10/21/16 05:01
(http://www.klassa.bg/)

ДПС подкрепят Орешарски за президент

 ДПС ще подкрепи Пламен Орешарски за президент на предстоящия вот. Това заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ след заседанието на Централния съвет на формацията.
В повечето избори досега движението изчакваше втори тур, за да обяви кого ще подкрепи на балотажа. Самият Карадайъ неколкократно е казвал, че именно ДПС ще определи бъдещия президент. Орешарски бе издикнат като кандидат за „Дондуков” 2 от името на Инициативен комитет. Негово вице е бившият министър на транспорта Данаил Папазов.
„Пламен Орешарски напълно съвпада с очертания от ДПС профил за бъдещ президент“, обясни Карадайъ и напомни, че още през май, а после и през юли в парламента, са описали профила, на който трябва да отговаря бъдещият държавен глава. Той трябва да е надпартиен, убеден демократ и евроатлантик. Според Карадайъ Орешарски е именно безпартиен, за разлика от останалите кандидати.
„Същото задкулисие, което свали кабинета "Орешарски" вече е организирано да свали Борисов, а и ГЕРБ осъзнава важността на опозиционната роля и вече се вижда в нея,“, коментира Карадайъ. Според него предсрочните избори напролет били неизбежни, а ГЕРБ вече не могат да се крият зад националистите. И атакува отново управляващите за решението секциите извън ЕС да останат до 35, като според него така избирателите се разделят на две категории хора. По думите му за 26 г. никой не си е позволил да променя изборните правила в хода на самата кампания.
От  думите на Карадайъ стана ясно, че ДПС няма да подкрепи Цецка Цачева на балотаж. Той се надява на подкрепата на онези българи, които са симпатизирали на ГЕРБ под някакъв натиск, както и на бизнеса.
Решението ДПС да застане зад Орешарски е взето още в сряда на съвместно заседание на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на партията и парламентарната група. На заседанието на Централният съвет вчера това е било потвърдено от единодушно, без нито един глас против, похвали се Карадайъ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване