10/20/16 05:31
(http://www.klassa.bg/)

Норвежкият петролен фонд трябва да увеличи дела на акциите, препоръчват експерти

 Норвежкият суверенен фонд (познат и като Петролният фонд) на стойност 874 млрд. долара ще трябва да включи още акции, тъй като рекордно ниските лихвени проценти и слабата глобална икономика в противен случай ще понижат възвръщаемостта до едва малко над 2% годишно през следващите три десетилетия. Това призовава специална комисия, назначена от правителството.

Финансовото министерство на Норвегия трябва да повиши дела на акциите във фонда от 60 на 70%, препоръчва комисията, съставена от университетски преподавателите, инвеститори и двама бивши финансови министри, цитирана от Bloomberg. Решението за евентуалното повишение на този дял ще се вземе от министерството, което не винаги се е съгласявало с изводите от подобни прегледи на притежанията на фонда.

Графика: Bloomberg

„По-висок дял на акции повишава очакваната възвръщаемост, както и приноса за фискалния бюджет, но също така води до повече волатилност в стойността на фонда и крие риск от спад на стойността в дългосрочен план“, смятат експертите. „По-голямата част от мненията са, че този риск е приемлив, стига да има политическа воля и способност икономическата политика да се приспособи към придружаващия повишен риск в краткосрочен и дългосрочен план“, се казва още в доклада.

Норвегия търси начини да повиши възвръщаемостта до целевото ниво от 4% реална възвръщаемост, тъй като след финансовата криза лихвените проценти на глобално ниво се понижиха. Тази година правителството в Осло за пръв път изтегли пари от фонда, за да компенсира ниските приходи от петрол.

„60-те процента дял на акциите беше добър за нас, защото даваше значителна печалба от фонда“, казва финансовият министър Сив Йенсен. „Но също така имаме опит с колебания от година на година в унисон с динамиката на фондовия пазар“, допълва той.

След като получава първия си капиталов трансфер преди 20 години, фондът постепенно добавя рискови активи, като през 1998 г. включва акции в портфолиото си, през 2000 г. добавя активи от пет развиващи се пазара, а през 2011 г. - недвижими имоти, за да гарантира благосъстоянието на най-голямата износителка на петрол в Европа.

В момента в микса се включват 60% акции, 35% облигации и 5% недвижими имоти. През последните 10 години възвръщаемостта е 3,43% след приспадане на инфлацията и разходите за управление.

Комисията очаква възвръщаемостта от фонда вече да е значително по-малко от 4%, а именно: със сегашния дял на акции около 2,3% през следващите 30 години.

Все пак председателят на комисията Кнут Антон Морк, бивш главен икономист на Svenska Handelsbanken, не е съгласен с мнозинството в експертната група и предлага делът на акциите да бъде понижен до 50%. „Малцинството признава, че понижението петролните и газовите резерви през последното десетилетие е аргумент за по-висок дял акции, но счита това за по-малко важно отколкото предвидимостта на приносите за бюджета от страна на фонда“, посочва той.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Бойчо Попов

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване