По време на третия, последен дебат между претендентите за президентския пост в САЩ, Хилари Клинтън и Доналд Тръмп отново си разменика люти реплики, наричайки се "кукла на Путин" и "отвратителна жена".

Арестуваха група за лихварство и трафик на хора

http://www.cross.bg/prestupna-chasa-lihvarstvo-1523318.html

/КРОСС/ Служители на ГДБОП неутрализираха престъпна група, занимаваща се с лихварство и трафик на хора с цел сексуална експлоатация. В хода на действията, реализирани под наблюдението на Специализираната прокуратура, са задържани четирима ботевградчани, съобщи пресцентърът на МВР. Повдигнати са им обвинения, на двама от тях мерките за неотклонение са удължени до 72 часа. Полицейската операция, проведена от служители на ТСБОП - София област и колегите им от главната дирекция, е реализирана на 18 октомври във връзка с водено досъдебно производство. Действията са реализирани под надзора на Специализираната прокуратура. В рамките на операцията е задържана престъпна група, действала на територията на община Ботевград. По първоначални данни, от юли 2014г. членовете й се занимавали с незаконна банкова дейност - лихварство и трафик на хора с цел сексуална експлоатация, чрез използване на насилствени методи. За срок до 24 часа в ареста били задържани четирима ботевградчани - криминално проявените Н.Д. /51 г./ и Д.Д. /27 г./, 49-годишната Ц.Д. и Р.Д. /24 г./.При извършените действия по разследването, у четиримата и в ползваните от тях жилища и автомобили са намерени и иззети газов пистолет, преправен в боен; четири регистрационни талона за МПС; 23 римски монети; металотърсач; мобилни телефони и други вещи, имащи отношение към извършваната престъпна дейност. Назначени са експертизи. На задържаните са повдигнати обвинения за престъпление по чл. 321, вр. чл. 252 от НК

Кой е виновен за инцидента с прегазената на пешеходна пътека жена?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616144

Срещу 28-годишния шофьор на автобус, който прегази и уби на място жена в Пловдив, е образувано досъдебно производство. Вчера той беше задържан за 24 часа, а днес по-рано е освободен, съобщиха за Дарик от полицията. Оттам уточниха още, че самоличността на загиналата е установена - 61-годишна жена от Пловдив. Градски автобус помете жена на пешеходна пътека в Пловдив Произшествието стана на кръстовището между ул. "Стефан Стамболов" и бул. "Никола Вапцаров" в града. Незабавно на...

Кредитните посредници ще бъдат вписвани в публичен регистър на БНБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/2016/10/20/2847980_kreditnite_posrednici_shte_budat_vpisvani_v_publichen/?ref=rss


Хората, които извършват дейност по кредитно посредничество следва да подадат документи за вписване в публичен регистър на Българската народна банка (БНБ) до 21 януари 2017 г., ако възнамеряват да продължат дейността си и след тази дата. Това съобщи държавната банка.

Управителният съвет на БНБ днес прие наредба, с която се уреждат редът и условията за вписване и заличаване на кредитните посредници в регистъра.

Наредбата е във връзка със Закона за кредитите за недвижими...

Mocĸвa: Hямa дa дoпycнeм дa ce пoвтopи cитyaциятa c "Южeн пoтoĸ"

http://www.moreto.net/novini.php?n=333928

Pycĸaтa гaзoвa ĸoмпaния Гaзпpoм щe ce aнгaжиpa c нoви eнepгийни пpoeĸти в Eвpoпeйcĸия cъюз caмo пpи 100% гapaнция зa peaлизaциятa им oт cтpaнa нa eвpoпeйcĸитe cи пapтньopи. Toвa ĸaзa зa aгeнция RNЅ зaмecтниĸ-миниcтъpът нa външнитe paбoти нa Pycĸaтa фeдepaция Aлeĸceй Meшĸoв, ĸoйтo yчacтвa в Πeтия Eвpoaзийcĸи фopyм в итaлиaнcĸия гpaд Bepoнa.

До 22 октомври e срокът за заявления за гласуване по настоящ адрес

http://www.cross.bg/adres-nastoyasht-glasyvane-1523317.html

/КРОСС/ До 22 октомври всички избиратели, които имат настоящ адрес, регистриран в общината и той се различава от постоянния адрес, който е вписан в личната им карта, могат да подадат пред общинската администрация по настоящ адрес заявление за вписване в избирателен списък за гласуване по настоящия им адрес. Това каза говорителят на ЦИК Камелия Нейкова по време на брифинг, предаде Фокус. „Важен срок, който изтича до края на тази седмица, а именно - 22 октомври е последният ден, в който избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право извън дома си, тоест не могат да отидат до избирателната секция, но желаят да гласуват в подвижна избирателна кутия, могат да подадат заявление за това в общинската администрация по постоянен или настоящ адрес", уточни тя. „Същата дата е крайният срок за издаване на удостоверение за гласуване на друго място, но лицата, които имат право да получат такова удостоверение и да гласуват с него, са ограничени съгласно разпоредбата на Изборния кодекс", посочи Камелия Нейкова и допълни, че това са само членовете на ЦИК, кандидатите за президент и вицепрезидент и лицата, които ще бъдат регистрирани като наблюдатели.  

Uber на практика спря окончателно споделените пътувания в България

https://www.actualno.com/business/uber-na-praktika-sprja-okonchatelno-spodelenite-pytuvanija-v-bylgarija-news_570039.html

Платформата за споделени превози Uber няма да има вече офис в България, който да координира шофьорите на компанията. Това съобщава Investor.bg. Служебният имейл адрес на Uber в България - partnerssofia@uber.com, няма да е активен от 25 октомври. Компанията не се е отказала от българския пазар и и

Борисов: България ще подкрепи санкции срещу Русия заради Сирия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616142

Ако санкциите са достатъчно силни, за да върнат всички на масата на преговорите, съм абсолютно "за". В момента това, което се случва в Алепо, е недопустимо и трябва да бъде прекъснато от страна на Русия. С цялото ми уважение. Знам какво си причинявам, тъй като водим преговори за наследството, което получихме в енергетиката, но по-важното са ценностите, ще ги защитим докрай. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, където пристигна за заседание на Европейския съвет, попитан дали би подкрепил нови санкции срещу Москва заради ...

Офанзивата срещу Мосул продължава

http://www.cross.bg/mosyl-islyamska-durzhava-1523316.html

/КРОСС/ Офанзивата срещу иракския град Мосул навлезе в своя четвърти ден. Според представители на кюрдските сили и иракската армия, кюрдските бойци напредват в отвоюването на райони около града от "Ислямска държава". Рамо до рамо с иракската армия кюрдски военни части разчистват села на север и изток от Мосул преди главното нападение над града да започне. Терористите от "Ислямска държава" палят гуми и гориво, за да се предпазят от въздушните удари на коалицията, водена от Съединените американски щати. Междувременно в Париж се проведе среща на министерско равнище относно политическото бъдеще на Мосул с участието на първите дипломати на Франция, Великобритания и други западни страни, както и такива от Близкия Изток. Целта ѝ е да се намерят решения относно управлението на града след напускането на "Ислямска държава", предпазването на цивилни и оказването на хуманитарна помощ. Конференцията започна с реч на френския президент Франсоа Оланд, който описа нападението над Мосул като критично важно. Той допълни още, че трябва да се започне планиране на офанзива срещу бастиона на "Ислямска държава" в град Ракка, Сирия, където се укриват бойци на "Ислямска държава", напуснали Мосул: Трябва да бъдем пример в гоненията срещу терористите, които напускат Мосул и отиват в Ракка. Не можем да приемем за успех това да им позволим да избягат от Мосул в други райони, откъдето да извършват атаки

Утре ще е облачно, но по-топло

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5825060

Утре ще е облачно, но по-топлоПрез следващото денонощие ще е предимно облачно, на места с превалявания от дъжд. В равнините и котловините ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Минималните температури ще са между 4° и 9°, а максималните – между 12° и 17°, на местата с по-трайна мъгла температурите ще

НАП започва денонощен мониторинг на товарните превози от Турция и Китай

http://econ.bg/Новини/НАП-започва-денонощен-мониторинг-на-товарните-превози-от-Турция-и-Китай_l.a_i.730840_at.1.html

Националната агенция за приходите започва денонощен мониторинг на товарните превози от Турция и Китай заради зачестилите случаи на злоупотреби с ДДС...

Кремъл даде позитивна оценка на срещата в Берлин от нормандския формат

http://www.cross.bg/kremul-peskov-format-1523315.html

/КРОСС/ Като цяло Кремъл се отнася позитивно към завършилата в Берлин снощи среща от нормандския формат на президентите на Франция, Германия, Украйна и Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва не е имала прекалени очаквания и винаги се е пазела от това, но в същото време, сме били за спазването на минските споразумения и тяхната безалтернативност. Песков отбеляза, че след миналата среща от нормандския формат, точно преди година, страните в този процес не могат да се похвалят с особен напредък. Според говорителя на Кремъл, реализацията на минските споразумения през тази една година е боксувала сериозно. Той даде позитивна оценка на срещата в Берлин, където лидерите на държавите от нормандския формат са могли да сверят часовниците си със ставащото. Дмитрий Песков бе категоричен, че работата по сближаването на позициите продължава. Засега е трудно да говорим за каквото и да е съгласуване, каза още той. В рамките на следващия един месец ще бъде проведена нова среща, но на по-ниско равнище, но Песков не уточни кои ще участват в нея. Прессекретарят на Кремъл съобщи, че президентът Путин е дал съгласието си за разполагането на въоръжена мисия на ОССЕ в Донбас и е призовал да се използва по този въпрос по-активно времето на германското председателство на международната организация.

Каракачнов: Не може Бат Сали да внася закони, а президентът не

http://offnews.bg/news/n_1/n_638204.html

Кандидатът за президент на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ - Красимир Каракачанов, заяви в студиото на bTV, че правомощията на президента трябва да бъдат завишени. Той поиска президентът да получи правото да внася закони за гласуване, защото е нелепо Бат Сали, избран с 300 гласа за депутат в Кюстендил, да може, а държавният глава, избран с повече от милион гласа, да не може. Той също така коментира и първият предизборен дебат между кандидатите на БСП и ГЕРБ, ген. Румен Радев и Цецка Цачева, като подчерта, че те биха били идеалната двойка за президент и вицепрезидент, тъй като гледните им точки по обсъжданите въпроси са били почти еднакви. Според него обаче нито един от тях не е заел правилната позиция спрямо нелегалната миграция - те са говорели повече за правата на нелегалните мигранти в ЕС и България, вместо да говорят за правата на българските граждани. Каракачанов изтъкна, че за последните 3 години в Европа са влезли 3 милиона нелегални мигранти, които променят етническия, религиозния и културния облик на континента, който е в опасност. Каракачанов също така заема твърда позиция против безвизовия режим за Турция и членството ѝ в ЕС, нещо, на което Радев и Цачева не били отговорили ясно. Не е редно и да връщаме гюленисти в Турция, без преди това да сме проучили има ли наистина опасност за живота им в тяхната родина, и без решение на българския съд, както правим в последно време. Патриотът запита, какво би станало, ако през 19-и век васална Румъния била екстрадирала Левски, Ботев и Раковски в Османската империя. Лидерът на ВМРО заяви, че връщането на наборната армия е задължително, за да може в случай на опасност за страната ни, българските мъже да са подготвени: "Въпреки че съм на 51 години, съм готов за войник", категоричен бе той. Той обясни, че наборна войска има в Дания, Австрия, Норвегия, Швейцария, Турция, Гърция и още редица европейски държави и това в никакъв случай не би било странно за България. Той е пресметнал, че издръжката на един войник в казармата за месец би струвала 300 лв., като тя ще трае 6 месеца. 150 милиона лв. пък ще е еднократната сума, нужна за стягане на поделенията и казармите, които са изоставане или неизползваеми.

Варна се включва в Световния ден на ходенето

http://www.moreto.net/novini.php?n=333914

Варна ще се включи в Световния ден на ходенето с поход, който стартира на 22-ри октомври, 10,30ч., от сцена „Раковина" в Морската градина, научи Moreto.net. Всеки участник ще получи талон за участие, за да участва в томбола с награди.

Kodak пуска нов смартфон с акцент върху камерата

http://www.investor.bg/harduer/459/a/kodak-puska-nov-smartfon-s-akcent-vyrhu-kamerata-226736/

Устройството разполага с камера, която предлага функциите на добре познатите масови дигитални фотоапарати

ДПС иска повече власт и ще се пазари докрай

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/10/20/2843454_dps_iska_poveche_vlast_i_shte_se_pazari_dokrai/?ref=rss


"Дневник" попита трима политолози какво значи подкрепата, която ДПС даде официално днес на кандидата за президент Пламен Орешарски и защо движението постоянно настоява за предсрочни парламентарни избори. Те коментираха и неисканата подкрепа, която партията на Лютви Местан ДОСТ заяви за кандидата на ГЕРБ за президент Цецка Цачева.

Евгений Дайнов: За ДПС политиката е сергия

Още в края на своя живот като министър-председател Пламен Орешарски изживяваше своето правителство...

Нова наредба облекчава отчитането на общините за рециклирането

http://www.dnevnik.bg/zelen/otpaduci_i_reciklirane/2016/10/20/2847894_nova_naredba_oblekchava_otchitaneto_na_obshtinite_za/?ref=rss


Нова наредба облекчава отчитането по изпълнение на целите за рециклиране и подготовка за повторна употреба на битовите отпадъци, както и за количеството на депонираните биоразградими отпадъци.

Проектът е публикуван за обществено обсъждане на сайта на министерството, съобщават от ведомството. Наредбата обединява приетите през 2013 г. Наредба за третиране на биоотпадъците и Наредба за разделно събиране на биоотпадъците. Целта е да се отстранят възникналите при прилагането им проблеми,...

Всеки електромобил ще паркира безплатно в центъра на София

http://www.mediapool.bg/vseki-elektromobil-shte-parkira-bezplatno-v-tsentara-na-sofiya-news255466.html

Всеки електромобил, независимо къде е регистриран, може да получи от Центъра за градска мобилна безплатен стикер за паркиране в синя и зелена зона. Това съобщи зам.-кметът по транспорта на София Евгени Крусев по време на конференцията "Форум Градът". Той не уточни колко такива стикери вече са дадени. Столична община разработва схема за поставяне на зарядни станции за електромобили, каза още Крусев. Зам.-кметът по транспорта призна, че все още има "умни светофари" в София, които не работят, защото уредбите не са свързани в система за управление. Става въпрос за пешеходните бутони към тях, които хората натискат и се чудят защо с минути не светва зелен светофар. "Бутоните са нужни, за да се адаптират фазите на светофара, да се повиши сигурността на гражданите и да се подобри управлението на трафика," посочи Крусев. По думите му изпълнението на проекта за поставянето на "умни" светофари, който се финансира с европейски средства, трябва да приключи в началото на 2017 г. Тогава съоръженията ще работят на 160 кръстовища. Към момента са поставени 120 такива светофара. Според изчисленията на Центъра за градска мобилност смяната на светофарите трябва да съкрати времето за придвижване в града с 30%, както и да намали вредните емисии и разходите за гориво.

Обзор излиза на протест, ако се застрои морската градина в града

http://offnews.bg/news/n_1/n_638205.html

Жители на гр. Обзор са готови на протестни действия, ако насред морската им градина бъде издигнат пететажен хотел, за какъвто има планове. Интересното е, че част от парка, граничещ с плажа, а дори – и застъпвайки го, според юристи, е продаден през далечната 2003 г. Сделката за част от морската градина, около 600 кв. м., е емблематична за българския преход. Историята започва през 1999 г. Община Несебър включва централната част от морската градина на Обзор в публичната общинска собственост. Т.е. – не може да се продава. Едва 4 години по-късно, тогавашният общински кмет Николай Трифонов, продава непродаваемия имот на „Производствено – техническа база“ Бургас. Интересни са хората, които стоят зад сделката, разказва юристът Марин Божков. Той е обществен наблюдател на делото, което община Несебър е завела за сделката и е председател на програма Достъп до правосъдие. „ Зад която (фирма – б.а.), доказано стои лицето Бонка Хинкова. Бонка Хинкова е скандално известна дама с няколко неща. Тя се смяташе за човека на групировката ВИС в правителството на Любен Беров. Беше председател на Комитета по туризъм, само след няколко месеца бяха принудени да я изхвърлят, защото се замеси в множество скандали. Тази дама е купила този парцел за сумата от 27 000 лв. Това е, приблизително, 5% от тогавашната стойност на имота. 600 кв. м., заемащи включително и част от плажа на гр. Обзор. Още по-интересно е, че с помощта на тогавашния втори архитект на община Несебър, арх. Пинков, мястото е така оформено, че да може да бъде изцяло да бъде застроено по външните си граници. Който придобие това място, то морската градина на Обзор става негов частен двор “, разказва Марин Божков. Това, обаче, не е краят, добавя Марин Божков. Месец след тази сделка, дружеството „Производствено – техническа база“ продава същия имот на друга фирма на Бонка Хинкова, „Меридиан 98“, за сумата от 1 900 лв. Отново архитект Атанас Пинков пък е извадил строителни книжа, за да може насред морската градина да се построи пететажна сграда – хотел, добавя юристът. В последствие, фирмата „Меридиан 98“ продава още веднъж имота, на съпруга на Бонка Хинкова, Станимир Николов. Така той става от фирмена - лична, фамилна собственост. След това дружеството се обявява в ликвидация и се заличава от Търговския регистър, за да се прекъсне връзката между покупко – продажбите. С днешна дата, Бонка Хинкова и съпругът й започват да искат разрешение от общината да си оградят имота - част от морската градина на Обзор. Общината пък предприе мерки и заведе в Окръжния съд дело, с което иска да се обяви сделката за продажба на имота за нищожна. От своя страна, самата Хинкова е завела дело пред районния съд в Несебър да й бъде предаден имотът, добави Марин Божков. Към момента, в този парцел няма разрешение за строеж, категоричен е настоящият кмет на Несебър Николай Димитров. „ Когато станах кмет, ноември 2007 г., като нов кмет, ми се беше пробутал един ПУП на този парцел, да го разпиша. С една височина, с едни големи показатели. Аз отказах да го разпиша, не може да има такова нещо в парка на Обзор “, каза Николай Димитров. На последното заседание по делото, което тече в Окръжния съд в Бургас, магистратите приеха експертиза, която да докаже реалните граници на имота. Тя, обаче, е правена само по карти, без оглед на място, пояснява Марин Божков и добавя, че не дава реална преценка за парцела и дали не навлиза и на плажа, която е държавна собственост. Съдът отказа да назначи геодезична експертиза, което, според юриста, е опасност да се опорочи процеса. Самата Бонка Хинкова не присъства на делото, а потърсена по телефона отказа коментар. Иначе, около 800 подписа са събрани в Обзор в защита на морската градина, а местните са готови и на протест, ако някой загради парка им и почне да строи в него.

Над 26 млн. лева са изхарчени без ефект за образователна интеграция на ромите

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/nad-26-mln-leva-sa-izharcheni-bez-efekt-za-obrazovatelna-integraciia-na-romite-226725/

Одит на Сметната палата установи сериозни диспропорции в съотношението между прогнозните разходи и очакваните резултати

Братя Бобокови си върнаха пълния контрол в "Приста Ойл"

http://www.mediapool.bg/bratya-bobokovi-si-varnaha-palniya-kontrol-v-prista-oil-news255465.html

Русенските бизнесмени Пламен и Атанас Бобокови са върнали отново пълния си контрол върху "Приста Ойл Груп", изкупувайки обратно продадения през 2012 г. техен 30-процентов дял от предприятието, който беше собственост на инвестиционно дружество на "Ей Ди Ем Кепитъл" (ADM Capital) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Сделката е станала със заем от "УниКредит Булбанк" в размер до 50 млн. евро, с които е станало уреждането на изкупуването, съобщиха участниците в транзакциите пред журналисти в четвъртък . "Сделката през 2012 г. с ЕБВР беше многокомпонентна, съчетаваше капитал и дълг, включително проектно финансиране. Настоящата сделка с "Булбанк" включва както капитал, така и рефинансиране на дълга, който беше предоставен през 2012 г.", посочи Христо Савчев, член на Съвета на директорите на "Приста Ойл", цитиран от Инвестор.бг. По думите на Пламен Бобоков причината, която е довела до обратното изкупуване, е "добра сделка за всички страни в подходящия момент". "Решихме, че моментът е дошъл. ЕБВР и "Ей Ди Ем Кепитъл" се включиха в изключително важен момент за нашата компания. Благодарение на тях успяхме да стабилизираме компаниите. С тази сделка за обратно изкупуване периодът на преодоляване на трудностите и кризата отмина. Сега предстои развитие", каза Пламен Бобоков. От компанията посочиха, че през изминалите четири години на партньорство с фонда за дялови инвестиции ADM Capital и ЕБВР, петролната група е реорганизирала бизнес модела си, въвела е иновативни бизнес решения, базирани на информационните технологии, оптимизирала е активите си и оборотния си капитал и е намалила краткосрочния си дълг Групата се е разделила с течния терминал за базови масла в Украйна, както и с мажоритарния дял в унгарското предприятие "Богдани Петрол", произвеждащо емулсии и вазелини. "Приста Ойл" обаче запазва придобитите през 2013 г. в пакетна сделка дялове в чешкото и румънското дружества на американската компания "Шеврон" (Chevron), включваща дистрибуторски права за реализация и частично производство на продукти от бранд "Тексако" (Texaco) в 14 държави от Централна и Източна Европа, Украйна, Турция и Централна Азия. Бобокови отказаха да обявят в детайли инвестиционните си планове в бъдеще, като единствено обявиха, че в следващите няколко дни предприятието за производство на акумулатори "Монбат", което също е част от групата, ще излезе с прогноза за предстоящите две години. "Не е тайна, че "Монбат" е лидер в своя бизнес за производство на акумулаторни батерии в Европа. Компанията е четвърта по големина в Европа и първа по финансови резултати", заяви Атанас Бобоков, председател на Съвета на директорите на дружеството. "В момента сме фокусирани върху приключването на няколко експортни операции. Фокусирани сме върху органичния растеж на пазара, на който сме силни. Имаме три планирани джойнт венчъра, като по един от тях вече има подписани документи", обяви Пламен Бобоков. "Благодарение на практиката, която натрупахме в Узбекистан, в момента сме фокусирани в изграждането на бизнес с други компании, които нямат развит маслен бизнес", допълни той. Бобоков обяви още, че "Приста Ойл" притежава патент от края на миналата година, представляващ нов тип нанотехнология за смесване. По думите му тази технология скъсява производствения процес няколко пъти, намалява производствените разходи с 80% и може да направи бизнеса мобилен. Прототипът работи в Русе вече шест месеца и тестовете са приключили. "Резултатите, които постигнахме, са уникални за целия свят", заяви Пламен Бобоков. "Кризата в "Приста Ойл" вече отмина. Виждаме, че компанията е в много по-добра форма, готова за предизвикателства", заяви Фредерик Люсент, директор производство и услуги в ЕБВР. Той допълни, че банката остава ангажирана с бизнеса в "Монбат".

Сирия застига България в класацията на ФИФА

http://www.mediapool.bg/siriya-zastiga-bulgaria-v-klasatsiyata-na-fifa-news255464.html

Сирия, където вече пета година бушува опустошителна гражданска война, настига България с бързи темпове в класацията на националните отбори по футбол на ФИФА. Преди две седмици най-добрите български футболисти загубиха с 4:1 гостуването си на Франция. Последва нов срив в класацията на ФИФА – този път с 15 места до 89-то място в света. Интересното в случая е не точно кое място заема България, а кои отбори се намират близо до нея във въпросната ранглиста. Точно 20 места по-напред в класацията се намира отборът на Гвинея – Бисау. Това е една от най-бедните държави в света, където близо 10% от населението носи вируса на маларията, а 2% - вируса на СПИН. Средната продължителност на живота в тази държава е 54 години, брутният вътрешен продукт на глава от населението 613 долара. Веднага след Гвинея – Бисау се нарежда колоси като Кабо Верде (405 000 население) и Уганда. Уганда е страна, в която 40% от населението живее с по 1 долар на ден, хомосексуализмът се наказва с 2 години затвор, а 10% от населението е болно от СПИН заради широко разпространената проституция от бедност в страната. На 73-то и 74-то място са две държави гиганти. Първо са Сейнт Китс и Невис с тяхното население от 54 000 души. Следват Фарьорските острови с 49 000 души – седем пъти по-малко от това на Исландия. Въпреки това преди две години Фарьорските острови биха Гърция като гости. 77-мо място се заема от Кюрасао, която има население от малко над 150 000 души. Интересното е, че тази страна получи суверенитет от Холандия преди шест години и вече е пред България в класацията на ФИФА. Две места пред България се намира Хаити. Островната държава е една от най-бедните в света. В последните години Хаити бе ударена от унищожително земетресение, което срути дори сградата на техния парламент, а сега бе опустошена от урагана Матю. В момента там се борят с епидемия от холера, която се разпространява заради липсата на чиста вода за пиене. Точно след България в класацията са Казахстан, Катар, Екваториална Гвинея, Того, Замбия, Мозабик и... Сирия. Тук е задължително да се отбележи, че в последно време условията за спорт в Сирия не са добри. Малцината сирийски атлети участваха на Олимпиадата в Рио в отбора на бежанците. И въпреки това Сирия настига България в класацията на ФИФА с бързи темпове. Отборът бележи прогрес с 18 позиции, а България регресира с 15. Последните мачове на Сирия от тази година са показателни – победа срещу Китай с 1:0 и равен с Южна Корея. През март Сирия загуби от Япония с 0:5 и това бе последната тежка загуба на отбора. През юни тази година България загуби от Япония с 2:7, но продължи да губи в същия дух.

Станислав Иванов напуска Реформаторския блок

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/20/2847958_stanislav_ivanov_napuska_reformatorskiia_blok/?ref=rss


Депутатът Станислав Иванов напуска парламентарната група на Реформаторския блок. Мотивите са ми чисто лични, каза Иванов пред "Дневник".

Той обясни, че имал морален ангажимент към хората, които са гласували за него. Моят мандат числено изразен е 15 100, гласа, каза Иванов. Оставайки в Блока, той имал чувството, което идвало и от разговори с избирателите му, че ги предава. "Не е коректно, да го коментирам, че идват избори. Можем да погледнем предизборната програма на Реформаторския...

Кмет си призна, че лъжесвидетелствал в полза на друг кмет

https://www.actualno.com/razgrad/kmet-si-prizna-che-lyjesvidetelstval-v-polza-na-drug-kmet-news_570023.html

Бивш кмет от Разградска област беше наказан с половингодишна пробация заради лъжесвидетелстване в полза на друг бивш кмет, съобщават от Апелативна прокуратура-Варна. Илия Тодоров, който е бивш кмет на село Малък Поповец, е излъгал пред съда в полза на бившия градоначалник

Великотърновската болница с кампания за донорството

https://www.24chasa.bg/region/article/5824974

Великотърновската болница с 
кампания за донорствотоПоредица събития в подкрепа на донорството инициират координаторите по донорство на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” д-р Сибила Маринова /началник ОАИЛ/ и д-р Ваня Лъчезарова. Поводът е седмицата на донорството – 24 - 28 октомври, а за инициативите подкрепа оказва и Изпълнителната агенция по трансплантация.

ЦИК увеличи броя на секциите, изборите поскъпват

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/cik-uvelichi-broia-na-sekciite-izborite-poskypvat-6060349

Повече средства ще бъдат нужни за обучение на служители, разкриване на допълнителни секции в чужбина, нови методически указания и промяна на софтуера при машинното гласуване

Намаляват възрастта за прием на войници - до 28 години

http://www.moreto.net/novini.php?n=333925

Подмладяваме армията. Комисията по отбрана в парламента прие на второ четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС),с които се цели усъвършенстване на нормативната уредба, регламентираща дейността на въоръжените сили, задълженията и правомощията на органите за тяхното ръководство и командване.

ЕС може да наложи санкции на Русия и заради кризата в Сирия

http://www.investor.bg/evropa/334/a/es-moje-da-naloji-sankcii-na-rusiia-i-zaradi-krizata-v-siriia-226747/

Европейските лидери ще обсъдят проблемите с миграцията и търговските отношения на ЕС с трети страни

20 млади лекари специализират при нас, привличаме ги не с пари, а с възможности

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/5825036

20 млади лекари специализират при нас, привличаме ги не с пари, а с възможности Планира се изграждане на център за борба с острите мозъчни инсулти във Велико Търново, казва Д-р Стефан Филев, изпълнителен директор на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” -Д-р Филев, след 30 г. разруха на 25 октомври предстои публичен търг за терените с недостроения хирургически блок и паровата централа на областната болница.

Индексите на Wall Street записват спадове след заседанието на ЕЦБ*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/indeksite-na-wall-street-zapisvat-spadove-sled-zasedanieto-na-ecb-226749/

Марио Драги посочи, че рязко прекратяване на програмата за количествени облекчения без предварителното й свиване не е вероятно

Българи са задържани след опит да внесат 11 кг хероин от Гърция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/20/2847951_bulgari_sa_zadurjani_sled_opit_da_vnesat_11_kg_heroin/?ref=rss


Двама български граждани са задържани при опит да внесат близо 11 кг хероин от Гърция в България. Наркотикът е бил открит на граничния пункт Капитан Петко войвода, при проверка на лек автомобил "Опел" с българска регистрация, съобщи Апелативната прокуратура – Пловдив.

Наркотикът е оценен на стойност над 400 хил. лева. Той е бил разпределен в 20 пакета, укрити в праговете на автомобила.

Шофьорът на колата е 26-годишен мъж с инициали М. М. Предполагаемият трафикант е бил...

Любовна история от Средната земя на Толкин излиза като отделна книга

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2016/10/20/2847876_ljubovna_istoriia_ot_srednata_zemia_na_tolkin_izliza/?ref=rss


Любовната история между героите на Толкин Берен и Лутиен, описана в няколко творби на автора на "Властелинът на пръстените", ще бъде събрана в общ том догодина, съобщава "Гардиън". Оригиналната приказка от 1917 г., както и по-късните й версии и пасажи, вплетени в отделни произведения на Толкин, ще излязат заедно век по-късно под редакцията на сина му Кристофър.

Легендата разказва за любовта между Барен, който е човек, и Лутиен - безсмъртната дъщеря на лорда на елфите Тингол. Той не...

Дрогирани и пияни шофьори вилнеят в София

http://www.cross.bg/vodachi-alkohol-promila-1523314.html

/КРОСС/ Само за няколко часа дрогирани или много пияни шофьори са предизвикали три пътно-транспортни произшествия в столицата. От началото на година пътни полицаи са установили 984 водачи, употребили алкохол; 1770 са засечените неправоспособни водачи, при 300 от тях нарушението е констатирано повторно, за което са пратени на съд, съобщава МВР. Пътна полиция - СДВР обявява нулева толерантност по отношение на нарушенията, свързани с шофиране след употреба на алкохол и наркотици. Само през вчерашния ден, по тази причина в столицата са предизвикани три пътно-транспортни произшествия, добавят от вътрешното министерство. Оттам разказват и няколко конкретни случаи от последните дни и часове. Мъж, солидно почерпен с алкохол и седнал зад волана, предизвика пътно-транспортно произшествие вчера. Пътните полицаи тествали с техническо средство шофьора, който се удари в камион на бул. „Илиянци". Пробата на 53-годишния мъж отчела наличие на 3.93 промила алкохол в издишания въздух. Установено е, че той не за първи път шофира след употреба на алкохол. Малко по-рано, около 10.00 часа, 27-годишен мъж без свидетелство за управление на МПС, употребил наркотични вещества, блъсна пешеходка на бул. "Сливница" със спрян от движение „Фолксваген Поло". Полевият тест, направен от служителите на отдел „Пътна полиция", отчете положителна проба за употреба на канабис и амфетамин у водача

През пролетта на 2017 г. ще заработи мрежата за велосипеди под наем в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/5825022

През пролетта на 2017 г. ще заработи мрежата за велосипеди под наем в СофияПрез пролетта на 2017 г. ще заработи мрежата за велосипеди под наем в София. Те ще бъдат общо 400, разпределени в 33 станции. Това съобщи пред участниците във „Форум градът“ зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев, цитиран от "". Той съобщи още, че общината планира да свърже велосипедните отсечки в обща мрежа.

Представят последната книга на рано отишлия си поет Ивайло Иванов

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5824992

Представят последната книга на рано отишлия си поет Ивайло ИвановТази вечер в Клуба на културните дейци в Русе ще бъде представена последната книга на рано отишлия си от този свят Ивайло Иванов – „Нов сън за щастие“, съобщи БНР. „Нов сън за щастие“ е не просто стихосбирка, а именно поетическа книга със своя концепция, осъзната лирическа мяра, вътрешен обем и развитие.

Турските университети останаха без преподаватели след арестите

https://www.actualno.com/asia/turskite-universiteti-ostanaha-bez-prepodavateli-sled-arestite-news_570036.html

Турските университети изпитват остра липса на кадри след арестите, извършени в страната. Проф. Ихсан Гюнайдън сам ръководи университета „Гюмюшхане“ поради липса на кадри след уволнението на преподавателите в учебното заведение. След неуспешния опит за преврат на

Цачева: Мой приоритет е насърчаване на реформата в образованието, което да си сътрудничи с нуждите на бизнеса

https://www.24chasa.bg/novini/article/5824999

Цачева: Мой приоритет е насърчаване на реформата в образованието, което да си сътрудничи с нуждите на бизнеса Младите хора трябва да излизат от училище с придобити умения, за да намират работа по специалността си по-лесно. Предприемчивите българи и чуждестранните фирми трябва да могат да разчитат на квалифицирана работна ръка. Затова мой приоритет е насърчаването на реформата в образователната система, която трябва да си сътрудничи с нуждите на бизнеса.

Телефонни измамници подмамиха старица със заплахи за побой

http://www.cross.bg/pozvunil-izmamena-pari-1523313.html

/КРОСС/ 83-годишна свищовлийка е станала жертва на телефонна измама след заплаха за побой. Това съобщават от Областната дирекция на МВР-Велико Търново. Жената разказала на полицаите, че на домашния й телефон позвънил непознат, който я заплашил, че ако не даде наличните си пари, ще бъде пребита. Дал й указания къде да ги остави. Пенсионерката изпълнила разпорежданията на непознатия. Веднага след това й позвънил мъж, който се представил за полицай Пламен Петров. Той й казал, че за да бъдат заловени измамниците, трябва да остави още пари на същото място. Бабата и този път изпълнила указанията и оставила общо около 3000 лв. под камък до жилището си. Потърсила съдействие от полицията по-късно, след като узнала, че е била измамена. Жертва на телефонни измамници е станала и 86-годишна хасковлийка. Тя била измамена по схемата за провеждане на полицейска акция за задържане на "ало"-измамници. На домашния телефон на жената позвънил мъж, който се представил за служител на МВР. Той успял да убеди жената да съдейства за залавянето на измамниците. Пенсионерката дала адреса и личните си данни и в следобедните часове изтеглила спестяванията си от 10 000 лв. от местната банка. Мнимият полицай разговарял с нея по телефона през цялото време. В крайна сметка старицата хвърлила през терасата на блока си на непознат плик с 10 900 лева. Разбрала, че е измамена след разговор с близките си.

Руската армия удължава с 24 часа хуманитарното примирие в Алепо

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616141

Хуманитарното примирие, спазвано от тази сутрин от руската и от сирийската армия в град Алепо, ще бъде удължено с 24 часа, за да се даде възможност на цивилните и на бойците да напуснат обсадените бунтовнически квартали на града, съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от Франс прес. Съгласно заповедта на върховния главнокомандващ въоръжените сили (президента) Владимир Путин беше взето решение за удължаване на т.нар. хуманитарна пауза с 24 часа, каза Шойгу. На практика това означава до 16 часа по Гринуич (19 ч. българко време...

Крушарски: Искам да направя "Локомотив" (Пловдив) бижу, целта ни е шестицата

http://www.dnevnik.bg/sport/2016/10/20/2847943_krusharski_iskam_da_napravia_lokomotiv_plovdiv_biju/?ref=rss


Целта на "Локомотив" (Пловдив) е да влезе в шестицата, заяви собственикът на клуба Христо Крушарски. Той изтъкна, че няма да се бърза с назначаването на треньор след раздялата с Илиан Илиев.

"Целта пред "Локомотив" остава място в първата шестица. Нищо не е загубено. Ще се борим и за купата на страната. Не може един отбор да бъде без цел", заяви той по време на пресконференция, на която въпроси задаваха и привърженици.

"Достатъчно съм луд, за да успея да направя едно бижу...

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=333904

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 21 октомври ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 13:00 ч.

Мощи на св. Лука Симферополски пристигат в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/5824987

Мощи на св. Лука  Симферополски пристигат в БългарияМощи на св. Лука Симферополски (27 април 1877-11 юни 1961г.) пристигат в България, съобщават от Светия Синод. Частицата от мощите на светеца-хирург са дар от Руската православна църква за Пловдивска епархия на Българската православна църква по молба от Българския патриарх Неофит и с благословението на Руския патриарх Кирил.

Земеделието и туризмът вдигат икономическия ръст до 2.9 на сто за 2016 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/5824977

Земеделието и туризмът вдигат икономическия ръст до 2.9 на сто за 2016 г.Баланс между износ и вътрешно потребление отчитат икономическите анализатори на БАН в доклада на Института за икономически изследвания на БАН . Изнесените данни коментира заместник-директора на института проф. д-р Искра Белева, цитирана от БНР. По-добра бе годината за селското стопанство и туризма, позитивни са сигналите,

Тереза Мей пренасочи фокуса на ЕС от Брекзит към Русия

http://www.mediapool.bg/tereza-mei-prenasochi-fokusa-na-es-ot-brekzit-kam-rusiya-news255463.html

В първото си участие в срещата на върха на лидерите на ЕС в четвъртък, британският премиер Тереза Мей се стреми да потисне конфронтацията с колегите си за Брекзит, настоявайки вместо това дневният ред да се фокусира върху постигането на "силна и единна" позиция срещу Русия, съобщава "Файненшъл таймс". Тя заяви пред репортери, че страните от ЕС трябва да работят заедно, за да спрат "ужасните варварски" действия на Русия в Сирия. Русия ще е основна тема на разговорите по време на официалната вечеря на лидерите на ЕС в четвъртък вечерта в Брюксел, отчасти по настояване на Лондон. Другите теми в дискусията са миграцията, Брекзит и споразумението за свободна търговия с Канада. Очаква се британската министър-председателка да каже на останалите лидерите, че Великобритания иска да е партньор на "силен Европейски съюз", като по този начин се дистанцира от прогнозите на някои от министрите си, че ЕС е абсолютно обречен. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск се пошегува, че на Тереза Мей няма да бъде посрещната в "леговище на лъвове", а по-скоро в "гнездо на гълъби". Той допусна, че Обединеното кралство все още може да се откаже от напускане на ЕС, дори и след активирането на чл. 50 от договора на ЕС, с което стартира официалната процедура по "развода". Тереза Мей обеща да парира такива очаквания, заявявайки, че няма да има "връщане назад", нито пък втори референдум. Нейното правителство обаче все пак се ангажира да подложи на гласуване в парламента сделката за напускане на ЕС. Острата позиция на Тереза Мей спрямо Русия не е изненада, като се има предвид, че британският външен министър Борис Джонсън се опита през последните дни да спечели подкрепа от западни и арабски държави за установяване зони около обсъдения град Алепо, които да не се бомбардират. Борис Джонсън заключи, че Франция, Германия и други европейски страни нямат особено желание за военни опции за разрешаване на кризата. Американският държавен секретар Джон Кери също зае подобна позиция, като отбеляза, че по-твърд подход от страна на САЩ не може да се очаква преди президентските избори в страната през ноември. Туск каза преди началото на срещата, че тази седмица ЕС няма да взима никакви решения срещу Русия, но "всички възможности" остават отворени.

Дете на 1 годинка издъхна в бургаска болница, родителите искат разследване

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616140

Дете на 1 годинка е починало в бургаската болница на 18 октомври, два дни след като е било прието по спешност с гърчове. Родителите настояват за проверка, като подлагат под съмнение лечението в болницата, съобщава "24 часа". Според медицинската документация причина за смъртта на малкия Кристиян е "епилептичен статус мозъчен оток". Детето е било лекувано в отделението по реанимация. В понеделник вечерта родителите са получили от дежурния екип обнадеждаваща информация. На следващата сутрин обаче им съобщили ужасната вест, че синът им е починал.

Ивайло Калфин се среща с русенци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616139

Кандидатът за президент Ивайло Калфин, издигнат от коалицията” КАЛФИН –ПРЕЗИДЕНТ”, ще посети Русе на 25 октомври. Кандидат-президентът ще се срещне и ще разговаря с русенци в Дома на културата от 18 часа. Заедно с Калфин ще бъде и любимката на русенци Тони Димитрова, която ще изнесе концерт за гостите. Ивайло Калфин е номер 15 в интегралната бюлетина   Купуването и продаването на гласове е престъпление!...

11 кг хероин откриха митничари на ГКПП „Капитан Петко Войвода“

http://www.cross.bg/avtomobil-chasa-opel-1523312.html

/КРОСС/ Митничари са задържали близо 11 кг хероин, възлизащ на стойност за над 400 000 лева на ГКПП „Капитан Петко Войвода", съобщават от пресцентъра на Прокуратурата. Днес, 20 октомври 2016 г. около 6 часа, на ГКПП - Капитан Петко Войвода, на влизане от Република Гърция в Република България, при извършена щателна митническа проверка в лек автомобил, марка „Опел Зафира" с българска регистрация, са открити 20 броя пакети с правоъгълна форма, съдържащи прахообразно вещество. Те са били поставени в пригоден тайник в праговете на автомобила. При изпробване с полеви наркотест, веществото реагирало на хероин. По реда на Закона за МВР за 24 часа е задържан водача на лек автомобил марка „Опел Зафира" - М.М., на 26 г., български гражданин. За 24 часа по Закона за МВР е задържан и 26-годишният български гражданин М.Р., движил се непосредствено след лекия автомобил „Опел", но в друг лек автомобил, също с българска регистрация, в който са открити и лични документи на М.М. Под наблюдението и ръководството на Окръжна прокуратура - Хасково е образувано досъдебно производство, което се разследва от екип от разследващи полицаи при ОД на МВР-Хасково.  

ЦИК ще се справи с ремонта на Изборния кодекс

http://www.moreto.net/novini.php?n=333924

Централната избирателна комисия ще се справи с ремонта на Изборния кодекс в последния момент, гарантираха те. По предложение на дипломатическите и консулските представителства в някои държави броят на секциите е увеличен. Българите в Германия ще могат да гласуват в още три секции, в Мадрид ще бъдат открити още две, а във Виена – допълнителната секция е една.

Напредва проектът за Околовръстното на София от "Младост" до АМ "Тракия"

https://www.24chasa.bg/novini/article/5824956

Напредва проектът за Околовръстното на София от "Младост" до АМ "Тракия"Готови са части от проекта за софийския Околовръстен път от кв. „Младост-4" до автомагистрала „Тракия“, съобщи на конференцията „Форум градът“ инж. Ангел Янев, и. д. директор на общинското предприятие „Софпроект – общ градоустройствен план“, цитиран от investor.bg. Той съобщи, че се работи и по участъка от Околовръстния път от бул.

Подредиха най-влиятелните тийнейджъри в света

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616138

Синът на актьора Уил Смит, Джейдън Смит, беше включен в Топ 30 на класацията на сп. "Тайм" за най-влиятелните тийнейджъри в света, съобщава Контактмюзик. Звездни родители и техните деца за Vogue (ВИДЕО/СНИМКИ) Изданието изтъква бунтарските нагласи на младежа срещу масовата култура. В списъка на най-влиятелните попадат също Кайли Дженър от телевизионното риалити на семейство Кардашиян и шведската певица Зара Ларсон. <...

Хавана временно спря да дава разрешителни за частни ресторанти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/10/20/2847907_havana_vremenno_spria_da_dava_razreshitelni_za_chastni/?ref=rss


Градската управа на Хавана временно е спряла да издава лицензи за частни ресторанти от септември насам. Това ще остане в сила, докато властите се убедят, че досега отворените заведения са работили законно, поясни местен чиновник, цитиран "Ройтерс".

Строгите мерки могат да нанесат удар по предстоящия туристически сезон в Куба и са поредният знак, че комунистическото правителство се колебае до каква степен да либерализира икономиката си, отбелязва агенцията.

"Мярката е само...

Има ли мозък социалистът, селата с най-смешни имена и..

http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/ima-li-mozyk-socialistyt-selata-s-naj-smeshni-imena-i-6060348

Научете тези и още новини от света и у нас в новото видео от канала ни във Vbox7 "Новините в 90 секунди"

Румяна Ченалова до прокурорите: Качествата и храбростта не се измерват с броя обвинителни актове

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/10/20/2847874_rumiana_chenalova_do_prokurorite_kachestvata_i/?ref=rss


Комуникацията между отстранената от Софийския градски съд Румяна Ченалова и държавното обвинение продължава под формата на отворени писма. Днес Ченалова разпространи до медиите отговор на изявлението на асоциацията на прокурорите в България от началото на седмицата. В него прокурорите поискаха от медиите да подкрепят обвинението и заявиха, че отхвърлят внушенията, че прокурорите действат под команда и в защита на нечии лични или престъпни интереси, като определят тези твърдения като...

Около 200 млн. евро от Фонда на фондовете отива за регионите

http://www.mediapool.bg/okolo-200-mln-evro-ot-fonda-na-fondovete-otiva-za-regionite-news255462.html

Близо една трета от 600-те млн. евро във Фонда на фондовете ще бъдат за проекти на регионите. Това съобщи по време на конференцията "Форум Градът" Валери Белчев, директор на държавното дружество "Фонд мениджър на финансовите инструменти в България", както е официалното име на структурата. Във фонда са централизирани финансовите инструменти на отделните оперативни програми и е под шапката на Министерството на финансите. Новото през настоящия програмен период е разширяването на териториалния обхват с включването на 39 града, а не само 7-те големи, както беше досега, и възможността за кръстосано финансиране. Това означава, че ако проектът не може да бъде финансиран изцяло от фонда, той може да се раздели на две части. Така едната ще бъде финансирана чрез грант по оперативна програма, а другата, която генерира приходи - от фонда, обясни Валери Белчев. От оперативна програма "Региони в растеж" към Фонда на фондовете ще бъдат прехвърлени 370 млн. лв. до края на годината, което е 12% от бюджета на програмата. Те ще бъдат разпределени в три подфонда за градско развитие – на София, на Северна и на Южна България. По този начин ще се реализират проекти на 39 общини за енергийна ефективност, градски транспорт, спортна инфраструктура и туризъм, каза зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова. Общините ще могат да кандидатстват за средствата от втората половина на 2017 г., уточни тя. До тогава трябва да бъдат избрани финансови посредници, които обикновено са банки, стана ясно от изложението на Валери Белчев. В края на третата година от настоящия програмен период 2014-2016 за общините, за управляващите и за бизнеса няма драматична промяна в работата с европейските фондове, смята изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова. Важното сега е устойчивостта на проектите във времето и качественото им изпълнение с цел постигане на максимален ефект, посочи тя. Поуките ни са горчиви, има много финансови корекции за липса на устойчивост и качество, каза Чавдарова. Тя препоръча на общините в договорите за изпълнение на проектите да посочат допълнителни клаузи с фирмите, които да гарантират качествено изпълнение. Същевременно това не отменя изискванията за инвеститорския контрол от страна на местната власт, напомни Чавдарова. Тя отбеляза нуждата от средства за ремонт на общинската пътна инфраструктура, която "вече трета година е извън финансиране". Това означава че се разчита изцяло на бюджета, който е твърде недостатъчен, посочи Чавдарова. Според Гинка Чавдарова, всички финансови инструменти, включително и целенасочените, трябва да подпомагат единното развитие на територията на големите и на съседните общини. "Да се фокусираме върху полезен дългосрочен резултат и от националното, и от европейското финансиране, за да опитаме да запълним дупките, включително и пътните, като целта е да постигнем с по-малко финансиране повече реални резултати", каза в заключение Чавдарова.

Меглена Кунева:Подкрепям професионалните училища в Кюстендил да станат общински

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616137

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева обсъди необходимите промени в професионалното образование с директори на професионалните гимназии от Кюстендилска област .На срещата е обсъдено предложението на директор дирекция „Образование и култура" в община Кюстендил Нели Петкова професионалните гимназии да минат на подчинение на общината.„Аз подкрепям това, много по- лесно е моторът да се движи оттук, на място контролът но обществото е по- силен", коментира Меглена Кунева.Вицепремиерът започва обиколки във всички професи...

Петте най-големи проблема за околната среда и техните решения

http://www.investor.bg/analizi/91/a/pette-nai-golemi-problema-za-okolnata-sreda-i-tehnite-resheniia-226729/

Замърсяването на въздуха, масовото изсичане на гори, свръхпопулацията са сред тенденциите, които застрашават най-много природата

Тревожна тенденция: Все повече жени във Варна посягат към чашката

http://www.moreto.net/novini.php?n=333923

Увеличава се броят на жените, стигнали до болнично лечение заради злоупотреба с алкохол. Това сочи статистиката от януари досега на варненската Клиника по токсикология. С тревога специалистите във Военноморската болница отчитат, че все повече тийнейджърки, но и дами на възраст над 30 години, посягат към чашката.

Евакуираха метростанция в Лондон

http://www.cross.bg/evakyiraha-metrostantziya-v-london-1523311.html

/КРОСС/ Станция Северен Гринуич на метрото в Лондон е евакуирана заради подозрителен пакет, съобщи Индипендънт. Той е открит във влак. От транспортна полиция уточняват, че при тях е подаден сигнал в 11:07 ч. местно време. Властите съветват гражданите да стоят далеч от станцията, районът е отцепен. Забавено е движението на влаковете по линия Jubilee, напълно е спряно движението им между Канари Уорф и Статфорд.

Започва газифицирането на две детски градини и една ясла в Шумен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616136

В понеделник ще започне изпълнението на проекта за газифициране на детска ясла "Тракийче", детска градина "Дружба" и детска градина "Братя Грим", съобщиха от Община Шумен. Проектът се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 - 2014 г., програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия" и е на стойност 716 841,38 лева. И по трите обекта са предвидени преустройство на помещение за котелно на природен газ, преустройство на вътрешна отоплителна инсталация, доставка и монтаж на котел на природен газ....

ВСС ще се „сгъсти“ за съдиите от КАК

https://www.24chasa.bg/novini/article/5824920

ВСС ще се „сгъсти“ за съдиите от КАК11-те съдиите от новосформираната Комисия за атестирането и конкурсите (КАК) ще имат работни места в сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) на ул. „Екзарх Йосиф“ 12, реши пленумът на кадровия орган. Преди два дни шефката на КАК Вероника Имова обяви, че помещенията, които по-рано ВСС им предостави в сградата на Съюза на юристите (СЮБ),

Осъдиха на пробация бивш селски кмет за лъжесвидетелстване

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616134

Осъдителна присъда за лъжесвидетелстване получи бивш селски кмет, Илия Тодоров от село Малък Поровец дал неверни показания по делото срещу бившия общински кмет на Исперих Адил Решидов – съобщават от Апелативна прокуратура- Варна. След споразумение между Районната прокуратура в Разград и бившия кмет на село Малък Поровец в община Исперих Илия Тодоров, което Районен съд-Разград одобри, 53-годишният мъж се е признал за виновен по всички факти и обстоятелства в обвинителния акт и приел да изтърпи наказание „Пробация“.  Пробационните мерки включват ...

Канадската Fairfax поема бизнеса на AIG в България

http://www.investor.bg/drugi/338/a/kanadskata-fairfax-poema-biznesa-na-aig-v-bylgariia-226744/

Американският гигант продава на канадците операциите си в Латинска Америка и Турция и им дава и правата върху бизнеса си в ЦИЕ

Офанзивата срещу Ислямска държава в Мосул продължава. Ами в Сирия?

https://www.actualno.com/analysis/ofanzivata-sreshtu-isljamska-dyrjava-v-mosul-prodyljava-ami-v-sirija-news_569965.html

Във военно отношение, битката срещу Ислямска държава навлезе в своята решаваща фаза. Битката за третия по големина град в Ирак, Мосул, започна. На 19 октомври иракските правителствени сили обявиха 48-часова пауза в напредването си към града, за да се прегрупират и обсъдят как

Планът на Турция да се откаже от зимното часово време хвърля сянка върху търговията

http://www.mediapool.bg/planat-na-turtsiya-da-se-otkazhe-ot-zimnoto-chasovo-vreme-hvarlya-syanka-varhu-targoviyata-news255461.html

Планът на Турция да се придържа към лятното часово време през цялата година може да има известна непредвидена цена - увеличаване на часовата разлика с европейските търговски партньори и спъване на износа и вътрешната търговия с акции, пише в четвъртък агенция Ройтерс. Премиерът Бинали Йълдъръм обяви миналия месец, че стрелките на часовника вече няма да бъдат връщани с час назад за зимния период, с което Турция остава за постоянно три часа преди Средното гринуичко време (GMT), и през зимата, и през лятото. Правителството очаква мярката да спести потребление на електроенергия за 2,5 милиарда турски лири (805 милиона долара), прибавяйки още дневна светлина в края на работния ден, или около 8 % от електричеството, което би се изразходвало през петмесечния период. Това обаче си има своята цена, тъй като съкращава всеки ден, в който турските компании могат да взаимодействат с най-големия си търговски партньор - Европейския съюз. За някой това също така символизира курс на изток след години на отчаяни усилия за присъединяване към Съюза, а освен това поставя Турция в същата часова зона като затруднените съседи в региона. "В известен смисъл ще престанем да бъдем европейска държава и ще станем арабска страна", коментира Хикмет Танръверди, председател на Истанбулската асоциация на износители на облекло и текстил. "Години наред се борихме да подобрим имиджа си до ниво като на западна държава, а и целим да станем член на Европейския съюз. Това няма да ни помогне за имиджа", казва той. За първи път Турция приема лятното часово време, известно и като спестяващо дневна светлина, през 1940 година, следвайки примера на Европа. Днес системата се използва във всички 28 страни членки на ЕС. Русия направи опит да премине към постоянно лятно време през 2011 година, когато президент бе Дмитрий Медведев. Неговият аргумент бе, че това ще подобри благосъстоянието на селяните. Решението бе отменено, след като Владимир Путин се върна в Кремъл през 2012 година и Русия възприе за постоянно зимното време. Износителите са обезпокоени В Турция някои от най-големите възражения идват от износителите. Турските производители на текстил правят над три четвърти от годишните си продажби, възлизащи на 16 милиарда долара, в Европа. "Часовата разлика с един от най-важните търговски партньори, Великобритания, ще нарасне до 3 часа. Като се вземе предвид и обедната почивка, това означава, че ще правим бизнес с тях само следобед", заключава Шереф Фаят, ръководител на Турската асоциация на производителите на облекло. "За да продължим комуникацията си с тях, ще трябва накараме служителите си да работят извънредно, което ще увеличи разходите ни за труд" допълва Фаят. Това може и да усложни отдавнашната цел Истанбул да бъде превърнат във финансов център. Часовата промяна ще означава, че пет месеца от годината времето за търговия с ценни книжа в Истанбул изобщо няма да съвпада с фондовите борси в САЩ. "Едно от условията да станеш финансов център е да бъдеш в същата часова зона с останалите водещи центрове", уточнява Илхами Коч, председател на Турската асоциация на капиталовите пазари. "Сега когато часовата ни разлика се увеличава, това ще има отрицателно отражение върху нашия план да станем център", отбелязва той. Правителството вече прибегна до регулаторни промени, за да направи Истанбул по-привлекателен за чуждестранния капитал и сега външни инвеститори притежават около 60 % от свободно търгуваните акции на борсата. Анализторите обаче отдавна предупреждават, че има несъответствие между размера на турската икономика и сравнително малките й капиталови пазари. И все пак Сенджер Еджер, професор по икономика и член на групата от учени, консултирала правителството по проекта, твърди, че икономическата полза от промяната ще надделее над потенциалната вреда. "Само една осма от работния ден ще бъде изгубена с плана", посочва Еджер. "Може да доведе до известна загуба на бизнес или забавяне на търговията, но цената е много по-голяма от това, което ще бъде спестено чрез енергията", обобщава той.

В името на мястото

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/5824937

В името на мястотоШкафове, рафтове, голям гардероб, дрешник. Дори и да ги имаме у дома, е твърде възможно в точно определено помещение мястото да не ни достига. Пък и често ни се иска най-необходимото да е винаги под ръка, особено когато става дума за спалнята или детската стая. И едно от доста практичните решения е използването на пространството под леглото.

Скрит свидетел: Муса проповядваше да служим на Ислямска държава

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1616135

Главният обвиняем по делото за радикален ислям и насаждане на верска омраза - Ахмед Муса, проповядвал сред мюсюлманите да се присъединяват към Ислямска държава. Религиозен дълг на всеки вярващ било да се присъедини към Халифата, да го подкрепя по всякакъв начин и да пропагандира идеите му. Това са част от показанията на първия скрит свидетел, прочетени в съдебната зала на Окръжния съд в Пазарджик след заседание при закрити врата, продължило няколко часа. Разпитът бе воден единствено от съдийския състав, без присъствието на прокуратурата и защит...

Трайчо Трайков: Огъването пред Анкара изтрива един век от достойнството на България

https://www.24chasa.bg/novini/article/5824917

Трайчо Трайков: Огъването пред Анкара изтрива един век от достойнството на БългарияУбеждението на Цачева, че човешките права са второстепенни пред политическите обстоятелства, е не просто опасно, а недостойно и обидно за българите, категоричен е Трайчо Трайков Настоявам за пълно и обективно разследване на безропотното предаване на Турция на всички опозиционери на Ердоган, написа в профила си във Фейсбук кандидатът за президент

Борисов: България е една от малкото, които спазват маастрихтските критерии

https://www.24chasa.bg/novini/article/5824922

Борисов: България е една от малкото, които спазват маастрихтските критерииБългария е една от малкото държави в Европа, които спазват маастрихтските критерии – под 3% бюджетен дефицит, под 60% външен дълг – и затова се радвам, че днес срещата с лидерите от EPP - European People's Party се проведе именно в Маастрихт, в сградата, където е бил подписан договорът. Това написа във фейсбук премиерът Бойко Борисов.

В Германия започна дело срещу сириец за отвличане на наблюдател от ООН в Сирия

http://www.mediapool.bg/v-germaniya-zapochna-delo-sreshtu-siriets-za-otvlichane-na-nablyudatel-ot-oon-v-siriya-news255460.html

В Германия започна дело срещу сириец, обвинен във военни престъпления заради предполагаемо участие в отвличане през 2013 г. на наблюдател от ООН, предаде Асошиейтед прес. 25-годишният мъж, който е пристигнал като бежанец в Германия през 2014 г., е обвинен, че е помагал при пазенето на наблюдателя, действайки от името на Фронта ан Нусра, сирийския филиал на Ал Каида. Поради германските закони самоличността му беше съобщена само като Сулейман ас С. Прокуратурата не е установила точната самоличност на наблюдателя, но разпространените факти по делото отговарят на тези около отвличането на канадския адвокат Карл Кампо, който е бил похитен в предградие на Дамаск. Той е избягал след осем месеца. Обвиненията срещу сириеца включват извършване на военни престъпления, отегчаващо вината противозаконно лишаване на друго лице от свобода, както и принадлежност към чуждестранна терористична организация. Делото започна днес в окръжния съд в Щутгарт и се очаква да продължи и през 2017 г.

Депутат на Реформаторите напуска парламентарната им група

http://offnews.bg/news/n_1/n_638203.html

Синът на бившия хасковски кмет Георги Иванов напуска парламентарната група на Реформаторския блок. Станислав Георгиев Иванов е подал заявление за напускане на ПГ в деловодството. То е регистрирано в 12:02 ч. в системата на Народното събрание. Станислав Иванов е роден в Дупница през 1981 година. Той е икономист, избран е от 29-и хасковски избирателен район. Това е първият му мандат като депутат. Член е на парламентарната комисия по енергетика и на комисията по европейските въпроси. Репортер на OFFNews се свърза с г-н Иванов по телефона, за да разбере мотивите за оттеглянето му от парламентарната група на Реформаторите. "Причините да напусна Реформаторския блок са лични. Считам, че имам морален ангажимент към хората, които са ме избрали и подкрепили, а оставайки в блока, имам усещането, че ги предавам“, коментира Иванов пред OFFNews. Той подчерта, че е избран с най-високия резултат за депутат от квотата на реформаторите в София. Все пак депутатът Станислав Иванов каза, че няма да изпада в подробности заради президентските избори и ще влезе в детайли след тях и добави, че предизборната програма и обещания, които реформаторите са дали преди 2 години не се изпълняват, което е предателство към хората, които са го избрали за депутат.  Станислав Иванов ще остане в парламента като независим народен представител.

8 руски военни кораба и самолетоносач потеглили към Средиземно море

http://offnews.bg/news/n_1/n_638195.html

8 руски военни кораба и единственият самолетоносач на Русия са се насочили към Средиземно море.  Те са напуснали Мурманск в сряда и вече са преминали покрай Норвегия и Великобритания, като са били ескортирани от британски военен кораб, докато са преминавали покрай Острова, съобщава висш дипломат от НАТО, цитиран от Independent.  Това е най-мащабното разполагане на военни кораби от Студената война насам. До две седмици ще видим въздушни удари в Алепо като части от стратегията на Русия да обяви победа там, допълни дипломатическият източник.  Частите от Алепо, които са под властта на сирийски бунтовници, са подложени на най-активните въздушни удари от началото на гражданската война в Сирия от прекратяването на примирието миналия месец.  При руски и сирийски военновъздушни удари са загинали около 500 души и са разрушени редица болници, твърдят наблюдатели, като действията им бяха определени като военни престъпления.  Москва и Дамаск твърдят, че удари са нанасяни само на цели на подкрепяните от САЩ около 8000 бунтовници и около 900 бивши и настоящи членове на Ал-Нусра, които се намират в източната част на Алепо.   ООН отправи критики относно тридневното примирие, което започна в четвъртък с цел да бъдат евакуирани ранените и бунтовниците и цивилните да се преместят към близката провинция Идлиб, като обяви, че не може да извършва хуманитарна дейност, ако няма гаранции за безопасност.  Според дипломата след очакваното нападение Русия би имала възможност да се оттегли, ако вярва, че позициите на Асад са достатъчно стабилни.  Русия се включи във войната в Сирия през септември миналата година, след като руският парламент гласува Асад да бъде подпомогнат в борбата срещу "Ислямска държава".  Според доклад за ситуацията в Сирия въздушните удари на Русия на територии на ИДИЛ са намалели от 26% в началото на 2016 г. до 17% през третото тримесечие на годината, което предполага, че намерението на Москва е битката в Сирия да остане само между силите на Асад и джихадистите, като в същото време намалява възможността за международна подкрепа на сирийските бунтовници. 

Тийнейджърка на съд в Германия, нападнала полицай по нареждане на "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/tiyneidzharka-na-sad-v-germaniya-napadnala-politsai-po-narezhdane-na-islyamska-darzhava-news255459.html

Германска тийнейджърка от марокански произход беше изправена днес на съд по обвинение, че е наръгала с нож полицай на жп гарата в Хановер по нареждане на терористичната групировка "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес. Обвиняемата, Сафия С. с двойно гражданство, е обвинена в опит за убийство и в помагачество на джихадистката групировка. Тя пътувала до Истанбул през януари, където се срещнала с членове на ИД, които трябвало да й помогнат да влезе в контролираната от джихадистите територия в Сирия. Докато била в Истанбул, получила заповед да извърши "мъченическа атака" в Германия. Тя наръга и рани сериозно полицай през февруари, след като била върната в Германия от майка си, съобщи обвинението. Смята се, че обвиняемата е била радикализирана в Германия от хора с връзки с ултраконсервативния салафитски клон на исляма. Властите смятат, че 820 германци са заминали за бойните зони в Сирия и Ирак. Германец от сирийски произход на 20 години е подсъдим по същото дело. Обвинението смята, че Мохамед К. е знаел за намеренията на Сафия да извърши атаката и не е информирал полицията.

Григор се справи с лекота със Зоп, следва изпитанието „Андерсън“

http://www.moreto.net/novini.php?n=333922

Григор Димитров си осигури спокоен „ден в офиса“ и още веднъж затвърди положителната промяна в представянето си с уверено 6-3 6-2 над Юрген Зоп на осминафинал на IF Stockholm Open. Именно в Стокхолм българинът спечели първата си ATP титла и очевидно е сред фаворитите в един от любимите му турнири.

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2016/10/20/2847882_video_drugite_novini/?ref=rss


Уеб новините на БНТ вече са с нова концепция и име. Рубриката "Другите новини" замени "Новините в 100 секунди".

Ето темите във вечерната емисия:
Шарън Стоун и Еминем с позиция в предизборната битка

Майкъл Мур пуска документален филм за Тръмп

Pokémon Go актуализира програмата заради шофьорите ловци

"Скиапарели" все още мълчи

"Джуно" превключи на безопасен режим

"Шака зулу оркестра" излиза на сцената на зала "България"...

Федерер към Рафа: Никой не ми е повлиял по-силно от теб през цялата ми кариера

http://www.moreto.net/novini.php?n=333920

„Никой не ми е повлиял по-силно от теб през цялата ми кариера“, заяви Роджър Федерер в обръщение към Рафаел Надал по време на откриването на тенис академията на испанеца. Именно Матадора разклати доминацията на Федерер в мъжкия тур, а през последните 12 сезона двамата ни подариха общо 34 зрелищни мача (23-11 победи за Рафа).

Григор тръгна устремно в Стокхолм

https://www.actualno.com/tennis/grigor-trygna-ustremno-v-stokholm-news_570027.html

Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров се класира с лекота за четвъртфиналите на тенис турнира на твърда настилка в Стокхолм. Поставеният под номер две в основната схема българин се наложи над 234-ия в света Юрген Зоп от Естония с 6:3, 6:2 за 72 минути игра. Григор не загуби

Дете на 1 г. издъхва в бургаската болница, родителите искат разследване

https://www.24chasa.bg/novini/article/5824907

Дете на 1 г. издъхва в бургаската болница, родителите искат разследванеУМБАЛ Бургас: Лекари се бореха 12 часа за живота му Дете на 1 г. почина в бургаската болница на 18 октомври, два дни след като е било прието по спешност с гърчове. Съкрушените родители настояват за проверка, като подлагат под съмнение лечението в болницата. Според медицинската документация причина за смъртта на малкия Кристиян е "епилептичен

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване